Ja nem bocsi a saját asztali gépen indult el... A servernél ezt írja ki:
Server admin stopped backup.
Azt nem tom most megint tovább hogyan...
Ja nem bocsi a saját asztali gépen indult el... A servernél ezt írja ki:
Server admin stopped backup.
Azt nem tom most megint tovább hogyan...
Iso-gulok, megint mi lesz ebből?
Lényegében képfájlt szeretnél készíteni egy futó rendszer által használt felcsatolt (folyamatosan változó) fájlrendszert tartalmazó meghajtóról. Nem túl jó ötlet, még ha sikerül is, az eredmény nem biztos, hogy konzisztens lesz.
mennydorges Sok tárolót nem akarok fenn tartani nekem az nem költséghatékony.
Annyi tárolót tartsál fönn mindenképpen, hogy az összes tárolt adatod meglegyen két fizikai adathordozón egymástól függetlenül. Amiről nincs mentésed, az nincs meg!
Egy HDD bármikol bekrepál, de még egy SSD is!
Nekem volt olyan SSD-m, ami 90..95% "life_left" mellett egyik pillanatról a másikra behalt, mintha kitépték volna a csatlakozóját.
mennydorges Azért kéne nekem most így kiírni egy pendrive-ra és ha be is hel mondjuk a gép vagy a vinyó fogom áttelepítem másik gépre...
Na ácsi!
Van még egy praktikám, amit viszont szerveren eddig nem használtam, de ha sokat telepítgetnék ott is megtehetném.
Ennek a lényege, hogy összeszedegetem, hogy a "gyári" telepítőhöz képest miket faragok a rendszeremen?
Ezt beleírom egy szkriptbe, és egy szűz telepítés után csak lefuttatom. Így odakerülnek szükséges tárolók, csomagok, lekerülnek a szükségtelenek, néhány konfig fájlt felülírok, néhányhoz hozzábiggyesztek, izlésem szerint kialakul az úgy összehebrákolt rendszer, ahogy azt szeretem.
Így vannak a kölkeim gépein tök egyforma rendszerek. Gyakorlatilag csak user nevekben és jelszavakban különböznek.
Ennek az a titka, hogy a frissen telepített rendszerbe elkezdesz betolni csomagokat, akkor az apt-install-izébizé jellegű sorokat rögtön a szkriptedbe is beírod. Aztán összegyűlik...
klt Jogos,de az a abj vannak olyan cso magok amik már nincsenek tárolón,de megszereztem a deb file-t és manuálisan kell egyesével 12 filet telepíteni. Meg telepítés alatt vannak trükkök amit sajna egy sh file nem biztos hogy jól és jókor csinálna. A gép nem gondolkozik,hogy most jól csinálja hanem azt csinálja amit mondanak neki. de vannak dolgok amit nem tudsz beleírni 100%-an. De ez az újra telepítés tetszik systembackel.
mennydorges manuálisan kell egyesével 12 filet telepíteni.
Mi azzal a baj?
cd deb/fajlok/helye
dpkg -i *.deb
...
vagy valami ilyesmi
mennydorges de vannak dolgok amit nem tudsz beleírni 100%-an.
El nem tudom képzelni, mi lehet az?
mennydorges De ez az újra telepítés tetszik systembackel.
Igen, de mint írtam többször is, észnél kell lenni!
https://ubuntu.hu/d/44460-44460
Azért kéne valami prima gyors megoldás. Vps szolgáltatóknál hogy a francba tudják akkor megcsinálni?
Mikor rámegyek backup a vps-em fut rendesen és ha valami elszáll 1 katt 5 perc és visszaállítva minden.
Igaz adatbázis is de az nem gond..
Ott virtuális gépen fut a rendszered, nem igazi vason. Azért az különbség!
klt csak milyen könnyű lenne úgy .. bocsi ábrándoztam
na valahol el kéne kezdeni az email védelmet meg a fail2ban..t ne tudjanak betörni meg ne tudjanak spamok levelet küldeni orba szájba..
Csúzlival nem lövünk a holdra!
mennydorges na valahol el kéne kezdeni az email védelmet
Küldtem linket, nem nézted?
https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-configure-a-mail-server-using-postfix-dovecot-mysql-and-spamassassin
Az hogy te kapsz spamot, kivédhetetlen. Hogy a te szervered ne használják spemetelők, azt ki tudod védeni, fenti cikk segíeni fog.
SSL certificate nagyon szükséges? AZ amikor 2-3havonta meg kell újjítani?
Nekem itt kéne kezdeni:
Step 3: Configure Postfix Fent van már minden imscp panellal.
klt ááá ez képtelenség nekem .... rohadt hosszú kölkök miatt nem tudok ilyen sokáig olvasni és nyomokövetni..
klt
Ha elrontom valahol a systemback visszatudja állítani ezen dolgokat?
Cron job futtat egy scriptet, amiben megadod, hogy csomagolja be a vhostokat mappankent kulon kulon. Mindegyikhez keszuljon DB dump amit ugyszinten becsomagolsz kulon kulon. Fogod a teljes /etc-t es becsomagolod.
Majd a backup serverek szinten - cron job - rsyncelik magukhoz a motyot. Azokon be van allitva hogy hany napot tartsanak meg.
Eloszor is hasznalod a fejedet es csak azt mented, ami tenyleg kell, mert a tarhely nem olcso. Mi cseszodhet el szerver buzeralaskor? A beallitasok. Az mind az /etc alatt van.
bartaszili Itthoni szerver. Elvileg fenn van a dovecot , mysql,imscp, postfix.
Csak nálam ezt mind az imscp rakta fel és semmi nincs ott mint a leírásban. Ugye nekem így az imscp szerver panel alatt kell mindent csinálnom azért kérdeztem. De kimentem az etc, opt,,var, home ágakat tar.gz-be azt még az adatbázist is lehet
mennydorges
A /var alatt van alapbol egy csomo dinamikusan valtozo cucc. Ezt a rendszer mappat leallitott szerver allapotban tudod klonozni, nem menet kozben. Ill, ha tudod mit csinalsz, reszenkent ugy, hogy elotte meggatolod a reszek modosulasat.
Az /opt a neve is mutatja tartalmazza az altalad opcionalisan telepitett programokat. Folosleges valszeg menteni.
mennydorges
zfs snapshot?
Megoldja az egészet fájlrendszer szinten.
Localban ennyi egy rekurzív snapshot:
zfs snapshot -r zfspool/dataset1@kedd
Nem foglal hatalmas helyet, gyorsan elkészül ,szinte azonnal visszaállítható.
zfs rollback zfspool/dataset1@kedd
Ha akarod átküldöd a snapshotot egy backup zfs szerverre. Pl:
zfs send -Rv zfspool/dataset1@kedd | ssh backupuser@backupIP zfs recv -F backup_pool/dataset_1_backup
Hátránya, hogy nem tudsz exclude-olni... De őszintén szólva ha a dataseteket jól választod meg, akkor nem is kell. Illetve, a szervert zfs-re kell telepíteni...