Telepíteni akartam A Times New Roman betűkészletet Ubuntura. Terminálban tettem ezt, bemásolgatva a neten talált parancsokat. Egy ponton bejött egy színes ablak, amelyen a Microsoft el akarta velem fogadtatni, amit. Erre egy piros keretű <Ok> gomb lett volna hivatott. Nem jöttem rá, ezt hogyan "nyomhatnám meg". Hiszen ugye a terminálban voltam, amely nem egy gombos-grafikus felület. És úgy látszott, addig megáll a telepítés 38%-on. Úgyhogy kikléptem a terminálból. Újra is indítottam az operációs rendszert. Gondoltam, Synapticcsal próbálkozom. De annak indulása helyett a rendszer ezt írja ki: "Nem sikerült kizárólagos zárat szerezni. Ez általában azt jelenti, hogy egy másik csomagkezelő is fut (mint az apt-get vagy az aptitude). Előbb, kérem, zárja be az adott alkalmazást."
Az első kérdésem: milyen paranccsal tudok ennek eleget tenni?
A második: mit tegyek, ha legközelebb aztán meg kellene nyomnom az <Ok>-t?
Előre is köszönöm!
EULA elfogadása terminálablakban
- Szerkesztve
kozepso
Szia!
Nagy tudásúnak (a címből hiányzik egy „s”, esetleg pótolhatnád vagy akár lehetne a cím beszédesebb is, EULA elfogadása terminálablakban, vagy tudom is én) nem titulálnám magam, de azért megpróbálhatok válaszolni.
Én a futó apt-tal kapcsolatban ezt próbálnám: https://ubuntu.hu/blog/27859-27859
A terminálban szerintem a tabulátorral vándorolsz és ha ki van jelölve éppen a <OK>, akkor a szóköz billentyűt kell megnyomnod.
- Szerkesztve
Köszönöm!
Az első két parancsot bemásoltam, a feldobott kérdésekre "y"-vel feleltem, a harmadik parancsra azonban ezt írta ki:
E: Could not get lock /var/lib/dpkg/lock-frontend. It is held by process 6171 (apt)
N: Be aware that removing the lock file is not a solution and may break your system.
E: Unable to acquire the dpkg frontend lock (/var/lib/dpkg/lock-frontend), is another process using it?
kozepso Légy egy kis türelemmel, a háttérben már futott a csomagkezelő (gondolom ez az indítás utáni adatbázis-frissítés lesz), ha elvégzi a dolgát, akkor feloldja a zárolást. Most már valószínűleg minden további nélkül le fog futni.
- Szerkesztve
Köszönöm!
Meddig érdemes várni?
Épp most újra bemásoltam a sudo apt-get install -f
parancsot, egyelőre még ezt adja válasznak:
Unable to acquire the dpkg frontend lock (/var/lib/dpkg/lock-frontend), is another process using it?
- Szerkesztve
Ha a Synapticot próbálom elindítani, ezt az üzenetet kapom:
E: Could not get lock /var/lib/dpkg/lock-frontend. It is held by process 6171 (apt)
E: Unable to acquire the dpkg frontend lock (/var/lib/dpkg/lock-frontend), is another process using it?
E: _cache->open() failed, please report.
W: Be aware that removing the lock file is not a solution and may break your system.
Van valami ötleted, mit tehetek?
kozepso Ne felejtsd el a sudo
használatát:
sudo kill -9 6171
meskobalazs
Köszönöm a segítséget! Így már elfogadta!
Köszönöm mindenkinek a segítséget!