Sziasztok! Jelenleg Ubuntu 20.04-et használok, mely egy 1tb Hdd-re van telepítve. A rendszer tetű lassú, a bekapcsolástól számítva kb. 2-3 perc, mire betölt. Ezen kívül ha el akarom indítani pl. a Mozillát, akkor még további fél perc, mire betölt. A hardver sztem nem gond (fx8350, 16gb ram, rx580), a Windows 10 az ssd-n villámgyors.
Szóval az lenne a kérdésem, hogy a hdd-t szeretném klónozni egy kisebb, 256-os ssd-re, az a tárhely is bőven elég nekem, nem kell az 1tb. Eddigi próbálkozásaim azért nem jártak sikerrel, mert nem azonos méretűre, kisebbre akartam klónozni.
Van erre valami megoldás?
Köszönöm előre is a válaszokat.

Icamingo
    Szia!
    Legacy, vagy EFI-s telepitesu a 20.04?
    Az 1TB-os HDD teljes foglalt terulete kisebb mint 256GB? (Raferne minden az SSD-re?)
    Mindenkeppen szukseg lesz particio atmeretezesre. (Resize/Remove)
    2 live rendszert ajanlanek:
    https://foxclone.org/downloads.html
    https://rescuezilla.com/
    (Lehet egy 3. lehetoseg is - majd akkor terjunk ra ha a fent linkelt live rendszerekkel nem sikerul.)

Icamingo

Én ezzel már többször migráltam Ubuntu (Debian, Linux Mint) alatt rendszert. Szerintem neked valami ilyesmire lenne szükséged, nem klónozásra.
    https://francoconidi.it/systemback-1-9-4-per-debian-10-ubuntu-20-04/
    GParteddel meg szoktam csinálni először a szükséges partíciós táblát és partíciókat, aztán indítom a Systembacket és a rendszermásolást választva haladok értelemszerűen. A felhasználói adatfájlokat (lehet, hogy pontosan nem így van magyarul, a mellékelt képen „Copy user data files”) ne feledd el kipipálni.

Kép eredeti méretben
    Aztán ha a rendszert sikeresen átmásoltad, már tudod indítani az SSD-ről, akkor a szükséges adatokat ugyanúgy átmásolod az 1 TB-os merevlemezről, ahogy amúgy adatmentést szoktál végezni. (Én mondjuk a merevlemezt megtartanám adattárolásra, szóval erről én nem is másolgatnék pluszban nagyon semmit az SSD-re.)

[A snapet live rendszerként biztos nem szerette a Systemback (de azt én se komálom annyira), arra már nem emlékszem, hogy a 20.04 hogy áll a snappel, ha hiba van a rendszermásolással, akkor lehet, hogy a snapes alkalmazásokat először le kell szedjed és utána kell újra megpróbálnod a rendszermásolást.]

• klt kedveli ezt.

CloneZillát megpróbálnám. Van ilyen opciója (nagyobbról kisebbre), ha jól emlékszem.

Ha a fizikai adatok elférnek, akkor CloneZilla... /Ha nem férnek el, akkor adatmentés/ --> telepített csomagok mentése fájlba --> teljesen új telepítés, --> A csomagok visszatelepítés "a fájlból". 'A home mappa' teljes mentése a beállításokon sokat segít - visszaállítás után.

Korábban foglalkoztam én is a témával, részletes leírást találsz ha rákeresel.

https://ubuntu.hu/d/45959-hdd-ssd-megoldva

• klt kedveli ezt.

Kb. 10gb van használatban az 1tb-ból, az 1tb hdd-t inkább a nas-ban venném hasznát.
    2018-ban telepítettem a 18.04-et, fogalmam sincs, hogy legacy vagy efi. Nekem még nem uefi biosom van, így valószínűleg MBR partícióval írtam ki az iso-t Rufusban. (Ha erre gondoltál)
    Sajnos még nagyon kezdő vagyok a témában, nem is igazán értettem a megoldási javaslataitokat, nem tudom melyikkel tudom megcsinálni.
    Pl. azt sem tudom, mit jelent az, hogy live rendszer.
    Partíció átméretezést sem csináltam még, csak Windows alatt üres hdd-n.
    Ez a CloneZilla jónak tűnik. Letöltésnél azt ajánlja, hogy ha pendrive, akkor zip, ha cd/dvd akkor iso. Ezek szerint egy rendszerindító usb-t kell létrehozni, eddig csak iso-ból csináltam ilyet Rufussal. Ezek szerint most zip-ből kell?
    A Foxclone és a Rescuezilla is olyan mint a CloneZilla?
    Gpartedes partíciós tábla létrehozás, partícionálás, systemback, rendszermásolás: (Hű ezt egyáltalán nem látom át mit jelent, még ilyet sem csináltam.) Ez miért jobb, mint a sima klónozás?
    Bocsánat, ha hülye kérdéseket teszek fel, de jelenleg több a lelkesedés, mint a tudás.
    Nekem az a lényeg, hogy minden Ubuntu beállítás, telepítés megmaradjon.
    Köszönöm szépen a segítségeteket!

Icamingo Gpartedes partíciós tábla létrehozás, partícionálás, systemback, rendszermásolás: (Hű ezt egyáltalán nem látom át mit jelent, még ilyet sem csináltam.) Ez miért jobb, mint a sima klónozás?

Nekem azért jobb, mert pontosan ilyen nagyobb HDD-ről kisebb SSD-re költöztetést meg tudtam vele csinálni vele a futó rendszer alól. Ha a kiindulási rendszernek nincs külön home partíciója, attól még a célrendszernek lehet, illetve fordítva is igaz, ha a kiindulási rendszernek van home partíciója, attól a célrendszernek elég csak egy rendszerpartíciót csinálni, az automatizmus minden mást a beállításnak megfelelően megold: felhasználói fájlok másolása, fstab létrehozása, rendszerbetöltő telepítése. Ha nincs gubanc, akkor nincs szükség live rendszerre vagy egyéb más USB-ről bootoló alkalmazásra.
      (Ha pedig úgy lettek kialakítva a partíciók, akkor lemezen belül egy másik partícióra is át tudom másolni ezt a rendszert tartalékrendszernek. Ez most neked nem érdekes, de én ezzel a lehetőséggel is szoktam élni...)

A live rendszer az azt jelenti, hogy bebootolsz egy Ubuntu telepítőről és az Ubuntu kipróbálása lehetőséget választod.

Icamingo
      "azt sem tudom, mit jelent az, hogy live rendszer.
      jelenleg több a lelkesedés, mint a tudás."

Sajnos igy nehez lenne tavolrol segiteni.
      Nincs egy gyakorlottabb Linuxos ismerosod - aki segithetne?
      Vagy mutatok egy terkepet Ubuntu felhasznalokkal:
      https://ubuntu.hu/map
      Ha talalsz a lakohelyed kozeleben pirossal jelolt felhasznalot, vedd fel vele a kapcsolatot es kerd
      meg hogy segitsen.
      Egyebkent, ha 18.04-rol van szo, akkor elengednem. (Veget ert a tamogatasa - nem kapsz hozza
      frissitest.)
      Egy uj LTS (hosszan tamogatott) rendszert 22.04-et telepitenek az SSD-re.

• klt kedveli ezt.
      Ennyivel később: 8 nap

Sziasztok!
      Most végre volt időm foglalkozni vele és CloneZillával megpróbáltam klónozni. Nem a partíció klónozást választottam, hanem a lemez klónozást.
      Sajnos nem sikerült, hibára futott. Az elején kiírta, hogy csak nagyobb, vagy azonos méretű partícióra lehet klónozni.

Most a Foxclone live rendszeren belül indítottam el a Gparted-et, mert itt sem engedte klónozni a nagyobb méret miatt. Ha a Gparted-en belül a "Resize" opciót használom, ott kiírja, hogy mekkora lehet az új partíció minimum mérete. Gondolom ez a foglalt terület, amin az adatok vannak. Ezzel nem tudom elrontani ugye? Ha átméreteztem a partíciót, akkor simán klónozom Foxclone-nal és kész? Vagy klónozás előtt kell Systemback? Az mi és mi a lényege?
      Illetve még azt szeretném megkérdezni, hogy látok még két 9.5 gb méretű partíciót. Azt is kell klónozzam? Gondolom azt az Ubuntu hozta létre telepítéskor.

Köszönöm előre is a válaszokat.

Icamingo
        256 GB-od van, a minimum 97201 MiB, azért addig teljesen szerintem ne menj le, mert indítás után esetleg megfullad a rendszer. 120000 MiB környékére, ha összenyomod, az egyelőre szerintem bőven elég. Persze a 256 GB erejéig bárhová lőheted, te tudod, mit akarsz, csak férjen rá, az a lényeg.

A két 9,5 GB-os partíció nem létezik, az valójában egy kiterjesztett partíció, amin belül van egy logikai swap partíció. Swapet én nem másolnék...

Ennyivel később: egy hónap

Sziasztok! Sikerült a partíció méretét csökkentenem 118 gb-ra. Az SSD-n GPT partíciós táblát hoztam létre, még fájlrendszer nélkül. Foxclone live rendszerben vagyok, gparteddel csináltam.
        Jó lesz a GPT?
        A Foxcloneban nem lehet partíció klónozást választani, csak a lemez (hdd) klónozást, ami meg ugye nagyobb, mint az SSD.
        Felkínálja még a klónozáson belül még a backup fájlból létrehozást.
        Ha létrehozok egy backup fájlt a partícióról, akkor egy harmadik winyóra kéne ezt megtennem?
        Segítsetek légyszi, hogy hogyan kell partíciót klónozni.
        Amúgy mi az a Systemback? Azt külön el kell indítani? Mire jó? Nem elég csak klónozni?

Köszönöm szépen.

Icamingo
          Mielott jobban belemelyedunk - mi erre a parancsra a terminal valasza?
          lsb_release -a

Icamingo
            GPT táblát hoztál létre, és kérded, jó kesz-e?
            Én először megnéztem volna, a kiindulási lemeznek milyen táblája van és olyat hoztam volna létre.
            A legkevesebb gond a teljes lemez vagy a rendszer másolásával van. Ha partíció(kat) másolsz, akkor utólag szerintem szükséges lesz rendszerbetöltőt telepíteni és az /etc/fstab-ot szerkeszteni.

lala2
              Most a Foxclone live-on írtam be:
              "No LSB modules are available."

Vagy esetleg a klónozandó Ubunu rendszeren belül írjam be?

Köszönöm

csuhas32
                A kiindulási rendszernek csak az ext4 fájlrendszert írja, azt nem mutatja, milyen partíciós tábla van rajta.
                Gparted-ben és a lemezkezelőben is néztem.
                Lehet ezt még változtatni, ha mégis mondjuk mbr/msdos tábla kell? (Ha egyáltalán van jelentősége)

Amúgy a nagyobbról kisebbre klónozásnak melyik a legcélszerűbb módja?
                Van valahol egy leírás lépésről lépésre, ami alapján meg tudom csinálni?
                A fentebb linkelt oldalon igaz van útmutató, próbáltam is követni, azonban néhány lépés nekem nem volt egyértelmű, hogy pontosan mit kell csinálni.
                (Pl. Chrootolás, létrehozni szükséges könyvtárakat: mik a szükségesek?)

Köszönöm

Icamingo
                  Igen ... a klónozandó Ubunu rendszeren belül kene kiadni a parancsot.
                  Ez a parancs megmutatja hogy tulajdonkeppen melyik a telepitett kiadasod - a 20.04, vagy a 18.04?
                  Ha a 18.04, akkor ismetelten azt mondhatom hogy nem erdemes vele kinlodni.

A backup fájlból klónozást sem engedi, mert még mindig 1tb-osnak érzékeli, pedig már csökkentettem a partíció méretét.

Amúgy nem engedte csak a 118gb-ost kiválasztani, a két 10 gb-ost is mentette. Az egyik ablakban még engedte csak azt az egyet kiválasztani, a következő ablakban mégis ki volt pipálva, akkor már nem engedte módosítani. (Bár ennek a két 10gb partíciónak ha jól értettem nagy jelentősége nincs)
                    Köszönöm

lala2
                    A 18-ast telepítettem anno, aztán frissítettem a 20.04-re.

Icamingo A kiindulási rendszernek csak az ext4 fájlrendszert írja, azt nem mutatja, milyen partíciós tábla van rajta.
                    Gparted-ben és a lemezkezelőben is néztem.

Mutatja az.

"Nézet"-nél be kell kapcsolni az eszközinformációkat.

Bónusz 😃

Modell, méret, gondolom, egyértelmű.
                    Particionálás módja: hopsz, pont ez kell. Nálam GPT.