lala2 apropó: nagyon kell... mindjárt jövök! 🙂
egyébként nyilván releváns megoldás, amit mondasz, köszönöm!

Gabesz68
Na ... varjal! Ez most mit jelent?:
"közben meg működik, csak 30Hz-en ebben a felbontásban
de tény, hogy unszolni kell erre minden indítás után"

Megiscsak mukodik a kivant felbontasban csak 30Hz-en, es unszolni kell erre minden indítás után?

Gabesz68 Én kezdem azt hinni, hogy az a HDMI kimenet nem tud többet. Ha jól láttam a xrandr kimenetet, van azon a gépen egy display port is. Nem kerül sokba, én vennék egy DP-HDMI átalakítót,és megpróbálnám azzal is a DP-on keresztül csatlakoztatni ezt a monitort.

Gabesz68
      Akkor ezt a parancsot:
      xrandr -s 3840x1080
      Be kell tenni az inditopultba, hogy minden inditas alkalmaval ezzel a felbontassal induljon a rendszer.

klt
        Nekem 8. generacios I5-s CPU-m van IGP -vel (Gabesz68-nak 12th Gen.)
        HDMI kimeneten gyonyoru 4K UHD-s kepet latok.

• klt válaszolt erre.

klt nincs ilyesmi rajta
          csak 3 usb és 1 hdmi
          és persze egy villásdugó, meg külső hangszóró... 🙂

• klt válaszolt erre.

klt az alapmonitort levettem 60Hz-ra, a külső pedig a vágyott felbontásban 30Hz-en maradt, miután kértem, hogy 60Hz-n tegye ezt, de ezt kerek perec visszautasította

újra indítottam az egészet, mire már persze a kölső monitor már csak 1920x1080-ban ment, de 60Hz-en, a belső monitor pedig 120Hz-n ugyan ezen a felbontáson

a kölső monitor 3480x1080-as felbontása sincs a listában újra boot után

lala2 ezt megcsináltam, de reá sem hederít, valószn nem tudja végrehajtani

Gabesz68 tisztázzuk az elejétől:

• a monitor tudja, amit kérnék tőle.
              • a HDMI vajon tudja, amit kérek? ha nem, akkor értjük a dolgot. (a furcsaság, hogy ez előző gépemen a frissítése 60Hz-n simán ment a szükséges felbontásban)
                ha nem tudja a HDMI, akkor miért nem? vágjam a boltos fejéhez a gépet? (nem hiszem, hogy ez lenne a megoldás, mert elég drága és jó gépnek tűnik)
                más:
              • miért kell minden újraindítás alkalmával újra megadni neki a szükséges paramétereket a külső monitor futtatásához? valószínű, hogy van valahol mégiscsak egy rendszer leíró file, ahova be van szorulva már az alapmonitor felbontása és frekije is...
              • ha nincs ilyen - bár nyilván van -, akkor hogyan csináljak egy futtathatós parancsfilét, amit majd alaposan megidőzítek az indítópultban?

Gabesz68
                Melyik az a parancs(ok) amelyikkel elocsalogathato a kivant felbontas?

lala2

xrandr --newmode "3840x1080B"  160.00  3840 3960 4344 4848  1080 1083 1093 1102 -hsync +vsync
                  xrandr --addmode  HDMI-1 3840x1080B
                  xrandr --output HDMI-1 --mode 3840x1080B

bash filét csinálunk? 🙂

Gabesz68
                    Egyelore probalkozzunk az inditopulttal.
                    A "Nev" legyen mondjuk ... Kulso monitor
                    A "Parancs"melletti savba meg bemasolnam ezt:

xrandr --newmode "3840x1080B" 160.00 3840 3960 4344 4848 1080 1083 1093 1102 -hsync +vsync && xrandr --addmode HDMI-1 3840x1080B && xrandr --output HDMI-1 --mode 3840x1080B

Inditasi kesleltetest nem allitanek be.