Szeretnék automatikus idő frissítést.
Azt írja, ehhez telepítenem kell NTP szolgáltatást.
Ez pedig további programokat kér, amit nem talál a tárolóban.

Nagy Gyula Szándékosan értem félre, amit írtál 🙂
    Szolgáltatást akarsz telepíteni, vagyis te akarsz NTP-t szolgáltatni a szomszédaidnak.
    Biztos, hogy ez a cél?
    Nem lehet, hogy ntp kliensre van szükséged?

Szóval MIT akarsz telepíteni? (Mi a csomag neve?)

a mester Meghívtam az idő és dátum beállításai segédprogramot.
      Ebben a kézi beállítást át akartam állítani internetes beállításra.
      Ekkor mondta, hogy nincs telepítve az MTP support és felajánlotta, hogy (egy gomb megnyomásával) telepíthetem.
      Megnyomtam a gombot, mire közölte, ehhez további csomagok kellenek, amiket nem talált.

Más. Megkaptam a beígért alaplapot. Ehhez előbányásztam egy HDD-t amelyre más HDD-kkel együtt futtatva telepítettem ubuntut és XP-t (évekkel ezelőtt, így nem emlékszem a részletekre).
      Most indításkor megjelent egy üzenet, hogy unknown file system
      Entering rescue mode ...
      Alatta a kurzor: grub rescue>
      Mit írjak be, hogy helyreállítsa magát?

Nagy Gyula
        Nalam a "Halozati ido" van "bekapcsolva". https://ibb.co/KFjLn5L
        Ha kikapcsolom, akkor allithatom az idopontot / datumot. https://ibb.co/TbX8gkJ
        Az ntp nincs telepitve!
        Mas:
        Az uj alaplap nem hogy UEFI-s?
        A regi Ubuntu XP paros meg Legacy telepitesu?
        Nezd meg a BIOS-t, es ha lehet allitsd at Legacy-ra - es ezutan probald inditani az elobanyaszott HDD-t.

lala2 Megsérültek a partíciók is. Nem tudtam felcsatolni.
          Úgyhogy teljes törlés után felmászott rá a Xubuntu.
          UEFI-s az alaplap. Szép pici és nehéz.
          Még dolgozok a masinkán és pár dolgot vennem is kell hozzá.
          Most azt tanulmányozom hogyan lehet multi telepítő pendrájvot készíteni.
          Ezt találtam: https://linuxmint.hu/blog/2020/05/multi-boot-usb
          Letöltöttem és kicsomagoltam a programot.
          Innen hogyan tovább?

a mester Olvasd tovább és kövesd balacy leírását.

Lehet, hogy amióta készült az a leírás kicsit változott a helyzet.
            A https://github.com/ventoy/Ventoy/releases oldalról leszedtem az aktuális csomagot, ami jelenleg a ventoy-1.0.94-linux.tar.gz, ezt kicsomagoltam a Letöltések könyvtárba.
            A ventoy-1.0.94 mappában állva nyitottam egy terminált és
            kilistáztattam a tartalmát:

csuhas@iklubradio:~/Letöltések/ventoy-1.0.94$ ls
            boot                    README          VentoyGUI.aarch64   VentoyPlugson.sh
            CreatePersistentImg.sh  tool            VentoyGUI.i386      VentoyVlnk.sh
            ExtendPersistentImg.sh  ventoy          VentoyGUI.mips64el  VentoyWeb.sh
            plugin                  Ventoy2Disk.sh  VentoyGUI.x86_64    WebUI

Nem kellett semmit állítgatni, egyszerűen futtattam a VentoyGUI.x86_64-t:
            csuhas@iklubradio:~/Letöltések/ventoy-1.0.94$ ./VentoyGUI.x86_64
            Már jött is a jelszót bekérő ablak...
            Én itt megálltam, hisz most csak a kérdés miatt néztem rá.
            A többi már magáról az alkalmazás használatáról szól.
            Magam először a Language-nél át szoktam állítani „Hungarian (Magyar)”-ra.
            Utána a Beállítás rész következik.
            – A Secure Boot támogatás alapértelmezetten be van pipálva, de lehet ezt deaktiválni.
            – A partíció fajtája alapértelmezetten MBR, de ezt át lehet pöccinteni GPT-re is.
            – A partíció konfigurációval akkor kell foglalkozni, ha az eszközt ketté kívánod osztani, itt annak résznek a méretét tudod megadni, melyet mondjuk adattárolásra fogsz majd használni.
            – Az összes eszköz megjelenítése akkor játszik, ha nem USB-s, hanem más eszközre akarod rátenni a Ventoy-t.
            Ennyi amit lehet szabályozni, ha minden szándékod szerint van, akkor lehet rátenyerelni a „Telepítés” (vagy ha már van Ventoy az eszközön és azt frissítenéd, akkor „Frissítés” gombra).

A lemezképe(ke)t a Ventoy meghajtóra kell másolni.
            Ha a partíció konfigurációval készítettél szabad helyet a lemez végén, akkor azt mondjuk a GParteddel tudod formázni a majdani felhasználáshoz igazodó fájlrendszerre.

Több fordulós próbálkozás után nekem ez lett:
            Most az imidzseket másolom.

big@big-TECRA-A10:~/ventoy-1.0.94$ sudo sh Ventoy2Disk.sh -I /dev/sdb
            [sudo] big jelszava: 

Ventoy: 1.0.94  x86_64
                  longpanda admin@ventoy.net
                  https://www.ventoy.net

Disk : /dev/sdb
            Size : 15 GB
            Style: MBR

Attention:
            You will install Ventoy to /dev/sdb.
            All the data on the disk /dev/sdb will be lost!!!

Continue? (y/n) y

All the data on the disk /dev/sdb will be lost!!!
            Double-check. Continue? (y/n) y

Create partitions on /dev/sdb by parted in MBR style ...
            Done
            Wait for partitions ...
            partition exist OK
            create efi fat fs /dev/sdb2 ...
            mkfs.fat 4.2 (2021-01-31)
            success
            Wait for partitions ...
            /dev/sdb1 exist OK
            /dev/sdb2 exist OK
            partition exist OK
            Format partition 1 /dev/sdb1 ...
            mkexfatfs 1.3.0
            Creating... done.
            Flushing... done.
            File system created successfully.
            mkexfatfs success
            writing data to disk ...
            sync data ...
            esp partition processing ...

Install Ventoy to /dev/sdb successfully finished.

big@big-TECRA-A10:~/ventoy-1.0.94$ 

Úgy tűnik, működik. Elkeztde az Ubi 22 indítását.

Ennyivel később: 6 nap

A multi telepítő elindította az XP telepítőt (32 bites), majd jött a kék képernyő, hogy baj van.

A Xubuntu egy ideje nem megy át képernyővédő üzemmódba, pedig a beállítása szerint kellene neki (tetszettek a repülő egerentyűk).

Ennyivel később: 3 hónap

Igazán jó gyerek voltam.
            Bővítettem a lapos memóriáját 4 G-re. Tettem bele sdd-t. Átálltam Xubuntura.
            A gépem (a Firefox, YouTube, Face) állásban is képes lefagyni.
            Az egér mutató a felső sávban megjelenik és képes vagyok a böngészőre leállítást kérni. Ekkor azt mondja, az oldal elfoglalt és mindenképp le akarom-e állítani. Az igen válaszra leállítja.
            Ugyanezt munka/használat közben is megteszi.
            Azért az állást írtam, mert a rendszer az inaktív időben elvileg a gyorsító tárazásban rendbe teszi magát. Kidobja gyorsító tárból a régebben használtakat, a gyorsítóban feleslegesnek itélteket. Munka közbeni belassulásnál is elvileg ezt teszi és visszagyorsul.
            Időnként álló helyzetben is felszalad a processzor használat. turbó módba megy a hűtőventillátor.
            A tapasztalataim az én konfigurációm hibájából, vagy a rendszer filozófiából adódhatnak?
            Mit javasoltok, mit tegyek ha nem akarom nyugdíjazni a masinkámat?

Nagy Gyula Már nem tudom, hogy írta-e valaki, ezért lehet, hogy csak ismételek:
              Mivel a 4GB/SSD ellenére lefagyogat, érdemes lenne megnézni a hardveres oldalt is. A fagyogatás, lassulás, laggolás, indokolatlan ventipörgetés simán lehet hűtési probléma.
              Gép szétszedés, alapos takarítás, ventiket külön is, a CPU (GPU) újrapasztázása.

Nagy Gyula Időnként álló helyzetben is felszalad a processzor használat. turbó módba megy a hűtőventillátor.

Ilyenkor mit csinál? Ennek kell utánanézni.
              Terminálban futtasd a top-ot.
              Ennyi a parancs:
              Melyik folyamat zabálja a procit? Erre felé kell majd tovább nézelődni.

Köszönöm, megnézem.
              A hűtés probléma kevésbé valószínű. Amikor felpörög a ventillátor, jó meleg levegőt fúj.
              Azt nem tudom, ezen a gépen hogyan lehet belső hőmérsékleteket nézni. Eredetileg Vistával volt telepített a hozzá tartozó szervíz progikkal. Ráadásul németül. A gép áttelepítésével és billentyűzet cserével indítottam.

Nagy Gyula

Nagy Gyula ezen a gépen hogyan lehet belső hőmérsékleteket nézni.

sensors

Aztán valamit csak kiír...
                Elvileg az XFCE-hez van ami grafikusan mutogassa:
                https://docs.xfce.org/panel-plugins/xfce4-sensors-plugin/start

Keresd meg a saját disztród milyen nevű csomagban kínálja!
                Debian xfce4-sensors-plugin néven adná, tehát ha én akarnám telepíteni akkor az valami apt install xfce4-sensors-plugin lenne...

Nagy Gyula A hűtés probléma kevésbé valószínű. Amikor felpörög a ventilátor, jó meleg levegőt fúj.

A mi jobbik laptopunk akkor fújt meleg (forró) levegőt, amikor a hűtéssel gond volt. Telepítettem rá tisztán egy rendszert, de már ekkor is pörgött a venti és fújta a forró levegőt, pedig ez azért nem egy annyira nagy terheléssel járó folyamat. Nagyobb terhelésnél olyan is előfordult, hogy túlmelegedett és kikapcsolt.

A ventilátor nyílását szinte elfedte kosz. Ráfért a takarítás mellett az újrapasztázás is, hiszen a paszta már kővé dermedt, így nem elvezette hőt, inkább szigetelt. Valamilyen hővezetéssel kapcsolatos kis alkatrész cseréje is szerepelt a munkalapon, annak a nevét nem jegyeztem meg.
                  Azóta HIDEG levegőt fúj, sokkal ritkábban hallom felpörögni a ventilátort...
                  Mikor volt a gép pasztázva?

csuhas32 Pasztázva könnyen lehet, csak a gyárban. Tisztítva pár évvel ezelőtt. Meglehetősen tele volt.
                    Úgy gondolom, a proci felfutás valós, különben mindig csinálná.
                    A tiszta szilikon zsírt többre becsülöm, mint az idővel átkeményedő csoda pasztákat. Lehet, valamivel nagyobb a hőellenállása, de a szilikon zsír nem időre hibát okozó alkatrész.
                    Szeretem a tűzrókát, de ha ez okozza a problémát (és a guglié jobb) akkor lecserélem.

klt Ez az aktuális. A háttérben egy YouTube lejátszás megy.

big@big-TECRA-A10:~$ sensors
                      coretemp-isa-0000
                      Adapter: ISA adapter
                      Core 0:       +64.0°C  (crit = +105.0°C)
                      Core 1:       +64.0°C  (crit = +105.0°C)

BAT1-acpi-0
                      Adapter: ACPI interface
                      in0:          11.37 V  

toshiba_acpi_sensors-acpi-0
                      fan1:        2548 RPM

acpitz-acpi-0
                      temp1:        +65.0°C  (crit = +107.0°C)

big@big-TECRA-A10:~$ 

Nagy Gyula A zsír nagyon jó szigetelő anyag, az állatok télire zsírréteget növesztenek a hideg ellen.
                        A "hővezető" pasztákat úgy készítik, hogy a szilikonzsírba hővezető anyagot kevernek, mert az ezüst is, meg az alumínium is elég nehezen kenhető önmagában.
                        Amúgy meg a te géped, a gépészet meg a te szakmád, azt kensz, amit szeretsz.

a mester Annak idején úgy tanították, a levegőnél minden jobb.
                          A hatvanas évektől foglalkozok elektronikával is. A szuper paszták előtt a szikikon zsírt használták a legáltalánosabban, mert nem lágyult a melegre, nem folyt ki a résből. Emellett nem szemcsés és olyan lágy, hogy jó vékonyra összezárható.
                          Ebben (is) jobb, mint az adalékolt paszták. A teljes hővezetési ellenállás számít.
                          Épületgépészként is hőfok érzékelők kapcsán is foglalkoztam a kérdéssel. Legutóbb egy elektronikus lázmérőt néztem.
                          Ebben a fém hegy alatt valamilyen műanyag kiöntés közepén volt valószínűleg egy NTK csepp. Ez csak tipp, mert nem mértem meg.