Már egy éve megjelent a végleges változat, de csak most jutott eszembe kipróbálni. Picit olvastam róla, USB telepítőt készítettem, "live" módban kipróbáltam, meglepődtem, még jobban utánaolvastam, megtetszett!
https://chromeenterprise.google/os/chromeosflex/
Miről is van szó?
A ChromeOS egy évek óta létező, ultrakönnyű, Chrome böngészőre épülő, Play áruházzal megtámogatott rendszer, amely a Chromebook-ok kizárólagos rendszere, külön nem használható. Egyszerűsége és használhatósága miatt egyre elterjedtebb, különösen oktatási célokra.
Az új ChromeOS Flex arra készült, hogy minden gépből lehessen "Chromebook-ot" csinálni. A két fő különbség az, hogy a Flex szabadon telepíthető szinte bármilyen gépre, ill. hogy a Flex esetén nincs Play áruház támogatás (mókolással persze van, de nem mókolunk!)
A gépigénye igazán barátságos, mindössze egy 2010 utáni Intel vagy AMD x86-64 processzor, 4 GB RAM és16 GB tárhely kell neki.
Én egy ennél jóval combosabb gépen, viszont pendrive-ról indítva próbáltam ki és úgy futott, mint a huzat. Aki már fogott Androidos telefont a kezében, annak gyerekjáték eligazodni benne. A teljes Google környezetből adódóan minden ott van ami egy egyszerű felhasználónak fontos. Lehet böngészni, dokumentumokat nézni, készíteni, lehet képeket, filmeket, zenéket lejátszani, levelezni, üzenni, hang és videokapcsolatot létesíteni, plusz mindent aminek egyébként van böngésző alapú elérése (Facebook, Skype, stb. stb.)
Egyszerű és nagyszerű, csak annyi funkció van ami szükséges, nincs nagyon lehetőség szétnyomkodni, naprakész, egy androidos telefonnal szinkronba hozható és szinte ugyanúgy használható.
Eddig egy nagyon jól összerakott PC-s Android.
Így sem rossz, de ami ami az apropója a bejegyzésnek, hogy képes linux alkalmazások (és Wine által, akár Windows alkalmazások) futtatására is. Pár gombnyomással közvetlenül a rendszerből aktiválható a "Linux fejlesztői környezet" és utána terminálból gyakorlatilag minden megoldható.
https://www.youtube.com/watch?v=AsWgzH3OzYY&t=117s