Az Internet sávszélesség bővítés téma szerint többeteknek már Gigabit-közeli internethozzáférése van. Csak kíváncsiságból: Mennyi az internetes adatforgalmad, mióta legutóbb bekapcsoltad a számítógépedet/laptopodat, és ez mennyi idő alatt jött össze? Az adatforgalmat Ubuntu alatt a System Monitor (Rendszerfigyelő) "Resources" (Erőforrások) fülén tudod megnézni. A legutóbbi bekapcsolástól eltelt időt a terminálba beírt "uptime" vagy a "w" paranccsal lehet megnézni. Nálam jelenleg nincs vezetékes internet, csak mobilinternet. Én ma csak a Macbook Pro-mat használtam. Azt se sokat. Lényegében délutántól estig aludtam. Az a kevés, amit ma használtam az nagyrészt internetnetböngészés, és egy kis YouTube-os Drum and Bass zenehallgatás volt. Jelenleg (2020.12.19, 23:55) 12 órája és 39 perce megy a laptopom: Snow-Leo:~ root# uptime 23:55 up 12:39, 2 users, load averages: 1,20 1,00 1,11 Szóval az elmúlt 12 óra 39 perc internetes adatforgalma nálam: Letöltés: 108.60 MB. Feltöltés: 6.40 MB. Összesen: 115 MB.
Manapság mennyire használod ki az internethozzáférésed?
A gépemet munkából hazaérve kapcsolom be, lefekvés előtt kapcsolom ki. Nem érdekel az uptime. Közben folymatosan neten vagyok, fórumozok, olvasgatok, lyutyúbot hallgatok. Nem érdekel a mennyit. Van a családban két egyetemista. Ők távtanulnak, nekik kell a folyamatos net. Meg az ifjúság amúgy is a neten éli az életét, csetelnek, üzengetnek, minden szart a neten keresnek meg (én is!), idétlen zenéket hallgatnak (én is!). Valahol írtam a napokban: olyan a net, mint a vízcsap: ha kell, megnyitom, és jön. De nem folyatom csak azért, mert még mindig jön. Használom, mert hozzászoktam, de nálam a 'kihasználom' szónak nincs értelme.
Ne haragudj, de ez annyira érdektelen. Ezt sokkal inkább kizárólag a Te szemszögedből kellene vizsgálni, mégpedig oly módon, hogy jelenlegi lakóhelyeden milyen egyéb lehetőségek vannak egy normálisabb internetkapcsolatra. Elhiszem, hogy ami van most neked az nagyon nem megfelelő, (Nem is értem azt az éjszakai sávot), de az hogy másoktól ilyen adatokat kérsz az nem fog ezen segíteni. Szóval itt: http://tantusz.nmhh.hu/tantusz/ elméletileg megtalálhatod, az összes hozzáférési lehetőséget, ha véletlenül túl sok szolgáltató lenne nálad, a szűrőkkel szépen el lehet játszani, hogy a legmegfelelőbbet ki tudd választani. Persze ne felejtsük el emergelek javaslatát: http://ubuntu.hu/node/45377#comment-579182 Bár bízzunk benne, hogy van ettől olcsóbb megoldás is. Én ha tudok, szívesen segítek neked egy normálisabb net kapcsolat kialakításában.
Mennyire lehet kihasználni egy 1000/300-as DIGI netet? Jellemzően semennyire. Alkalmanként viszont teljesen :)
sömikeKöszi, ezt eddig nem ismertem. Az irányítószám, település és utcára való keresés eredménye viszont kicsit hihetetlen eredményt hozott. Az jött ki, hogy a Telekom az ADSL-en kívül még kábelen és optikán is szolgáltat itt (Digitális Jólét Alapcsomag Start, 30 Mbit-es, 50 Mbit/s-es és 150 Mbit/s-es csomagok). Kétlem, hogy ez igaz lenne egy zsákfaluban az Észak-Alföldön. Ha igen, akkor le a kalappal előttük, mert még nagyjából olcsó is (A 150/50-es optikára 2990 Ft/hó-t ír). A Digitális Jólét Alapcsomagot listázza még mobil technológiával is, 75 Mbit/s-sel, azt már inkább elhiszem. Ugyanakkor a Vodafone-t is listázza mobil technológiával 75 Mbit/s-el. Ennek nálam a töredéke van, eddig legfeljebb olyan 17 Mbit/s jött lefelé. A WaveCom viszont tényleg szolgáltat Wi-Fi-n, mert már korábban is hallottam. Csak meg vagyok lőve a Vodafone mobilinternet hűségnyilatkozatával 2021.12.10-éig. Addig nem válthatok semmire.
Xplosive"Addig nem válthatok semmire" Létezik olyan, hogy méltányosság. Te fizetsz valamiért, ami nem hozza az ígéreteknek megfelelő minőséget. Vagy javítson rajta a voda, vagy engedjen el "büntetés" nélkül. Nem mellesleg egy szerződést mind két félnek illik betartani. "Az jött ki, hogy a Telekom az ADSL-en kívül még kábelen és optikán is szolgáltat itt" Azért létezik olyan is, hogy az utca egyik felén működik a szolgáltatása a másikon nem. Ezt konkrétan meg kell érdeklődni a szolgáltatótól. OFF Nincs kedved bejelölni magad a térképen? ON
sömikeAz a baj, hogy mobilinternet esetén manapság már nincsenek ígéretek. Régebben voltak, de manapság itt már nincs olyan, mint a vezetékesnél, hogy garantált sebesség. Vagyis van. A garantált sebesség 0 Mbit/s (szóval a nagy semmit garantálják), tehát még panaszkodni sem lehet. A térképre most kétszer is megpróbáltam felrakni magam. Mind a kétszer azt írta ki, hogy "Név és/vagy ID nincs beállítva!", pedig mind a kettő (alapból) be volt (Xplosive, 9702). Ezeket az értékeket még módosítani sem tudom.
csuhas32Ez most kicsit vicces lesz, de félig-meddig nekem is új. Mármint olyan értelemben, hogy csak most kezdtem el rajta Magyarországon kívül nézelődni. Meglepő, de még Norvégiából (Kvitlyngveien-ből) is van egy felhasználó (bestefar). 5 éve és 51 hete regisztrált, de eddig még nem írt se a fórumra, sem pedig blogokba. Érdekes lehet Norvégiában élni. Állítólag a Föld egyik legfejlettebb országa. Nagyfokú jövedelem-egyenlőség jellemzi, és az ottani fizetéshez képest (2019-ben a havi átlagjövedelem 47 290 svéd korona volt) nem is drága ott élni. Valamint hatalmas élmény lehet mondjuk az északi fényt élőben látni.
a mesterEz mondjuk igaz, mivel Kvitlyngveien Dél-Norvégiában van, a sarki fény pedig jellemzően Észak-Norvégiában (például Helgeland, Tromsø, Bodø, Vesterålen), szóval át kell utazni érte majdnem egész Norvégiát. De én legalább egyszer biztosan megtenném, ha ott élnék. Gyönyörű. Szerk.: A fenti hozzászólásomban valami miatt svéd koronát írtam. Természetesen norvég koronáról van szó, csak elgépeltem.
a mesterJelenleg nem, de egyébként igen. Korábban (2015-től 2018 körülbelül feléig) is éltem itt, akkoriban szintén Szolnokon dolgoztam. Viszonylag kényelmesen meg lehet tenni. Busszal az út Szolnokig 27 km. 90%-os kedvezménnyel oda-vissza 110 Ft. Jártam be délelőttös és délutános műszakban is.
a mesterNekem amikor kezdtem az internetes időszakot még betárcsázós belső modemet kaptam havertől, és az akkori Matáv hálózatán letöltés után fizettem a netért. Később a Vidanet hálózatán keresztül jött T-s net kábelen az 1 Mbit/sec alatt volt, mert utána nem sokára emelték 1 Mbt/sec-re. Akkor is csak külföldi oldalakat nézegettem (Magyar még nem sok volt), csengőhangot töltöttem le, meg ilyesmi, és haverral játszottunk. Erre elég volt ez is. Azóta a hűség miatt folyamatosan emelkedett a sebesség, de még ez a 150 is sok, mert max ha töltök le olyant akkor jó, de sok szerver oldal se adja le ezt a sebességet. Pl. BF4-t ha töltöm le az Origin programmal, vagy a Steam platformról, az sem ad le ekkora sebességen, sőt van, hogy le is áll. Ma kis játék volt Windows-on (meg talán ma is lesz kis lövöldözés haverral), kis HBO GO nézése, oldalak böngészése, minden más offline volt. 157 GB volt az egyhónapi letöltésem, ami napi kb. 5 GB. Nekem ez is sok.
Az okostelefonom szerint 2020.12.01 és 2020.12.25 között a teljes felhasznált adatforgalmam 45.78 GB. Ebből 22.87 GB-ot az internetmegosztással használtam el. Ez jelen esetben csak a Macbook Pro-t jelenti, mert mással nem csatlakoztam rá ebben a hónapban. Csak én használom. Ez a havi nappali, otthonra szánt Vodafone HomeNet+ csomag az 50 GB-os korlátjával elég karcsú 2020-ban, főleg havi 5330 Ft-ért. Még jó, hogy csak lassítanak, ha túllépem. A Stadia csak az okostelefonomon 1.62 GB-ot használt el ebben a hónapban, pedig nem játszottam rajta sokat. Igyekszem spórolni az adatforgalommal (meg éjszaka használni, mert van éjszakai 150 GB adatkeret), de ma már az okostelefonos játékok is képesek havi több GB-ot elhasználni. Remélem, hogy lesz valami normális (a mai igényeknek megfelelően használható) mobilinternet (vagy bármi más) jövő karácsony környékén. Csak a Need For Speed No Limits használt el ebben a hónapban eddig 1.92 GB-ot. A League of Legends: Wild Rift 415 MB-ot. A Heroes Strike pedig 348 MB-ot. A DragonCity 248 MB-ot. A Modern Strike Online 155 MB-ot. És ez csak öt játék. Persze ezekben az adatforgalmakban esetenként a játékfrissítések is benne vannak (bizonyos játékok játékon belül frissítődnek, vagy töltenek le dolgokat, míg mások csak a Google Play Áruházon keresztül frissülnek, illetve töltődnek le). Megfigyeltem, hogy a legutóbbi League of Legends: Wild Rift Co-op vs. AI elleni "Intro" meccsem 3 MB-ot használt el. A meccs 11 perc 44 másodpercig tartott. A meccs előtt 412 MB volt a játék által ebben a hónapban elhasznált adatforgalom, utána pedig 415 MB. Ez körülbelül a minimum, amit ez a játék egy meccs alatt elhasznál. Egy "Intermediate" meccs még 3 MB-nál többet is elhasználhat, a PvP (valódi játékosok elleni meccsek) meg főleg.
Ma először figyeltem meg, hogy a mobilinternet a szobában ülve H+-ról átváltott E-re, vagyis Edge-re. A H+-nál a térerősséget jelző négy csíkból mind elhalványult, aztán váltott át. Bármennyire hihetetlen, de egy ideig nem is ment az internet. Edge-n a négy csíkból össz-vissz egy világított. Az előbb pedig 4G-re váltott, szintén egy csíkkal. Ha közel megyek az ablakhoz (szó szerint két lépés), akkor H+-ra vált, és olyankor megvan a négy csík. Manapság nagyon rossz a beltéri lefedettség. Ha a szolgáltató (Vodafone) kicsit többet költene fejlesztésre, mint reklámra és marketingre, máris jobb lenne/lehetne. Szerk.: Még az ablak közelében sem stabil. Az előbb itt is leesett egy-két csíkra, majd elhalványult az összes csík, aztán átváltott 4G-re, két-három csíkkal.
XplosiveÉrdekes, Telenornál nálam az volt az érdekes (illetve Ausztriában egy kis faluban ahol dolgoztam), hogy volt mindenhol 4G full térerővel, de net semmi. Gondolom mindenki azt használta, bár ahol lakom kertvárosi rész ott is előfordul, de ha itthon vagyok Wi-Fi van. Automatikusan nem váltott le 3G-re, de ha kikényszerítettem akkor volt 3G ami meg hasított. Havi 5GB keretem sose fogy le, max 2-3 GB fogy havonta, minden Wi-Fin-n keresztül megy.