Tudsz te Linuxot telepíteni, csak téged furcsa mód még nem csapott meg a sudo mazo szele. Mire a mesternek Ubuntuja lesz, a te ablakaidon is bemásznak a pingvinek.
Amúgy a történetedet megírta egyszer valami Alexandre Dumas nevű egyén A Három Windows címmel, de aztán kiderült, hogy azok is négyen voltak. :-)
Linuxot hogy telepítsek ingyenesen?
csuhas32
"Egy mindenkiért! " === Linuxot mindenkinek!
Legyünk őszinték: Van egy ember aki érdeklődik, önként teszi, (szerintem, nem ismerem), --> különben már Linuxot használna... De akárhonnan nézzük a "Windows egy felhasználóbarát software, a Linux egy software barát felhasználó..." Én segítenék neki, akár személyesen is /ha közelben lakik/... Ott az oldalon a segítők listája, tessék használni!!! Ha komolyan gondolja, segítséget kér... Én a 3.14 Debian Linux-al kezdtem el. Sokat kell tanulni hogy készség szerűen tudja valaki használni ezt a fajta rendszert, viszont szerintem megérte megtanulni!!! Olyan ez, mint amikor tanulóvezetőt látunk a városban, meg kell tanulni!
Bigyó bácsi Feltett három troll kérdést, aztán eltűnt.
Legyünk naívak: biztos tanulni ment. Ha az utcán találkozom vele, vigyázni fogok rá.
csuhas32 még nem csapott meg a sudo mazo szele.
Megcsapott már jó régen, csak valahogy a számítástechnika szöveges része nálam eddig kimaradt, és úgy érzem, hogy az is szükséges egy linux értő üzemeltetéséhez. Ezért nem teszek úgy, mintha tudnám használni, aminek az a következménye, hogy nem is használom.
a mester Van aki alszik éjjel Tudom a gyengék fegyvere. Egyáltalán nem "Trollkodni akartam", és nem is bántásnak szántam a hozzászólást. Mindössze azt gondoltam, hogy mi is kezdtük valamikor az ismerkedést a rendszerrel.
Bigyó bácsi Egyáltalán nem "Trollkodni akartam"
SZVSZ nem is rád utalt trollként, hanem a friss jövevényre.
Mondjuk, én sem hinném őt trollnak (lehet, hogy túl naiv vagyok), csak egy sacc / köbkönyök 9..13 év közötti kölöknek, akinek besült a Minecraft, amiatt jött ide. Szerintem @Sömike sejtette jól: eltévedt. Meg kell hagyni, néhányunknak szerzett néhány vidám percet, én egyáltalán nem haragszom rá.
Aztán, hogy komolyan gondolta-e a Linux telepítését, nem tudom, de én nem bántam vele trollként - legalábbis azt hiszem.
Ha konkrét telepítési, vagy telepítés utáni problémával visszatérne @Mac segítség megpróbálnék segíteni -ha tudok, és ha hagyja.
- Szerkesztve
tenkes
Ingyen letölthetsz egy tetszés szerinti Ubuntut! :-D
A fórumot olvasva azért kicsit torzított képet kapsz. Egy csomó mindent el lehet végezni grafikus felületen, magamnak ott is csinálom, de a távsegítségnél (fórum) parancssorban érdemes dolgozni, ott ez gyorsabb, hatékonyabb, már csak a rengeteg féle asztali környezet miatt is. Anyukám és apósom is linuxos gépet használ, de parancssort biztosan nem, nem is hiszem, hogy nagyon tudják, mi az a terminál. Bekapcsolják a gépet, a frissítéskezelő jelzi, hogy elérhetőek a frissítések, kattintanak, jelszót írnak, enter. Részükről ennyi az adminisztráció és most már több éves távlatból mondhatom, működik, nagyon ritkán kell beavatkoznom, van, hogy akár két évig is semmi szükség rám.
Nekem ez a kényelmesebb, amíg Windowsuk volt gyakrabban kellett mennem, már csak azért is, mert aki csak arra járt, valamit nyomkodott a gépen, mert a Windowshoz mindenki ért, a Linuxtól viszont távol tartják magukat.
A mukahelyi gépen még frissítéskezelő sincs, amit nem piszkàlnak, az működőképes marad.
- Szerkesztve
csuhas32 Ingyen letölthetsz egy tetszés szerinti Ubuntut! :-D
Részletes leírást tudnál adni?
Ahogy már többször is említettem, nekem a linux nem igazán felel meg. Egy időben csak azt használtam, volt úgy hogy dualban mentek a gépek. Mára viszont az ominózus trió maradt.
Egyrészt mert tapasztalat szerint nem értek a linuxhoz eléggé, hogy megcsináljam amit szeretnék (ezen persze lehetne javítani). Másrészt a legtöbb dolog amivel foglalkozom, jobban megoldható Win alatt, vagy épp szinte csak Win-on oldható meg. (Szoftver- és hardverkörnyezet, megszerzett ismeretek)
Ettől még követem az eseményeket, néha kipróbálok 1-1 disztrót, hogy valamennyire képben legyek.
tenkes
Én meg pont fordítva vagyok ezzel. Windowsra kényszerít a munkahelyem és a hajam az égnek áll... Ennyi év linuxozás után. Annyi a jó egyelőre, hogy nem volt kék halál még. Persze ez Win7 óta azért már nem olyan gyakori. De bammeg k.lassú az én munkámhoz. És komolyan sok a HW igénye a Win11-nek is. A Szerverek sem változtak, annyi hogy nem szarnak be mindentől azonnal, de k.
macerás a birizgálásuk. És hallod volt az előző munkahelyemen egy fos 4magos 4gb ramos Celeronos teszt szerverünk Debian 6-al. Itt van egy 16 magos Xeon Platinum 64GB rammal jelenleg 2012-es WinServerrel. Bakker a MySQL 8 esküszöm gyorsabban reagált az elavult szaron, mint ezen. Nagyságrendekkel jobb a HW a WinServeren, de a teljessítménye katasztrófa, mert rendesen érzed hogy ez a másikhoz képest lófütty. Azért egy Debian server az egy Debian server akár hogyan is nézzük. Nem véletlenül uralja a szervereket.
Na, igen! A felhasználás egyértelműen meghatározza milyen OS-t használ az ember. Én is azt látom, hogy az informatikusok körében népszerűbb a linux.
Nálam a munka és a hobby miatt is inkább a Windows a befutó, főleg olyan szoftvereket használok amelyeknek nincs linuxos alternatívája, vagy ha van is hasonló, nem nyújtja ugyanazt a teljesítményt.
Sziasztok, bocs, idetévedtem. Nekem tetszik a linux. Az Ubuntu-t próbálgatom.
Felment szépen önálló ssd-re. Win egy másik ssd-n van, boot során választok.
Telepítésnél 18GB-ra állítottam a "/" méretét remélve, hogy elég lesz, de nem.
Abban kérek segítséget, hogy miként lehet most a 120 GB ssd-n megnövelni a méretét?
Ha nem jó helyen járok, irányítsatok át, köszi.