a mester Ja, és drága Gyula!
Ha már technikatörténelmet hoztál elő... Volt egy rendszer, a múlt században, ami tényleges memóriabővítést végzett a háttértár használatával. A memória (fizikai, félvezetős memória) drága volt, nem építettek a gépbe, csak az átlagos használathoz tervezett mennyiséget (mondjuk 1-2 MB), és a WAX gépek VMS (Virtual Memory System) oprendszere a merevlemez egy részét memóriabővítésre használta. Ma belegondolva piszok lassú lehetett, akkoriban nem tűnt fel. Nem videóztunk, nem konferenciáztunk, csak szöveget (szöveget, nem dokumentumot!) szerkesztettünk, meg adatbázisok mezőinek adatait csócsáltuk. Ott volt az egész éjszaka a napközben összegyűlt adatok rendezgetésére, riportok készítésére.

a mester Hazugság. Félinformáció, senki ne higgye el!

Már miért lenne az? A swap terület más, mint a fájlrendszer terület. Egymáshoz képest másképp tárolódik bennük az adat. A swap területről és területre gyorsabb az adat átírás, mint a fájl területre. A budi és a konyha is ugyanabban a lakásban van, mégis sokban különböznek a használatukban is egymástól.

lala2 Pl. a "top" altal mutatott swap terulet foglaltsaggal kapcsolatban:

Köszönöm. Ez bővítette az ismereteimet. Átrendezésre akkor lehet szükség amikor folyamat váltás van. Ez a multitasaking rendszerekben nehezebben nyomon követhető. Olyan is van amikor megnyitnak valamit, majd hosszabb ideig nem használják. ekkor a rendszer lesüllyesztheti a swapba. Aztán ha a swap megtelőben van, akkor a rendszer az adatot törölheti a swapból.

Nagy Gyula "A budi és a konyha is ugyanabban a lakásban van, mégis sokban különböznek a használatukban is egymástól."
    Már megint nem érted.
    A budiba és a konyhába is a folyosóról nyílik az ajtó. Ha éppen kilép valaki a budiból, a konyhába igyekvő lakótárs beleütközik, meg kell várja, míg eltakarodik az útból.
    Ha meg valaki az előszobában épp a cipőjét veszi le, ott fogsz befosni, mert nem tudsz rajta átugorva eljutni a budiig.

Nagy Gyula Az hasonlóság, hogy a swap adatokat ugyanarra a lemezre írod írja ki neked a rendszer, mint amin a többi file (program és adat) van?
      Ha az neked hasonlóság hogy a füzetnek egyszer az első lapjára írsz, máskor meg a közepébe... Azonosság nem lehet, ugyanoda dőreség lenne írni, a rendszer az ilyen hülyeséged ellen védekezik.

A topik mérete és a tartalma teljesen elszabadult, kontraproduktív, parttalan lett. Úgyhogy a legjobb, ha ebből a topikból most kiszállok.
        Sziasztok!

tenkes Délután én is így gondoltam, de nem bírom megállni, hogy a népbutító, teljesen hülyeség beírásokat úgy hagyjam.

Egy messziről érkezett még igaznak hiheti, hiszen az internet megírta.

a mester Az hasonlóság, hogy

Egy füzetet feloszthatok úgy is, hogy az egyik részébe magyarul írok, a másik részébe latinul, a harmadikba pedig rajzolok. Az utolsó pár lapra pedig ragaszthatok valamit. Képeket, szárított faleveleket.

tenkes most kiszállok.

Megértelek.

Segítséget kérek a Gnome Mahjongg tesztelésében. Nálam erőforrás zabáló és emellett belassuló. Különösen akkor ha kikapcsolás nélkül egymás után több leosztást végigjátszanak vele.

Nagy Gyula Akkor is, ha nem fut mellette böngésző n+1 lapot nyitva tartva?

Nagy Gyula Innen már elég gyorsan belátható, hogy amikor éppen latinul írsz, akkor nem írhatsz más nyelven, és nem is rajzolhatsz bele, meg kell várni az adott művelet végét.

Nagy Gyula "hamarosan bezárták, archiválták a fórumot."
                  Ebben a tekintetben nincs hozzá közöd, a bezárás a GDPR miatt történt.

a mester Az mindegy, a háttérhatalom ügynökei voltak. A megjelölt ok csak a kirakatba kell, hogy legyen ott valami a megtévesztett irányított robotagyú népnek.
                    Az a "jó" a konteóban, hogy saját axiómarendszere van, és azt érvényesnek tekinti mindenre. Ebben különbözik a vallástól, egyéb tekintetben hasonlóan működik.

klt Akkor is, ha nem fut mellette böngésző n+1 lapot nyitva tartva?

A böngészőn ment közben egy (ál) riport műsor amelyben szaggatottan ment a kép. A hang jó volt. A szokásos pár lap volt még nyitva. Face, az ubi fórum és talán a Gmail. Tehát, a böngésző ment, nem sok lappal.
                      A naplózást leállítottam előtte. A tanulság már megvan. Egy kis program, mint pl. a Mahjongg önmagában is képes álló helyzetben is 30%-os proci terhelést csinálni (a gyenge procim 30%-a). A böngésző ablakok közül is voltak olyanok amelyek használat nélkül (a háttér futásukban) több MB memóriát lekötve (változóan) több %-nyi proci terhelést csináltak. Miután a weblap használat több szereplős játék (a saját gép és távoli gép(ek)), a terhelés koprodukciós munka.
                      Többféle mahjongg van a tárolóban. Tervezek másik verzió(ka)t kipróbálni, azok is ennyire jó étvágyúak-e.

csuhas32 Helyes döntést hoztak.

Ezzel a beírásoddal erősítetted a sejtésemet, hogy Te is ott voltál.

a mester Innen már elég gyorsan belátható, hogy amikor éppen latinul írsz, akkor nem írhatsz más nyelven, és nem is rajzolhatsz bele, meg kell várni az adott művelet végét.

Valódi multitaskingot csak ott lehet csinálni ahol nincs használati átfedés. Ál multitaskingot (idő szeletkék kiosztással igen. És a füzet is csak hasonlat.
                      A swap egy adat tároló amit a fájlrendszerhez képest másra használnak. Az elérése, kezelése gyorsabb, mint a fájlrendszer területé. Amit memóriának szoktak mondani, szintén tároló. Mint írtad, csináltak olyan HDD tárolót amelyet direkt (most mondjuk úgy) memóriának használtak. Nem teljesen úgy, mert a HDD-ben szegmens írás van. Egy egy szegmenst csak egyben lehet megcímezni. Olvasni, írni. Így is memóriának nevezték.
                      A memória lapozásról: A 8 bites processzoroknál gyorsan szűk keresztmetszetté vált a közvetlenül megcímezhető memória mennyiség, így a memória egy részében (jellemzően a felső 32 KB területen egymás mögé felváltva kezelhető lapokat tettek fizikailag. Én is feltupíroztam így 80 K-sra a Spectrumomat. Ezt a lapozási technikát alkalmazták úgy, hogy a HDD-n hoztak létre olyan tömböket amelyeket egyben mozgatnak át a félvezető memóriába. Megegyezés kérdése, hogy mit minek nevezünk. Csak tudjuk, mit minek.

OFF:

a mester "hamarosan bezárták, archiválták a fórumot."

Nem hízelgek magamnak azzal, hogy én tartottam fenn a fórumot. Jahno közölt beírás szám statisztikai adatokat. Ebből maradt fönn, hogy az általam indított és hangszerelt lapon mekkora aktivitás volt.
                      Hivatalosan azért tiltott, mert rámutattam arra, nem segítettetek egy bajba jutott (állását veszített) barátotoknak, jó fórumtársatoknak. Ezzel sértést követten el (a bajbajutottal szemben). Mindezt úgy, hogy a bajbajutott maga mondta, hogy Őt nem sértettem, vonja vissza a korlátozásomat. Erre Jahno azzal tartotta fenn az elnémításomat, hogy egy veszélyes ügynök vagyok. Persze ha még nem felejtetted el, akkor tudod, ott voltál. Még hónapokig látogattátok a lapot és élcelődtetek egymás között, hogy sziget üzemmódba kerültem. A GDPR-ről annyit, hogy emiatt (ezzel az indokkal) közel sem minden fórumrendszert zártak be.

klt Az a "jó" a konteóban, hogy saját axiómarendszere van, és azt érvényesnek tekinti mindenre. Ebben különbözik a vallástól, egyéb tekintetben hasonlóan működik.

Az axiomatikus (dogmatikus) konstrukciók kényszeruralmi konstrukciók. A dogmák megsértését (államhatalmi eszközökkel) szankcionálják.
                      A modellező tudományosságban nincsenek dogmák. Változtatható (keret) feltételezések vannak. Ezeket úgy rögzítik, hogy a modell tartalma akkor igaz, ha a keret feltételezések igazak. Én modellezek. Modellezéssel formálom az élményvalóságomat adó belső (mikrokozmosz) valóságomat. Eközben többször kellett változtatnom a hivatalos keretrendszeren. Túl kellett lépnem a materialista axiómákon is. Az én valóságomban valamikre valamennyire jól használható modellek vannak. Így férnek meg benne egymás mellett az egymásnak ellentmondó szakterületi (tantárgyi) modellek.
                      A konteo összeesküvés elméletet, vélelmet jelent. Azt, hogy működik egy részben konspiratív (rejtett módon) működő háttér hatalom, lehet dogmaként, feltételezésként és tapasztalatként is kezelni. Már egy ideje hivatalos csatornákon keresztül is folyatják a mindenre döntő befolyásolási képességgel rendelkező háttér hatalom létét, működését. Persze első közelítésben ez is lehet hamis közlés.
                      ON:

Nagy Gyula Segítséget kérek a Gnome Mahjongg tesztelésében.

Nem akarsz inkább valami valóban konstruktívat csinálni? Javasoltak itt már a fórumtársak néhány dolgot.

Mit vársz ettől a teszttől? Hogy fog ez előrébb vinni?

gytoth Kimehetne mondjuk havat takarítani.
                        Közben sokat lehet filozofálni a világ alakulásán.

gytoth Mit vársz ettől a teszttől? Hogy fog ez előrébb vinni?

Feketedoboz vizsgálatot végzek. És igazad van. Valamely jelenségeket többféleképpen is meg lehet gyorsan, hatékonyan szüntetni.
                          Központilag javasolt egy új, erős, jól feltelepített gép megvásárlása. Diétás megoldásként gép fejlesztés és könnyű oprendszerek próbálgatása addig ameddig a megkívánt használhatóság létrejön.
                          Abban is igazad van, hogy az ok feltárása közel sem biztos, hogy megoldást is ad.

a mester Kimehetne mondjuk havat takarítani.
                          Közben sokat lehet filozofálni a világ alakulásán.

Gyerek koromban is divat volt a várakoztatás, sorban állatás. Ezt az időt már régóta inkább intellektualizálásra, mint bosszankodásra használom. Havas elfoglaltságra már nem igazán van lehetőségem. Legalábbis, itt Pécsett nem.

lala2 Ha egyszer megunom a Debian-t, Arch Linuxot veszek! 🙂