klt

Csak annyira, hogy a ,,Reset System" feliraton kívül semmi más nincs ott.

csuhas32 Valószínűleg most is működne.
    De meg kéne fejteni, mi okozza a hibát? Mert most úgy tűnik, minden kernelcserénél ez lesz. Legalábbis ez a megérzésem, hogy kernel frissítést kapott, az indukál update-grub -ot, és ott valami megborul.

csuhas32
      Igen, pontosan azokat a parancsokat másoltam be, amiket korábban.
      Egy újraindítás után ismét működik a gép.

Előzőleg a BIOS-ban engedélyeztem a boot sorrend kikapcsolását, s amikor megjelent a Boot menü felfedeztem egy ,,ubuntu" elnevezésű lehetőséget, amire kattintva megjelent a Linux kezdőoldal, úgy, ahogy a hiba előtt volt. Ezután jutottam el ahhoz, ahol most vagyok; a jelenleg működő gépemhez.

lindor Keresgélni, nézelődni, hátha más is járt már így, és megoldotta valahogy...
      Nem tudok általános receptet adni.
      Ha módosítottál a BIOS beállításai , és ezentúl jó, akkor rendben van. Ha újra előjön a probléma, tovább kell nézelődni.

klt
      Olvastam itt több olyan bejegyzést is ahol dualboot esetén a Win frissítése után szállt el a GRUB és a megoldást a rEFInd telepítése jelentette. Az én gépemen sincs Windows, nagyon sokáig tartott a boot, keringett a gép hosszú másodpercekig, míg eljutott a GRUB-ig. Egy itteni javaslatra feltettem a rEFIndet, azóta rendben egészen addig, míg nem telepítek kernel frissítést és aztán újraindítom a gépet. Jön a kerengős boot, hacsak nem a boot-menüből a rEFInd-et kézzel kivàlasztva indítok. Mivel ezt szeretném elkerülni, az vált be, hogy kernel frissítés telepítése után rögtön kiadom a
      sudo dpkg-reconfigure refind
      parancsot.
      Mivel a két eset között vélek hasonlóságokat felfedezni, talán érdemes lenne a kérdezőnek, most, hogy működik a rendszere, kiadni a
      sudo apt install refind
      parancsot, a (kernel) frissítések telepítése után pedig csak a
      sudo dpkg-reconfigure refind
      futtatása után leállítani a rendszert.
      Garantálni nem tudom, de reménykedem benne, hogy ez segítene neki.

• klt válaszolt erre.
      • klt kedveli ezt.

csuhas32 a Win frissítése után szállt el a GRUB és a megoldást a rEFInd telepítése jelentette.

Az is jó, de van egy másik trükk, amivel lehet óvni a GRUB-ot a Windows frissítésektől.

efibootmgr

https://ubuntu.hu/d/45523-45523/9

csuhas32 Még az jut eszmebe -ellenőrizendő-, hogy mi van, ha eltávolítod a grub-ot teljesen? Nem tenne keresztbe a refind-nek.

klt
          Az Ubunturól és a Mintről is?
          A rEFInd az Ubuntu tulajdona, de azt hiszem, ha a Mint kernele frissül, akkor a Mint GRUB-ja jön elő, úgyhogy ilyenkor is indítanom kell az Ubuntut egy reconfigure refind erejéig.
          Külön lemezen laknak a rendszerek és persze a GRUB-ok is. Az Ubuntu GRUB-ja az sdX1-en, a Mint GRUB-ja az sdY1-en.
          Azt hiszem, nem fogom törölni a Mint GRUB-ját, mert akkor elveszteném azt az előnyt, ami abból adódik, ha kiveszem az Ubuntu lemezét, akkor is indítható a Mint.

• klt válaszolt erre.

csuhas32 Passz. Nem tudom, mert nekem jó a GRUB.
            Gondolom, igen, de majd kipróbálom VM-ben.
            Holnap csinálok egy multibootos (Mint + Ubuntu) UEFIS virtualitást, aztán megpróbálom. 🙂

klt

Rendes vagy, köszi, de nem akarom pocsékolni az energiádat, egyrészt nekem azért nem olyan gond a bekapcsoló gomb után megnyomni az F12-t (akkor választhatok az összes telepített GRUB és a rEFInd között, ezt nem befolyásolja, hogy a bootsorrendben melyik tolakodott a rEFInd elé), másrészt nekem a virtuálisban a bootolás tekintetében ugyanezen a gépen egész másképp viselkedik minden mint élesben, nem tudom neked áttolni a virtuális gépedre ezt a tréfás BIOS-t (UEFI-t vagy hogy is hívják), így lehet, hogy a rááldozott időd eredményeképp teljesen helytálló tapasztalatokat szerzel, de az is lehet, hogy nem.

• klt válaszolt erre.

csuhas32

csuhas32 nem tudom neked áttolni a virtuális gépedre ezt a tréfás BIOS-t

Hopsz!
                Ez igaz. 😃

d.r.i. Én meg annak a csókának az askubuntu.com -on 😃

Ennyivel később: egy év