csuhas32 Azóta töröltem a mentett bejelentkezést, ezzel felszabadítottam a lehetőséget a jó fióknév megadására. A másik gépen kijelentkeztem, majd vissza. Ezzel biztos, hogy jó a fiók név és a jelszó is.
A snaptalan böngészővel való kísérletezésem közben kilépett a laposon levő snapos böngésző. Ezzel is vissza tudtam lépni. Hát, ennyi.
Egy hibát csináltam, amit kijavítottam.
AZ a kérdés is áll, hogy az asztalra hogyan tudok működő indítót csinálni. Gondolom, az átmásolt indító mögötti szkriptben levő útvonal rossz felé mutat. Ha jól tévedek, akkor a felhasználói könyvtáram benne van az általános elérésben. Az ebben levő firefox könyvtár már nincs. Vagy ezt kell beraknom az útvonalba, de nem tudom, hogyan (a DOS-ban ez az autoexec.batban path bejegyzés). vagy a szkriptben kell átírnom az útvonalat, de nem tudom hol van a szkript és hogyan tudom átírni. Az következik, hogy elkezdek keresgélni.
Ez alapján: https://ubunlog.com/hu/anadir-acceso-directo-dock-ubuntu-18-10/
Megtaláltam az indító ikont a /.local/share/applicationban és beraktam a parancssorba:/home/big/firefox/firefox és nem indul.

sömike Hát igen, ennyi energiával 10 - 20 mikuláscsomagot össze lehetett volna rakni a rászorultaknak.
    Azt mondják, a Linuksz ingyenes. A segítők az itteni aktivitással róják le vélt tartozásukat a(z op)rendszerért. És bíznak benne, hogy termékeny földbe hullajtják magjaikat.
    Szerintem azt a földet még mindig nem érdemes művelni.

csuhas32 Köszönök mindent.
    A kisfilmből nem sok minden derült ki számomra, mert a rossz felbontás miatt még erős szemüveggel is olvashatatlanok a szövegek.
    Alapértelmezetté tettem a snaptalan böngészőt. A rendszer mégis a snaposat nyitotta meg amikor valamit böngészőben akart megmutatni.
    A snaptalan böngésző sem nyitja meg gyorasabban a facét, mint a snapos. Az is igaz, a Masinkán kívül is lehet a szűk keresztmetszet.

sömike PEBKAC

Tudom, nehezen tanulok. Erényem viszont, hogy gyorsan felejtek.

Kezdjük ott, hogy ez az egész egy újabb FELESLEGES KÖR. A (vég)cél a snap Firefox debian csomagosra cserélése, a rendszer snpatelenítése, ehhez kaptál fentebb (meg korábban egy másik blogban) négy linket.
      Tök mindegy, hogy a tar.bz2-ből kicsomagolt Firefoxnak tudsz-e Asztali parancsikont csinálni vagy sem, hogy ezzel a Firefoxszal be tudsz-e jelentkezni a szinkronizálásba vagy sem. Ha végigmész valaha a folyamaton, akkor a debian csomagból települő Firefoxnak lesz ikonja a Menüben, onnan a szokásos módon ki tudod tenni a tálcára (panelre), az Asztalra, nincs szükséged arra, hogy a parancsikont szerkeszd.
      A totojázásod miatt lett eleve az, hogy legalább, ha már nem cseréled le pikk-pakk a snap Firefoxot DEB-re, a tarbz2-őt töltsd le és próbáld ki...

Nagy Gyula A rossz felbontás miatt még erős szemüveggel is olvashatatlanok a szövegek.

Szerintem ez is PEBKAC lesz, hiszen a videó lejátszása közben akár az 1080p-s felbontás is választható...

Nagy Gyula A kisfilmből nem sok minden derült ki számomra

Ettől persze még simán lehet, hogy a videó nem tartalmaz számodra érdemi információt, sok marhaság van a neten.

Nagy Gyula Ez alapján: https://ubunlog.com/hu/anadir-acceso-directo-dock-ubuntu-18-10/
      Megtaláltam az indító ikont a /.local/share/applicationban és beraktam a parancssorba:/home/big/firefox/firefox és nem indul.

Azért írom, hogy ez PEBKAC, hiszen nálam gyermeki egyszerűséggel megy ez Xubuntu 22.04-en.
      Kikeresem a Menüben a Firefoxot és jobb egérgombbal kattintva az „Ikon hozzáadása az Asztalhoz”-ra már kint is van az Asztalon nem kell itt a rendszert túrni, keresni a bugyrokban...

Az ikon szerkesztése is pofonegyszerű.
      Rákattintok az Asztalon lévő ikonra jobb egérgombbal és az „Indítóikon szerkesztése” menüpontot választom...

Ez a DEB csomagból települt Firefox indítóikonjának alapértelmezett állapota, nálad a snapes Tűzróka ikonja van, teljesen mindegy, a videó tanúsága szerint a lényeg ugyanaz.

Át kell írni a „Parancs” mező értékét JÓL, a „Név” mező is átírható, de ez választható.

Ezt követően az asztali parancsikonra kattintva jön egy figyelmeztetőüzenet, ahol a „Legyen végrehajtható”-t kell választani.

Nagy Gyula Alapértelmezetté tettem a snaptalan böngészőt. A rendszer mégis a snaposat nyitotta meg amikor valamit böngészőben akart megmutatni.

PEBKAC
      Rákattintottál a telepítetlen Firefox indításakor, hogy ez legyen az alapértelmezett böngésző, de ezzel nem tetted a rendszer alapértelmezett böngészőjévé. Lehet, hogy ezt ezzel nem is lehet megtenni, nem érdekel, teljesen mindegy, hogy egy felesleges körön belül mi történik.
      Amikor majd a egyszer talán, valaha, még remélhetőleg a Xubuntu 22.04 támogatottságának lejárta előtt (2027 áprilisa), a Snap Firefox helyett a DEB csomagból telepített Firefox lesz fenn, azt kell majd a rendszer alapértelmezett böngészőjévé tenni, amit emlékeim szerint a Beállítások/ Default Applications/ Internet fülén lehet megtenni.

Ha a Snapet már rég lekaptad volna, nem menne ezzel az idő és süvítene a semmibe feleslegesen a sok energia.

csuhas32 Kezdjük ott, hogy

Köszönöm az újabb felvilágosítást. Én már csak ilyen nehéz fejű vagyok. A tehetségem szerint javítgatok rajta, de első közelítésben hasonlóan adottság, mint ahogy az Ubuntu milyensége is.
        A snaptalan böngészőt (amiből jelenleg is írok) a Te javaslatodra és utasításodra tettem föl. Jól megdolgoztam a bekonfigurálásával. Nem tudtam, hogy a tar.bz-ből való telepítés nem integrálja a böngészőt a rendszerbe.
        Most vagy megtanulom hogyan lehet integrálni, vagy kezdhetem előlről egy .deb csomag letöltésével indulóan.
        Vagy nézhetek egy másik disztribúciót is (ezt is javasoltátok). Ez esetben megtanulhatom az újabb verzió sajátosságait is. Ez az egész is tisztán Marika néni konform. Tudom, alkalmazkodni kell, mert élni nem kell, de hajózni kell (állítólag ez ősi viking mondás).
        Hasznos, hogy a snapeshez társított ikont írjam át. Megtettem. Most a snaptalant nyitja meg. Az indító menüben levő is. A nagy vicc az, hogy ebben az eredeti parancs sor van és mégis.

Nagy Gyula Ez az egész is tisztán Marika néni konform.

Én meg az mondom, hogy "Marika néni konform" rendszer a Windows, és az IOS.
          A linuksz az alkalmazkodni képes felhasználók rendszere.
          Marketingesek persze jönnek fényezett mondatokkal, de a baktériumok 99.99%-ához hasonlóan ezeken át kell lépni.

Bocs, tévedtem. Az indítóban levő ikon a snaposat indítja.

a mester Én meg az mondom, hogy "Marika néni konform" rendszer a Windows, és az IOS.

Én úgy látom, mindegyik addig ameddig nem kell lelépni a grafikus felületről. Ez mindegyiknél valamennyire máshol van.

a mester A linuksz az alkalmazkodni képes felhasználók rendszere.

Meggyőződésem, hogy az adminisztrálását (az adott felhasználóhoz igazodó gép, rendszer és felület megtalálása, a rendszer telepítése, beállítása) és a rendszer használatát érdemes megkülönböztetni egymástól.

Sokszor írják a fórumtársak, más emberek, hogy ők csak használni szeretnék a rendszert, ám közben az adminisztráció valamely részével kínlódnak. Az adminisztráció vagy annak bizonyos szintje, felkészültség, kompetencia hiányában nem való mindenkinek.
            Nagymamám 83 éves korában remekül tudta használni a keze alá beállított xubuntus gépet arra, amire neki kellett, egészen a bekapcsolásától kezdve, a Kadlott Károly által előadott nóták és más zeneszámok keresésén és megszólaltatásán át egészen a gép leállításáig.

A dolog a saját tudásszint helyes értékelésével, annak belátásával, hogy onnan hogyan és meddig vagyok képes fejlődni kezdődik. Ha valakinek sok ez a feladat, akkor keresni kell valakit, aki képes ezt átlátni és elvégezni.

a mester A linuksz az alkalmazkodni képes felhasználók rendszere.
            Marketingesek persze jönnek fényezett mondatokkal, de a baktériumok 99.99%-ához hasonlóan ezeken át kell lépni.

Kérdés az is, hogy hol milyen alkalmazkodási lehetőségek vannak.
            Ex barátnőm W10-ese úgy elment, hogy (többek között) a wifihez való csatlakozása is zűrös és az átvitel sávszélessége is gyér. A tudása kevés egy újra vagy frissítő telepítéshez és a frissen telepített rendszer újra konfigurálásához (belakásához). A w11-hez újabb gépet kér. A lehetősége egy újabb feltelepített gép és segítség kérés a gép beidomításához. Vagy gép vásárlása nélküli segítség kérés.
            Az IOS is kiírta, hogy eddig tartott a frissítés. A további netezéshez új gép kell.

A baktériumok ameddig nem gyengülünk le az élelmiszerükké válásunk szintjéig, addig a szimbiotáink. Úgy, hogy nélkülük rövid úton meghalnánk. Lásd ehhez többek között a bélflóránkat és a problémákat ha példul, egy antibiotikum kezeléssel legyalultuk.

Hogy tudom az általam írt lap fejét javítani? Az ízlésetek szerintire javítom, ha tudom. A HWSW-ben nem tudtam. Ezért maradt a cím végén a pont (a kérdőjel helyett).

Nagy Gyula a Te javaslatodra és utasításodra tettem föl

Miután írtad, hogy a Snap Firefoxot még vonakodsz a DEB-ből települőre lecserélni, akkor javasoltam, hogy akkor legalább ezt próbáld ki. Letöltöd, kicsomagolod, kipróbálod, aztán törlöd. Nincs kockázat, nem változtatsz a rendszereden, de lehet egy tapasztalatod, ha ezzel nem akad a gép, akkor bátorodhatsz a Snap Firefox lecserélésére, a Snap eltávolítására.

Ez soha nem volt cél, csak a totojázásod miatt egy kényszerű közbülső állomás. Más már rég lekapta volna az egész Snapet vagy a Xubuntu mellé feltett volna egy Linux Mint Xfce-t, Debian 12 Xfce-t, vagy valami mást, amit már itt ajánlottak. És akkor majd ki fog derülni, hogy azzal (azokkal, úgy) jó-e számodra a gép vagy a 4 GiB RAM és a gyenge proci miatt a szarvast nyugdíjazni kellene.
            Rágjuk a gittet.

csuhas32 Miután írtad, hogy

Ezek szerint ebben is félreértettelek. Most megy a snaptalan, asztali indítással. Meglátjuk, az indító átvétele mennyire integrálta. Legközelebb akkor nyűgölök (és lépek) ha így is megtorpan a konstrukció.
              És igaz, akinek csupán a működő masinka kell, az már rég akár az egészet lecserélné.
              A chromeOS annyira csábító volt számomra, hogy kipróbáltam. Ha bejött volna akkor átváltottam volna (félretéve a kíváncsiságomat). Az is nézőpont (személy) függő, hogy mi a gitt rágás.

OFF

Nagy Gyula Az is nézőpont (személy) függő, hogy mi a gitt rágás.

Az személy (nézőpont) függő, hogy ki mit tart gittrágásnak. Mint ahogy annak a nézőpontjából a sok marha mind szemben jön az autópályán, aki valójában egyedüliként szemben hajt a forgalommal.
                Gondolhatja ilyenkor azt is, hogy ő a tudatosság terén mindenkinél előrébb jár és többi ostobának mind rá kellene ébrednie az igazságra, a nagyobb tudásra és ő bizony nem hagyja magát átprogramozni, hogy beálljon a megtévesztettek sorába...
                Nehéz ügy ilyenkor beismerni, hogy rossz az irány, pláne, ha valaki már nagyon régen műveli ezt.
                Ha azonban senki nem írja azt neked, hogy ezt így kell csinálni, viszont egyre-másra kiadnak a tagok ezen a sehová sem haladáson, talán érdemes elgondolkodni.

csuhas32 Az személy (nézőpont) függő, hogy ki mit tart gittrágásnak.

Ezt a kört is lefutottuk már. Legalább Einstein óta tudományos tétel, hogy nincs abszolút igazság.
                  Már írtam róla, hogy kora ifjúságom óta tűnődök azon, miért vagyok más, miért más az elbírálásom, mint másoké.
                  Az pedig egyértelmű, hogy Ti sem simán a körülményekhez alkalmazkodók vagytok, hanem a lehetőségeitekhez képest körülmények változtatók is.
                  Annyi, hogy én belemélyedtem abba is, hogy ..... de ez már itt nem konform téma. De engem megnyugtat ennek a tudása is. Bocs, annak vélelme, hogy tudom.
                  Úgyhogy, majd akkor jövök újra ha megint elakad a gépem, vagy a fórum témájába vágó egyéb problémám akad.

Nagy Gyula Úgyhogy, majd akkor jövök újra ha megint elakad a gépem, vagy a fórum témájába vágó egyéb problémám akad.

Remélem még egészségben, vidámságban itt leszek, ha ezt majd úgy teszed, hogy olyan nézőpontot foglalsz el, amely a megoldásra, a működőképességre koncentrál!

Addig is minden jót neked!

csuhas32 A xubuntuban a beállítások között van egy olyan, hogy munkamenet és indítás. Ha minden igaz, itt ki lehet kapcsolni a logoló autostartját is.
                      A gépemen az van bekapcsolva, hogy hibernálja magát. Ehelyett úgy áll le, hogy afefél felnyitásakor egy bebootolást csinál. Remélem ezek beleférnek a fórum témák közé.
                      Kipróbáltam, működik. Újra indítás után nem indult el a logoló.
                      Azzal, hogy beléptem az energiakezelőbe és újraírtam a fedél lehajtása vonatkozót (ugyanarra), ismét alvó módba ment a masinka. Van egy olyan lehetőség is, Hogy kikapcsolás előtt mentse a munkamenetet. Ez esetben bootoláskor az elmentett állást is visszatölti.
                      A tűzróka is hajlandó volt végre belépni a Mozilla fiókomba.

Ennyivel később: 5 nap

Nem hagyott nyugodni a kiváncsiság. Az asztali gépre feltelepítettem a snapos mahjonggot. Elkezdtem játszani vele, majd kiléptem belőle. A top ezt adta úgy, hogy a böngésző sem volt elindítva.

top - 13:37:56 up 41 min,  1 user,  load average: 1,07, 1,03, 0,77
                      Tasks: 194 total,   2 running, 192 sleeping,   0 stopped,   0 zombie
                      %Cpu(s): 27,0 us,  0,9 sy,  0,0 ni, 71,2 id,  0,0 wa,  0,0 hi,  0,9 si,  0,0 st
                      MiB Mem :   6842,1 total,   4301,0 free,   1043,3 used,   1497,8 buff/cache
                      MiB Swap:   2048,0 total,   2048,0 free,      0,0 used.   5536,0 avail Mem 

PID USER      PR  NI    VIRT    RES    SHR S  %CPU  %MEM     TIME+ COMMAND                                                                 
                         2936 big       20   0 1954808 179028 103448 R  99,7   2,6  17:06.25 gnome-mahjongg                                                          
                          760 root      20   0  798824 131104  85728 S   4,0   1,9   0:52.85 Xorg                                                                    
                         1237 big       20   0  662908  46896  33904 S   4,0   0,7   0:03.15 panel-9-pulseau                                                         
                         3163 big       20   0  700268  57800  39608 S   2,6   0,8   0:04.28 xfce4-terminal                                                          
                         1196 big       20   0 1006872 123164  92032 S   1,0   1,8   0:07.76 xfwm4                                                                   
                         1232 big       20   0  396768  44528  32128 S   0,7   0,6   0:00.37 panel-6-notific                                                         
                          263 root      20   0       0      0      0 I   0,3   0,0   0:00.76 kworker/u8:11-events_power_efficient                                    
                         1231 big       20   0  471556  46736  33328 S   0,3   0,7   0:00.79 panel-5-systray                                                         
                         1236 big       20   0  397152  44828  32256 S   0,3   0,6   0:00.37 panel-8-power-m                                                         
                            1 root      20   0  167824  12904   8296 S   0,0   0,2   0:02.23 systemd                                                                 
                            2 root      20   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:00.00 kthreadd                                                                
                            3 root       0 -20       0      0      0 I   0,0   0,0   0:00.00 rcu_gp                                                                  
                            4 root       0 -20       0      0      0 I   0,0   0,0   0:00.00 rcu_par_gp                                                              
                            5 root       0 -20       0      0      0 I   0,0   0,0   0:00.00 slub_flushwq                                                            
                            6 root       0 -20       0      0      0 I   0,0   0,0   0:00.00 netns                                                                   
                            8 root       0 -20       0      0      0 I   0,0   0,0   0:00.00 kworker/0:0H-kblockd                                                    
                           10 root       0 -20       0      0      0 I   0,0   0,0   0:00.00 mm_percpu_wq                                                            
                           11 root      20   0       0      0      0 I   0,0   0,0   0:00.00 rcu_tasks_kthread                                                       
                           12 root      20   0       0      0      0 I   0,0   0,0   0:00.00 rcu_tasks_rude_kthread                                                  
                           13 root      20   0       0      0      0 I   0,0   0,0   0:00.00 rcu_tasks_trace_kthread                                                 
                           14 root      20   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:00.06 ksoftirqd/0                                                             
                           15 root      20   0       0      0      0 I   0,0   0,0   0:00.70 rcu_preempt                                                             
                           16 root      rt   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:00.02 migration/0                                                             
                           17 root     -51   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:00.00 idle_inject/0                                                           
                           19 root      20   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:00.00 cpuhp/0                                                                 
                           20 root      20   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:00.00 cpuhp/1                                                                 
                           21 root     -51   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:00.00 idle_inject/1                                                           
                           22 root      rt   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:00.27 migration/1                                                             
                           23 root      20   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:00.05 ksoftirqd/1                                                             
                           25 root       0 -20       0      0      0 I   0,0   0,0   0:00.00 kworker/1:0H-events_highpri                                             
                           26 root      20   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:00.00 cpuhp/2                                                                 
                           27 root     -51   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:00.00 idle_inject/2                                                           
                           28 root      rt   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:00.01 migration/2                                                             
                           29 root      20   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:00.05 ksoftirqd/2                                                             
                           30 root      20   0       0      0      0 I   0,0   0,0   0:00.21 kworker/2:0-cgroup_destroy                                              
                           32 root      20   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:00.00 cpuhp/3                                                                 
                           33 root     -51   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:00.00 idle_inject/3                                                           
                           34 root      rt   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:00.28 migration/3                                                             
                           35 root      20   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:00.06 ksoftirqd/3
                      Nagy Gyula a következőre módosította a címet: Linux Toshiba A10-re .

csuhas32 Elindítottam a Mint próbát. Látszólag átállítottam magyarra a billentyűzetet is. Nem hatotta meg. Amúgy, szimpatikus a kinézete.