Nem tudom letölteni a ClamAV programot,sem a ClamTK-t. Próbáltam a szoftverbázisból és a synaptic csomagkezelőből is de sehonnan nem tudom letölteni. A http a gondja de próbáltam a https-et is de sehogy nem sikerül. Ha valaki tudja a megoldást nagyon megköszönném.
Clam AV
Innen is próbáltad?
https://www.clamav.net/downloads
Köszönöm a gyors választ mindenkinek most próbálom!
tenkes A te javaslatod bevált települt is ha beírom a terminálba clamscan --version kiírja , Clam AV 1.0.1 csak elindítani nem tudom! Mit kéne még telepítenem? Egy olyan hibát kaptam nincs ilyen fákl vagy könyvtár: /usr/local/share/clamav megnéztem tényleg nincs, de a clamscan-ba találtam egy ijen nevü könyvtárat bemásoltam de így sem jó!
- Szerkesztve
mzoli57
2 dologra gondolok hogy nem tudod telepiteni a tarolokbol a clamav-t, clamtk-t.
1: A beallitott tukorkiszolgalo jelenleg valami miatt gyengelkedik.
2: Ha jol tudom, Ubuntu telepitese utan "illik" hozzaadni a tarolokhoz a partner tarolot - kulonben
lehetnek olyan alkalmazasok melyeket nem talal a csomagkezelo.
Szerk.:
sudo apt update
parancs hibauzenet nelkul lefut?
lala2
+1
Nem tudom, a kérdezőnek melyik Ubuntuja van, de mindkettő ott van a tárolókban:
https://packages.ubuntu.com/search?keywords=clamav
https://packages.ubuntu.com/search?suite=default§ion=all&arch=any&keywords=clamtk&searchon=names
Üdv csuhas 32 már párszor segítettél rajtam, de most megvagyok zuhanva töröltem a clamav-t és most nem tudom telepíteni sehogyan se. Nekem az ubuntu 18.04-es van fenn ami linkeket küldtél az mind frisebb ennél. A synaptic -al van telepítve a clamav , meg a clamav-freshclam és van egy ilyen, hogy clamav-docs de az nincs telepítve. Még sem működik. Pedíg idáig jó volt . Csal dobott egy hibát és azért töröltem mondom majd újra vagy frissebre telepítem.
- Szerkesztve
Feltettem virtuálisba egy Ubuntu 18.04-et. Még frissültek a csomagjai, felraktam rá a calmav-t.
teszt@teszt-VirtualBox:~$ sudo clamscan --infected --remove --recursive /home/teszt/Asztal/
----------- SCAN SUMMARY -----------
Known viruses: 8666137
Engine version: 0.103.8
Scanned directories: 1
Scanned files: 0
Infected files: 0
Data scanned: 0.00 MB
Data read: 0.00 MB (ratio 0.00:1)
Time: 21.643 sec (0 m 21 s)
Start Date: 2023:05:08 22:25:25
End Date: 2023:05:08 22:25:46
teszt@teszt-VirtualBox:~$
Nem volt igazából mit vizsgálnia, de lefutott.
Aztán feltettem a clamtk-t is.
teszt@teszt-VirtualBox:~$ apt search clamtk
Rendezés... Kész
Keresés a teljes szövegben... Kész
clamtk/bionic,bionic,now 5.25-1 all [telepítve]
grafikus előtétprogram a ClamAV vírusírtóhoz
clamtk-gnome/bionic,bionic 5.25-1 all
GNOME (Nautilus) MenuProvider extension for ClamTk
clamtk-nautilus/bionic,bionic 5.25-1 all
Nautilus MenuProvider extension for ClamTk
teszt@teszt-VirtualBox:~$
Ez is felment, el is tudom indítani.
Te jössz.
Mutass terminálból mondjuk egy telepítési kísérletet, de legalább a parancskimenetet, amit @klt kért.
csuhas32 Hát itt küldöm atelepítési kisérletet ! Ami azt írja, hogy a /var/log/clamav/freshclam.log elérése sikertelen mert nincs ilyen fájl vagy könyvtár. De feltelepíteni már sikerült elíndítani is csak egy pillanat alatt végez.Tehát nem fut végig a program amit ír is, hogy átvizsgált csomag 0.stb.stb.
mzoli57 Több ötletem is van.
Kezdjük azzal, hogy
sudo mkdir -p /var/log/clamav
És ezután próbáld újra a telepítést!
Nem tudom, ez lesz-e a megoldás?
A másik ötletem:
sudo su
apt purge clam*
apt autoremove --purge
És ezután próbáld újra a telepítést.
Megjegyzés: terminálból jobb, ha a szöveget hozod ide, nekünk is könnyebb emészteni, és nem vagy korlátozva képernyőnyi szövegre.
- Szerkesztve
mzoli57 sikerült elíndítani is csak egy pillanat alatt végez.Tehát nem fut végig a program amit ír is, hogy átvizsgált csomag 0.stb.stb.
A mentolos Ubuntu fórumán tegnap valami olyasmit olvastam, hogy a clamtk akkor csinál ilyet, ha nincs bejelölve, hogy a mappákat rekurzívan vizsgálja. Nem látjuk, a folyamatot, pedig jó lenne.
https://linuxmint.hu/forum/megoldva-clamav-nem-vizsgal-semmit
- Szerkesztve
root@molnar-H110M-S2H:~# sudo clamscan --infected --recursive --remove /home/molnar/Asztal/
Known viruses: 8666225
Scanned directories: 5
Scanned files: 424
Data scanned: 151.84 MB
Data read: 4028.71 MB (ratio 0.04:1)
Time: 29.881 sec (0 m 29 s)
Start Date: 2023:05:10 15:31:38
End Date: 2023:05:10 15:32:08
Na hála istennek sikerült! Nagyon szépen köszönöm mindenkinek aki próbált segíteni! Na ami a lényeg telepíteni települt csak nem működött. Mint írja a clamav oldala, hogy ez nem hoz létre bizonyos fájlokat és beállításokat, így is volt pl.: hiányzott a freshclam.conf
, és a clamd.conf
is. Ezeket létrehoztam de valami jogosultság miatt így sem működött. A frissítést még nem próbáltam, remélem az is működik. Nem tudom már az elsőt hogyan telepítettem de az nem volt ennyire küzdelmes, valószínű a Synaptic-kal.
root@molnar-H110M-S2H:~# sudo clamscan --infected --recursive --remove /home/molnar/Asztal/
Known viruses: 8666225
Scanned directories: 5
Scanned files: 424
Data scanned: 151.84 MB
Data read: 4028.71 MB (ratio 0.04:1)
Time: 29.881 sec (0 m 29 s)
Start Date: 2023:05:10 15:31:38
End Date: 2023:05:10 15:32:08
root@molnar-H110M-S2H:~#
mzoli57
Fú az durva. Ki mutatott neked ekkora merészséget? Sürgősen szokjál le az ilyesmiről ha jót akarsz magadnak. Vírust a saját szemétdombodon keress, meg pendriveokon. Nem pedig a gyökér mappában rekurzívan törlés joggal! Ha pld. vírusnak néz valamit a /boot alatt, és törli, akkor nem indítod el a gépet ezután. /home/pistike mappa a tied, oda gyűlik a sok szar, meg pld. a /tmp alá. /mnt ill /media/pistike alá csatolgatod be általában a pendriveot. Alap esetben 99,9999999999% nem kell neked ilyen program. Pár topikkal lejjebb van fullos mail server telepítésről szó, na ott kell vírust keresni.