Ma bukkantam erre a topikra: https://hup.hu/node/172557 Megmértem, és nálam is 236-238V között ingadozik a feszültség - ez vajon mennyire általános az országban? Ez előtt 2-3 évvel mértem - akkor a 230V-ot sem érte el - csak megközelítette.
Hálózati feszültség
245V kellene már legyen mióta, mert amolyan EU-s előírányzat volt emelni. De attól függ milyen messze vagy a trafótól, hányan használják a klímát stb.
bartasziliAddig rendben van a dolog hogy az újabb gépek/berendezések már erre a feszültségtartományra vannak méretezve. (?) De mi a helyzet a régebbi (még működő) készülékekkel? Nem ártalmas a számukra ez a túlfeszültség? Vagy ez is arrafelé tendál hogy "ha elromlik vegyél másikat" - hozzásegítünk ehhez! (Régen volt vala a 220Volt -> lett 230V amit megemelnek 240-245-re.)
https://www.muszeroldal.hu/measurenotes/tarmikcikk.pdf
bartasziliEzt a 245-öt honnan veszed? Adnál rá forrást?
a mesterEzt találtam - évszám nélkül: https://hu.wikipedia.org/wiki/Elektromos_h%C3%A1l%C3%B3zatok_%C3%A9s_csatlakoz%C3%B3k_list%C3%A1ja#Orsz%C3%A1glista_(h%C3%A1l%C3%B3zati_fesz%C3%BClts%C3%A9g,_frekvencia,_csatlakoz%C3%B3-t%C3%ADpusok) Ezek szerint az általam mért értékek tűréshatáron belül vannak.
Az értékeid teljesen jók. A változás még a 1990 előtt indult, mivel Európában eltértek az értékek és ezen szerettek volna változtatni. Ekkor alakult ki a 230V, mint egyfajta középérték, ehhez kellett a legkevesebbet igazodni. Ezt 1993-ra el is érték és az MSZ 1 szabvány megadta az eltérés max százalékát is, melyet egy átmeneti időszak után 2008-ra kellett teljesíteni. Jelenleg több szabvány is szabályoz, a kiindulás az MSZ EN 1:2002, mely 230V-ot határoz meg (3 fázisú hálózat fázis-nulla), amely időlegesen max. 15%-al haladható meg.
a mesterDÉMÁSZ-os villany szerelők rebesgették már 15 éve, hogy első fázisban 230, majd +5-el lépeget felfelé egészen 250-ig. Pontosan azért, hogy meglegyen a fene nagy egység (Szerintem, hogy hamarabb tönkre mennyenek az eszközök.) Na és volt valami ütem tervük. Ma már 245 kellene legyen az átlag. Volt régen valami olyan infó is, hogy egységesen 265V lesz majd az EU-ban, amit 2030-ig kellene hozni. Papírokat nem láttam. Őszintén szólva nem is izgatott sosem annyira, hogy utána nézzek. Az tény, hogy emelik, és valahonnan szedték az infót az áram szolgáltató dolgozói.
bartasziliEmelTÉK, 220-ról 230-ra. Norvégiában meg 240-ről CSÖKKENTETTÉK 230-ra. Hogy egységes legyen.
a mesterOtt a témában azt írja Carter, hogy mért néha 245-250V környékén is, amit bejelentett az ÉMÁSZ-nál. Másnap kijöttek egy autóval, felraktak egy mérőt az oszlopra, amivel 7 napig monitorozták a feszültséget. Egy hónappal később megkapta a mérés eredményét és egy 5000 Ft-os jóváírást is. 7 nappal később visszaállt 230V-ra. Magyarul ma Magyarországon 230V a normális hálózati feszültség. Aki ettől eltérőt tapasztal, azt be kell jelenteni az áramszolgáltatónak, és az áramszolgáltató megoldja a helyes érték visszaállítását.
bartaszili"DÉMÁSZ-os villany szerelők rebesgették már 15 éve" "Őszintén szólva nem is izgatott sosem annyira, hogy utána nézzek. Az tény, hogy emelik, és valahonnan szedték az infót az áram szolgáltató dolgozói." Hát, rebesgetés az szokott lenni. És az rögtön tényként is kezelendő. Ilyenkor csak a lényeg vész el. Nem folyamatosan emelik, hanem módosították a szabványt (1993), majd 2008-ig szakaszosan áttértek rá. Nálunk épp emelték 220V-ról, 230V-ra önkéntesen igazodva az európai középértékhez és mert a meglévő technikai környezet lehetővé tette. Figyelembe vették a meglévő gyártmányszabványokat több szempontból is (érintésvédelem, üzembiztonság, avulás). Teljesen nonszensz egy eleve 220-240V-ra méretezett teljes európai KIF közműhálózat esetén 265V-ról elmélkedni, azt a pár milliárdnyi végfelhasználói berendezést már ne is vegyük figyelembe. Szerk: Hogy honnan jöhet pl. a 265V félinformációja? Az MSZ EN 1:2002 szabvány 230V-ot határoz meg, amelyet az érték időlegesen max. 15%-al haladhat meg. Tehát 230 x 1.15 = 264,5 és már meg is van a legenda alapja. Csakhogy ez nem a névleges feszültség, hanem az időleges feszültségváltozások maximális értéke.