Thorterv"hibás telepítőfájltól, érvényesítő kulcs, stb." Ez kizárható egy Windows-os gépen, vagy akár a kütyüre is vissza a W10 és MSO telepítés, ha ott jó, akkor jó. (Linux lemezképed már van, nem sok idő visszatenni.) OFF Ez egy linux fórum és remélem megoldódik a telepítési probléma, de mivel nyilván fontos az MSO használata, esetleg meg lehet fontolni a következőket: A W10 is gyorsítható (pl. animációk minimalizálása), ill. a felesleges rendszerprogramok, mentési fájlok helyét is fel lehet szabadítani. A W10 alapban telepítve kb. 18-20GB-ot foglal el, erre még simán ráfér az MSO és pár segédprogram, a munkafájlok pedig mehetnek az SD kártyára. Persze rendszeresen karban kell tartani, hiszen a foglalt hely folyamatosan növekszik (egyébként ez minden OS esetén igaz) a frissítések, rendszermentések és nem utolsó sorban az egyes programok, pl. böngészők miatt. Ez kézileg sem bonyolult, de vannak rá ingyenes progik is. Szóval, ha csak a használhatóság a cél kompatibilitási problémák nélkül, akkor szerintem ez is egy opció, ha a kalandvágy és valami új megismerése is a célok között szerepel, akkor a linux a megfelelő út, (ha épp nem is épp a most próbált változat). ON

tenkesIgen, sajna ez a 2 dolog jutott eszembe pont így hirtelen, de még olyanok is hozzájöhetnek, hogy én szúrtam el valamit a Linuxban, vagy inkompatibilitási probléma, vagy passz. OFF Kalandvágynak azért nem nevezném, de mivel a tanulás életem 80%-át simán kitette (munka alatt is, persze), így a tapasztalatszerzés/tanulás iránti igény az valószínűleg már megmarad. Ezek közt szerepel a Linux is. ;-) Ezzel együtt mindenre sajnos nincs időm, tehát amit ezzel a netbookkal foglalkozok, az máshonna van lecsípve. A Win10 már egyértelműen soknak tűnik ennek a kis gépnek, ha még kicsit is oké lett volna, akkor szinte biztos, hogy nem mentem volna neki ekkora melónak. ON Jogos kérdés, hogy a Windows-os telepítés-érvényesítés milyen eredménnyel zárulna, bár kicsit tartanék tőle, hogy az uninstall nem szedi le az érvényesítő kulcsot az MS-fiókból. Akkor meg az újratelepítés/új gépre való telepítés során MS-segítséget kellene igénybe venni. (ennek technikai részét meg is érdeklődtem még pár hete, hogyan működik az én verzióm esetében). Azt már csak én teszem hozzá, hogy ebben az esetben inkább attól tartanék, hogy ha meghallják, hogy "Linuxra menne", akkor ki is hátrálnak a segítség elől. Linux backup-ból viszont még nem csináltam visszaállítást úgy, hogy bootolni sem tudta a rá telepített Linux-ot. Mi lenne a legjobb megoldás erre? Ja, meg a gond még az, hogy ez a Laptop nem bootol "csak úgy", mint bármelyik másik egy bootolható pendrive-ról, hanem elég spec eset. Alapból egyáltalán nincs (üres) a boot menüje, nem választható ki semmi (és nem is sokat lehet ellene tenni beállításokkal), egy csomót kellett ügyeskedni vele, mire az átalakított Linuxium fájl-lal telepített pendrive-ról hajlandó volt bootolni. Abban sem vagyok teljesen biztos, hogy a windows-t hajlandó bootolni, alapból az is hardveresen volt rajta. Bár még nem próbáltam, csak nem túl jók az előjelek. Ezek miatt azért örülnék, ha a teljes rendszer-csere (oda-vissza) és Office install/uninstall elkerülhető lenne. De ha más lehetőség nem lesz, meg fogom próbálni.

ThortervApró adalék, ami igaz, kipróbálva és tesztelve csak Office 2007-re érvényes. De gyanítom, hogy a többire is jó lehet. Egy gépen megcsináltam a működő, aktivált Office2007-et, és ezt a wineprefixet betömörcöltem tar-ral. Átvittem másik gépre, ott kibontva, helyére téve, arra számítottam, hogy majd ott is aktiválom, elvégre a licenc 3 példányt enged. De nem kellett újra aktiválni :))))

ThortervAz egész problémát, mizériát a hibás alapfeltevés adja: a microsoft office nem nélkülözhető. Ha alaposabban körülnéztetek volna, tökéletesen megfelelne a freeoffice. Ha jól értettem a helyesírás ellenőrzés hibádzott. Ez beállítható, telepíthető a freeoffice-ba is (ott van az oldalukon). A kutyulékrendszer használata egyéb problémákat is felvethet, egyáltalán nem biztos, hogy jó ötlet. Érdemes lenne adni egy esélyt, mind a freeoffice-nak, mind a használójának. Ha a freeoffice kissé koros felhasználói felülete csak a gond, akkor nem nagy összegért megvásárolható az aktuális nagytestvére (SoftMaker Office). Bár nem tudom mit kellene néznem, de nálam a freeoffice helyesírás-ellenőrzője (letöltöttem, telepítettem az oldalukról) ugyanúgy működik, mint a microsoft office-é. (Mivel a softmaker office keresztplatformos, lehet próbálgatni akár windows alatt is!)

kzprog"Ha a freeoffice kissé koros felhasználói felülete csak a gond" Én nem kedvelem, de van neki modern csilivili szalagos menüje is. Opcióként választható.

kltA freeoffice innen tölthető le: https://www.freeoffice.com/hu/ Innen pedig a helyesírás-ellenőrzője (szótár): https://www.freeoffice.com/hu/letoltes/szotarak Az előbbi hozzászólás igen kétértelműre sikeredett: a szalagos menüt nem kedveled vagy a freeoffice-t?

• klt válaszolt erre.

kzprogBocs, igazad van! :)) A freeoffice-t kedvelem, nagyon is! A szalagos menüt nem állhatom :) https://drive.google.com/file/d/1s3lGXVfS3qvzNF5y634o02PHdATqTozo/view?usp=sharing Nálam ilyen választékot kínál.

kzprogkzprog! "Ha alaposabban körülnéztetek volna..." Eeeehhhh....Ki lett próbálva a freeoffice (meg még 2, vagy 3-féle szabad szoftver is), sőt a feleségem is kipróbálta, nem csak én, hogy megfelel-e a céljainak, az általa használt nyelveken, a neki szükséges szövegek ellenőrzésére. Én is láttam, funkcionálisan max. feleannyit tudtak, mint a MS Office. Ezt sajnos el kell fogadni. Tehát meg lett adva az esély, de sajnos nem feleltek meg, amitől viszont én a saját céljaimra még valószínűleg fogom használi őket, mert ez nem azt jelenti, hogy rosszak lennének, én is támogatom a szabad szoftvereket. OFF De ezeket FENTEBB LEÍRTAM, ráadásul szerintem TÖBBSZÖR IS. Eddig türelmes voltam Veled - és szükséges megjegyeznem, csak Veled volt szükséges, mindenki más korrekt és figyelmes - de komolyan, nagyon unom már ezeket a flegma kioktatásaidat, amiből már elég sokat elnéztem Neked ezalatt a cikk alatt, miközben segítségre nem nagyon törekedtél, azt viszont több irányból megmagyaráztad, hogy marhaság az egész és úgysem fog eredményre vezetni. Ne haragudj, a türelmem eddig tartott. Apropó segítség: "...nem érzem úgy, hogy ebben segítenem kellene" Ezt is Te írtad, tudomásul vettem, ahogy azt is, amikor azt írtad, hogy nem tartasz velünk. Ezt is tudomásul vettem és le is írtam, hogy semmi gond, nem sértődöm meg rajta. De tényleg nem. Viszont ezektől a minden segítő szándékot nélkülöző beszólásoktól kímélj meg l.sz., inkább tényleg ne írj semmit, jó lenne ha nem váltana át személyeskedésbe az egész (nem 1x eléggé súroltad a határát) és a korrekt tagok, akiknek csak megköszönni lehet az önzetlen segítő szándékukat, ők sem érdemlik meg az ilyen közjátékokat. És az, hogy én kértem segítséget és nem vagyok profi linux-os, ezen semmit nem változtat. ON

kzprogHát én nem is tudom... Az MSO sajnos nem helyettesíthető. Szöveget szerkeszteni, táblázatozni, prezentációt csinálni bármiben lehet, nagyon jó megoldások vannak rá, de ez nem jelenti azt, hogy azok a megoldások egyenlőek az MSO-val. Ha van egy meglévő gyakorlat, pláne adott a környezeti igény (pl. kötött formátumú megosztás) egyszerűen nincs alternatíva.

ThortervAbban benne vagy, hogy a meglévő MSO telepítődet privát jelleggel elküldöd nekem? Persze aktiváló kulcs nélkül! Hátha van olyan szerencsém, hogy kifundálódjék itten valami trükközmény?

ThortervEsetleg, amint már írtam(tuk), lehetne próbálkozni egyéb linux disztrókkal, hátha csak a hardver+OS+MSO együttállás nincs meg. A harver adott, az MSO adott, marad az OS (és a Wine alapú megoldások). Ahogy a Lubuntu felment, úgy gondolom a többi is felszerkeszthető.

ThortervAmit írtam, fenntartom. Semmi személyeskedés nem volt benne. Igen, úgy érzem tévúton jársz, jó szándékkal próbáltalak másfelé terelni. Ha nem kell, hát nem kell. Majd rájössz magadtól! Az én türelmem is eddig tartott (még senki sem nevezett inkorrektnek és nem is tartom annak magam). Nyugodtan szóljatok, ha megfeledkeznék magamról és mégis - pl. 1 hónap múlva - véletlenül hozzászólnék! (Akárhogyis nézem, freeoffice-ról sosem írtál! Az általad írtaknál ez elismerten kompatibilisebb a microsoft office-szal, úgy is hirdeti magát, hogy a leginkább kompatibilis. Mi már többen is írtuk a freeoffice-t, de nem reagáltál rá. Egyébként azóta lassan eltelt 1 hónap, a helyzet változhatott. Akár ki is próbálhattad volna újra, de úgy, hogy megemlíted az eredményét.)

kltVan olyan hardvered is hozzá, mint az övé? Mert különben bizonytalan a siker (pl. nálad összejön, nála mégse)!

tenkesCsak hallomásból ismerem a Lutrist, de nem lehetne esetleg azzal is egy próbát tenni? (Mielőtt valaki szólna: csak Neki nem írok, Nektek igen, ehhez viszont nincs köze!)

kzprogNagyon (nagyon, nagyon ) gyér az a gép. Nem akartam hozzászólni, mert pozitívot nem tudnék írni :( Erősen csipketerítő kategória. Van egy határ, amikor a retrót nem szabad keverni a produktivitással. Az se az én lelkivilágomnak való, hogy MS ofiszt erőltetünk Linux alatt. A helyén kéne kezelni a dolgokat. (Vicces, ahogy a Lenovo az 1 TB-os felhős tárterülettel promóz(t)a a modellt. Azóta ugye discontinued...) Szóval ennél többet nem is írok én se. :(

kzprogkzprog! Olvasd vissza nyugodtan a "beszélgetést". És a legutóbbi "csak hozzátok szólok, ehhez neki nincs köze", ugyanez a lenéző, lekezelő stílus, amiben eddig is írogattál és amire én senkit sem kárhoztatnék. Egyébként meg "van köze hozzá"...mert ha még rémlik, én indítottam a posztot, ami alatt a tanárbácsit játszod.

a mestera mester! Nem történt semmi, illetve nincs gond, mert sajnos ez az igazság amit a gépről írtál, letagadni nem lehet. Már 1-2 éve is eléggé gyengécske volt, de hát ugye a feleségem kötődött hozzá. A dolgok helyén kezelésével nem érzem, hogy gond lenne, láttam előre, hogy mit vállalok - talán úgy fogalmaznék, hogy kicsit agyrémnek tűnt a feladat, pontosabban lehetetlen küldetésnek, főleg kevéske linux tapasztalattal - de egy próbát megért a gépmentés érdekében és az időn kívül más vesztenivaló nem is volt vele.

tenkestenkes! Szóról szóra így van, ahogy írod. De sajnos van, aki nem bírja megérteni, hogy az "elég jó megoldások/alternatívák" nem egyenlő a "mindenben helyettesíthető"-vel. Nem tudom, több munkakörnyezeti tapasztalat hiánya, a másikra figyelés képességének hiánya, vagy milyen okok miatt, de van ilyen.

Srácok! Nagyon sok munka van már ebben az Impossible Mission-jellegű projektben és lehetséges, hogy nem is érdemes már többet beletenni és egy kicsit bele is fáradtam. Eléggé "mukahely" szaga is kezd lenni a dolognak, mégpedig hogy az ember vért izzad egy lehetetlen feladatért és még jónáhányan sokat tesznek bele, miközben a csapat és a munka hangulatát egy - általában csak 1, max 2 - ember mérgezi, felesleges köröket futva és energiákat leszívva a negatív hozzáállásával, figyelmetlenségével, pocsék kommunikációjával és persze nem veszi észre magát, még akkor sem, amikor szóvá teszik. (Jelen esetben kzprog-ról van szó, ha bárkinek kétségei lennének.) És őszintén szólva ez sem hiányzik. Remélem azért, hogy egyszer megérjük, hogy az ilyenek mindenhol kénytelenek lesznek megtanulni viselkedni és normálisan, tiszteletteljesen, figylemesen kommunikálni a többi emberrel, bár sajnos inkább az ellenkezője felé halad a világ, mindenki elnézi, legtöbben legtöbb esetben persze azért, mert kénytelenek. Mindenki maga tudja, de nekem ez nem az az eset, amikor egy ilyen szerencsétlent kénytelen vagyok elviselni. Viszont visszatekintve nem lenne fair ezzel zárni. Na persze nem miatta. klt, a mester, tenkes, sömike! Nagyon köszi srácok az eddigi, önzetlen segítő szándékotokat. Külön nagyon köszönöm sömike kedves szavait, melyek nagyon jól estek és szintén külön köszönöm klt részletes leírását és fáradságot nem kímélő tesztelését, hálás vagyok értük. Sziasztok!

kzprogPfff...efelett a "jó szándék" felett majdnem el is siklottam. Ha neked ez az, amit összességében produkáltál, a jó szándék, akkor kímélj meg a jó szándékodtól, köszi! És szerintem mások is jobban járnak nélküle. Türelmed? Ez már lassan kezd tragikomikus lenni. Nem a korrektség/inkorrektség a téma itt, ha nem értenéd, hanem az, hogy úgy kommunikálsz másokkal, mint egy középiskolás gyerek, akire nap mint nap rászólnak és viselkedés szempontjából már kezdenek lemondani róla. Egyébként senki sem tartott itt, a bejegyzésemnél, én legalábbis biztos nem. Sőt reméltem, hogy már 3-4 kommentel korábban "lekopsz", amikor nagylelkűen ígérted is. Az meg, ha a körülötted levők - szó nélkül - elviselnek, abból ne az jöjjön le, hogy Te milyen vagy, vagy milyen nem vagy, hanem légy nagyon hálás, hogy olyan emberekkel vagy körülvéve. Amúgy nekem aztán mindegy, hogy 1 hónap múlva mit csinálsz, én egy hónap múlva biztos nem fogok már ehhez hozzászólni (sem máshoz). Ágyő!