Nos!
Energiakezelő Teljesen kikapcsolva! Képernyővédő beállítva - monitor elsötétül. Nyomtatás folyamatban.
Eddig minden OK.
Ezek szerint a DPMS tartalmaz valami baki-t; most az X11 kezeli az energiaellátást. (ezt csak olvasom, nem tudom, mit jelent 😃 )
A Bionic ugyanezt írja az Energiakezelő Kikapcsoló gombjához. (de abban még működött a DPMS rendesen.)
Még egy hosszabb nyomtatási tesztre lesz szükség, hogy 60 perc, vagy valamilyen más idő után is megy-e a printer.....

Visszatérek..... 😉

Majika

Nem tudod a rendszered átmásolni egy másik partícióra, hogy elronthassuk?
Az a megérzésem, hogy az Xfce és a Unity (GNOME) más alkalmazásokat használ az energiagazdálkodás beállítására.
Azt nem javasolnám, hogy túrjuk szét az éles rendszered, de live alól például szívesen megnézném, hogy mi a helyzet az Ubuntu alapértelmezett környezetével, csak lehet, hogy live alól nem tudnád használni a 3D nyomtatód, ezért gondoltam az éles rendszer klónozására, aztán egy
sudo apt install ubuntu-desktop
parancsra.
Ez még a rendszermentés majd kísérletezés folyamatánál is nagyobb biztonságot adna.

csuhas32
    Üdv.
    Nem érdekel, hogy "éles" a rendszerem, nyugodtan kísérletezzünk - mondd az ötleted! 🙂
    Hisz ezen most úgysincs más, mint Cura.. (nagy vonalakban)
    És igen, sajnos Live alól nem tudok nyomtatni, mert nincs net - ergo nincs Cura 🙂

(S de, azt is meg tudom oldani, h más partíción legyen; s miven SSD, elég gyors - csak nem látom értelmét.. Van 2 gépem, egyiken még a 18 és Winfos (mert kell a Fusion-hoz = grrr... ) a másik meg az új.. Ha majd olyan profi leszek Blenderben, nem kell a Win! - Az még soká lesz............ ;( )

Én úgy tudtam, hogy Xfce asztali környezet, és csak kinézetben más, mint pl Unity (ami nekem teljesen ellenszenves és kezelhetelen) - de a mag és a vezérlés egyforma.?. Ezekszerint mégsem....

Majika Én úgy tudtam, hogy Xfce asztali környezet, és csak kinézetben más, mint pl Unity (ami nekem teljesen ellenszenves és kezelhetelen) - de a mag és a vezérlés egyforma.?. Ezekszerint mégsem....

A mag egyforma. A „vezérlésben” már lehetnek különbségek. Neked most Xfce környezeted van vagy Xubuntud?
      A kettő nem ugyanaz. Régebben volt olyan, hogy egy rendszerre több desktopot is feltettem (például xubuntu-desktop és ubuntu-desktop). Na ebből aztán volt néha kavarodás például felhasználókezelés terén. Más alkalmazást használt a két asztali környezet ugyanannak a beállítására. Ezt én nagyon is elképzelhetőnek tartom energiagazdálkodás terén is. Néhány hozzászólással ezelőtt mellékeltél egy képernyőképet, azon ott van, hogy LightDM GTK+ Greater Settings. Az ubuntu-desktop ugyanerre most a GDM3-at használja.
      Úgyhogy én már egy rendszerre egyszerre két desktopot soha nem teszek. Olyat viszont csinálok, hogy ubuntu-desktop és erre rá xfce4 xfce4-goodies. Így lesz a bejelentkezési képernyőn egy Ubuntu és egy Xfce környezetem, melyek közül választhatok, de a „vezérlés” nem változik, maradnak csak azok a csomagok, amik az ubuntu-desktop-pal települnek.
      Mivel nálad most a „vezérléssel” van gond, én azt javaslom, csinálj egy rendszermentést és utána
      sudo apt install ubuntu-desktop
      aztán jelentkezz be az Ubuntu környezetbe, ott próbáld beállítani az energiagazdálkodást.
      Ha ez sikerül, akkor már előrébb vagy, akkor én azt próbálnám meg, hogy tisztán egy alapértelmezett Ubuntu telepítése, aztán azt beállítani a nyomtatáshoz. Ha ez megint rendben, akkor rendszermentés, aztán feltenni egy xfce4 xfce4-goodies párost.

Majika

Persze az is jó lehet, ha kiokoskodod, a háttérben melyik fájl felelős ezért és azzal szabályzol.

csuhas32
        Morgen.
        Igen, ez hivatalosan Xubuntu. Mióta bejött a Unity, áttértem, de nem tudtam, hogy ekkora különbségek lehetnek már a vezérlésben is. ( S akkor a fejlesztés is külön folyik? Hogy melyikbe milyen csomagokat pakoljanak, stb? :s Nem szép tőlük 🙂 )
        Azt írtad, nem teszel már 2 desktop-ot fel. Akkor én sem teszek, hanem telepítek Ubi-t és arra Xfce-t....
        (Igaz, én eddig azt hittem, a Desktop az az, hogy asztali gép 😃 )

Majika
          Vannak különböző csomagok, amik minden *buntura elérhetőek.
          Környezetek: GNOME, Xfce, KDE,...
          Fájlkezelők: Nautilus, Dolphin, Thunar...
          Bejelentkezési képernyő: LightDM, GDM3,...
          ...
          Egy-egy változatba, nyilván ésszel, eltérő dolgokat válogatnak össze.

csuhas32
            OFF Kérlek írd meg nekem, hol találok egy összefoglaló infót erről részletesen. Köszi ON

Majika
              Ha pl. linuxmint.com-ra mesz, akkor irja valahol a leirasokban, hogy ok veszik az ubuntut, mint alapot, es rapakoljak a sajat szoftvereiket extraba, es atallitjak a beallitasokat masra, mint ubuntuban van.
              Ubuntustudio detto ez. Sima ubuntu az alap, es a lenyege a sok egyedi sajat kis finom beallitas.
              Tennek egy probat opensuse-val a helyedben. Naluk van ket fo verzio, a stabil, es a legfrissebb. Ezzel az utobbival. Allitolag tesztelve van nagyon es nem kellene gond legyen vele, es a legfrissebb csomagokat tartalmazza. En suseval kezdtem anno, az is jo oprendszer.
              Ha meguntad a nezegetest es van egy favorit ami bejon erzesre akkor ne valtogasd, azt probald meg beallitani. Angolul mindent megtalalsz mindent be lehet nalad is allitani hogy mennyen. Csak az idodet abba kell olni, nem csilli villi oprendszerek telepitgetesebe.

Ennyivel később: 4 nap

Majika

Látom, hogy nincs még megoldás a problémára. Egy kerülő megoldást azért tudnék javasolni: ha van Raspberry Pi, vagy lenne ingerenciád egy ilyen cucc beszerzésére (tényleg menő és keveset fogyaszt!), akkor az OctoPrint lenne optimális neked. (Megjegyzem én is ilyet használok, nagyon-nagyon kényelmes. Curában egy "Nyomtatás Octoprinttel" gombra kell csak kattintani, és azonnal indul a 3D-nyomtatás.) Egy ilyen nyomtatás akár több napig is eltarthat, viszont a számítógépet szeretnénk vinni magunkkal, vagy akár csak a szomszéd szobába, vagy komoly leterheltséget okozó feladatot futtatni, stb, stb, ezért jó ez az Octoprint.

Ennyivel később: 23 nap

trt
                Üdv.
                Köszi a tippet. A gondom az, hogy ahhoz is kéne egy monitor, amit nem tudnék hova tenni; és mindig át kell juttatni a nyomtatandó fájl-t is RPi-re...
                Ubuntu alól működött a dolog, de nekem sokminden nem tetszik Ubuntu-ban. Visszaálltam Xubi-ra, és egyenlőre kikapcsolgatom az Energiakezelő-t nyomtatás alatt...
                Részmegoldás, de ez lesz addig, míg lesz időm írni Xubi fórumra... (már regisztrálás megtörtént, csak nagyon angol minden 😆

• trt válaszolt erre.

Majika Üdv. Miből gondolod, hogy kellene még egy monitor? Az index.hu olvasásához is kell egy másik monitor? Ezek szerint nem olvastad át kellően a linkelt weboldalt.
                  "...és mindig át kell juttatni a nyomtatandó fájl-t is RPi-re..." Direkt erre, a könnyű kezelhetőségre akartam utalni arra, hogy csak egy gombnyomás... Hálózatra van kötve mindkét gép, így hálózaton keresztül átröppen a nyomtatandó fálj is.

Kellemes karácsonyt mindenkinek!

Szerk: közben bevillant, hogy te valószínűleg a málnapécén történő ügyködéshez szeretnéd a monitort. Nem kell, ssh-n keresztül mindent lehet intézni. A nyomtatásnál meg weboldalon keresztül állíthatod a nyomtatót.

Ennyivel később: egy év