Nagy Gyula" Innen hogyan tovább?"
Olvasd tovább és kövesd balacy leírását.
Linux Toshiba A10-re
- Szerkesztve
a mester Olvasd tovább és kövesd balacy leírását.
Lehet, hogy amióta készült az a leírás kicsit változott a helyzet.
A https://github.com/ventoy/Ventoy/releases oldalról leszedtem az aktuális csomagot, ami jelenleg a ventoy-1.0.94-linux.tar.gz, ezt kicsomagoltam a Letöltések könyvtárba.
A ventoy-1.0.94 mappában állva nyitottam egy terminált és
kilistáztattam a tartalmát:
csuhas@iklubradio:~/Letöltések/ventoy-1.0.94$ ls
boot README VentoyGUI.aarch64 VentoyPlugson.sh
CreatePersistentImg.sh tool VentoyGUI.i386 VentoyVlnk.sh
ExtendPersistentImg.sh ventoy VentoyGUI.mips64el VentoyWeb.sh
plugin Ventoy2Disk.sh VentoyGUI.x86_64 WebUI
Nem kellett semmit állítgatni, egyszerűen futtattam a VentoyGUI.x86_64-t:
csuhas@iklubradio:~/Letöltések/ventoy-1.0.94$ ./VentoyGUI.x86_64
Már jött is a jelszót bekérő ablak...
Én itt megálltam, hisz most csak a kérdés miatt néztem rá.
A többi már magáról az alkalmazás használatáról szól.
Magam először a Language-nél át szoktam állítani „Hungarian (Magyar)”-ra.
Utána a Beállítás rész következik.
– A Secure Boot támogatás alapértelmezetten be van pipálva, de lehet ezt deaktiválni.
– A partíció fajtája alapértelmezetten MBR, de ezt át lehet pöccinteni GPT-re is.
– A partíció konfigurációval akkor kell foglalkozni, ha az eszközt ketté kívánod osztani, itt annak résznek a méretét tudod megadni, melyet mondjuk adattárolásra fogsz majd használni.
– Az összes eszköz megjelenítése akkor játszik, ha nem USB-s, hanem más eszközre akarod rátenni a Ventoy-t.
Ennyi amit lehet szabályozni, ha minden szándékod szerint van, akkor lehet rátenyerelni a „Telepítés” (vagy ha már van Ventoy az eszközön és azt frissítenéd, akkor „Frissítés” gombra).
A lemezképe(ke)t a Ventoy meghajtóra kell másolni.
Ha a partíció konfigurációval készítettél szabad helyet a lemez végén, akkor azt mondjuk a GParteddel tudod formázni a majdani felhasználáshoz igazodó fájlrendszerre.
- Szerkesztve
Több fordulós próbálkozás után nekem ez lett:
Most az imidzseket másolom.
big@big-TECRA-A10:~/ventoy-1.0.94$ sudo sh Ventoy2Disk.sh -I /dev/sdb
[sudo] big jelszava:
Ventoy: 1.0.94 x86_64
longpanda admin@ventoy.net
https://www.ventoy.net
Disk : /dev/sdb
Size : 15 GB
Style: MBR
Attention:
You will install Ventoy to /dev/sdb.
All the data on the disk /dev/sdb will be lost!!!
Continue? (y/n) y
All the data on the disk /dev/sdb will be lost!!!
Double-check. Continue? (y/n) y
Create partitions on /dev/sdb by parted in MBR style ...
Done
Wait for partitions ...
partition exist OK
create efi fat fs /dev/sdb2 ...
mkfs.fat 4.2 (2021-01-31)
success
Wait for partitions ...
/dev/sdb1 exist OK
/dev/sdb2 exist OK
partition exist OK
Format partition 1 /dev/sdb1 ...
mkexfatfs 1.3.0
Creating... done.
Flushing... done.
File system created successfully.
mkexfatfs success
writing data to disk ...
sync data ...
esp partition processing ...
Install Ventoy to /dev/sdb successfully finished.
big@big-TECRA-A10:~/ventoy-1.0.94$
Úgy tűnik, működik. Elkeztde az Ubi 22 indítását.
A multi telepítő elindította az XP telepítőt (32 bites), majd jött a kék képernyő, hogy baj van.
A Xubuntu egy ideje nem megy át képernyővédő üzemmódba, pedig a beállítása szerint kellene neki (tetszettek a repülő egerentyűk).
Igazán jó gyerek voltam.
Bővítettem a lapos memóriáját 4 G-re. Tettem bele sdd-t. Átálltam Xubuntura.
A gépem (a Firefox, YouTube, Face) állásban is képes lefagyni.
Az egér mutató a felső sávban megjelenik és képes vagyok a böngészőre leállítást kérni. Ekkor azt mondja, az oldal elfoglalt és mindenképp le akarom-e állítani. Az igen válaszra leállítja.
Ugyanezt munka/használat közben is megteszi.
Azért az állást írtam, mert a rendszer az inaktív időben elvileg a gyorsító tárazásban rendbe teszi magát. Kidobja gyorsító tárból a régebben használtakat, a gyorsítóban feleslegesnek itélteket. Munka közbeni belassulásnál is elvileg ezt teszi és visszagyorsul.
Időnként álló helyzetben is felszalad a processzor használat. turbó módba megy a hűtőventillátor.
A tapasztalataim az én konfigurációm hibájából, vagy a rendszer filozófiából adódhatnak?
Mit javasoltok, mit tegyek ha nem akarom nyugdíjazni a masinkámat?
Nagy Gyula Már nem tudom, hogy írta-e valaki, ezért lehet, hogy csak ismételek:
Mivel a 4GB/SSD ellenére lefagyogat, érdemes lenne megnézni a hardveres oldalt is. A fagyogatás, lassulás, laggolás, indokolatlan ventipörgetés simán lehet hűtési probléma.
Gép szétszedés, alapos takarítás, ventiket külön is, a CPU (GPU) újrapasztázása.
Nagy Gyula Időnként álló helyzetben is felszalad a processzor használat. turbó módba megy a hűtőventillátor.
Ilyenkor mit csinál? Ennek kell utánanézni.
Terminálban futtasd a top-ot.
Ennyi a parancs:
Melyik folyamat zabálja a procit? Erre felé kell majd tovább nézelődni.
Köszönöm, megnézem.
A hűtés probléma kevésbé valószínű. Amikor felpörög a ventillátor, jó meleg levegőt fúj.
Azt nem tudom, ezen a gépen hogyan lehet belső hőmérsékleteket nézni. Eredetileg Vistával volt telepített a hozzá tartozó szervíz progikkal. Ráadásul németül. A gép áttelepítésével és billentyűzet cserével indítottam.
Nagy Gyula ezen a gépen hogyan lehet belső hőmérsékleteket nézni.
sensors
Aztán valamit csak kiír...
Elvileg az XFCE-hez van ami grafikusan mutogassa:
https://docs.xfce.org/panel-plugins/xfce4-sensors-plugin/start
Keresd meg a saját disztród milyen nevű csomagban kínálja!
Debian xfce4-sensors-plugin néven adná, tehát ha én akarnám telepíteni akkor az valami apt install xfce4-sensors-plugin
lenne...
- Szerkesztve
Nagy Gyula A hűtés probléma kevésbé valószínű. Amikor felpörög a ventilátor, jó meleg levegőt fúj.
A mi jobbik laptopunk akkor fújt meleg (forró) levegőt, amikor a hűtéssel gond volt. Telepítettem rá tisztán egy rendszert, de már ekkor is pörgött a venti és fújta a forró levegőt, pedig ez azért nem egy annyira nagy terheléssel járó folyamat. Nagyobb terhelésnél olyan is előfordult, hogy túlmelegedett és kikapcsolt.
A ventilátor nyílását szinte elfedte kosz. Ráfért a takarítás mellett az újrapasztázás is, hiszen a paszta már kővé dermedt, így nem elvezette hőt, inkább szigetelt. Valamilyen hővezetéssel kapcsolatos kis alkatrész cseréje is szerepelt a munkalapon, annak a nevét nem jegyeztem meg.
Azóta HIDEG levegőt fúj, sokkal ritkábban hallom felpörögni a ventilátort...
Mikor volt a gép pasztázva?
csuhas32 Pasztázva könnyen lehet, csak a gyárban. Tisztítva pár évvel ezelőtt. Meglehetősen tele volt.
Úgy gondolom, a proci felfutás valós, különben mindig csinálná.
A tiszta szilikon zsírt többre becsülöm, mint az idővel átkeményedő csoda pasztákat. Lehet, valamivel nagyobb a hőellenállása, de a szilikon zsír nem időre hibát okozó alkatrész.
Szeretem a tűzrókát, de ha ez okozza a problémát (és a guglié jobb) akkor lecserélem.
- Szerkesztve
klt Ez az aktuális. A háttérben egy YouTube lejátszás megy.
big@big-TECRA-A10:~$ sensors
coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Core 0: +64.0°C (crit = +105.0°C)
Core 1: +64.0°C (crit = +105.0°C)
BAT1-acpi-0
Adapter: ACPI interface
in0: 11.37 V
toshiba_acpi_sensors-acpi-0
fan1: 2548 RPM
acpitz-acpi-0
temp1: +65.0°C (crit = +107.0°C)
big@big-TECRA-A10:~$
Nagy Gyula A zsír nagyon jó szigetelő anyag, az állatok télire zsírréteget növesztenek a hideg ellen.
A "hővezető" pasztákat úgy készítik, hogy a szilikonzsírba hővezető anyagot kevernek, mert az ezüst is, meg az alumínium is elég nehezen kenhető önmagában.
Amúgy meg a te géped, a gépészet meg a te szakmád, azt kensz, amit szeretsz.
a mester Annak idején úgy tanították, a levegőnél minden jobb.
A hatvanas évektől foglalkozok elektronikával is. A szuper paszták előtt a szikikon zsírt használták a legáltalánosabban, mert nem lágyult a melegre, nem folyt ki a résből. Emellett nem szemcsés és olyan lágy, hogy jó vékonyra összezárható.
Ebben (is) jobb, mint az adalékolt paszták. A teljes hővezetési ellenállás számít.
Épületgépészként is hőfok érzékelők kapcsán is foglalkoztam a kérdéssel. Legutóbb egy elektronikus lázmérőt néztem.
Ebben a fém hegy alatt valamilyen műanyag kiöntés közepén volt valószínűleg egy NTK csepp. Ez csak tipp, mert nem mértem meg.
- Szerkesztve
Core 0: +64.0°C (crit = +105.0°C) Core 1: +64.0°C (crit = +105.0°C)
Nekem ez elég soknak tűnik az általam mért értékekhez képest. (A különböző gépeken egy YouTube videó mellett 14–24 ˚C-kal kevesebb értéket adott vissza a sensors
.)
a mester Az pedig nem mindegy. Az én laptopom (Dell G3) processzora is tud 70 fokos lenni, ha terhelem.
Lejátszás háttérben jutyúbbal ennek nem terhelés, ezért ez nem melegszik ettől (45 fok körüli üzemi hőfokon van).
De annak a régi cuccnak lehet, hogy 90%-os terhelést jelent egy jutyúb a háttérben. (Csak tippelem, lehet, hogy valójában csak 87%).
Majd a top megmutatja.
klt A proci intel centrino 2 vpro két magos csoda.
- Szerkesztve
Nagy Gyula
Tudjuk, ott van a témaindítóban.
YouTube videó lejátszásakor kiadott top
parancs kimenetére várunk, ha jól sejtem, abból is a %Cpu(s):
melletti érték kellene a hozzáértő fórumtársaknak, mert kezdenek kifogyni a kávézaccból és így lassan nem lesz miből jósolniuk.
Szerk: Ja meg, hogy melyik folyamat pörgeti a CPU-t.