klt az alatt mit értesz hogy békén hagyja? Köszi ezzel most sokat segítettél. Végre kész eddig a szeróm. Feltelepítve mentve. Még a 25 portot megreklamálom a szolgáltatónál és elkezdek valamerre kutakodni hogy bekonfigoljam az email rendszert.

mennydorges A 25-ös port az mindig bonyolult. Ha van pozitív visszajelzésed, akkor megírnád? Segítenéd a később keresőből ideérkező hasonló cipőben járó SMTP üzemeltetőket.

mugli

mugli A 25-ös port az mindig bonyolult

Az 😀
      https://ubuntu.hu/blog/43950-43950

Azóta saját VPS-re tettem a reflektorom, a kulcs a postfix transport_maps és relay_recipient_maps megfelelő beállításában van, de persze ennél bonyolultabb...

mennydorges az alatt mit értesz hogy békén hagyja?

Pontosan azt. Nem menti el, és nem állítja vissza.
      Példaként írom, nálad biztos másképp van.
      Az én itthoni szerveremben 2 vinyó van, egy kicsi 1TB vinyó, amin 3 partíción a rendszer, a home, és a /srv terpeszkedik.
      Ez utóbbi a legnagyobb. Ráadásul a /srv -be egy alkönyvtárba van mountolva a másik, 4TB vinyó, Seafile szerverem minden cucca is, amiben bő 3TB van.
      Mysql is a /srv -ben dolgozik, nem a /var/lib/mysql -ben.
      Na most képzeld el, mekkora lenne a visszaállítási pontom, ha a /srv-t is mentené a systemback?
      Fizikailag el sem férne...
      Ezét nálam a /srv úgy ahogy van, kimarad a systemback mentésből.
      Gondolatkísérlet:
      -van SB mentésem, amiben minden benne van.
      -óvatos szoktam lenni, de tegyük fel, valamit sikeresen fejbevágok a szerveren (a zászló áll, hibázhatok én is!), hát visszaállítom a tegnap reggeli állapotra
      Mekkora szívás lenne, ha a pölö. a mail server tartalma visszaállna a tegnap reggeli állapotra, és ezzel együtt az összes imap kliensemen törlődnének az azóta jött levelek?

Amúgy települ a virtuális gép, ahol kitesztelem a SB új változatában a módosítani valókat.
      Jelzem, ha megvagyok vele...

Amúgy ha kulturáltan az adatot és a „programot” külön tároljuk, akkor az etckeeper is elégséges lehet.

• klt válaszolt erre.

mugli

Háááát..

mugli az adatot és a „programot” külön tároljuk, akkor az etckeeper is elégséges lehet.

Ebben nem vagyok biztos.
        Ha a konfigok borogatása ellen akarunk csak védekezni, akkor igen.
        De ha pölö apt upgrade behozna véletlenül valami olyan frissítést, amitől borul valami bili, akkor az etckeeper kevés lesz...
        De életszerűbb a feltételezés hogy én (a rendszergarázda!) erőltetek be valami nem oda való csomagot, ppa-ból, mifene... Azt a systemback tökéletesen visszacsinálja.

mugli per pillanat a kedves invitel digi szolgaltatommal kardozok hogy nyissa ki.

De keresgelek mert nem szeretnem ha pl orba szajba kuldenenek a serverrol spamokat vagy feltorjek.

mennydorges

Invitel, vagy Digi?
          Tapasztalatból mondom, a Digi nem fogja kinyitni...

mennydorges ha pl orva szajba kuldenenek a serverrol spamokat

Márpedig fogják... Ha 25-ös nyitva van boldog-boldogtalan kalapálja majd, mert reménykedik, hogy nyerhet egy spametelésre alkalmas relét. Fail2ban meg tudja fékezni a kalapálás mértékét, de a jelenség mindig ott lesz.

root@reflector:~# fail2ban-client status sasl
          Status for the jail: sasl
          |- Filter
          | |- Currently failed: 0
          | |- Total failed: 7550
          | - File list: /var/log/mail.log- Actions
          |- Currently banned: 19
          |- Total banned: 208
          `- Banned IP list: 194.61.24.151 5.188.206.196 5.188.206.195 5.188.206.194 5.188.206.197 87.246.7.228 212.70.149.88 87.246.7.245 212.70.149.56 5.188.206.203 5.188.206.199 5.188.206.200 5.188.206.198 195.133.20.40 195.133.20.42 195.133.20.44 141.98.10.217 195.133.20.41 212.193.30.55

mennydorges vagy feltorjek.

Azért ahhoz szerintem eléggé nyitva kell hagyni valamit...
          Nagyon vigyázz, hogy ne csinálj open-relay -t a postfixből! Pillanatok alatt spammerek tömege fogja használni minden sávszélességed, és felkerülsz az összes feketelistára...

klt na igen mielott kinyittatom a portot ezt akarom megcsinalni. De nem tudom mikent fogjak neki a biztonsagnak.

De viszont koszonom jol esik egy ilyen helyre feljonni ahol a segitsegemre adtok orvossagot es azon tul is. Nem hiaba mondjak a linuxoskra hogy kozosseg. Koszonom. Egymassal osszeraktok olya dolgokat hogy en ugymond hozza nem erto csak sasolok.

Spamassassin nezegetem fail2ban de nem tudom hogy merre tendalodjak. Hogy ne torjek fel ne kuldozgessenek spam bombakat. Biztonsagos legyen. Ja es ha kuldok emailt ne spamkent kezeljen pl a google.

• klt válaszolt erre.
            • klt kedveli ezt.

mennydorges Spamassassin nezegetem fail2ban de nem tudom hogy merre tendalodjak. Hogy ne torjek fel ne kuldozgessenek spam bombakat. Biztonsagos legyen. Ja es ha kuldok emailt ne spamkent kezeljen pl a google.

Szét kell választani!
              Spamassassin: arra való, hogy a beérkező leveleket vizsgálgassa, vajon spam-e?
              Fail2ban: átmenetileg (vagy örökre) tiltólistára teszi a tűzfalban az imposztor IP címét. Hatékony fegyver a brute-force ellen, de ehhez is kell, hogy pölö a postfix kérjen hitelesítést a levél küldéséhez.
              És itt kell kezdeni!
              http://www.postfix.org/SASL_README.html

(Lassan elkészülök a virtuális masinával...)

Vagy ez is megér egy olvasást:
              https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-configure-a-mail-server-using-postfix-dovecot-mysql-and-spamassassin

Amúgy a timeshift serverre nem jó megoldás?

• klt válaszolt erre.

mennydorges
                Aha, éppen lehet jó.
                Nem látom, hogy miképpen lehetne kicsukni könyvtárakat a snapshotból, de biztos van rá mód.

Örömmel jelenthetem, hogy az újabb Systemback-kel is sikeresen kicsuktam a /srv -t a mentés/visszaállításból.
                A 386-ik sorban:
                rsync -aAXh --progress --delete --include=/{bin,boot,cdrom,dev,etc,home,lib,lib32,lib64,libx32,media,mnt,opt,proc,run,sbin,snap,srv,sys,tmp,usr,var,initrd.img,initrd.img.old,vmlinuz,vmlinuz.old} --exclude=/{*,etc/mtab,usr/local/bin/systemback.sh$([ -s $sdir/usr/local/bin/systemback.sh ] || printf _)} --exclude=/{home,media,mnt,root,run,tmp,var/cache/fontconfig,var/lib/udisks2,var/run,var/tmp}/* --exclude={$RP,lost+found} "$rp"/* $sdir && rsync -aAh --progress --exclude=/* "$rp"/ $sdir || error 13 $LINENO $rtype

Az srv-t áttettem a --include-ból a --exclude-ba:

rsync -aAXh --progress --delete --include=/{bin,boot,cdrom,dev,etc,home,lib,lib32,lib64,libx32,media,mnt,opt,proc,run,sbin,snap,sys,tmp,usr,var,initrd.img,initrd.img.old,vmlinuz,vmlinuz.old} --exclude=/{*,etc/mtab,usr/local/bin/systemback.sh$([ -s $sdir/usr/local/bin/systemback.sh ] || printf _)} --exclude=/{srv,home,media,mnt,root,run,tmp,var/cache/fontconfig,var/lib/udisks2,var/run,var/tmp}/* --exclude={$RP,lost+found} "$rp"/* $sdir && rsync -aAh --progress --exclude=/* "$rp"/ $sdir || error 13 $LINENO $rtype

És ugyanez a móka az 500-ik sorban (itt csak a módosítottat mutatom):
                } && rsync -aAXh --progress --include=/{bin,boot,cdrom,dev,etc,home,lib,lib32,lib64,libx32,media,mnt,opt,proc,root,run,sbin,snap,sys,tmp,usr,var,initrd.img,initrd.img.old,vmlinuz,vmlinuz.old} --exclude=/{*,etc/mtab,etc/*.dpkg-old} --exclude=/{srv,home,media,mnt,root,run,tmp,srv,var/cache/apt/archives/partial,var/cache/fontconfig,var/lib/udisks2,var/lib/ureadahead,var/run,var/tmp}/* --exclude=/var/cache/apt/{*.bin,*.bin.*,archives/*.deb} --exclude={$RP,lost+found,*~} "${ldest[@]/..\//}" $sdir/* $rp

Ez így most békén hagyja a /srv-t nekem.
                Neked fel kell térképezned, hogy hol vannak olyan könyvtárak, amiket nem jó, ha piszkál a Systemback, és ezeket be kell szerkeszteni a fenti kér sorban az exclude-okba.

klt bocsi buta kerdes de az srv miert ne hagyjuk hogy bantsa? Egy visszalallitas mentr slenyege minden nem?

• klt válaszolt erre.

mennydorges

mennydorges srv miert ne hagyjuk hogy bantsa? Egy visszalallitas mentr slenyege minden nem?

Az /srv -t én nem akarom, hogy piszkálja az én szerveremen, az én speciális igényeim szerint.
                    root@ubuserver:~# du -h /srv
                    ....
                    4,7T /srv

Ha mentené azt a könyvtárat is, akkor a visszaállítási pontom nem férne el a szerveren...
                    Systemback mentést nem csinálok minden nap, csak egyszer, mikor összeállt, után pedig csak akkor, ha nagy buherába kezdek 🙂

Ha elbaltáztam annyi mindent, hogy inkább visszaállnék egy pontra, nem szeretném az adathalmazt is visszaállítani.
                    Jelesül a mailserver tartalma ilyesmi, nem beszélve a mysql adatbázisokról, de tulajdonképpen minden, ami ott van, nem a rendszer része, hanem adathalmaz, amit a jó rendszer kezel.
                    Ez nem azt jelenti, hogy at adatterületeket nem mentem, mert igen. Van, amit minden nap, van, amit hetente - ez nyilván attól függ, hogy ott mekkora a forgalom, és mennyire fontos, ami ott van.
                    Van egy backup szerverem a ház másik sarkában (ez a georedundáns replikáció lényege 😆 ), ami éjjel 3-kor bekapcsol (á' la BIOS óra).
                    3:05-kor a szerveremen elindul egy cron job (valójában ma már systemd timer), ami át-rsynceli a bakcup szerverre, amit éppen kell, és lekapcsolja azt (ezzel van vége: sshpass -p "nemmondommegajelszot" ssh -p 22 gazda@192.168.1.64 "sudo shutdown -h now" 😀 )
                    A backup szerverben van 7TB-nyi hely, arra megy a cucc.
                    Ezzel az ellen védekezem, ha behalna a szerverem vinyója (pontosabban ettől még behalhat, de az adatok meglesznek a backupon).
                    A systemback-kel meg az ellen, ha valamit elbaltázok a buheratúra során.
                    Két külön dolog.
                    Neked most elsősorban az utóbbira van szükséged, ha jól értem.
                    Egyáltalán nem biztos, hogy neked békén kell hagyni az /srv-t, de nagyon valószínű, hogy célszerű kihagynod a systembackből valamit. Hogy mit, azt neked kell földerítened.
                    Gondolatkísérlet:
                    Összeállt a szervered, megvan róla a komplett mentés. Nyugodt vagy.
                    Az egyik kiszolgált domain alá odabigggyesztesz wordpresst. Összeeszkábálsz valami nagyon fasza blog-ot rajta, tele képekkel, okosabbnál okosabb bejegyzésekkel. 1 heti munkád ott van benne.
                    Boldog vagy vele.
                    Ezután kitalálod (vagy a haverod, mindegy), hogy kell az aldomainjének a php18.69.32 izébizé, így nekiállsz egy telepítési kísérletnek.
                    Félremegy a dolog, az indiánod hangos uffogások közepette inkább a lusta apacs szerepét ölti magára, és nem szolgál ki egy oldalt sem, mondhatni, behúzza a kéziféket.
                    Mit csinálsz?
                    Kézenfekvő, legegyszerűbb, leggyorsabb, hogy a rendszert vissza kell állítani az utolsó jól működő állapotra, ezzel a döglődő apacs hirtelenséggel visszaterelhető az örök vadászmezőkről, igen ám, de az a visszaállítás felül fogja írni az 1 hetes okos blogodat is!
                    (Ez csak egy gondolatkísérlet, hogy értsed, miről papolok)
                    Erre utalt @hepaly is valahol, most vissza kéne keresnem, pontosan hol.
                    Hát ezért 😉

klt Jó ne érts féle csak kíváncsi voltam sokat sokszor kérdezek néha butaságot de én csak így tanulok köszi szépen hogy leírtad.

• klt kedveli ezt.

De még agyalok,hogy az asztali ubunturól nem tudo-e a server ubunturol csinálni iso-t. Sok tárolót nem akarok fenn tartani nekem az nem költséghatékony. Azért kéne nekem most így kiírni egy pendrive-ra és ha be is hel mondjuk a gép vagy a vinyó fogom áttelepítem másik gépre...

http://www.partimage.org/

• klt válaszolt erre.

Bocsi ne harqagudjatok sikerült !!!!!!

Windows alól localhost webpanel mentés indítás ubuntu szerverről !!!!!!!!

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ ez az!!!! és még isot is tudok csinálni !!!!!!!!