Szervusztok,
Kicsit részletesebben írom le a problémát, elég összetett és szerintem tanulságos is.
Van 2db Ubuntu 22.04 operációs rendszerem a PC-men, az egyik egy SATA-s winchesterről indul, jelenleg is működik, a másik SSD-ről indulna, de meghalt. Vissza szeretném telepítés nélkül állítani. Mivel TimeShift-tel csináltam róla sys-backupokat, de a TimeShift hiányossága miatt nem lehet visszaállítani a rendszert saját snapshot-jából. A HOME-ról pedig DeJaDup-pal, az megfelelően működik
A gépben összesen 2db SATA winchester, 1db SSD meghajtó és 2db SATA-s DVD van. Az alaplap MSI Tomahawk, amin be lehet állítani, hogy UEFI-s vagy még CSM-es eszközökről is engedje a boot folyamatot. Mindkét Ubuntu telepítése 22.04 DVD-ről bebootolva történt, úgy hogy a régi CSM is engedélyezve volt a BIOS-ban, még az SSD-re telepítésnél is. (kb. 4 hónapja) Mindkét bootolható disken 4 partíció van: 1. EFI 2. root 3. Swap 4.HOME
Az SSD-re telepített rendszer halt meg, amihez az Ubuntu csomag részeként a Boot-repair-t akartam/akarom visszaállításra használni. A Boot-repair Ubuntu a telepítő DVD-ről bootolva APT-tal telepíthető, de van saját maguk által kiadott boot DVD-re előtelepített verzió is.
Ha BIOS-ban csak az UEFI eszközök vannak engedélyezve, akkor csak az SSD-ről és az egyik SATA-ról tudok bootolni, így a Boot-repair DVD szóba se jöhet bootra és javításra. Ha a régi CSM-ek is engedélyezve vannak, akkor bárhonnan be tudok bootolni, és a live DVDre, live USB kulcsra röptében telepítette a Boot-repair mondja azt, hogy a GRUB és egyéb boot javításokat csak akkor tudja elvégezni, ha a CSM le van tiltva a BIOS-ban. És nem is csinálja meg!
Ha az SSD-re telepített, mára korrupttá lett rendszer bootol, akkor az nem tud rescue módban indulni, csak recovery-ben. A kép összetörik, a képernyőn nyilakkal nem lehet mozogni. Ubuntu recovery módban pedig nem tudom felmountolni vagy javítani a megfelelő partíciót. Az fsck kijavítandó hibát nem talál, a GRUB-ot már újratelepítettem. Kérésre szívesen küldök hibaüzenetet és screenshot-ot is.
Kérem segítsetek megoldani a helyzetet. Mivel a TimeShift is feladta, még azt sem tudom, hogy milyen csomagokat honnan telepítettem. Köszönöm a segítséget.