Ubuntu 22.04.1 új telepítés új gépre sikertelen, orvosolható?
Valóban, már megértettem.
Új particiós táblát készítek.
- Szerkesztve
Azt hiszem már a nehezén túl vagyok, megy a telepítés, pörög a kis kerék, remélem már nem lesz semmi gubanc.
Esetleg tudja valaki, hogy a telepítés mennyi ideig tart?
Lassan már két órája pörög és nem történik semmi. Valami még sincs rendben.
Nem kellene lenni egy folyamatjelzőnek?
- Szerkesztve
Nérókutya
Milyen kerék?
*Közben csináltam egy telepítést, tehát a kerék az egérkurzor, az pörög, amikor a telepítő próbál továbblépni a következő traktusba. Na de hol akadt el? A particionáló résznél, amikor már megnyomtad a Tovább vagy Telepítés vagy valami ilyesmi feliratú gombot? ((A következő ablak a Hely megadása (lokalizáció) lenne.))
Ha itt akadt el, akkor szerintem továbbra is a lemez írásával van valami gondja.
A folyamatjelző talán a felhasználói adatok megadása utáni részen jelenik csak meg. Amikor a diák váltják egymást, akkor már tutira van, még le is lehet nyitni, hogy szövegesen látszódjék éppen mivel szöszmötöl.
Amúgy én dd-vel szoktam telepítőt kiírni.
UEFI módban van az a gép? Mi van a BIOS-ban? Secure boot?
Nem lehet, hogy az nvme miatt van?
Én azt nem értem, hogy miért egyből telepíteni próbálsz.
Magam arra a részre koncentrálnék, ahol a telepítés elakad.
Try or install
Elindítod a GParted-et és megpróbálsz új partíciós táblát, partíciókat létrehozni a lemezen.
Lássuk, sikerül-e, vagy ha nem, akkor mi a hibaüzenet.
Majd ha már lesznek partíciók, ráérsz telepíteni.
Kedves önzetlen Segítőim!
Végül megoldottam, újra indítottam a telepítést, nem babráltam a particionálással, nem választottam a "Valami más"-t, és minden rendben települt. Már csak be kell lakni a rendszert. Most már a laptopról írok.
Előrelátóan lementettem az adataimat, amit majd visszatöltök.
Köszönöm a segítségeteket.
Köszönöm!
Íme az automata partíciók:
Típus: INTEL SSDPEKNU512GZ (nvme)
/dev/nvme0n1 lemez: 512GB
Szektorméret (logikai/fizikai): 512B/512B
Partíciós tábla: gpt
Lemezjelzők:
Szám Kezdet Vég Méret Fájlrendszer Név Jelzők
1 1049kB 538MB 537MB fat32 EFI System Partition boot, esp
2 538MB 512GB 512GB ext4
Ez így faék egyszerű, de működik. Persze lehet újrahúzom és már látom, hogy a 2. partíciót lehet felosztani mondjuk /gyökér, /home és /Adat-ra. Majd meglátom.
- Szerkesztve
Nérókutya
Ha így indul és működik a rendszer, akkor szerintem ne piszkáld.
Az addig rendben van, hogy lecsípsz bizonyos nagyságú területet a 2. partícióból és azt elnevezed "Adat"-nak.
(Ezt - ha szükség van rá, a fájlkezelőben 1 kattintással tudod csatolni ... vagy utólag automata csatolást is beállíthatsz rá)
De a / és /home partíciót utólag létrehozni szerintem nem nyerő ötlet.
Ezeket a telepítés alkalmával szokjuk létrehozni - úgy hogy az adott partíciót a / illetve a /home alá csatoljuk.
Rendben, értem, nem piszkálom. Egyenlőre jó ez, főleg dolgozni.
- Legjobb válaszmeskobalazs állította be
Kedves Fórumtársak!
Végül mégis "megpiszkáltam" a rendszert egy újrahúzással, és sikerült a particionálás is.
Belaktam a rendszert a nekem szükséges progikkal, készítettem egy systemback visszaállítási pontot is, így talán már nem érhet meglepetés. Köszönöm a hozzáértő segítséget. Problémám megoldva.