Icamingo

Legegyszerűbb a lemez másolása (klónozása), mivel itt a céllemez kisebb, mint a kiindulási, ez kilőve.
Lehet akkor még rendszert, illetve partíciót másolni.
Ami mindkettőnél azonos feladat:
Megnézed, milyen partíciós tábla van a kiindulási rendszeren, a céllemezen a GParteddel csinálsz egy ugyanolyat.
(Ezen képernyőképed alapján én arra tippelek, hogy MSDOS lesz, mert nincs itt EFI System partíció, meg különben is a swap egy kiterjesztetten belül ül, de ne nekem higgy, nézd meg!)
A partíciós táblához igazodóan létrehozod a partíciókat. (MSDOS esetén elegendő akár egy darab Ex4 is, ha akarod, csinálsz swap, home,... partíciókat is.)

A) A második legegyszerűbb szerintem a rendszermásolás Systembackkel. Fentebbi hozzászólásomban ezt már javasoltam.
Felteszed a Systembacket a kiindulási rendszerre, elindítod, a rendszermásolást választod. Fejből írom: Kijelölöd a céllemez rendszerpartícióját arra, hogy majd az legyen a / (ha vannak más partíciók, azokat is figyelembe veszed). Bejelölöd, hogy másolja a felhasználói adatfájlokat, és megadod, hogy hová tegye a rendszerbetöltőt, aztán hagyod dolgozni. Ha bármiben bizonytalan vagy kérdezel mielőtt nyomkodnál.

B) Partíció(k) másolása
Live rendszert indítasz, GParteddel (vagy amivel akarod) átmásolod a kiindulási rendszer rendszerpartícióját a céllemez erre szánt partíciójára. (Ha vannak más másolandó partíciók, akkor azokat is másolod.)
Szintén Live alól chrootolva az új rendszert rendszerbetöltőt telepítesz, majd megnézed a célrendszer /etc/fstab fájlját és ha szükséges, az új UUID értékeknek megfelelően szerkeszted.

Szerintem az A) a könnyebb.

Megfogadtam most a tanácsot, előbb kérdezek, mint kattintgatok.
És tényleg msdos partíciós tábla van a másolandó winyón, úgyhogy az ssd-re is ezt csináltam meg.
Először a Gpartedes partíció másolást csináltam, ott csak a 118gb-os partíciót tudtam másolni.
Utána a Grubot próbáltam feltelepíteni.

Ezt a kódsort írtam be, de hibára futott, mert nekem csak sdd1 partícióm van, tehát már a második sornál hibára futott. Az sda1 és az sda2 helyett mit kellett volna írni?

Aztán megpróbáltam a Systembacket is.
Töröltem a Gpartedes másolást, létrehoztam egy új ext4 sdd1 partíciót is.

Itt nem volt egyértelmű, hogy ebben az ablakban mit kell kiválasztani, a másolandót, vagy a célmeghajtót, az ssd-t?
Bármit próbáltam (töröltem a partíciót, itt újat hoztam létre), a tovább gomb szürke maradt.
Csatolási pontnál kiválasztottam a "/" jelet, a rendszerbetöltőt átállítottam auto-ról /dev/sdd, majd /dev/sdd1, de nem engedett tovább.
Köszönöm szépen

Icamingo
    A futó rendszer partícióival itt nincs dolgod, az a forrás! A céllemezen lévő partíció(kat) kell kijelölnöd, erre figyelj oda!
    Az sdd a céllemez? A képernyőképen éppen az sdd1-et piszkálod, én most azt feltételezem, hogy az lesz az új rendszer rendszerpartíciója.

1. A csatolási pontnál legyen: /
      Az ext4 és a formázás bepipálása rendben.
    2. ekkor Formázás alatti balra mutató nyíl zöld lesz, ezt nyomd meg!
      Az Új csatolási pont oszlopban meg fog jelenni a kiválasztott partíció mellett a /, ekkor már tovább fog engedni.
      A GRUB 2 rendszerbetöltő telepítése: Auto
      értéken van jelenleg. Ez jó lehet így is.
      (Én szeretem, ha már külön lemezen van egy rendszer, akkor az magában is indítható, így én itt az sdd-t adnám meg és akár a gép bekapcsolásakor választanám ki a boot-menüben, hogy melyik lemez, rendszer bootoljon. De ez nem az én gépem, te tégy legjobb belátásod szerint.)

Icamingo Ezt a kódsort írtam be, de hibára futott, mert nekem csak sdd1 partícióm van, tehát már a második sornál hibára futott. Az sda1 és az sda2 helyett mit kellett volna írni?

Ez a kódsor egy GPT táblára vonatkozó, vagyis UEFI-s telepítéshez szólt, neked pedig MSDOS táblád van. Nálad a kiindulási rendszeren nem volt EFI system partíció. Vagyis nálad a /boot/efi-re vonatkozó sor nem kell. A rendszerpartíciódhoz pedig az sdd1-et kell behelyettesíteni.

sudo mount /dev/sdd1 /mnt

for i in /dev /dev/pts /proc /sys /run; do sudo mount -B $i /mnt$i; done

sudo chroot /mnt

Én jelen esetben erre a lemezre tenném a GRUB-ot is:
    grub-install /dev/sdd

update-grub

exit

De ettől még nem bootolt volna szerintem a rendszered, mert meg kell nézni, mi van a másolt partíción az /etc/fstab fájlban. Szerintem a rendszerpartícióra vonatkozó érték valószínűleg fals, más az UUID érték, de ha korábban sdXY-nal lett megadva, az is nagy eséllyel most nem stimmel. Valamint az eredeti rendszeren volt egy swap partíció is, az arra vonatkozó bejegyzés az fstabban szintén azt okozhatja, ha például kiveszed a gépből az 1 TB-os merevlemezt vagy formázod, hogy nem találja a rendszer és elakad a boot...

A Systemback felteszi a rendszerbetöltőt és megírja az új fstabot, valamint elég hozzá a telepített rendszer, nem kell live alól futtatni és elég nagy szabad kezet hagy a partíciók tekintetében.
    Ha a kiindulási rendszeren van egy / és külön egy /home partíciód, a célrendszeren lehet csak egy / és fordítva, ha a kiindulási rendszeren csak egy / partíciód van, a célrendszeren lehet egy / és /home...
    Nem számít, hogy mekkora partíción van a kiindulási rendszer, (normális keretek között) egy kisebb lemezre (partícióra) is simán lehet másolni, nem kell a kiindulási rendszer partícióinak zsugorításával szórakozni.

Systembackkel végre sikerült!!! 🙂
    Jól megszenvedtem vele... 😛
    Sokkal gyorsabb már ssd-ről.

Köszönöm szépen mindenkinek!

De azt látom, h. mindent átrakott. Milyen szükséges adatokat kell még átmásolnom, miután elindítottam az új rendszert?
    Nekem a Saját mappában van minden egyéb adat is(Letöltések, dokumentumok, tananyag mappa).
    Inkább úgy kérdezem, hogy a Systemback mit nem másol át?
    Gpartedben a régi 84.19gb, az új 84.31gb. Ezek szerint nem hiányzik semmi.

A GRUB 2 rendszerbetöltőnél a /dev/sdd-t választottam ki.
    Ha a fennmaradó jelenleg még nem lefoglalt területre szeretnék majd másik Linux rendszert telepíteni kipróbálás végett, akkor az nem fog bootolni, mert nem a /dev/sdd1-et választottam ki?
    Vagy ha a /dev/sdd1-et választom, akkor nem lehet a biosban állítani, hogy melyik rendszer bootoljon?
    Mi a jelentősége ennek?
    Lehet ezt még utólag módosítani, vagy csak új Systembackkel?
    Jelenleg külön ssd-n van mindkét rendszer (Windows és Ubuntu), és biosban tudom választani melyik rendszer töltsön be.

Még 1x köszönöm szépen!

Icamingo
      Két dolgot is választhatsz majd:
      Az sdd2-re kerülő rendszer rendszerbetöltőjét teheted a jelenlegi rendszerbetöltőt felülírva az sdd-re, vagy a jelenlegi rendszerbetöltőt háborítatlanul hagyva kerülhet a legújabb rendszer rendszerpartíciójára, azaz az sdd2-re. Nekem ez utóbbi a szimpatikusabb, bár az igaz, hogy ekkor a legújabb rendszer telepítését követően először a BIOS-ból csak az sdd1-en lévő rendszert fogod tudni elindítani, de miután azon kiadod a
      sudo update-grub
      parancsot, meg fogja találni a legújabb rendszert is, az bekerül a GRUB-ba, és amikor a legközelebb a BIOS-ban az sdd-t indítod, akkor a megjelenő GRUB menüben már fogsz tudni választani a két rendszer közül.

Ennyivel később: egy év