Ightorn

Megpróbálok majd egy jobb felbontású képet csatolni.

lindor

lindor pirossal bekarikázott részt ugyan ebben a formában kell beírni?

Igen.

Próbáld külön, soronként, ne egyszerre!
Ha valahol elakadás / hibaüzenet van, akkor azzal az üzenettel gyere vissza.

csuhas32
Először egyszerre. Bocsánat. 🙈 Nem vagyon jártas e témában.
De soronként fogom.

lindor

Elválasztottam a sorokat egymástól, így talán könnyebb követni.
Beírni eléggé nehéz, én mindenképp a másolást javasolnám!
A Mint telepítője (live rendszer) alól elindítod a böngészőt, ellátogatsz az ubuntu.hu-ra, kijelölsz egy sort, átlépsz a terminálba, ott beilleszted, entert nyomsz...

sudo mount /dev/sda2 /mnt

sudo mount /dev/sda1 /mnt/boot/efi

for i in /dev /dev/pts /proc /sys /run; do sudo mount -B $i /mnt$i; done

sudo chroot /mnt

grub-install /dev/sda

update-grub

exit

Kedves Mindenki!

Alkalmaztam a GRUB frissítéséhez szükséges parancsokat. Ezután a rendszer újraindult, de nem ,,ragadt be" a ThinkPad kezdőoldal, hanem megjelent a Mint kezdőoldala.
    Remélem a jövőben is rendben lesz minden.

Nagyon köszönöm a sok segítséget, és az időtöket, amit a problémám megoldására áldoztatok! 🙏🏻

klt Ez egyébként a Ventoy pendrájvomon is el van téve szükség esetére

Ezt elvittem a kis gyűjteményembe GRUB-install-klt.txt néven! Köszi!

• klt válaszolt erre.
    • klt kedveli ezt.

csuhas32 Ok, de nem én írtam...
      valami fórumról szedtem én is, majd visszaguglizom, csak hogy ne ékeskedjek idegen tollakkal 😃

Szerk.:
      Azt hiszem, ez volt az:

https://askubuntu.com/questions/831216/how-can-i-reinstall-grub-to-the-efi-partition

A 149 lájkos bejegyzés.
      Most nézem, hogy újabban tóvábbi mountolás is kellhet:
      mount -t efivarfs none /sys/firmware/efi/efivars

Ezt hozzábiggyesztem az archivált cuccomhoz, bár nekem eddig még nem kellett...

Sziasztok!

Sajnos megint jelentkezett a segítségetekkel megoldott probléma.
      Egy frissítést letöltöttem, majd az újraindulás után megjelenik a ThinkPad kezdőlap, ezután egy fekete képernyő fogad, amin a ,,Reset System" felirat áll, majd ismét a ThinkPad logó. És ez így megy folyamatosan. 😥

Előre is köszönöm a segítséget. 🙏🏻

lala2
        Csak ez olvasható, igen. Egy pillanatra látszik csak, ezt követően újra a Lenovo kezdőoldal.
        De ha a Linux telepítő pendrive csatlakoztatva van, akkor a ThinkPad kezdőoldal után megjelenik a Boot menü, és ki tudom választani, hogy a Linux Mint-et kompatibilis módban vagy anélkül telepítsem.

klt

Csak annyira, hogy a ,,Reset System" feliraton kívül semmi más nincs ott.

csuhas32 Valószínűleg most is működne.
          De meg kéne fejteni, mi okozza a hibát? Mert most úgy tűnik, minden kernelcserénél ez lesz. Legalábbis ez a megérzésem, hogy kernel frissítést kapott, az indukál update-grub -ot, és ott valami megborul.

csuhas32
            Igen, pontosan azokat a parancsokat másoltam be, amiket korábban.
            Egy újraindítás után ismét működik a gép.

Előzőleg a BIOS-ban engedélyeztem a boot sorrend kikapcsolását, s amikor megjelent a Boot menü felfedeztem egy ,,ubuntu" elnevezésű lehetőséget, amire kattintva megjelent a Linux kezdőoldal, úgy, ahogy a hiba előtt volt. Ezután jutottam el ahhoz, ahol most vagyok; a jelenleg működő gépemhez.

lindor Keresgélni, nézelődni, hátha más is járt már így, és megoldotta valahogy...
            Nem tudok általános receptet adni.
            Ha módosítottál a BIOS beállításai , és ezentúl jó, akkor rendben van. Ha újra előjön a probléma, tovább kell nézelődni.

klt
            Olvastam itt több olyan bejegyzést is ahol dualboot esetén a Win frissítése után szállt el a GRUB és a megoldást a rEFInd telepítése jelentette. Az én gépemen sincs Windows, nagyon sokáig tartott a boot, keringett a gép hosszú másodpercekig, míg eljutott a GRUB-ig. Egy itteni javaslatra feltettem a rEFIndet, azóta rendben egészen addig, míg nem telepítek kernel frissítést és aztán újraindítom a gépet. Jön a kerengős boot, hacsak nem a boot-menüből a rEFInd-et kézzel kivàlasztva indítok. Mivel ezt szeretném elkerülni, az vált be, hogy kernel frissítés telepítése után rögtön kiadom a
            sudo dpkg-reconfigure refind
            parancsot.
            Mivel a két eset között vélek hasonlóságokat felfedezni, talán érdemes lenne a kérdezőnek, most, hogy működik a rendszere, kiadni a
            sudo apt install refind
            parancsot, a (kernel) frissítések telepítése után pedig csak a
            sudo dpkg-reconfigure refind
            futtatása után leállítani a rendszert.
            Garantálni nem tudom, de reménykedem benne, hogy ez segítene neki.

• klt válaszolt erre.
            • klt kedveli ezt.