Szervusztok,
Kicsit részletesebben írom le a problémát, elég összetett és szerintem tanulságos is.
Van 2db Ubuntu 22.04 operációs rendszerem a PC-men, az egyik egy SATA-s winchesterről indul, jelenleg is működik, a másik SSD-ről indulna, de meghalt. Vissza szeretném telepítés nélkül állítani. Mivel TimeShift-tel csináltam róla sys-backupokat, de a TimeShift hiányossága miatt nem lehet visszaállítani a rendszert saját snapshot-jából. A HOME-ról pedig DeJaDup-pal, az megfelelően működik
A gépben összesen 2db SATA winchester, 1db SSD meghajtó és 2db SATA-s DVD van. Az alaplap MSI Tomahawk, amin be lehet állítani, hogy UEFI-s vagy még CSM-es eszközökről is engedje a boot folyamatot. Mindkét Ubuntu telepítése 22.04 DVD-ről bebootolva történt, úgy hogy a régi CSM is engedélyezve volt a BIOS-ban, még az SSD-re telepítésnél is. (kb. 4 hónapja) Mindkét bootolható disken 4 partíció van: 1. EFI 2. root 3. Swap 4.HOME
Az SSD-re telepített rendszer halt meg, amihez az Ubuntu csomag részeként a Boot-repair-t akartam/akarom visszaállításra használni. A Boot-repair Ubuntu a telepítő DVD-ről bootolva APT-tal telepíthető, de van saját maguk által kiadott boot DVD-re előtelepített verzió is.
Ha BIOS-ban csak az UEFI eszközök vannak engedélyezve, akkor csak az SSD-ről és az egyik SATA-ról tudok bootolni, így a Boot-repair DVD szóba se jöhet bootra és javításra. Ha a régi CSM-ek is engedélyezve vannak, akkor bárhonnan be tudok bootolni, és a live DVDre, live USB kulcsra röptében telepítette a Boot-repair mondja azt, hogy a GRUB és egyéb boot javításokat csak akkor tudja elvégezni, ha a CSM le van tiltva a BIOS-ban. És nem is csinálja meg!
Ha az SSD-re telepített, mára korrupttá lett rendszer bootol, akkor az nem tud rescue módban indulni, csak recovery-ben. A kép összetörik, a képernyőn nyilakkal nem lehet mozogni. Ubuntu recovery módban pedig nem tudom felmountolni vagy javítani a megfelelő partíciót. Az fsck kijavítandó hibát nem talál, a GRUB-ot már újratelepítettem. Kérésre szívesen küldök hibaüzenetet és screenshot-ot is.
Kérem segítsetek megoldani a helyzetet. Mivel a TimeShift is feladta, még azt sem tudom, hogy milyen csomagokat honnan telepítettem. Köszönöm a segítséget.

• lala2 és csuhas32 válaszolt erre.
    • Legjobb válaszmeskobalazs állította be

laszlo.a.toth@googlemail.com OK, az újabb kernellel most elindul, vagy azzal lehal?
    Ha ott behúzza a féket, akkor a régi kernellel indítva előbb eltávolítanám az újabb kernelt, aztán onnan kezdeném elölről.

laszlo.a.toth@googlemail.com
    "a TimeShift hiányossága miatt nem lehet visszaállítani a rendszert saját snapshot-jából."

Ez azt jelenti hogy grafikus feluleten nem tudod inditani a Timeshiftet?
    tty- n (Pl. Ctrl+Alt+F2) be tudsz jelentkezni?
    Ha igen, akkor karakteres feluleten is indithato a Timeshift visszaallitas.
    sudo timeshift --restore
    Es kivalaszthato pl. az utolso visszaallitasi pont inditasa - idopont alapjan.
    https://ibb.co/VM78P6D

"a TimeShift hiányossága miatt nem lehet visszaállítani a rendszert saját snapshot-jából." -> ez azt jelenti, hogy nem készül el az a "mappa" amit visszaállításra ki tudnék választani. Elkészül ugyan 3 directory a fájlrendszerben, de a TimeShift számára ez nem egy visszaálítható csomag, ami parancssorban sem adható meg visszaállításra. Illetve mivel csak chroot-tal tudok bejelentkeznia halott rendszerbe, nem tudok hogy hivatkozni a backup könyvtárra. (Timeshift nem elérhető a felmountolt, chroot-olt shell-en, csak proc, sys, dev, run van mountolva) Vagy hogy csináljam?

csatolom a képernyőt, amikor megcsináltam a snapshot-ot.
      illetve amikor a még működő rendszerben parancssorban megrpóbáltam visszaállítani.

laci@Sanyika:~$ sudo timeshift --list-devices

/dev/sdd1 is mounted at: /run/timeshift/backup, options: rw,relatime,errors=remount-ro

Devices with Linux file systems:

Num     Device              Size  Type  Label       
      ------------------------------------------------------------------------------
      0    >  /dev/sda2        81.9 GB  ext4              
      1    >  /dev/sda4       651.7 GB  ext4              
      2    >  /dev/sdb1       500.1 GB  ext4              
      3    >  /dev/sdd1         2.0 TB  ext4  MyPassport  
      4    >  /dev/nvme0n1p2   81.9 GB  ext4              
      5    >  /dev/nvme0n1p4  901.8 GB  ext4              

laci@Sanyika:~$ sudo timeshift --list

/dev/sdd1 is mounted at: /run/timeshift/backup, options: rw,relatime,errors=remount-ro

Device : /dev/sdd1
      UUID   : f3f315cc-89b3-4a8e-acf8-4ae9e3a686b4
      Path   : /run/timeshift/backup
      Mode   : RSYNC
      Status : No snapshots on this device
      First snapshot requires: 50 B

Szia!

laszlo.a.toth@googlemail.com Az SSD-re telepített rendszer halt meg, amihez az Ubuntu csomag részeként a Boot-repair-t akartam/akarom visszaállításra használni.

Az nem arra való, hanem a bootolási problémák megoldására.

laszlo.a.toth@googlemail.com Az fsck kijavítandó hibát nem talál, a GRUB-ot már újratelepítettem.

Akkor szerintem a boot-repair-ral nincs dolgod.

laszlo.a.toth@googlemail.com Ubuntu recovery módban pedig nem tudom felmountolni vagy javítani a megfelelő partíciót.

Ha itt futtatsz egy fsck-t, az felcsatolja írható módon a fstabban szereplő partíciókat. Ez maga a javítás is, már ha azonosak a fogalmaink. (De ezt a javítást megcsinálhatod a másik rendszered alól is a GPartedben az Ellenőrzést (Check) választva.)
      Ha meg a recovery-ben lefut az fsck, akkor adj már ki légy oly kedves egy

sudo apt update
      sudo apt upgrade

párost, hátha dob valami hibát.

laszlo.a.toth@googlemail.com Kérésre szívesen küldök hibaüzenetet és screenshot-ot is.

Ez jó ötlet.
      Miért nem indul a rendszer a normál módon?
      Nincs valami hibaüzenet?
      Nem lehet, hogy nem is visszaállítani kellene azt a rendszert, hanem megjavítani?

csuhas32
        Megnéztem a műűködő rendszerről indított Gparted-ből indított scannelést. Pár perc alatt még nem nézte végig a 80 GBye-os partíciót. Illetve az UEFI partíciónak a Gparted szerint valamilyen hibától szenved.

hátha az fsck-val ki tudok csiholni majd valamit a helyzetből.

Szerintem valójában nem lesz hiba azon a FAT32 partíción, csak a GPartednek csomaghiánya van (talàn az mtools az, de majd @klt még esetleg fejből is megmondja melyik[ek]).

• klt válaszolt erre.
          • klt kedveli ezt.

úgy látom a gparted valamiért az ext4 80 GByte-os partíciót, ami / -ként volt moutolva, órák alatt sem tudja befejezni.
            az fsck-nak pedig itt az eredménye

laci@Sanyika:~$ sudo fsck /dev/nvme0n1p2
            [sudo] password for laci: 
            fsck from util-linux 2.37.2
            e2fsck 1.46.5 (30-Dec-2021)
            /dev/nvme0n1p2: clean, 482534/5005312 files, 9140495/20000000 blocks
            laci@Sanyika:~$ 

esetleg futtassam chroot-olva a sérült gépen direktben?
            mellesleg 2 problémára gyanakszom, amiért fejreállhatott a rendszerem:

1. util-linux 2.39-et fordítttam, és a 2.37-es csomagokkal keveredve nem túl egészséges
            2. kernel frissítés után történt a fejreállás, lehet hogy a kernelem korrupt lett
              de egyelőre ott tartunk még, hogy lemegy az e2fsck és nincs hibaüzenet

Szervusztok,
              Ráróbáltam a jelenlegi GRUB beállításokkal a korábbi kernellel bootolni.
              Nekem az 5.19.0-50 és 5.19.0-46 kernelek vannak fenn automatikusan.

Ha normál módban indítoma -46-ot, akkor pár képernyőn olvasható sikeres betöltés és hibaüzenet után automatikusan emergency módba kerülök. Fogalmam sincs hogy miért

Normál módban a dmesg lenne a parancs, amivel el tudom olvasni a kernel üzeneteket. Ilyenkor hová logol bármit is? A Journal file tartalmaz valamit arróll, hogy mi történik boot közben vagy mehetett tönkre?
              Ha recovery módban indítom a -46-ot, akkor szuper összetört képernyőt kapok.

Bár egyszer már betöltődött normálisan, de egy sorral lentebb léptetés után lefagyott. Ezt épp le tudtam fényképezni.

Egy másik, mőködő rendszerről elvileg az öszes elkészült logot elérem, csak nem tudom hogy mit keressek benne . . .

laszlo.a.toth@googlemail.com Próbáltad a journalctl -xb parancsot, amit javasol is? Az kiírja a legutóbbi rendszerindítás óta keletkezett üzeneteket. Van egy csomó kapcsolója, amivel még több infót lehet kiszedni, de általában ez elég szokott lenni.

lala2 Kaptam választ a TimeShift problémára. Azt írták hogy az rsync verzió ismert problémája.
                vagy downgrade-elek vagy várok a javításra.
                The source of the problem is something related in combination with rsync 3.2.7-0ubuntu0.22.04.2

"You can either downgrade and hold on to rsync 3.2.3-8ubuntu3
                but not sure what of importance was fix in 3.2.7 or what else maybe relies on the newer version.
                Or switch to the ubuntu timeshift PPA (upstream "unstable") Version:
                https://launchpad.net/~teejee2008/+archive/ubuntu/timeshift/

And hopefully ubuntu's Timeshift gets a downstream patch or fixed "stable" version really soon. Seriously it is nearly 5 month now, otherwise someone should probably search for their ubuntu bugtacker and request a complete removal of their Timeshift because carry on with a broken version, in my opinion, is not much longer tolerable."

Nekem amíg a rendszer nem indul el, teljesen mindegy.

Kiírathatod fájlba is, csak minek? Tudniillik eleve abban van, csak bináris. Ha csatolod a fájlrendszert mondjuk az /mnt/valami alatt, akkor így tudod megnyitni:

journalctl --directory=/mnt/valami/run/log/journal/<gépazonosító>

A gépazonosító valamilyen hexa számsorozat lesz, de egy lesz belőle, szóval megtalálod.

Ha ki akarod vele íratni szövegesen, akkor csak irányítsd át egy fájlba, pl. journalctl [...] > system.log.

chroot-olva nem talál semmit:
                laci@Sanyika:/mnt$ sudo chroot /mnt /bin/bash
                root@Sanyika:/# journalctl -xb
                -- No entries --
                root@Sanyika:/#

• klt válaszolt erre.

Szervusztok,
                  Csináltam pár fotót a logokról, amikor a kernelt be akarja tölteni az op. rendszer. Láttatok már ilyet?
                  Ki tudja ezeket az üzeneteket értelmezni? Az ubuntu.com/support fizetős . . .

• klt válaszolt erre.