Telepítési hiba
csuhas32
Igen, pontosan azokat a parancsokat másoltam be, amiket korábban.
Egy újraindítás után ismét működik a gép.
Előzőleg a BIOS-ban engedélyeztem a boot sorrend kikapcsolását, s amikor megjelent a Boot menü felfedeztem egy ,,ubuntu" elnevezésű lehetőséget, amire kattintva megjelent a Linux kezdőoldal, úgy, ahogy a hiba előtt volt. Ezután jutottam el ahhoz, ahol most vagyok; a jelenleg működő gépemhez.
lindor
ThinkPad P43s, P53s BIOS beallitasi ajanlas Ubuntuhoz:
https://download.lenovo.com/pccbbs/mobiles_pdf/thinkpad_p43s_p53s_ubuntu_installation_whitepaper_v1.0.pdf
Szerintem hasonlitsd ossze a geped BIOS-anak beallitasaival.
klt
Olvastam itt több olyan bejegyzést is ahol dualboot esetén a Win frissítése után szállt el a GRUB és a megoldást a rEFInd telepítése jelentette. Az én gépemen sincs Windows, nagyon sokáig tartott a boot, keringett a gép hosszú másodpercekig, míg eljutott a GRUB-ig. Egy itteni javaslatra feltettem a rEFIndet, azóta rendben egészen addig, míg nem telepítek kernel frissítést és aztán újraindítom a gépet. Jön a kerengős boot, hacsak nem a boot-menüből a rEFInd-et kézzel kivàlasztva indítok. Mivel ezt szeretném elkerülni, az vált be, hogy kernel frissítés telepítése után rögtön kiadom a
sudo dpkg-reconfigure refind
parancsot.
Mivel a két eset között vélek hasonlóságokat felfedezni, talán érdemes lenne a kérdezőnek, most, hogy működik a rendszere, kiadni a
sudo apt install refind
parancsot, a (kernel) frissítések telepítése után pedig csak a
sudo dpkg-reconfigure refind
futtatása után leállítani a rendszert.
Garantálni nem tudom, de reménykedem benne, hogy ez segítene neki.
- Szerkesztve
csuhas32 a Win frissítése után szállt el a GRUB és a megoldást a rEFInd telepítése jelentette.
Az is jó, de van egy másik trükk, amivel lehet óvni a GRUB-ot a Windows frissítésektől.
efibootmgr
klt
Az Ubunturól és a Mintről is?
A rEFInd az Ubuntu tulajdona, de azt hiszem, ha a Mint kernele frissül, akkor a Mint GRUB-ja jön elő, úgyhogy ilyenkor is indítanom kell az Ubuntut egy reconfigure refind erejéig.
Külön lemezen laknak a rendszerek és persze a GRUB-ok is. Az Ubuntu GRUB-ja az sdX1-en, a Mint GRUB-ja az sdY1-en.
Azt hiszem, nem fogom törölni a Mint GRUB-ját, mert akkor elveszteném azt az előnyt, ami abból adódik, ha kiveszem az Ubuntu lemezét, akkor is indítható a Mint.
- Szerkesztve
Rendes vagy, köszi, de nem akarom pocsékolni az energiádat, egyrészt nekem azért nem olyan gond a bekapcsoló gomb után megnyomni az F12-t (akkor választhatok az összes telepített GRUB és a rEFInd között, ezt nem befolyásolja, hogy a bootsorrendben melyik tolakodott a rEFInd elé), másrészt nekem a virtuálisban a bootolás tekintetében ugyanezen a gépen egész másképp viselkedik minden mint élesben, nem tudom neked áttolni a virtuális gépedre ezt a tréfás BIOS-t (UEFI-t vagy hogy is hívják), így lehet, hogy a rááldozott időd eredményeképp teljesen helytálló tapasztalatokat szerzel, de az is lehet, hogy nem.
Én csak tördeltem, @klt hozta az askubuntu.com-ról, így az elismerés őt illeti. :-)