Rowon
Fércbukk, tecső felejtős, illetve csak nagyon korlátozottan lesz rajta használható...
A hipiszupi mai web is döcögni fog rajta.
Egyébként napi irodai jellegű használatra tényleg lehet jó - Wrter, Calc, stb.
Ami a disztrót illeti, erre is valami könnyű illene:
olyan, ami XFCE-t MATE-et, LXDE-t használ.
Lubuntu 20.04-től LXQt-t használ.

A csapda ott van, ahol fentebb is írják. A mai webkörnyezetben ez a gép már elavult, a vele egykorú OS-ek, melyeket könnyedén futtatna már szintén elavultak. Az újaknál meg a követelmények is maiak.
    Egyetértek, hogy általános felhasználásra ez már túl sok élményt nem ad, de célgépként, valamilyen modern, de könnyű disztróval használható lehet.
    Live módban próbáld ki a javasoltakat, hátha....., vagy ha megvan a konkrét felhasználási cél, akkor lehet, hogy lesz javaslat konkrét OS-re is.

Köszi! Idős személynek gondoltam ki, hogy talán tudná használni.

Leselejtezett céges laptopról van szó, amit meg tudok "menteni" és azt hiszem erre a célra talán megfelelne. Megmondom őszintén a f*szbúktól félek egy kicsit klt hozzászólása miatt, de majd teszek egy próbát, hátha lehet használni.

tenkes Igazából csak netezni használná szerintem, semmi komolyabb. Tehát egyenlőre a nulláról meg kellene tanítanom neki, hogy mi ez a világító, kinyitható izé.

Rowon
          Anyam laptopja is hasonlo parameterekkel rendelkezik (P6100 CPU, 4GB RAM)
          Facebook/Messenger hasznalhato - annak ellenere hogy Mint 19.2 Cinnamon van rajta.
          Amit cserelnek rajta, az az eredeti lassu 5400RPM HDD.

lala2 Köszi! Egy kisebb tárhelyű SSD valamit dobna rajta?

Rowon Igazából csak netezni használná szerintem, semmi komolyabb.

Lassacskán a "netezés" lesz a leghardverigényesebb tevékenység 🙂. Egyébként meg tényleg ki kell próbálni hátha jó lesz.
              Egy bármilyen SSD nagyot dobna az összképen.

lala2 Szerk.: akarom mondani, ez a Mintes laptopon készült, amit említettél?

Rowon
                A FB esetében tudom javasolni, hogy a www. helyére m.-et üss (és így könyvjelzőzd), a mobilnézetnek jóval kisebb az étvágya mint az asztali oldalnak.

Sziasztok,

Hát sikerült beüzemelnem a laptopot, most arról írok. Ubuntu 20.04 van rajta és a CPU 30-80% között mozog, de tudok netezni és mást is csinálni. 😃 Majd egy SSD kelleni fog bele tényleg. Egyfelől melegszik a HDD, karattyol, meg csak lassabb a rendszer.

Rowon
                  A mar emlitett Xfce vagy MATE feluletu Ubuntu azert testhezallobb lenne erre a gepre.
                  A 20.04 2025-ig lesz tamogatva, a 22.04 viszont 2027-ig. (Ha ez szamit valamit.)

lala2

lala2 20.04 2025-ig lesz tamogatva, a 22.04 viszont 2027-ig. (Ha ez szamit valamit.)

Azon a gépen aligha... 🙂

lala2 Xubuntu került rá, a Lubuntut már túlzottan butának éreztem. Jól megy vele teljesen és szép is.

Rowon
                      Jó választás az XFCE!
                      Egy nagyon kiforrott DE.
                      Alapból az Ubuntu nagyon szeret snap csomagokat használni, ami nem kifejezetten erőforrás-barát.
                      Ezen lehet változtatni, mert a snap-démont el lehet távolítani.
                      Előtte érdemes azért körülkémlelni, hogy szokásos .deb csomagként hol érhető el az a szoftver, ami épp snapként volna telepítve. 99% van valami ppa, ahol meglelhető az alternatív telepítőkészlet.
                      Ha mégsem, és az adott dolog nagyon kell, és csak snapből telepíthető, akkor nincs más hátra, marad a snap...
                      De szerintem akkor is érdemes minimalizálni a snap-telepített alkalmazások számát, amennyire csak lehet, és minél többet .deb csomagból feltenni.

klt Köszi! Ha már felmerült az XFCE. A sima Ubuntu és a Xubuntu között csak a kezelőfelület a különbség, vagy van más is?

• klt válaszolt erre.

Rowon
                          Felteszem, hogy az XFCE esetleg más alapértelmezett alkalmazásokat használ, mint a Gnome. Mondjuk Mousepad a GEdit helyett, meg ilyesmik.
                          Azt hiszem, lényegében csak ennyi a különbség.
                          Igazából bármelyik disztrót is választod bármelyik DE-vel, az alapértelmezések mások, de barkácsolással átjárhatóak.
                          Leegyszerűsítve fogalmazva:
                          Arra gondolok, hogy telepíthetsz Ubuntu szervert, aztán arra XFCE desktopot, és LÉNYEGÉBEN ugyanott vagy, mintha Xubuntut tettél volna fel. Vagy telepítesz Ubuntut, de eltávolítod a Gnome-ot, és felteszed az XFCE-t. Lehet legózni az alkatrészekkel 🙂 Ha kiderül, hogy valami hiányzik a Xubuntuból, telepíted és kész... 🙂
                          Amúgy, ha van is különbség, az nüansznyi lesz szerintem, de igazából nem tudom. Már rég nem játszottam Ubuntuval.