Samsung M7 okosmonitor és Ubuntu
Tizen Op van a tv-n, ezért gondolta az illető, hogy itt kérdezi meg, gondolom máshol is kérdezte, más oldalakon.
A leírása szerint valamiért nem indul a Tizen, és erre keresett megoldást. Viszont mivel nem válaszolt, és gyanúsan azt írta, hogy nem okos, talán átverték egy használt rossz cuccal.
Srácok bocs eltűntem, szabadságon voltam.
tenkes De, ez egy samsung m7
Van egy iPAD 9-em két kattintással lehet tükrözni a képernyőjét. Lehúzom a gyorsmenűt, képernyő tükrözése/ ott kiírja, hogy samsung monitor rápöttyintek és már megy is.
Több emberrel beszéltem, igaz Windowst használnak, a problémámat se értik mert akármilyen laposTV-t smart monitort HDMI kábellel összekötnek és működik a dolog.
Én már sokat ostoroztam a linuxot de most tényleg nem értem ezt a dolgot.
Úgy 15 éve kizárólag linuxom van ugyanis gyakorlatilag egy programot használok és az a böngésző. Nem érdekel az OPrendszer, nem akarok foglalkozni semmivel, bekapcs kikapcs és induljon el rajta a böngésző. Nagyon sokáig Ubuntum volt, pár éve áttértem az Elementaly linuxra. most megpróbáltam a debian 12 is.
A legelső lapos monitorok mikor megjelentek, még akkor árultak bőven képcsöves monitorokat is, vettem egy Samsung SyncMaster 923-mat mindíg úgy gondoltam, hogy ha elromlik veszek szebbet jobbat, nagyobbat. Nem akar elromlani most is ezt használom. Viszont vettem egy hónapja egy Samsung M7-et ami mint kiderült egy laposTV amit monitornak árulnak.
Na és a sok szócséplés után a lényeg, linuxal nem lehet haszálni... Egyszerűen nem hiszem el, hogy egy minimum 10 éves termékkategóriáról beszélünk a laposTVkkel kapcsolatban, és a linuxnak nincs rá megoldása. Ennek pikk-pakk menni kéne automatikusan de minimum két kattintással. Sőt! ugyan nem próbáltam ki de ha elővennék egy tíz éves akármilyen linuxot, bekapcsolnám a képernyőtükrözést azzal is működne.
Már sokszor voltam úgy, hogy áttérek a windowsra, állítólag sokat fejlődött főleg, hogy én a windows Vistát használtam utoljára /ellentétben a linuxal. Beszéltem a samsung ügyfélszolgálatával, adtak egy mérnököt, azt mondta, hogy az operációsrendszer nem számít, illesztőprogram kérdése az egész. Ilyenkor jön rendszerint a linuxos közösség azzal, hogy az illesztőprogramot a samsungnak kell írni..... nem fognak linux illesztőprogramot írni... szerintem....
És akkor röviden ameddig eljutottam.
HDMI kábellel összekötöm a számítógépet és a samsung m7-et.
Bekapcsolás után a Samsungon megjelenik a bootképernyő, és utána semmi. az látszik, hogy a monitor próbálkozik, mert villan egyet-egyet úgy tíz másodpercenként de más nem történik, sőt a számítógépet se hagyja, hogy betöltse az operációsrendszert, megáll a bootképernyőnél.
Utána felajánlja a samsung, hogy futtassunk le egy diagnosztikát, a diagnosztika végeredménye ugyanaz, nem megfelelő a HDMI kábel. a HDMI kábel a samsunggal együtt érkezett, gyári fogásra jó minőségű cucc. Próbáltam kölcsön HDMI kábellel, azzal is ugyan ez az eredmény.
Ilyenkor jön az, hogy nem jó a videokártya, kérdezősködtem, 80 ezer forint és a csillagos ég között ajánlottak videokártyát.... ha tutira működne, még vennék is de mi van, ha nem működik? Az iPAD 9-ben szerintem nincs egy atomerőmű erőségű videokártya aztán mégis működik.
Arra gondoltam, hogy itt a fórumon csak van valaki aki okosTV/monitor használó linux számítógéppel. Nem hiszem el, hogy ez megugordhatatlan feladat lenne ismétlem a lapostévé mint termékkategória megjelenése után minimum tíz évvel.
Vagy ha megoldhatatlan a linux nagy bajban van.
- Szerkesztve
Na szóval, akkor az a bajod, hogy a HDMI-vel rákötött számítógép nem ad képet a TV-n. Ezzel kellett volna kezdeni a legelején
A kérdések: eddig HDMI-vel használtad a másik monitort? Dedikált vagy integrált videókártyát használsz a gépben?
sziget monitor használó linux számítógéppel.
OkosTV-m nincs, és nem is szeretnék. A statisztikához szeretnék hozzájárulni:
4db Desktop gépünk van itthon, 3 db egy-egy Fujitsu monitort hajt meg az i3-8100 integrált videókártyájával, az én gépemen pedig 2 db Benq GW2255 csatlakozik egy nvidia GTX 1060-ra. Az összes gépen Linux van (még Debian 11).
Az összes monitorunk működik, csak be kellett dugni...
Nem tudom, ideszámoljam-e a Raspberry Pi 3B+ minigépet, ami a nappaliban a Panasonic TX-L37U10E (lapos!!!!) TV-re, küldi a képet?
Azon is Linux van, és nincs igazán baj vele.
Tegyél Windowst a gépedre, és 100% ki fog derülni, hogy a probléma hardver eredetű.
Akár csak annyi, hogy a videokártyád kimenete nem tudja jól meghajtani a monitor bemenetét.
(Sokat járok konferencia környezetben, ez a hiba gyakoribb, mint hinnéd! Nem minden laptop nem minden projektorral működik együtt, a legtöbb baj a Macintoshokkal szokott lenni.)
sziget Vagy ha megoldhatatlan a linux nagy bajban van.
Az már biztos
meskobalazs Dedikált Nvidia600
meskobalazs Nem HDMI kábelt használtam.
sziget Na, akkor érdemes megnézni, hogy mit lehet esetleg a BIOS-ban/UEFI-ben beállítani. Én is jártam már úgy, hogy alapból csak DSUB/DVI kimeneteken működött, és az UEFI-ben kapcsoltam át, hogy a HDMI-t részesítse előnyben. Továbbá, ha esetleg van integrált videókártya is az alaplapon/processzorban, akkor azt érdemes lehet letiltani.
sziget Vásároltam egy Samsung M7 okosmonitort ami mint utólag kiderült se nem okos se nem monitor.
Jól elvittél minket a málnásba! Tehát van egy okosmonitor, ami minden módon szépen működik, kivéve ha 1db linuxos géppel szeretnéd meghajtani, ha jól értem ezzel sem vezeték nélkül, sem HDMI kábellel nem akar együttműködni.
Kicsit kevés az infó, vagy elsikkad:
- A Samun a HDMI forrást kézzel kiválasztva sem működik?
- Egyéb eszközről HDMI-n keresztül van kép a Samun?
- A PC egyéb monitorokkal HDMI-n ad képet?
tenkes
--A HDMI-t nem lehetkiválasztani a Samsung maga találja ki hogy kapcsolódunk-e hozzá vagy sem. Két HDMI port van rajta az egyik HDMI-HDMI a másik ha jól értelmeztem a dolgot ha a számítógépen csak hagyományos monitor kimenet van DVI-D -HDMI átalakítós kábelhez való
-- Nem tudtam egyéb eszközzel kipróbálni mert nincs más HDMI -s készülékem.
- Szerkesztve
Az egyik az HDMI ARC lesz (Audio Return Channel), a sima HDMI funkciókon kívül egy visszafelé irányuló csatornát biztosít a hangsáv számára, pl. Soundbar részére.
Elvileg és a leírása szerint is (bár a pontos típus nincs meg) van automatikus és kézi forrásválasztási lehetőség a menüjében. Sőt a "házacska" Home gombra kattintva, meg is mutatja azokat a kezdőképernyőn (lehet hogy az automatikus választást "ki" állásba kellene tenni) Home - Beállítások - Általános Rendszerkezelő - Automatikus forrásváltás+
Köszönöm az eddigi segítséget egyre inkább az az érzésem, hogy hardver probléma lesz ez. Egy izmosabb videokártya kéne ide.
Abban kérnék segítséget, mi is az a parancs amit ha beírok a terminálba kilistázza a hardver elemeit. Kerestem a neten de nem találom.
A másik dolog amiben segítséget kérnék, hogy keresgéltem olyan videokártyát ami tudja a 3840 x 2160 -as felbontást. Sajnos belefutottam egy olyan kellemetlen dologba, hogy még használtan is 100 - 200 000 forint körüli összegbe kerülne plusz egy izmosabb táp. Viszont mivel nekem csak internetezésre meg filmnézésre kellene és nem játékra vagy videovágásra, vagy rajzfilmkészítésre, rákerestem az árukeresőn a 4K videokártyákra, és volna lényegesen barátságosabb áron is és ráadásul új. Például Gigabite GeForce GT 1030 Low Profile 2 GB GDDR5 64bit PCIe
Elméletileg valami ilyen kártya megoldaná a problémát?
Köszönöm előre is a válaszokat.