Sziasztok. Klónoztam a Gigabyte brix j1900 minipc ssd-jét 256GB. Egy szintén 256GB-ra lite ubuntun.
Berakom mind a kettő ssd-t a j1900-ba csont nélkül indul.
Vettem egy brix 3160-ast betölt tehát látom ha rakok rá egy monitort a serverre de viszont nem kapom ugyan azt a local ip-t. Ezáltal semmilyen oldal nem jön be. oké.
Fogom átrakom a 80-as portot az új local portra. Erre a domain elérésénél azt írja ki,hogy nem található a szerveren a file 404... Van erre valami orvosság? Köszi a helpet.

Gondolom a régi ssd-n a régi local ip van elmentve... De azt nem értem a router miért nem ugyan azt az ip-t ossza ki?

• klt és Htibi válaszolt erre.
  • bartaszili Ja az lett a megoldás csak már megoldottam. De megosztom,hogy aki így jár ne keressen hiába.
    Tehát a megoldás.:

(A lényeg a szerverre legyen monitor kötve mivel kikapcsolod a hálókártyát!)
    Miután kész reboot vagy áramszünet után sem fog visszaállni a régi mac-ra. Tehát sikeült és nem kell indításkor semmilyen script.
    Jelzem én UBUNTU 18.04-en terminálban root-ként csináltam.

ip link ls ---> Megnézed a hálókártyád interfészét.

sudo ip link set dev enp0s3 down ----> kikapcsolod a hálókártyát.

sudo ip link set dev enp0s3 address XX:XX:XX:XX:XX:XX ------> Ide írod az új mac addresst.

sudo ip link set dev enp0s3 up ---------->vissza kapcsolod a hálókártyát.

ip link ls -----> Ellenőrződ a mac addresst,hogy valóban felülírtad.

mennydorges De azt nem értem a router miért nem ugyan azt az ip-t ossza ki?

Hát azért, mert csak. A hálókártya mac címéből talál ki valamit a router, az alapján (is) szokott IP címet adni.
    De ha szerverről van szó, mi a tücsökért nem statikus az IP-je?

mennydorges Fogom átrakom a 80-as portot az új local portra.

Ez nem teljesen dekodábilis...
    Mit csinálsz?

mennydorges Erre a domain elérésénél azt írja ki,hogy nem található a szerveren a file 404...

Access log?

mennydorges Nem igazán értek hozzá, de a router másik gépet, másik hálókártyát lát, jellemzően dinamikus címosztással mennek. Ha másat „lát”, mint eddig, akkor másik címet oszt. Amennyire tudom, a „régi”, már kiosztott címet egy ideig „fenntartja”.

Statikus IP-címet kellene használni, vagy DHCP esetén bekapcsolni az IP-cím lefoglalást a routerben.

Htibi akkor ezt így nem tudom átrakni a másik gépre gondolom. 🙁

De érdekes vissza dugom a régi szerót akkor ugye a jó local ipt dobja vissza amire a portok vannak berakva.. Agyaltam rajta,hogy a mac cím lenne de a routerben nem férek hozzá ennyire mélyen a részletekhez padawan firmware asus ac57 router

Ahol ki van jelölve ott kapcsoljam be a kettes képnél?

Lefixáltam:
      Engedélyezi a statikus ARP-kötést?
      Igen
      Mac cím IP-cím Gazda neve
      FCAA141EFDEC 192.168.9.212 panel

Most megpróbálom a másik servert rádugni és azt is erre beosztani.
      A kérdés a mac address hogy enged-e másikat ráhúzni ugyanarra a lan ip-re...

Na ez a poén:

FCAA141EFDEC 192.168.9.212 panel
        E0D55E992058 192.168.9.212 panel

Eszköz listában.
        192.168.9.25 E0D55E992058

Valahogy bekéne állítani a routerben hogy fixx lan ip-ket adjon ki mindig a portokra...

• klt válaszolt erre.

mennydorges Sokkal egyszerűbb, biztosabb, és korrektebb a gépet statikus IP-re állítani, és akkor nem a routertől kéri.

mennydorges Leírja, hogy az Ubuntun a netplan-nal hogyan kell a statikus IP-t beállítani.

Full üres a /etc/netplan/ mappám...

1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default qlen 1000
                link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
                inet 127.0.0.1/8 scope host lo
                   valid_lft forever preferred_lft forever
                inet6 ::1/128 scope host
            2: enp3s0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc fq_codel state UP group default qlen 1000
                link/ether fc:aa:14:1e:fd:ec brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
                inet 192.168.9.212/24 brd 192.168.9.255 scope global enp3s0
                inet6 fe80::feaa:14ff:fe1e:fdec/64 scope link
            3: wlp2s0: <BROADCAST,MULTICAST> mtu 1500 qdisc noop state DOWN group default qlen 1000
                link/ether 40:e2:30:0d:8d:b1 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff

netplan apply
            Traceback (most recent call last):
            File "/usr/sbin/netplan", line 20, in <module>
            from netplan import Netplan
            File "/usr/share/netplan/netplan/init.py", line 18, in <module>
            from netplan.cli.core import Netplan
            File "/usr/share/netplan/netplan/cli/core.py", line 24, in <module>
            import netplan.cli.utils as utils
            File "/usr/share/netplan/netplan/cli/utils.py", line 25, in <module>
            import netifaces
            ModuleNotFoundError: No module named 'netifaces'
            lófax az egész... nem igaz,hogy nincs valami egyszerűbb router felől...

01-netcfg.yaml

network:
              ethernets:
                enp3s0:
                  addresses: [192.168.9.212/24]
                  gateway4: 192.168.9.2
                  nameservers:
                    addresses: [8.8.8.8, 8.8.4.4]
              version: 2

berakom reboot és nem elérhető egy oldalam sem az eredeti szerveren....

mennydorges A kérdés a mac address hogy enged-e másikat ráhúzni ugyanarra a lan ip-re...

Most komolyan ugyanazt az IP-címet akarod beállítani két gépre? Annak mégis mi értelme lenne? Persze elméleti a kérdés, mert olyan nem lehet.

meskobalazs
              nem érted. ban egy szerver.ami fut a 192.168.9.212 lan ip. klónozta z ssd és van egy csere szervereami hiba esetén csak kihúzza a régi bedugja az újat és megy minden tovább. De mivel a két gép más fajta ezért más a lan ip is. és ezt szeretné kiküszöbölni. Ha jól értem router oldalról.

mennydorges Na de ha a régi elhullott, akkor azt törölheti nyugodtan a listából, aztán ha megint újra használható lesz, akkor majd oszt neki új IP-címet a DHCP.

meskobalazs csere eszközök azt jelenti ha e régi behal helyettwsíti amíg a másikat újra használhatóvá teszi. lehet ram csere ssd vagy ventilátor... ha kész megvan a visszacserére is az eszköz. gondolom így akarja én így csinálnám. mindig lenne pót gép.

mennydorges Ok, mindegy is, az a lényeg hogy az IP-cím mindig egy MAC-címhez legyen hozzárendelve, és akkor meg van oldva a probléma.