klt
Szerencsére, külön van már régen a /home 🙂
A 23.04-ről -nézőpont kérdése persze-, de elég sok rosszat olvastam (blogok), láttam (YouTube).
A kérdésem az, hogy a 23.04 helyett egy korábbi LTS telepítése ? Jelenleg még "beneveztem" a ESM támogatásra a 18.04-hez. Úgy tűnik rendszeresen jönnek a livepatch csomagok. A FF és TB pld. rendszeresen frissül... A 22.04 már elég kiforrott kell legyen(?!)

• klt válaszolt erre.

warp Ha nem akarsz a fejlesztésben részt venni, hibajelentéseket, stb. küldeni, "csak" felhasználóként ügyködni, akkor LTS-t javaslok. A legújabb LTS a 22.04, a következő a 24.04 lesz.
    Esetleg megpróbálhatod a Linux Mint-et. Annak az aktuális változata mindig a legutolsó LTS-re épül, illetve az LMDE a legújabb stabil Debian kiadásra.

@Htibi azt hiszem, sikeresen kipucolta a snap-es Firefoxot, és rendesen, natívan telepítette az Ubuntujába.
    Talán keresd vissza ezt a szálat, itt volt valahol nem régen.

lala2
    A nálam lévő DVDae függőséget hiányol terminálban indítva:
    dvdae: error while loading shared libraries: libpng12.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory

Más disztro telepítésből ez nem tehető be? Pl. Mint, ubuntu ... 🙂

a mester
      A synaptic szerint nincs...
      Egyébként a libpng12.so.0 -ról elég sok és ellentmondásos blog bejegyzés van/volt. Ez a program a 18.04 táján "eltünt" és mindenféle kerülő megoldások kerültek elő amelyeket nem próbálgatnék, mert
      A sudo add-apt-repository ppa:jonathonf/libpng12 repoban ez érhető el, itt van bionicos is. Nekem viszont ebből nem derül ki, hogy a libpng12.so.0 benne van-e? Nem akarok olyan kavart okozni, ami akár komoly gondokat okoz!

lala2
      Aktívak
      Egyelőre ebből a repositoryból telepítettem ppa:jonathonf/libpng12 bionichoz javasolt verzióját és... Az a meglepetés ért, hogy a dvdae elindult, de csak karakteresen(?). Egy irtó hosszú kapcsolósort mutatva.
      Jelenleg még nem tapasztaltam összeakadást, de a deb telepítése is simán lefutott.

lala2

"2 Sorry, but see the Handbrake FAQ: Handbrake can't extract only audio. –
      Martin Schröder Oct 6, 2013 at 15:49

warp
      Ha van telepitve wine akkor használhatod a PgcDemux progit,ami szét tudja szedni a dvd-t videosávra,audiosávra,és a kapott audiosávot (pl:ac3,dts) már arra konvertálhatod amire akarod.
      Ha nincs wine telepitve akkor ezen progi linuxos forkját (cpgcdemux) probálhatod forrásból telepiteni : innen utóbbit nem próbáltam,én az eredeti PgcDemuxot használom.

• warp válaszolt erre.

fanatik67
        Kösz' a tippet. Nem használok wine-t.
        A klt által ajánlott két egyszerű terminálos sor teljesen megoldotta, amit szerettem volna...

warp De ha megvan a válasz, akkor miért nincs megjelölve legjobbként, megoldásként???

• klt válaszolt erre.

klt
            Igazad van, akkor használható a terminálos rippelés ha csak egy hangfájlt tartalmaz a dvd,ha többet akkor már nem működik,mert nem tudom megadni,hogy mondjuk a hat hangfájlból melyiket konvertálja.

• klt válaszolt erre.

Apropó ha flatpakos vlc van telepitve ahhoz hogyan telepitsem a libdvd-pkg-t?

fanatik67 akkor használható a terminálos rippelés ha csak egy hangfájlt tartalmaz a dvd,

fanatik67 Ez nem igaz, a recept, amit adtam, bármire jó.
              A vobcopy a "mirror" opcióval az ÖSSZES vob fájlt lementi (CSS visszafejtés után), aztán, hogy melyikből konvertálgat, azt eldönti később.
              Akár mindegyik vob fájlból csinálhat külön hangfájlt.

klt
                Ezt értem,de hogyan adom meg,hogy a hat elérhető nyelvből amit a vobok tartalmaznak melyik a magyar,és csak a magyar audiot konvertálja?

• klt válaszolt erre.

fanatik67 És valóban, egy GUI-s megoldás sokkal kényelmesebb lenne. Ezt kikeresni, telepíteni, stb. akkor éri meg (szerintem), ha rendszeresen kell DVD-kről hangot visszabányászni. Egy egyedi eseti jellegű konverzióhoz szerintem elegendő a terminálos cucc.

klt
                    Ha eredeti dvd ről beszélünk akkor minimum 3-6 hangsávval kell számolni minden esetben,ekkor már nem használható a terminálos megoldás mert nem tudom hányadik hangsáv a magyar,tehát jobb lenne elöszőr kiszedni egyben az összes hangsávot,majd kiválasztani a magyart és végül konvertálni.