Gabesz68 Lehet, de a kedvemért légyszi, próbáld már meg, hogy ha újra bekapcsolod a monitorin a 2.0 HDMI-t, tudsz-e 60Hz-et állítani rá!?
Aztán holnap összelegózzuk azt a konfigot.

Gabesz68 ilyetén módon írtam át:

Section "Monitor"
        Identifier "HDMI-1"
        Modeline "3840x1080_60.00"  346.00  3840 4088 4496 5152  1080 1083 1093 1120 -hsync +vsync
        Option "PreferredMode" "3840x1080_60.00"
    EndSection

Section "Screen"
        Identifier "Screen0"
        Monitor "HDMI-1"
        DefaultDepth 24
        SubSection "Display"
            Modes "3840x1080_60.00"
        EndSubSection
    EndSection

Section "Device"
        Identifier "Device0"
        Driver "intel"
    EndSection
    • klt válaszolt erre.

klt nos, már vissza kapcsoltam és nem megy 30Hz fölé sehogysem

amennyiben 60Hz-ra számoltatom ki vele, azonnal kiáll hibára a lefuttatott szekvencia végén - vagy miszösz

• klt válaszolt erre.

klt köszi, már elég sok időt elcsesztünk ezzel... 🙂
        köszönöm a kitartást!

Gabesz68 Húzd ki a hdmi kábelt, aztán dugd vissza! Néha fekete mágia, amit a hdmi művel. Csatlakozáskor beszélik meg az eszközök, hogyan tudnak kommunikálni.

nos megcsináltam az .sh fájlt és betettem az indítópultba csuhas instrukciói alapján.
          be kellett késleltetni 20sec-t, mert valamiért már a boot-oldásnál iszonyat hisztit rendezett (nem bizotos, hogy ez volt, lehet hogy közben valamit frissített), de utána szépen megcsinálja, amit kértem tőle.

persze ez nem jelenti azt, hogy elégedett vagyok az eredeménnyel, de legalább már tudok vele dolgozni.

Gabesz68 Első ránézésre jól néz ki, ez így beállítaná a preferred módot. Annyi, hogy a "Modeline" helyére olyat kéne írni, ami egyébként is működőképes - márpedig a 60Hz-es beállítás nem működik, dacára annak, hogy a monitor bemeneteit explicite HDMI 2.0-ra állítottad. Lehet, hogy tényleg a laptop kimenete a ludas.
          Tehát, ebbe a konfigba a működő modeline-t tedd, és szerintem jó lesz.

Én most nézem, hogy a modesetting drivert használod. Az előző rendszeren is ez volt?
          Van egyébként telepítve az xserver-xorg-video-intel csomag?
          Ha van még türelmed barkácsolni, meg lehetne próbálni az "intel" driverrel a "modesetting" helyett.
          De vannak kétségeim.

@lala2 , neked van 4K kijelződ, meg tudod nézni, hogy a modesetting drivert, vagy a xorg-video-intel-t használod?

klt aha, lehet hogy ez jó vonal lesz, később jelentkezem, muszáj robotolnom!
            köszi!

• klt kedveli ezt.

klt
            "a modesetting drivert, vagy a xorg-video-intel-t használod?"
            Ezt hogy tudom kideriteni?
            Egyebkent, az xserver-xorg-video-intel csomag nalam alapertelmezetten telepitve van.
            A modesetting-hez, meg ha jol ertelmezem, az /etc/x11/xorg.conf.d konyvtarban letre kene hoznom
            bizonyos nevvel es tartalommal egy fajlt ... de nalam a xorg.conf.d konyvtar ures.
            Egyebkent, a modesettinget nem igazan ajanljak.

"Egyesek (Debian és Ubuntu, Fedora, KDE) azt javasolják, hogy ne telepítsék az xf86-video-intel illesztőprogramot, hanem inkább a Gen 4 és újabb hardverek modebeállító illesztőprogramját használják. Lásd: [1], [2], Xorg#Installation és Modesetting(4). A módbeállító illesztőprogram azonban problémákat okozhat, például képernyőszakadást és egérremegést XFCE-n, műtermékeket a virtuális asztali számítógépek Chromiumban való váltásakor, és vsync jitter/video akadozást mpv-ben.
            Volt néhány jelentés [3] [4], hogy az xf86-video-intel telepítésekor az egész grafikus verem lefagy, még a másik virtuális konzolra való váltás sem működik (a Ctrl+Alt+Fn megnyomásával), csak megöli a felhasználót. folyamatok SysRq működik."

• klt válaszolt erre.

lala2

lala2 Ezt hogy tudom kideriteni?

Az inxi -Gxxx kiírja.

@Gabesz68 gépén:

Display: x11 server: X.Org v: 1.21.1.4 driver: X: loaded: modesetting

Nálam:
              Display: x11 server: X.Org 1.20.11 compositor: marco v: 1.24.1 driver: loaded: modesetting,nvidia

Mivel nálam egy optimus cucc van (intel+nvidia), ide a modesetting jobb az nvidia mellé.

Asszonykám laptopján viszont már az intel van:
              Display: server: X.org 1.20.11 compositor: marco v: 1.24.1 driver: loaded: intel

lala2 A módbeállító illesztőprogram azonban problémákat okozhat, például képernyőszakadást

Aha, ez igaz is, és MATE alatt is orbitális screen-tearing van a modesetting driverrel, de csak ott, ahol az intel GPU egymaga van. Ezért használjuk inkább az intel driverét, mert azon be lehet állítani, hogy ne legyen screen-tearing, és nem kell külön komozitort telepíteni, hanem jó a MATE sajátja (illetve az XFCE-jé).
              Az én laptopom a hibrid videóval speciális eset, itt nincs screan tearing a modesettinggel sem, és ami érdekes, hogy itt (de csak ezen a gépen) gyorsabb is a modesetting driver.

klt itt a régi gépezet kimenete úgy, hogy be van dugva a gigamonitor:

inxi -b
              System:
                Host: ursae-majoris Kernel: 5.4.0-155-generic x86_64 bits: 64 
                Desktop: Cinnamon 5.2.7 Distro: Linux Mint 20.3 Una 
              Machine:
                Type: Laptop System: Dell product: Inspiron 5559 v: N/A 
                serial: <superuser/root required> 
                Mobo: Dell model: 0K64R6 v: A00 serial: <superuser/root required> 
                UEFI [Legacy]: Dell v: 1.1.5 date: 12/21/2015 
              Battery:
                ID-1: BAT0 charge: 37.9 Wh condition: 37.9/41.4 Wh (92%) 
              CPU:
                Dual Core: Intel Core i7-6500U type: MT MCP speed: 500 MHz 
                min/max: 400/3100 MHz 
              Graphics:
                Device-1: Intel Skylake GT2 [HD Graphics 520] driver: i915 v: kernel 
                Device-2: AMD Sun XT [Radeon HD 8670A/8670M/8690M / R5 M330 / M430 / 
                Radeon 520 Mobile] 
                driver: radeon v: kernel 
                Display: x11 server: X.Org 1.20.13 driver: ati,modesetting,radeon 
                unloaded: fbdev,vesa resolution: 1366x768~60Hz, 3840x1080~60Hz 
                OpenGL: renderer: Mesa Intel HD Graphics 520 (SKL GT2) v: 4.6 Mesa 21.2.6 
              Network:
                Device-1: Intel Wireless 3160 driver: iwlwifi 
              Drives:
                Local Storage: total: 1.13 TiB used: 68.26 GiB (5.9%) 
              Info:
                Processes: 288 Uptime: 4h 31m Memory: 15.30 GiB used: 1.67 GiB (10.9%) 
                Shell: bash inxi: 3.0.38 

Gabesz68 nade egyébként hogyan tudnám én telepíteni az intel dirvert?

@klt : igen, telepítve van a legújjabb xserver-xorg-video-intel csomag

Gabesz68 bocs, itt a régi gép a szükséges kapcsolóval 🇦

xi -Gxxx
                  Graphics:
                    Device-1: Intel Skylake GT2 [HD Graphics 520] vendor: Dell driver: i915 
                    v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:1916 
                    Device-2: AMD Sun XT [Radeon HD 8670A/8670M/8690M / R5 M330 / M430 / 
                    Radeon 520 Mobile] 
                    vendor: Dell driver: radeon v: kernel bus ID: 01:00.0 chip ID: 1002:6660 
                    Display: x11 server: X.Org 1.20.13 driver: ati,modesetting,radeon 
                    unloaded: fbdev,vesa resolution: 1366x768~60Hz, 3840x1080~60Hz 
                    OpenGL: renderer: Mesa Intel HD Graphics 520 (SKL GT2) v: 4.6 Mesa 21.2.6 
                    direct render: Yes 

Gabesz68 na kérem, azért van itt /home-ban egy .xsession-errors nevű file, amiben rengetek nyűgjét felsorolje ez a masina..
                    ebből biztos lehet valamit hámozni, bár a régi gép sem nélkülöz egy hosszú, hasonló listát.

tt pedig az új:

inxi -Gxxx
                    Graphics:
                      Device-1: Intel vendor: Dell driver: i915 v: kernel ports:
                        active: HDMI-A-1,eDP-1 empty: DP-1 bus-ID: 0000:00:02.0 chip-ID: 8086:46a8
                        class-ID: 0300
                      Device-2: Microdia Integrated_Webcam_FHD type: USB driver: uvcvideo
                        bus-ID: 1-6:4 chip-ID: 0c45:6739 class-ID: 0e02
                      Display: x11 server: X.Org v: 1.21.1.4 driver: X: loaded: modesetting
                        unloaded: fbdev,vesa gpu: i915 display-ID: :0 screens: 1
                      Screen-1: 0 s-res: 5760x1080 s-dpi: 96 s-size: 1524x286mm (60.0x11.3")
                        s-diag: 1551mm (61")
                      Monitor-1: HDMI-1 mapped: HDMI-A-1 pos: primary,right
                        model: Samsung C49HG9x serial: HNKNA01902 res: 3840x1080 hz: 30 dpi: 81
                        size: 1200x340mm (47.2x13.4") diag: 1242mm (48.9") modes: max: 1920x1080
                        min: 720x400
                      Monitor-2: eDP-1 pos: primary,left model: AU Optronics res: 1920x1080
                        hz: 120 dpi: 142 size: 344x193mm (13.5x7.6") diag: 394mm (15.5")
                        modes: 1920x1080
                      OpenGL: renderer: Mesa Intel Graphics (ADL GT2)
                        v: 4.6 Mesa 23.2.0-devel (git-33f2ad9289) direct render: Yes
                    • klt válaszolt erre.

Gabesz68

A régi gépen szerintem az Ati kártya hajtotta.

Ha telepítve van az intel driver, akkor csinálj egy konfig fájlt (például 20-intel.conf néven):

Section "Device"
                      Identifier "Intel Graphics"
                      Driver "intel"
                      Option "TearFree" "true"
                      EndSection

Ezt oda tedd, ahova az előző varáztskonfigot is tetted, nálam ez az /etc/X11/xorg.conf.d könyvtárban van, de úgy emlékszem, az Ubuntu és származékai valahova /usr/.../X11... alá teszik.

Ha ez megvan, indítsd újra a géped.

Remélem, elindul grafikus felülettel! Ha nem, akkor valamit rosszul csináltunk.
                      Ez esetben jelentkezz be konzolról, majd legyél root, aztán nevezd át ezt a konfig fájlt .bak (vagy akármi más) kiterjesztésűre, és tovább gondolkodunk.
                      Miután átnevezted, minden vissza lett csinálva, és olyan lesz, mint azelőtt.

Ha elindul jól a grafikus felület, ellenőrizd az inxi-vel, hogy valóban az intel driver működik-e?
                      Ha nem, akkor valamit rosszul gondoltam.
                      Ha igen, akkor próbáld újra a 60Hz-es beállítást.
                      Ha ezután sem működik, nincs több ötletem, csak az, hogy a gép HDMI kimenete olyan, hogy nem tudja a nagyon nagy felbontáshoz szükséges sávszélességet.

klt oké, de honnan tudom, hogy telepítve van-é az intel cucc?

• klt válaszolt erre.

Gabesz68 apt search xserver-xorg-video-intel

Erre kiír valamit, ha látsz olyat, hogy "[telepítve", akkor fönt van.
                          Ha nincs, akkor telepítsd!