lala2
https://gitlab.com/Kendek/systemback
Az attr, psmisc és rsync csomagokra függősségként szükség van.
sudo apt install attr psmisc rsync

A systemback.sh letöltése, futtathatóvá tétele:

sudo wget -O /usr/local/bin/systemback.sh goo.gl/SXWYn7
sudo chmod +x /usr/local/bin/systemback.sh

A systemback.sh-hoz is tartozik indítóikon.

„The script basically a command line tool, but there is a clickable icon to quick-start the restore point creation and the restoration (from right-click menu).”

sudo apt install xterm
mkdir -p ~/.local/share/{applicati,ic}ons
wget -O ~/.local/share/applications/systemback.desktop goo.gl/Vhe3z7
wget -O ~/.local/share/icons/systemback.png goo.gl/ms96CR

Szerk: És egyébként tényleg, Xubuntu 22.04-en nálam azt csinálja, amit az angol nyelvű szöveg ígér:
Ha rákattintok, akkor meghívja az xterm ablakát, melyben bekéri a jelszavamat és már készül is a visszaállítási pont. Amennyiben pedig jobb egérrel kattintok, akkor választhatom az utolsó mentett pontra való visszaállítást, melynek következtében szintén rögtön ugrik elém az xterm, ahol csak a jelszavam kell megadni és máris indul a móka, szóval elég kényelmes, egész olyan, mint a grafikus felületű rokona (természetesen live mentést ez nem tud, de cserébe sokkal kisebb és működik Arch és Suse vonalon is).

Az elkészült mentési pont(ok) törlése kicsit macerásabb, mint a grafikus felületű alkalmazás esetén.
Természetesen a visszaállítási pontokat tartalmazó könyvtárban dolgozunk.
Először is egy ls-sel meg szoktam nézni, hogy milyen nevű visszaállítási pont(ok) vannak, aztán jöhet az analógia:

sudo chattr -Rfi visszaállítási-pont-neve
sudo rm -rf visszaállítási-pont-neve

attilagabor
    OFF
    A címből kimaradt egy betű, így később nehezen lesz kereshető, esetleg pótolnád?
    Köszi!
    Sytemback -> Systemback

csuhas32
    "működik Arch és Suse vonalon is"
    Koszi! ... Ezt jo tudni - meg csak nem is gondoltam ra. 🙁
    Az ArcoLinuxB-n levo Timeshift hajlamos ra hogy frissitesi csomag telepitese utan nem indul.
    Torlese, majd ujratelepitese altalaban megoldja a gondot, de jo ha van valamilyen egyeb
    rendszer-visszaallitasi pont keszito is tartalekban.

Köszönöm a válaszaitokat! Csak azt nem mondtátok, hogy szedjem le és rakjam újra?

Mindkettőtök válaszát kipróbáltam. Még mindig nincs kattintára Systemback ablak.
      Valószínűleg igen kezdő vagyok ehhez.
      Leszedem mégegyszer. Aztán jó lenne egy honlap, amit fapadosan beírnék és működne. Tudnátok ilyet mutatani?

Htibi a következőre módosította a címet: Systemback indítása kattintással.

csuhas32
        Igen, van az AUR-ban Systemback (ha jol emlekszem januar elejen lett utoljara frissitve) - de az altalad linkelt oldalon a piros betukkel jelolt fuggosegek hibat dobnak a telepitesi kiserlet soran.

lala2

Ennyire nem vagyok otthon benne, bocsánat. Az .sh-t, ha „csak” mentésre kell, én jobban kedvelem, azt próbáltam Archon, Manjaron is jól működött. Az egyszerűsége a nagyszerűsége.

attilagabor

Nem nagyon válaszolsz a kérdésekre.
          Én a systemback.sh vonalat viszem.
          Átjöttem egy gépre, amin az alapértelmezett felülettel van fenn az Ubuntu 22.04.
          Megcsináltam mindent, ami a fentebbi hozzászólásomban van, aztán a .local/share/applications könyvtárból a systemback.desktop fájlt kimásoltam az Asztalra. Nyafogott a rendszer, hogy engedélyezzem, hogy indítható legyen, ezt jobb egérgombbal rákattintva az ikonra könnyen meg tudtam csinálni.

Most már, ha rákattintok az asztali parancsikonra, akkor elindul a Systemback és ezzel együtt megjelenik a Kedvencek sávon is (remélem így hívják), ahol már megjelenik a Hozzáadás a Kedvencekhez lehetőség.
          Erre rákattintok és utána a Kedvencek sávról bal egérgombbal kattintva lehet indítani a visszaállítási pont készítését, jobb egérgombbal történő kattintással meg a visszaállítást az utolsó mentett pontra.
          Most már lehet törölni az Asztalról a parancsikont.

Xubuntu 22.04-re tettem fel. Azért Xubuntu, mert ez egy régi, gyengécske gép. Mire válaszoljak még.

Egyébként pedig nem értem amiket írsz. Kimásolni, meg ilyenek. Nincsen valami "automatikus" install, ami mindent megcsinál?

attilagabor

Először Xubuntu 22.04-en próbáltam a systemback.sh-t.

sudo apt install attr psmisc rsync
            sudo wget -O /usr/local/bin/systemback.sh goo.gl/SXWYn7
            sudo chmod +x /usr/local/bin/systemback.sh

(Ha eddig is használtad parancssorból, akkor eddig elvileg amúgy megvagy.)

sudo apt install xterm
            mkdir -p ~/.local/share/{applicati,ic}ons
            wget -O ~/.local/share/applications/systemback.desktop goo.gl/Vhe3z7
            wget -O ~/.local/share/icons/systemback.png goo.gl/ms96CR

Soronként bemásolod a terminálba. A sorok végén entert ütsz, ha kéri, megadod a jelszavad. De ha parancssorból használtad eddig a systemback.sh-t, akkor ennek is mennie kell.
            Utána csinálsz egy ki-bejelentkezést és ott kell lennie a menüben az indítóikonjának. Mutasd, mit csinálsz, hol kapsz hibaüzenetet, akadsz el.

attilagabor Mire válaszoljak még.

Erre:

csuhas32 Melyik Systemback?
              Milyen parancsokkal indul?

Még mindig nem tudjuk, hogy a paranccsoros systemback.sh-t tetted fel, vagy a @lala2 által linkelt grafikus felületű Systembacket.
              Én a systemback.sh-t választottam, lala2 pedig a grafikus felületen futó testvérhez adott megoldási javaslatot.

Ha a systemback.sh-ról tárgyalunk, akkor mutathatod az

ls /usr/local/bin
              ls ~/.local/share/applications
              ls ~/.local/share/icons/

parancsok kimeneteit.
              (Az elsőre kapott válaszban ott kell lennie a systemback.sh-nak, a másodikban a systemback.desktop-nak, a harmadikban a systemback.png-nek. Ha ez mind megvan és neked is Xubuntu 22.04-ed van, meg nekem is, akkor, mivel nálam működik, nálad is működnie kell!)

attilagabor" Nincsen valami "automatikus" install, ami mindent megcsinál?"
              De van, csak ahhoz windowst kell indítani.

attilagabor Egyébként pedig nem értem amiket írsz. Kimásolni, meg ilyenek. Nincsen valami "automatikus" install, ami mindent megcsinál?

Ott a harmadik hozzászólás. https://ubuntu.hu/d/46249-systemback-inditasa-kattintassal/3
              Az egy automatizmust indít, ami feltelepíti a grafikus felületen futó Systembacket.
              Előtte persze le kell tölteni és futtathatóvá kell az automatizmust, aztán elindítani, ehhez ott az összes parancs, csak másolni kell.

Ezen felül még az van, hogy valaki megcsinálja helyetted.

csuhas32 újraraktam a xubuntu 222.04-et, majd frissítettem, majd megcsináltam amit írtál, majd újraindítottam a gépet.
              Kattintottam az ikonra. Egy terminál ablakot nyitott és percekig csak futottak felfelé a sorok, majd eltünt az ablak és kész. Ennyi. Nem indult el, nem írt hibaüzenetet.
              Hogyan tovább.

attilagabor

Hova tovább? Kész a visszaállítási pontod. Ennyi. Ha használni akarod, akkor az ikonra jobb egérgombbal kattintva válaszd a Restore to the latest restore point menüpontot.

Nézd csak meg a felhasználód könyvtárát, ott kell lennie benne egy SB_-vel kezdődő nevű könyvtárnak, az a visszaállítási pontod.
                ls ~

csuhas32 Dehát én nem ezt szerettem volna. Félreértettekek akkor. Nekem a grafikus ablakja kellene. Azt hogy tudom előhívni?

Megcsináltam. Újraindítottam a gépet. Ugyanaz. Mentési pontot csinál. Nincsen grafikus ablak. Valami ötlet még?