Nagy Gyula Azért van itt egyéb szempont is.
A korábbiakból kiindulva, neked egyelőre inkább egy "kész", kifejezetten kezdő felhasználóknak összeállított disztró lenne megfelelő, ahol nem kell felületet váltogatni, beállításokkal küzdeni, stb.
Igen, ez a szabad kattintgatás látszólagos feladásával jár, de igazából nem, hiszen linuxról beszélünk és azt úgy változtatod, ahogy csak akarod és legfőképpen, ahogy tudod.
Ebből a szempontból a snap (vagy épp a flatpak) igazából előnyt jelent, hiszen nem kell külön megküzdeni a hiányzó függőségekkel, minden ott van egy telepítő csomagban. A gyakorlott felhasználóknak erre nincs szüksége, egy kezdőnek viszont segítség.
Továbbra is az a javaslat, hogy végre próbáld ki az ajánlott disztrókat és ne elképzelések alapján, hanem a próbák tapasztalatai szerint válaszd ki a neked megfelelőt.

tenkes
    Szerintem alapvetően egyelőre jó neki ez a Xubuntu, nem fagy, a Snap Firefox igazából nem gond, a szinkronizálással importálta a hozzá tartozó beállításokat egy másik telepítésből. A helyesírás-ellenőrző meg a képernyővédő után ne kérjen jelszót jellegű apróság bármelyik rendszeren előjöhet.

Nagy Gyula Azt hittem, sikerült kikapcsolnom, hogy a képernyővédő után jelszót kérjen. De nem.

Energiagazdáklodás, képernyővédő, ZÁROLÁS.
      Ilyesmit keress!
      Szerk.
      Éppenséggel van Xubuntu 22.04-em, ezért megnéztem neked.
      Ha jól emlékszem, nálam Whisker menü van. A Beállítások/ Képernyővédő ami kell neked.

A Képernyővédő beállítás Képernyővédő fülén „A képernyővédő aktiválása, ha a számítógép tétlen” be van kapcsolva, az hogy mit jelenít meg és mennyi idő után, kicsit mindegy.

A lényeg a másik, a Képernyő zárolása fül. Ha itt a „Képernyőzár engedélyezése” ki van kapcsolva, akkor nem fog jelszót kérni, ha megmozgatod az egeret, vagy lenyomsz valamilyen gombot a billentyűzeten.

csuhas32 Köszönöm a segítségeteket.
      Valószínűleg marad a Xubuntu.
      A helyesírás ellenőrző szépen átállt.
      A beállítások menüben van egy energia kezelő. Abban állítottam, remélem bejön.
      A Lubuntu mire optimalizált?

• klt válaszolt erre.

Nagy Gyula

Nagy Gyula A Lubuntu mire optimalizált?

Az még könnyebb felületet használ, azt hiszem a 20.04-ig LXDE volt (nem vagyok biztos benne, mikor váltottak Qt-ra), mostanában meg LXQt.
        Ezért a "L" az elején.
        Ha van kedved nézd meg! Én egy 32 bites 2GB RAM-os gépen valószínűleg az LXDE-t próbálnám használni (Debian-nál még van ilyen 🙂 )

Az LXQt-t elvileg az utódja az LXDE-nek, csak Qt alapon. Régebben megnéztem, de akkor még erősen a fejlesztés elején volt, és így engem nem győzött meg, nagyon hibás volt még.
        Próbáld ki, hátha neked bejön a mostani! (Nekem most nincs kedvem tesztelni).

klt Én azért ajánlottam az Xfce-t, mert az közismert és -kedvelt. Én még nem találkoztam senkivel, aki az LXQt-t használta, szükség esetén azzal kapcsolatban nehezebben fog segítséget kapni. Ő tudja.

• klt válaszolt erre.

csuhas32 Szerintem is az XFCE a logikus választás használatra.

Az egyéb változatoknál van jópár.
            Van valahol magyar leírás a különbségekről?

Nagy Gyula
              Én nem tudok róla, de ha van is, mindig jól jön egy hozzáértőtől egy még jobb! Becsüllek, hogy egy ekkora feladatot bevállalsz. Jó munkát!

• klt kedveli ezt.

Nagy Gyula https://www-maketecheasier-com.translate.goog/lxde-vs-xfce/?_x_tr_sl=af&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=wapp

Google fordítás, szóval javasolt értelmezve olvasni, és néha vissza-vissza pillantani az eredetire....

Más:

Nem tudom, mekkora merevlemezed (SSD? 😃 ) van? De a helyedben a meglévő, működő, használatban lévő rendszer partícióját megpróbálnám összenyomni annyira, hogy melléférjen egy másik partíció 30...50GB méretben, ami jó lenne arra, hogy "játszós" rendszert telepíts rá! Azt lehetne ütni-vágni, újratelepíteni, különböző disztrókat kipróbálni, miközben a már-már beállított Xubuntud sértetlen marad.
              Aztán, ha találsz egy olyat, ami jöbban tetszik a Xubuntunál, csinálhatsz "éles" rendszert abból.

klt Egy 160 G-s HDD van a laposban.
                Ha megnézek valamit, akkor USB-s HDD-vel, vagy pendrájvval.
                Annak kicsi az esélye, hogy mindegyiket kiismerjem.
                Mintha láttam volna MS Windows kompatibilis Linuxot, vagy talán alkalmazást?
                Ez érdekes lehet nyomtatáshoz. Ugyanis, már két érdekes nyomtató is van.
                Egy Epson Aculaser M1200 is. Ehhez kiadtak MAC meghajtót, de linuxosat nem.

Nagy Gyula Egy Epson Aculaser M1200 is. Ehhez kiadtak MAC meghajtót, de linuxosat nem.

Pont ilyen van anyukámnak, jelenleg Xubuntu 22.04 alól használja.
                  Itt van róla az első blogom: https://ubuntu.hu/blog/39665-39665
                  Aztán később valamelyik rendszerfrissítés után még akadt vele dolgom, de ennek a nyomai is megvannak:
                  https://ubuntu.hu/d/26221-26221/46
                  És itt fel is tettem minden szükséges összetevőt egyben, még azt is megőrizte az internet:
                  https://www.dropbox.com/s/p0tavmjlzkplfxm/Nyomtat%C3%B3%20Epson-ACL-M1200.tar.gz?dl=0
                  És itt a hozzászólásom is, ami alapján akkor a kérdező sikerrel járt: https://ubuntu.hu/d/26221-26221/53
                  Szerintem nem esélytelen.

Nagy Gyula
                    Ott a téma végén a link az általam összekalapált PDF-re: https://www.dropbox.com/s/68r6yih9bzjzq7l/EPSON-ACL-M1200-telepitese-Lubuntu-16.04-re.pdf?dl=0
                    Ennél jobban aligha tudnám összefoglalni, akkor még friss volt az élmény, mára már szinte el is felejtettem.
                    Szerkesztve: Virtuális gépre nekem most egy Linux Mint 21.2 Cinnamon van telepítve, azon kipróbáltam.
                    Az 5. pontig hiba nélkül eljutottam. Innen nyomtató hiányában nem tudok tovább menni, de azt gondolom, rendben lenne.
                    Szerkesztve 2: Ha gondolod, menjünk lépésenként!

Nagy Gyula

sudo apt install gcc build-essential
                    (Lehet, hogy ezek nálad már telepítve vannak, annál jobb, a lényeg, hogy ne hiányozzanak.)

wget https://www.dropbox.com/s/p0tavmjlzkplfxm/Nyomtat%C3%B3%20Epson-ACL-M1200.tar.gz

tar -xf Nyomtató\ Epson-ACL-M1200.tar.gz

cd Nyomtató\ Epson-ACL-M1200/epsoneplijs-0.4.1/

./configure --prefix=/usr

sudo make install

Amennyiben minden rendben lezajlik, úgy a folyamat a
                    /usr/bin/install -c ijs_server_epsonepl -c /usr/bin/ijs_server_epsonepl
                    eredménnyel zárul.

sudo apt install cups
                    (Megeshet, hogy ez is fent van már, annyi baj legyen!)

És máris az 5. pontnál vagy, innen már könnyen tudod követni a PDF-et, ez már grafikus felületen zajlik.
                    (Csatlakoztatod a számítógéphez a nyomtatót, bekapcsolod, a nyomtatók hozzáadásánál a meghajtóprogram kiválasztásánál a PPD fájl megadását választod és betallózod az EPL-6200L.ppd fájlt...)

csuhas32 Az Epsonhoz úgy telepítettem, hogy a letöltéssel indulóan szolgai módon mindent bemásoltam a terminálba.
                      Most egy könyvtárban kibontva a letöltött készlet. beírtam az első sort és ezt a választ kaptam.
                      Talán jobb ha ide másolom a teljes terminál tartalmat.
                      big@big-TECRA-A10:~$ sudo apt install gcc build-essential
                      [sudo] big jelszava:
                      E: A dpkg megszakadt, saját kezűleg kell futtatnia a(z) „sudo dpkg --configure -a” parancsot a probléma megoldásához.
                      big@big-TECRA-A10:~$ sudo dpkg --configure -a
                      Beállítás: shared-mime-info (2.1-2) ...

Aktiválók feldolgozása: libvlc-bin:amd64 (3.0.16-1build7) ...
                      Aktiválók feldolgozása: sgml-base (1.30) ...
                      Aktiválók feldolgozása: mailcap (3.70+nmu1ubuntu1) ...
                      Beállítás: kdoctools5 (5.92.0-0ubuntu1) ...
                      Beállítás: khelpcenter (4:21.12.3-0ubuntu1) ...
                      big@big-TECRA-A10:~$

Szerk: Nem nagyon értem!

Nagy Gyula Az Epsonhoz úgy telepítettem, hogy a letöltéssel indulóan szolgai módon mindent bemásoltam a terminálba.
                        Most egy könyvtárban kibontva a letöltött készlet. beírtam az első sort és ezt a választ kaptam.

big@big-TECRA-A10:~$ sudo apt install gcc build-essential
                        [sudo] big jelszava:
                        E: A dpkg megszakadt, saját kezűleg kell futtatnia a(z) „sudo dpkg --configure -a” parancsot a probléma megoldásához.

Ez az első parancs:
                        sudo apt install gcc build-essential
                        Akkor most mit másoltál be honnan a mivel indulóan a mivel záródóan?
                        Az jó, hogy bemásoltad a hibaüzenetet, meg hogy utána mit csináltál, ezt értem is, megszakadt a dpkg, kézzel futtattad a sudo dpkg --configure -a parancsot, ez rendbe tette. De, hogy előtte mi történt?
                        A szombat 23:21-kor beküldött üzenetem próbáltam úgy megírni, hogy sorban egyesével másolod a sorokat és szépen elvégzi a dolgát, ne kelljen rajta nagyon gondolkodni.
                        Leszedi a tömörített állományt, kicsomagolja, belép a kicsomagolt könyvtárba, és utána onnan adja ki a két parancsot.

Mert ez itt a lényeg a terminállal a kicsomagolt epsoneplijs-0.4.1 könyvtárban kell állni és úgy kell kiadni a
                        ./configure --prefix=/usr

sudo make install
                        parancsokat.
                        Én innen nem látom mit csinálsz, te amúgy hova csomagolod ki a tömörített állományt, oda belépsz -e a terminállal...
                        Gondoltam, ez így bombabiztos.

@"csuhas32"#Hálásan köszönöm.
                        Most megcsinálta. A teszt oldalt is kinyomtatta.
                        A nyomtató csatlakoztaása után automatikusan keresett és bekérte a ppd fájlt.
                        Az usb-printer port átalakítóhoz (USB-IEE1284 ) nincs valami illesztő, hogy az Canon lbp 800-as és a gép jól lássák egymást?
                        Azt gyanítom, alapon az illesztő más üzemmódban van, mint amit a nyomtató program elvár.
                        Évekkel ezelőtt próbálkoztam. Úgy emlékszem, a nyomtatót felismerte, de működtetni nem volt hajlandó.
                        Már egyszer 2015-ben kérdeztem, indítottam erre egy témát.

Nagy Gyula Most megcsinálta. A teszt oldalt is kinyomtatta.
                          A nyomtató csatlakoztaása után automatikusan keresett és bekérte a ppd fájlt.

Mentsd el akár több helyre is egy könyvtárba az EPL-6200L.ppd fájlt; a Nyomtató Epson-ACL-M1200.tar.gz tömörített fájlt, az EPSON-ACL-M1200-telepitese-Lubuntu-16.04-re.pdf-et.
                          Ha ezek megvannak, akkor legközelebb is lehetőséged lesz telepíteni a nyomtatót.