Szeretnék ezzel a programozási nyelvvel foglalkozni.(Nem programozó akarok lenni csak nagyon sok időm lesz)Sokat olvastam google, de vagy rosszul keresek vagy csak nem értem, de pontos válaszokat nem találtam. Találtam olyat,hogy alapok meg python kezdőknek és haladóknak, meg olyat is,hogy python angol nyelvtudás nélkül de konkrétan mire használják a pythont nem pontosan. Szóval kérlek titeket világosítsatok föl!:D
Mire jó a Python programozás?
Bocsi, nem vagyok pitonos. Csak fura, hogy szerszámhoz keresel munkadarabot. Úgy szoktuk, hogy megvan a feladat, és kiválasztjuk, melyik nyelven tudjuk megvalósítani.
Mindenre IS :D De jellemzően prototípus-készítéshez, tudományos feladatokhoz, adatfeldolgozáshoz és webes fejlesztéshez használják. Szerintem relatív egyszerűsége és sokoldalúsága miatt jó nyelv a kezdőknek is. Illetve még azért szeretik, mert jól használható ún. ragasztónyelvként. Manapság gyakori, hogy egy szoftver több programozási nyelvet is használ, mondhatni sokszor a Python a habarcs. De elég tág a téma, és órákat lehetne róla beszélni.
Szintén "nem zenész" - de egy keresési javaslattal talán segíthetek: python language example
Mit szeretnél csinálni? Saját szövegszerkesztőt, játékokat, levelező programot, telefonkönyvet, ház vezérlését ..... Rengeteg mindent meg tudsz valósítani vele, ha értesz hozzá. Kezdd el megismerni, aztán megjön egy alaptudás, étvágy, ötletek,....! ( De megmondta a mester, ez szerszám. Mi a cél, hegyet mászni, fűtést szerelni vagy repülni? Mind más eszközt igényel)
OFF "Mire jó a Python programozás?" Ha sikerül, az nagyon menő dolog. Simán jó házőrzőnek, befér szűk helyekre (csőtisztítás), csendes és még szép is! ON
negyvenEzer nyelv van és ezek "naponta" változnak, változatai jönnek létre és tűnnek el. Egy találomra kiválasztott nyelv tanulása igazából csak arra jó, hogy az ember az alapokkal, gondolkodásmóddal tisztában legyen. Érdemesebb inkább megcélozni egy konkrét feladatot, amire szükség lehet a későbbiekben, és célirányosan nekilátni a tanulásnak a hozzá elérhető nyelvezetben. Például kiindulási alap lehet egy Raspberry Pi beszerzése, ami nem drága és nagyjából mindenre jó és azon elkezdeni az ismerkedést: https://malnapc.hu/tanulj-python-programozast
Itt találsz két informatív videót a témában: Ezért érdemes Pythonban fejleszteni - Guta Gábor (Axonmatics). 15 Python Projects in Under 15 Minutes (Code Included). És ha tényleg nagyon érdekel a Python programozás, akkor én Dr Fekete Róbert Tamás Python kezdő kurzus című (1 óra 4 perces 30 másodperces) videóját ajánlom a témában, ami a "Programozás Karrier" nevű YouTube csatornára lett feltéve. A videó leírásában benne van, hogy "Ebben a videóban a Python alapjai kurzusunk legfontosabb részeit vágtuk neked össze. Az anyag kezdő szintű, nem igényel előzetes programozási ismereteket. Ha kérdésed lenne, írd meg bátran kommentben. Válaszolunk!" Ezért is javaslom a fenti videót. Szerk.: Itt van egy másik példa, aminek Magyarországon nagyon sokan hasznát tudják venni: Build A Python App That Tracks Amazon Prices!. Ezt nem néztem végig, de a cím alapján egy olyan alkalmazás készítéséről szól, ami követi az Amazon árakat. Egy hozzáértő valószínűleg bármelyik weboldal/webáruház árainak a követését meg tudja oldani Python programmal. Nagyon sok mindent meg lehet csinálni Python-ban. Sok sikert!
Ahogy már többen is írták, elég sokmindenre lehet használni. DevOpsban szinte alapkövetelmény scriptingre, de használják BigData-hoz, AI-hoz, esetleg webfejlesztéshez, de akár komplexebb programokat, appokat is írhatsz pythonban. Relative egyszerű nyelv, igen flexibilis és rengeteg lib, tutorial stb érhető el hozzá.
Találatok a "mire jó a python" keresésre: https://www.szamalk-szalezi.hu/na-jo-de-megis-mire-jo-a-python/ https://codecool.com/hu/blog/a-3-legnagyobb-tevhit-a-python-programozassal-kapcsolatban/ https://hu.wikipedia.org/wiki/Python_(programoz%C3%A1si_nyelv) Ugyanakkor megjegyezném, hogy a cím nem túl tökéletes, hisz ha a Python-t, mint programozási nyelvként érted, akkor azt nem kell programozni. Egyéb esetekre tenkes adta meg a választ. Bár én még nem hallottam olyanról, hogy egy kígyót programoztak volna. De minden lehetséges ma már. Mivel kezdőként szeretnél ismerkedni a programozással, arra is tökéletes, ahogy Balázs is írta. "(Nem programozó akarok lenni csak nagyon sok időm lesz)" Ezt ugyan zárójelbe tetted, de megkockáztatom: Ez esetben lehet nem is érdemes, bár nem mindegy Te mit értesz programozó alatt. Viszont ha érdekel, hogy mi is lehet egy program? Mitől úgy működik? Mi kell ahhoz hogy működjön? Miért nem lehet ezt a sz...t rendesen megcsinálni? Nem igaz, hogy erre meg erre nincs megoldás! Akkor megint azt kell mondjam, hogy fogj bele. Igazából egyedül elölről megtanulni az első programozási nyelvet, szerintem nehéz lesz. A legtöbb fejlesztői környezetet, - mert az is kell hozzá - ki kell tudnod alakítani. Ez sokszor nehézkesebb, mint maga a programozás. Kitartás, olvasás, tanulás, gyakorlás. Apropó gyakorlás. Hát ide még fantázia is kell. Az hogy elvégezz pár matematikai műveletet, meg kiírass hülyeségeket, azt hamar meg lehet unni. Ki kell találnod olyan dolgokat, amiket megvalósíthatsz. A leghasznosabb, az az ha még annak értelme is van. Még ha csak számodra is. Szóval akkor fogod megtanulni, ha érdekel. Érdekelni akkor fog ha érdekes. Ha van tanárod, akkor ez a tanárod feladata lenne. Ha önmagad vagy, akkor erről is neked kell gondoskodni. Ez sem egyszerű.
Ne python-ozz, elektron-ozz! https://www.electronjs.org/ Web-es alkalmazásfejlesztéshez (ma ez a menő szerintem). Csak 3 dolgot kell megtanulni hozzá: JavaScript, HTML és CSS ;) Hajrá!
sömike"Ki kell találnod olyan dolgokat, amiket megvalósíthatsz." No, ebből a szempontból baromi szerencsés vagyok. Ki szoktam találni (hardveres) dolgokat, megcsináltam, működött. Aztán megjöttek a mikrokontrollerek: egyetlen chipet kell használnom, nem 8-10-20-at. Azt az egyet körbeépíteni, és utána szoftverrel olyan működést belerakni, amit kitaláltam. Régebben PIC-kel játszottam, aztán piciny kényszerből Arduinora váltottam. Legutóbbi 'kitalált dogom, amit megvalósíthattam', ugye a karácsonyfa-gyertya volt. Az Arduinonak van egy saját ingyenes fejlesztői környezete, rengeteg tutorial, library van róla a neten. A programnyelv, amit használ, az erősen C-re hajaz. Már amennyire a C-t ismerem. Oké, nem piton, nem webes csilivili, de én csinálom, nekem villog.
a mester"Ki szoktam találni (hardveres) dolgokat, megcsináltam, működött." Igen, például a jelenlegi asztali számítógépemben lévő SSD meghajtó beépítőkeretét is te rajzoltad meg és nyomtattad ki 3D nyomtatással, amit ezúton is ismételten köszönök. Valahol annak idején írtad (vagy mondtad?), hogy miket használtál fel hozzá, de már nem emlékszem rá.
XplosiveA 3D nyomtatásba azért fogtam bele, hogy a kütyüimhez dobozokat, foglalatokat, távtartókat tudjak "faragni". (A 3D nyomtatás vezetett el az Arduinohoz is.) Mikor meglett a nyomtatóm, rádöbbentem, hogy saját távtartóm csak akkor lesz, ha megrajzolom magamnak, a netről letölthető az hasonlít, de picit más, mint ami nekem kéne. Szóval, gugli, jutyúb, FreeCAD. A te beépítőkereted is FreeCAD-ben készült, a saját "trükköm" annyi, hogy beleépítettem 3-as anyákat, így amikor használod, azokba mennek bele a csavarok, nem szakad ki a műanyagból a menet. (Látni kellett volna a döbbenetet az arcomon, mikor kibontottam az SSD-t és bepróbáltam a gépbe! Hogy én hülye, elfelejtettem beépítőkeretre gondolni! Mit volt mit tenni, gyorsan megrajzoltam.)
Nem értem ha pythonnal akarsz foglalkozni, hogy nem olvastad el még ezt: https://www.python.org/about/apps/ még angol tudás nélkül is érthető szerintem mire való...