attilagabor
OFF
A címből kimaradt egy betű, így később nehezen lesz kereshető, esetleg pótolnád?
Köszi!
Sytemback -> Systemback
Systemback indítása kattintással
csuhas32
"működik Arch és Suse vonalon is"
Koszi! ... Ezt jo tudni - meg csak nem is gondoltam ra.
Az ArcoLinuxB-n levo Timeshift hajlamos ra hogy frissitesi csomag telepitese utan nem indul.
Torlese, majd ujratelepitese altalaban megoldja a gondot, de jo ha van valamilyen egyeb
rendszer-visszaallitasi pont keszito is tartalekban.
Köszönöm a válaszaitokat! Csak azt nem mondtátok, hogy szedjem le és rakjam újra?
Mindkettőtök válaszát kipróbáltam. Még mindig nincs kattintára Systemback ablak.
Valószínűleg igen kezdő vagyok ehhez.
Leszedem mégegyszer. Aztán jó lenne egy honlap, amit fapadosan beírnék és működne. Tudnátok ilyet mutatani?
lala2
Talán két éve kipróbáltam az Arch-ot és a Manjarot, akkor emlékeim szerint az AUR-ban volt grafikus felületen futó Systemback.
Meg is van:
https://aur.archlinux.org/packages/systemback
- Szerkesztve
Nem nagyon válaszolsz a kérdésekre.
Én a systemback.sh vonalat viszem.
Átjöttem egy gépre, amin az alapértelmezett felülettel van fenn az Ubuntu 22.04.
Megcsináltam mindent, ami a fentebbi hozzászólásomban van, aztán a .local/share/applications könyvtárból a systemback.desktop fájlt kimásoltam az Asztalra. Nyafogott a rendszer, hogy engedélyezzem, hogy indítható legyen, ezt jobb egérgombbal rákattintva az ikonra könnyen meg tudtam csinálni.
Most már, ha rákattintok az asztali parancsikonra, akkor elindul a Systemback és ezzel együtt megjelenik a Kedvencek sávon is (remélem így hívják), ahol már megjelenik a Hozzáadás a Kedvencekhez lehetőség.
Erre rákattintok és utána a Kedvencek sávról bal egérgombbal kattintva lehet indítani a visszaállítási pont készítését, jobb egérgombbal történő kattintással meg a visszaállítást az utolsó mentett pontra.
Most már lehet törölni az Asztalról a parancsikont.
Xubuntu 22.04-re tettem fel. Azért Xubuntu, mert ez egy régi, gyengécske gép. Mire válaszoljak még.
Egyébként pedig nem értem amiket írsz. Kimásolni, meg ilyenek. Nincsen valami "automatikus" install, ami mindent megcsinál?
- Szerkesztve
Először Xubuntu 22.04-en próbáltam a systemback.sh-t.
sudo apt install attr psmisc rsync
sudo wget -O /usr/local/bin/systemback.sh goo.gl/SXWYn7
sudo chmod +x /usr/local/bin/systemback.sh
(Ha eddig is használtad parancssorból, akkor eddig elvileg amúgy megvagy.)
sudo apt install xterm
mkdir -p ~/.local/share/{applicati,ic}ons
wget -O ~/.local/share/applications/systemback.desktop goo.gl/Vhe3z7
wget -O ~/.local/share/icons/systemback.png goo.gl/ms96CR
Soronként bemásolod a terminálba. A sorok végén entert ütsz, ha kéri, megadod a jelszavad. De ha parancssorból használtad eddig a systemback.sh-t, akkor ennek is mennie kell.
Utána csinálsz egy ki-bejelentkezést és ott kell lennie a menüben az indítóikonjának. Mutasd, mit csinálsz, hol kapsz hibaüzenetet, akadsz el.
- Szerkesztve
attilagabor Mire válaszoljak még.
Erre:
csuhas32 Melyik Systemback?
Milyen parancsokkal indul?
Még mindig nem tudjuk, hogy a paranccsoros systemback.sh-t tetted fel, vagy a @lala2 által linkelt grafikus felületű Systembacket.
Én a systemback.sh-t választottam, lala2 pedig a grafikus felületen futó testvérhez adott megoldási javaslatot.
Ha a systemback.sh-ról tárgyalunk, akkor mutathatod az
ls /usr/local/bin
ls ~/.local/share/applications
ls ~/.local/share/icons/
parancsok kimeneteit.
(Az elsőre kapott válaszban ott kell lennie a systemback.sh-nak, a másodikban a systemback.desktop-nak, a harmadikban a systemback.png-nek. Ha ez mind megvan és neked is Xubuntu 22.04-ed van, meg nekem is, akkor, mivel nálam működik, nálad is működnie kell!)
- Szerkesztve
attilagabor" Nincsen valami "automatikus" install, ami mindent megcsinál?"
De van, csak ahhoz windowst kell indítani.
attilagabor Egyébként pedig nem értem amiket írsz. Kimásolni, meg ilyenek. Nincsen valami "automatikus" install, ami mindent megcsinál?
Ott a harmadik hozzászólás. https://ubuntu.hu/d/46249-systemback-inditasa-kattintassal/3
Az egy automatizmust indít, ami feltelepíti a grafikus felületen futó Systembacket.
Előtte persze le kell tölteni és futtathatóvá kell az automatizmust, aztán elindítani, ehhez ott az összes parancs, csak másolni kell.
Ezen felül még az van, hogy valaki megcsinálja helyetted.
csuhas32 újraraktam a xubuntu 222.04-et, majd frissítettem, majd megcsináltam amit írtál, majd újraindítottam a gépet.
Kattintottam az ikonra. Egy terminál ablakot nyitott és percekig csak futottak felfelé a sorok, majd eltünt az ablak és kész. Ennyi. Nem indult el, nem írt hibaüzenetet.
Hogyan tovább.
- Szerkesztve
Hova tovább? Kész a visszaállítási pontod. Ennyi. Ha használni akarod, akkor az ikonra jobb egérgombbal kattintva válaszd a Restore to the latest restore point menüpontot.
Nézd csak meg a felhasználód könyvtárát, ott kell lennie benne egy SB_-vel kezdődő nevű könyvtárnak, az a visszaállítási pontod.
ls ~
csuhas32 Dehát én nem ezt szerettem volna. Félreértettekek akkor. Nekem a grafikus ablakja kellene. Azt hogy tudom előhívni?
A grafikus felületen futó Systembacket így tudod telepíteni:
https://ubuntu.hu/d/46249-systemback-inditasa-kattintassal/3
Megcsináltam. Újraindítottam a gépet. Ugyanaz. Mentési pontot csinál. Nincsen grafikus ablak. Valami ötlet még?
- Szerkesztve
Még azt nem tudom, hogy nem kellett volna-e előtte leszedni?