32:9-es külső monitor – ismét
- Szerkesztve
Gabesz68 Franc se tuggggya
Még egy jutott eszembe: vissza tudod venni a belső képernyő frekijét 60-ra? és utána megpróbálni újra a 60Hz-es külső hajtást?
Szerk:
https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=397663
Adódik a kérdés: a monitorodon van valami HDI-vel összefüggő beállítás?
Gabesz68
Nalam (Mint 21.2) igy nez ki az inditopult: https://ibb.co/fvD4gBg ... https://ibb.co/QpWMXN8
klt az alapmonitort levettem 60Hz-ra, a külső pedig a vágyott felbontásban 30Hz-en maradt, miután kértem, hogy 60Hz-n tegye ezt, de ezt kerek perec visszautasította
újra indítottam az egészet, mire már persze a kölső monitor már csak 1920x1080-ban ment, de 60Hz-en, a belső monitor pedig 120Hz-n ugyan ezen a felbontáson
a kölső monitor 3480x1080-as felbontása sincs a listában újra boot után
Gabesz68 tisztázzuk az elejétől:
- a monitor tudja, amit kérnék tőle.
- a HDMI vajon tudja, amit kérek? ha nem, akkor értjük a dolgot. (a furcsaság, hogy ez előző gépemen a frissítése 60Hz-n simán ment a szükséges felbontásban)
ha nem tudja a HDMI, akkor miért nem? vágjam a boltos fejéhez a gépet? (nem hiszem, hogy ez lenne a megoldás, mert elég drága és jó gépnek tűnik)
más: - miért kell minden újraindítás alkalmával újra megadni neki a szükséges paramétereket a külső monitor futtatásához? valószínű, hogy van valahol mégiscsak egy rendszer leíró file, ahova be van szorulva már az alapmonitor felbontása és frekije is...
- ha nincs ilyen - bár nyilván van -, akkor hogyan csináljak egy futtathatós parancsfilét, amit majd alaposan megidőzítek az indítópultban?
- Szerkesztve
Gabesz68
Egyelore probalkozzunk az inditopulttal.
A "Nev" legyen mondjuk ... Kulso monitor
A "Parancs"melletti savba meg bemasolnam ezt:
xrandr --newmode "3840x1080B" 160.00 3840 3960 4344 4848 1080 1083 1093 1102 -hsync +vsync && xrandr --addmode HDMI-1 3840x1080B && xrandr --output HDMI-1 --mode 3840x1080B
Inditasi kesleltetest nem allitanek be.
HDMI Mode
Select the HDMI mode to use.
― The supportable device and resolution may differ depending on its version.
― When the version is changed, the screen may blink.
― If you set the HDMI Mode to 1.4, some high resolutions may not be supported because of bandwidth
limitation of the HDMI 1.4 protocol.
― When the setting is not appropriate, a blank screen may appear. In this case, check the specifications of the
device.
― Set the HDMI Mode to 1.4 when there is no sound output from the DVD connected to our product.
― This menu is not available when PBP is enabled.
Ezt a monitorod manualjából vettem. Szóval, valahol lehet állítani HDMI módot.
Biztos nem állítottál rajta semmit? Ugyanazt a HDMI portot használod a monitoron?
- Szerkesztve
Gabesz68
OFF
Ha csak simán megnyomod a Kód beillesztése gombot, akkor két darab (egy pár) vesszőcske karaktert kapsz. Ugyanígy egy párat kapsz, ha úgy nyomod meg, hogy a szövegdobozban egy rövid szöveg van kijelölve.
Ha egy hosszú szöveg van kijelölve a szövegdobozban, és ekkor nyomod meg a </> gombot, akkor három darab kerül a kijelölt szöveg elé és mögé (plusz még enterek is, de ezek elrendezését meg nem mondom fejből). Erre gondoltam, amikor azt írtam, ha jókor (azaz akkor amikor a kódként megjeleníteni szánt szöveg egésze ki van jelölve) nyomod meg a </> gombot...
Szóval lényegében, ahogy Balázs írta, három vesszőcske kell a kódként beküldeni szánt hosszú szöveg elé és mögé.
Androidon azonban nincs AltGr+7, úgyhogy én úgy csinálom, hogy üres helyen a szövegdobozban megnyomom kétszer egymás után a </> gombot, így ugye lesz négy darab vesszőcske egymás mellett, egyet kitörlök (visszatörlök), beillesztem a kódnak szánt szöveget, aztán megint kétszer megnyomom a </> gombot, a szöveg végén is lesz négy vesszőcske, egyet visszatörlök és mielőtt beküldeném a szöveget megnyomom a „Válasz közzététele” gomb mellett lévő szemet ábrázoló ikonnal szimbolizált „Előnézet” gombot.
Gabesz68 na akkor:
gabesz@ursae-majoris2:~$ xrandr --addmode HDMI-1 3840x1080C
gabesz@ursae-majoris2:~$ xrandr --output HDMI-1 --mode 3840x1080C
xrandr: Configure crtc 0 failed
gabesz@ursae-majoris2:~$ xrandr --output HDMI-1 --mode 3840x1080C crtc 2
xrandr: unrecognized option 'crtc'
Try 'xrandr --help' for more information.
gabesz@ursae-majoris2:~$ xrandr --output HDMI-1 --mode 3840x1080C crtc 3
gabesz@ursae-majoris2:~$ xrandr --output HDMI-1 --mode 3840x1080C crtc 1
gabesz@ursae-majoris2:~$ xrandr --output HDMI-1 --mode 3840x1080C crtc2
xrandr: unrecognized option 'crtc2'
gabesz@ursae-majoris2:~$
gabesz@ursae-majoris2:~$ xrandr --output HDMI-1 --mode 3840x1080C --crtc 2
xrandr: Configure crtc 2 failed
gabesz@ursae-majoris2:~$ xrandr --output HDMI-1 --mode 3840x1080C --crtc 3
xrandr: Configure crtc 3 failed
gabesz@ursae-majoris2:~$ xrandr --output HDMI-1 --mode 3840x1080C
xrandr: Configure crtc 0 failed