- Szerkesztve
Nagy Gyula Valószínűsítem, ez nem befolyásolja a teljes ledöbbenést.
Nagy Gyula A gépem (a Firefox, YouTube, Face) állásban is képes lefagyni.
Az egér mutató a felső sávban megjelenik és képes vagyok a böngészőre leállítást kérni. Ekkor azt mondja, az oldal elfoglalt és mindenképp le akarom-e állítani. Az igen válaszra leállítja.
Ugyanezt munka/használat közben is megteszi.
Azért az állást írtam, mert a rendszer az inaktív időben elvileg a gyorsító tárazásban rendbe teszi magát. Kidobja gyorsító tárból a régebben használtakat, a gyorsítóban feleslegesnek itélteket. Munka közbeni belassulásnál is elvileg ezt teszi és visszagyorsul.
Időnként álló helyzetben is felszalad a processzor használat. turbó módba megy a hűtőventillátor.
A Firefox+YouTube esetén az általad közölt eredmény szerint a memóriaigény 2080+263,5 MiB volt. A „(a Firefox, YouTube, Face) állásban” ettől egy Face-szel gondolom, hogy több, legyen összesen 2800 MiB.
A 60 swapiness értéknél 1600 körül eddig bekapcsolt a swap, dolgoztatta pluszban az alapból 64 ˚C-os processzort, ami aztán így tovább melegedett, ettől csökkent az amúgy sem izmos teljesítménye és a rendszer megmerevedett.
Most a 2800 MiB memóriaigénynél marad minden a RAM-ban, a swapeléssel nem terheled ilyenkor (még) a processzort.
Amíg 3600 MiB alatt marad az összes memóriaigény, addig jó eséllyel gördülékenyen használható a rendszer.
Elő lehet hozni a teljes ledöbbenést, de talán jobban meg kell érte küzdeni.
Ebben a konfigurációban a leggyengébb láncszem a processzor, ezért azt kell a legjobban kímélni, nem túlnyomni munkával.
Én azt mondom, ha kitakaríttatod a gépet és újrapasztáztatod a processzort, akkor mindent megtettél, az SSD-vel, a 4 GB RAM-mal, az Xfce környezettel és a 10-re beállított swapinness értékkel ez egy viszonylag jó kis egyalkalmazásos gép lehet. Túl sok folyamatot egyszerre futtatni badarság, de amíg 3600 MiB alatt van az összes memóriaigény addig egyenletesen fog futni, ha ezen érték fölé kúszik, akkor megkezdi a swap használatát és a gyenge proci miatt arra számolok, hogy ilyenkor érezhető lassulás fog bekövetkezni, de azért talán nem fog ennyire lemerevedni. A hűtés nagyon sokat számít, de műszaki ember lévén ezt te is biztosan látod. Ha most alapjáraton 64 ˚C-os a processzorod, az szerintem nagyon sok. Gondold el, ha megfelelő lesz a hűtése és ez lejjebb megy mondjuk 10 ˚C-szal az is rengeteg. Nyáron milyen sok panasz van, hogy melegszenek a gépek. A szoba mennyivel melegebb nyáron mint most?
Én azt gondolom, hogy egy elégtelen hűtés esetén eleve magasabb a processzor hőmérséklete és ha meg van dolgoztatva, akkor erről a magas értékről rossz hőelvezetés miatt nem is ugyanannyit melegszik, hanem többet. Ha meg még a ventilátor sem dolgozik jól és onnan sem kap hűtést, akkor hatványozottan összeadódnak a dolgok.
Én valahogy így tudom elképzelni:
Kitakarított, jól pasztázott gép: alapjárat 50 ˚C, terhelésnél 65 ˚C.
Kitakarított, de elöregedett pasztájú gép: alapjárat 64 ˚C, terhelésnél 85 ˚C.
Eltömődött szellőzőnyílások, poros ventilátor, elöregedett paszta: alapjárat 67 ˚C, terhelésnél 92 ˚C.
És itt az utolsó esetnél sokkal többször tartózkodik a gép a terhelt állapot stádiumában mert kisebb valós terhelésre is jobban melegszik.
Persze ez csak az én képzelgésem.