úgy látom a gparted valamiért az ext4 80 GByte-os partíciót, ami / -ként volt moutolva, órák alatt sem tudja befejezni.
az fsck-nak pedig itt az eredménye

laci@Sanyika:~$ sudo fsck /dev/nvme0n1p2
[sudo] password for laci: 
fsck from util-linux 2.37.2
e2fsck 1.46.5 (30-Dec-2021)
/dev/nvme0n1p2: clean, 482534/5005312 files, 9140495/20000000 blocks
laci@Sanyika:~$ 

esetleg futtassam chroot-olva a sérült gépen direktben?
mellesleg 2 problémára gyanakszom, amiért fejreállhatott a rendszerem:

1. util-linux 2.39-et fordítttam, és a 2.37-es csomagokkal keveredve nem túl egészséges
  2. kernel frissítés után történt a fejreállás, lehet hogy a kernelem korrupt lett
    de egyelőre ott tartunk még, hogy lemegy az e2fsck és nincs hibaüzenet

Szervusztok,
    Ráróbáltam a jelenlegi GRUB beállításokkal a korábbi kernellel bootolni.
    Nekem az 5.19.0-50 és 5.19.0-46 kernelek vannak fenn automatikusan.

Ha normál módban indítoma -46-ot, akkor pár képernyőn olvasható sikeres betöltés és hibaüzenet után automatikusan emergency módba kerülök. Fogalmam sincs hogy miért

Normál módban a dmesg lenne a parancs, amivel el tudom olvasni a kernel üzeneteket. Ilyenkor hová logol bármit is? A Journal file tartalmaz valamit arróll, hogy mi történik boot közben vagy mehetett tönkre?
    Ha recovery módban indítom a -46-ot, akkor szuper összetört képernyőt kapok.

Bár egyszer már betöltődött normálisan, de egy sorral lentebb léptetés után lefagyott. Ezt épp le tudtam fényképezni.

Egy másik, mőködő rendszerről elvileg az öszes elkészült logot elérem, csak nem tudom hogy mit keressek benne . . .

laszlo.a.toth@googlemail.com Próbáltad a journalctl -xb parancsot, amit javasol is? Az kiírja a legutóbbi rendszerindítás óta keletkezett üzeneteket. Van egy csomó kapcsolója, amivel még több infót lehet kiszedni, de általában ez elég szokott lenni.

lala2 Kaptam választ a TimeShift problémára. Azt írták hogy az rsync verzió ismert problémája.
      vagy downgrade-elek vagy várok a javításra.
      The source of the problem is something related in combination with rsync 3.2.7-0ubuntu0.22.04.2

"You can either downgrade and hold on to rsync 3.2.3-8ubuntu3
      but not sure what of importance was fix in 3.2.7 or what else maybe relies on the newer version.
      Or switch to the ubuntu timeshift PPA (upstream "unstable") Version:
      https://launchpad.net/~teejee2008/+archive/ubuntu/timeshift/

And hopefully ubuntu's Timeshift gets a downstream patch or fixed "stable" version really soon. Seriously it is nearly 5 month now, otherwise someone should probably search for their ubuntu bugtacker and request a complete removal of their Timeshift because carry on with a broken version, in my opinion, is not much longer tolerable."

Nekem amíg a rendszer nem indul el, teljesen mindegy.

laszlo.a.toth@googlemail.com

Kiírathatod fájlba is, csak minek? Tudniillik eleve abban van, csak bináris. Ha csatolod a fájlrendszert mondjuk az /mnt/valami alatt, akkor így tudod megnyitni:

journalctl --directory=/mnt/valami/run/log/journal/<gépazonosító>

A gépazonosító valamilyen hexa számsorozat lesz, de egy lesz belőle, szóval megtalálod.

Ha ki akarod vele íratni szövegesen, akkor csak irányítsd át egy fájlba, pl. journalctl [...] > system.log.

chroot-olva nem talál semmit:
      laci@Sanyika:/mnt$ sudo chroot /mnt /bin/bash
      root@Sanyika:/# journalctl -xb
      -- No entries --
      root@Sanyika:/#

• klt válaszolt erre.

Szervusztok,
        Csináltam pár fotót a logokról, amikor a kernelt be akarja tölteni az op. rendszer. Láttatok már ilyet?
        Ki tudja ezeket az üzeneteket értelmezni? Az ubuntu.com/support fizetős . . .

• klt válaszolt erre.

becsatoltam az előző válaszomba, de látom hogy nem jelent meg.
          most azt próbálom megtenni, hogy standard boot -> kibob rescue (és nem recovery!) módba
          ott felmountolok egy olyan helyet ahová tudok írni és szöveg file-ba irányítom a journalctl listát

rescue módban az alábbi megszorítások élnek (recovery módban összetörik a képernyő)

1. nincs hálózat, így nem tudom a csomag listát apt-get-tel frissíteni -> ez bug vagy feature itt?
          2. fdisk -l listázza a disk partíciókat, de
          3. nincs pld. mount parancs sem
            hibaüzenet: mount: lib/x86_64-linux-gnu/libmount.so.1 'MOUNT_2_38' not found
            vagyis a journalctl listát nem tudom kiírni sehová
            hogy tudok szert tenni hálózatra, vagy elemzéshez a journalctl -xb parancsot kiírni file-ba?

klt dehogynem, szöveg file-ban a legjobb. te tudsz esetleg olyat javasolni?
          igen, mobillal készült fotó
          csak chroot-olva üres a journalctl lista, rescue módban lekérdezve meg nem tudok semmit írható módon felmountolni hogy oda átirányitsam
          recovery módban a mount parancs is hibaüzenetet ad, lásd fenti üzenet

Egy picit visszább lapoztam a sztoriban, és néhány ponton elakadtam.

laszlo.a.toth@googlemail.com Ha normál módban indítoma -46-ot, akkor pár képernyőn olvasható sikeres betöltés és hibaüzenet után automatikusan emergency módba kerülök. Fogalmam sincs hogy miért

Ilyesmit akkor láttam, ha az fstab-ban valami lehetetlen volt megadva. Például, csatolni akart egy partíciót (UUID alapján), amit időközben formáztam, így az UUID már nem az volt...
            Ezt kellene ellenőrizni, hogy mint mond a blkid, és mik vannak annak a rendszernek az fstab-jában?

laszlo.a.toth@googlemail.com az fsck-nak pedig itt az eredménye
            laci@Sanyika:~$ sudo fsck /dev/nvme0n1p2
            [sudo] password for laci:
            fsck from util-linux 2.37.2
            e2fsck 1.46.5 (30-Dec-2021)
            /dev/nvme0n1p2: clean, 482534/5005312 files, 9140495/20000000 blocks
            laci@Sanyika:~$

Ez azt jelenti, hogy az fsck úgy látja, az a fájlrendszer tisztának van jelölve, emiatt ellenőrzést sem végez.
            Próbáld meg, hogy -f kapcsolóval indítod:

sudo fsck -f /dev/nvme0n1p2

Látni fogod, belemegy az ellenőrzésbe, ha pedig talál valamit, megkérdezi, javítsa-e?

laszlo.a.toth@googlemail.com esetleg futtassam chroot-olva a sérült gépen direktben?

Az fsck-t nem egészséges csatolt partícióra ereszteni, nem értem, mit akarsz chroot-olni?

klt
              Mikor evekkel ezelott fsck-t futtattam terminalbol -y kapcsolo nelkul, megfogadtam hogy soha tobbe!
              Annyiszor kert megerositest, (y) hogy mire a vegere ert, elzsibbadt az ujjam hegye.