Szerk: Nem nagyon értem!

Nagy Gyula Az Epsonhoz úgy telepítettem, hogy a letöltéssel indulóan szolgai módon mindent bemásoltam a terminálba.
Most egy könyvtárban kibontva a letöltött készlet. beírtam az első sort és ezt a választ kaptam.

big@big-TECRA-A10:~$ sudo apt install gcc build-essential
[sudo] big jelszava:
E: A dpkg megszakadt, saját kezűleg kell futtatnia a(z) „sudo dpkg --configure -a” parancsot a probléma megoldásához.

Ez az első parancs:
sudo apt install gcc build-essential
Akkor most mit másoltál be honnan a mivel indulóan a mivel záródóan?
Az jó, hogy bemásoltad a hibaüzenetet, meg hogy utána mit csináltál, ezt értem is, megszakadt a dpkg, kézzel futtattad a sudo dpkg --configure -a parancsot, ez rendbe tette. De, hogy előtte mi történt?
A szombat 23:21-kor beküldött üzenetem próbáltam úgy megírni, hogy sorban egyesével másolod a sorokat és szépen elvégzi a dolgát, ne kelljen rajta nagyon gondolkodni.
Leszedi a tömörített állományt, kicsomagolja, belép a kicsomagolt könyvtárba, és utána onnan adja ki a két parancsot.

Mert ez itt a lényeg a terminállal a kicsomagolt epsoneplijs-0.4.1 könyvtárban kell állni és úgy kell kiadni a
./configure --prefix=/usr

sudo make install
parancsokat.
Én innen nem látom mit csinálsz, te amúgy hova csomagolod ki a tömörített állományt, oda belépsz -e a terminállal...
Gondoltam, ez így bombabiztos.

@"csuhas32"#Hálásan köszönöm.
Most megcsinálta. A teszt oldalt is kinyomtatta.
A nyomtató csatlakoztaása után automatikusan keresett és bekérte a ppd fájlt.
Az usb-printer port átalakítóhoz (USB-IEE1284 ) nincs valami illesztő, hogy az Canon lbp 800-as és a gép jól lássák egymást?
Azt gyanítom, alapon az illesztő más üzemmódban van, mint amit a nyomtató program elvár.
Évekkel ezelőtt próbálkoztam. Úgy emlékszem, a nyomtatót felismerte, de működtetni nem volt hajlandó.
Már egyszer 2015-ben kérdeztem, indítottam erre egy témát.

Nagy Gyula Most megcsinálta. A teszt oldalt is kinyomtatta.
    A nyomtató csatlakoztaása után automatikusan keresett és bekérte a ppd fájlt.

Mentsd el akár több helyre is egy könyvtárba az EPL-6200L.ppd fájlt; a Nyomtató Epson-ACL-M1200.tar.gz tömörített fájlt, az EPSON-ACL-M1200-telepitese-Lubuntu-16.04-re.pdf-et.
    Ha ezek megvannak, akkor legközelebb is lehetőséged lesz telepíteni a nyomtatót.

Megnéztem Perkins értékelését.
    Eszerint a gnome és az Lxde környezeten kívül nagyjából egyforma a gép igény.
    Négy évvel ezelőtt az Lxde még kevésbé volt kifejlesztve, mint az Xfce.
    Úgy látom, jót ajánlottatok. Az Lxde-vel akkor érdemes foglalkoznom ha a gépem ledöbben a Lubuntu alatt.
    Szerintetek hol és hogyan lehet megváltoztatni a Face hasáb kiosztását?
    A Xubuntunál erősen lecsökkent a beírási hasáb szélessége, mert mellé tették a fórum általános adatait tartalmazó hasábot.

Nagy Gyula Az operációs rendszerednek semmi köze ahhoz, hogy egy weboldal hogyan néz ki.

Az LXDE-t meg gyakorlatilag évek óta nem fejlesztik, de az utódja, az LXQt megfelelő lehet gyengébb gépekhez.

meskobalazs Köszönöm.
        Érdekes, mert a Face másképp néz ki Ubuntu alatt, mint Xubuntu alatt.
        Ezek szerint a Firefoxnak van más variációja.
        Biztos ami zicher alapon, töröltem a Face sütijeit, de nem változott a kép.
        Az LXDE-t egy kalap alá vettem az LXQt-vel.

Nagy Gyula de nem változott a kép

De nem is mutatsz egyszer sem egy képernyőképet. Ha látnánk, talán a két képet, akkor jobban tudnánk, mi a különbség. Így az általad leírtak alapján én el sem tudom képzelni, mi a gond.

csuhas32 A chatek csoport nem oldalt volt, hanem a beírások fölött.
            A normál ubuntuhoz (16-os) külön kellene élesztenem egy rendszert.

Nagy Gyula
              „A Xubuntunál erősen lecsökkent a beírási hasáb szélessége”
              Tippelek: Az előző rendszeren nagyobban nézted az oldalt, így nem fért ki a képernyőre a jobb oldali hasáb.
              A Nézet menüben nyomj rá próbából a Nagyítás/ Nagyítás-ra, hátha így jobban olyan lesz, mint amilyet korábban megszoktál.
              (Billentyű paranccsal is lehet.
              Nagyítás Ctrl++
              Kicsinyítés Ctrl+-
              Valódi méret Ctrl+O)

csuhas32 Igen.
                És miután régóta viszem tovább a fiók beállítást, ez ment mindig tovább.

sömike
                Off
                Orbira gondolsz? Az antiglobalisták fórumba pakolta valaki.
                Normatíva kérdése, hogy mi (mennyire) illetlen.
                Ha tudtam volna, hogy nagyon zavar az ábrázata, akkor másik lapot választottam volna, vagy megtanultam volna retusálni.
                On.

Ennyivel később: 9 nap

Szeretnék egy Samsung C3200 telefonról mentést csinálni.
                A bluetooth kapcsolattal csatlakozik, majd bont. Időnként pár percre kapcsolódik.
                Hogyan tudom elérni, hogy lássa a gépem a telómat mondjuk könyvtárakként?

Nagy Gyula Nem biztos, hogy ez a kérdés ebbe a kérdéskörbe tartozik.
                  Lehetne neki saját topikot nyitni.
                  Szerintem.

Ennyivel később: 4 nap

Szeretnék automatikus idő frissítést.
                  Azt írja, ehhez telepítenem kell NTP szolgáltatást.
                  Ez pedig további programokat kér, amit nem talál a tárolóban.

Nagy Gyula Szándékosan értem félre, amit írtál 🙂
                    Szolgáltatást akarsz telepíteni, vagyis te akarsz NTP-t szolgáltatni a szomszédaidnak.
                    Biztos, hogy ez a cél?
                    Nem lehet, hogy ntp kliensre van szükséged?

Szóval MIT akarsz telepíteni? (Mi a csomag neve?)

a mester Meghívtam az idő és dátum beállításai segédprogramot.
                      Ebben a kézi beállítást át akartam állítani internetes beállításra.
                      Ekkor mondta, hogy nincs telepítve az MTP support és felajánlotta, hogy (egy gomb megnyomásával) telepíthetem.
                      Megnyomtam a gombot, mire közölte, ehhez további csomagok kellenek, amiket nem talált.

Más. Megkaptam a beígért alaplapot. Ehhez előbányásztam egy HDD-t amelyre más HDD-kkel együtt futtatva telepítettem ubuntut és XP-t (évekkel ezelőtt, így nem emlékszem a részletekre).
                      Most indításkor megjelent egy üzenet, hogy unknown file system
                      Entering rescue mode ...
                      Alatta a kurzor: grub rescue>
                      Mit írjak be, hogy helyreállítsa magát?

Nagy Gyula
                        Nalam a "Halozati ido" van "bekapcsolva". https://ibb.co/KFjLn5L
                        Ha kikapcsolom, akkor allithatom az idopontot / datumot. https://ibb.co/TbX8gkJ
                        Az ntp nincs telepitve!
                        Mas:
                        Az uj alaplap nem hogy UEFI-s?
                        A regi Ubuntu XP paros meg Legacy telepitesu?
                        Nezd meg a BIOS-t, es ha lehet allitsd at Legacy-ra - es ezutan probald inditani az elobanyaszott HDD-t.

lala2 Megsérültek a partíciók is. Nem tudtam felcsatolni.
                          Úgyhogy teljes törlés után felmászott rá a Xubuntu.
                          UEFI-s az alaplap. Szép pici és nehéz.
                          Még dolgozok a masinkán és pár dolgot vennem is kell hozzá.
                          Most azt tanulmányozom hogyan lehet multi telepítő pendrájvot készíteni.
                          Ezt találtam: https://linuxmint.hu/blog/2020/05/multi-boot-usb
                          Letöltöttem és kicsomagoltam a programot.
                          Innen hogyan tovább?