Már egy éve megjelent a végleges változat, de csak most jutott eszembe kipróbálni. Picit olvastam róla, USB telepítőt készítettem, "live" módban kipróbáltam, meglepődtem, még jobban utánaolvastam, megtetszett!
https://chromeenterprise.google/os/chromeosflex/
Miről is van szó?
A ChromeOS egy évek óta létező, ultrakönnyű, Chrome böngészőre épülő, Play áruházzal megtámogatott rendszer, amely a Chromebook-ok kizárólagos rendszere, külön nem használható. Egyszerűsége és használhatósága miatt egyre elterjedtebb, különösen oktatási célokra.
Az új ChromeOS Flex arra készült, hogy minden gépből lehessen "Chromebook-ot" csinálni. A két fő különbség az, hogy a Flex szabadon telepíthető szinte bármilyen gépre, ill. hogy a Flex esetén nincs Play áruház támogatás (mókolással persze van, de nem mókolunk!)
A gépigénye igazán barátságos, mindössze egy 2010 utáni Intel vagy AMD x86-64 processzor, 4 GB RAM és16 GB tárhely kell neki.
Én egy ennél jóval combosabb gépen, viszont pendrive-ról indítva próbáltam ki és úgy futott, mint a huzat. Aki már fogott Androidos telefont a kezében, annak gyerekjáték eligazodni benne. A teljes Google környezetből adódóan minden ott van ami egy egyszerű felhasználónak fontos. Lehet böngészni, dokumentumokat nézni, készíteni, lehet képeket, filmeket, zenéket lejátszani, levelezni, üzenni, hang és videokapcsolatot létesíteni, plusz mindent aminek egyébként van böngésző alapú elérése (Facebook, Skype, stb. stb.)
Egyszerű és nagyszerű, csak annyi funkció van ami szükséges, nincs nagyon lehetőség szétnyomkodni, naprakész, egy androidos telefonnal szinkronba hozható és szinte ugyanúgy használható.
Eddig egy nagyon jól összerakott PC-s Android.
Így sem rossz, de ami ami az apropója a bejegyzésnek, hogy képes linux alkalmazások (és Wine által, akár Windows alkalmazások) futtatására is. Pár gombnyomással közvetlenül a rendszerből aktiválható a "Linux fejlesztői környezet" és utána terminálból gyakorlatilag minden megoldható.
https://www.youtube.com/watch?v=AsWgzH3OzYY&t=117s

Az Iventory pennel lehet live-t csinálni?
Mert elsőre valami extra módit találtam.

tenkes Köszönöm.
Gondolom, a magyarítása sem túl jó (a helpre nem adott magyar opciót).
Talán majd kipróbálom. Első ránézésre szimpatikus és vannak a mai viszonyok között kis képességű gépek.

tenkes Odáig jutottam, hogy telepítettem a chrome böngészőt.
    Hogyan lehet csomag kezelővel telepíteni?
    És hogyan tovább, mert az előadásból nem értettem.

Nagyon szépen köszönöm! Ez gyakorlatilag egy Android, a háttérben meg ott fut terminálból a Debian. Igazán hasznos bejegyzés.

csuhas32 Ami zseniális benne - szerintem -, hogy az alaprendszer nagyon jól bánik az erőforrásokkal, a beépített linux virtualizáció esetén is. (Megjelenéskor az Ubuntu volt az alap, azután Gentoo, jelenleg pedig a Debian 11)
      Ez alkalmassá teszi arra, hogy olyan felhasználó is gördülékenyen használja, aki egyébként nehezebben kezel egy OS-t, ill. így egy tapasztaltabb segítőnek/felhasználónak van lehetősége egyéb szoftvereket is feltennie linux alapokon, amire esetleg még szükség van.
      Szerk.:
      Ami még szerintem fontos, hogy okostelefonja gyakorlatilag mindenkinek van az óvodástól a nagyszülőkig. Az alaprendszer pont olyan logikával működik, mint egy telefon, így nagyon könnyen megszokható a használata.

Letöltöttem és elindítottam a recovery toolt (.sh-t)
        Kiírt egy nagyon hosszú listát, majd mondta, adjam meg, melyik verziót töltse le.
        Nem találtam a fexet.
        Hogy jutok jó eredményre?

485 - Lenovo 300e Chromebook Gen 3
          channel:  STABLE
          pattern:   ^VILBOZ360-ZHKO.*
        486 - Lenovo ThinkPad C13 Yoga Chromebook / Lenovo ThinkPad C13 Yoga Chromebook Enterprise
          pattern:   ^MORPHIUS[-| ].*
        487 - NEC Chromebook Y1 Gen3A
          pattern:   ^VILBOZ360-YQWT.*

Please select a recovery image to download: Chrome OS Flex
        Sorry, I didn't understand that.
        Please select a recovery image to download: 

tenkes Mióta okostelefont kell használmon, csak sötétben tapogatózom, ha valamit meg kell találnom rajta.
          De legalább telefonálásra is béna.

a mester Ez inkább csak kifogásnak hangzik, hiszen aki eligazodik egy linuxon, annak egy android nem lehet gond.
            Ellenérzésem nekem is volt, sokáig a különcebb megoldásokat használtam (pl. fizikai billentyűzetes Blackberry ), de rengeteg olyan dolog van, amit egyszerűbben, gyorsabban, kényelmesebben intézek és ezért az utóbbi években meg is kedveltem az okostelókat.

tenkes Ez inkább csak kifogásnak hangzik, hiszen aki eligazodik egy linuxon, annak egy android nem lehet gond.

Linugzon kezemben az egér, pozicionálok, és akkor kattintok, amikor én akarok.
              A zandroidon ráteszem a zujjam a listára, hogy odébbhúzzam, erre az nyomban elkezd felhívni valakit.

tenkes Jobb későn, mint soha.
              A linkelt anyagban: A flex imágót jelző "ide" link alatt azt találtam ami a terminál másolatban van.
              Nem tudom hogyan indítható a Balenda Etcher ..... . állomány.
              A közölt terminál sorba a pontos állomány nevet kellett írni.
              Ezután jó sokat másolt. Még hátra van a kipróbálás.

big@big-TECRA-A10:~/Asztal/casa$ sudo dd if=chromeos_15393.58.0_reven_recovery_stable-channel_mp-v2.bin of=/dev/sdb bs=4M status=progress
              7071596544 bájt (7,1 GB, 6,6 GiB) másolva, 551 s, 12,8 MB/s

Talán majd egyszer megtudom, tételesen mit jelent. A sudo ha minden igaz a rendszergazdai kiadást jelenti.

tenkes Rémesen lassan elindult a laposon.
                A gugli fiókba való bejelentkezés közben újra indult a gép.
                Majd kipróbálom, máshol mit csinál.
                Nem tudom, más mellé hajlandó-e települni.
                Az Asrock alaplapos gépnél a konfigurálás után akkor akadt ki amikor kiírta, elkezdhetem használni.

tenkes A Tecra régebbi, de a procik biztosan jók. Felment a gépekre a 64 bites Ubuntu.
                  A Tecrában két magos Intel.
                  A másikban egy erős AMD.
                  Úgy tűnik a live rendszer önépítő.
                  Az asrockban másodszor is elindítottam. Most is tetű lassú, de már tudta az alapokat. Nyelvet, wifit, fiókot.
                  érdekes konstrukció.
                  Érdemes lesz visszaraknom a Tecrába. Ekkor kiderül, hogy több gépet is megjegyez-e.

Nagy Gyula Ekkor kiderül, hogy több gépet is megjegyez-e.

elvileg nem, csupán annyit tesz, hogy az adott beállításokat megjegyzi, mint egy hordozható OS eszköz.
                    A 2010 előtti procikkal nem nagyon érdemes próbálkozni, azokon a Google szerint sem fog jól futni. Gond lehet még a pendrive valós sebessége is, az is akadályozhatja a "live" futást. Telepítve nyilván jobb lesz az eredmény.
                    (Nálam egy 2016-os erős gépen, USB 3.0-val nagyon gyors volt)