tenkes A desktop linux OS rétegszoftver, miközben a legtöbb disztró teljesen általános célú, semmilyen speciális komponens, vagy felhasználás nincs benne. Miért rétegszoftver, csupán azért mert kevesen használják?
Igen, így értettem.
tenkes Miért van az, hogy egy disztró eleve pótléknak definiálja magát? "Ha a W10-nek nem elég gyors a géped tegyél rá linuxot?" Biztos, hogy az "önostorozást" a felhasználó kezdi?
Kitölt egy ökológiai fülkét, mint a kőszáli kecskék. Ők pragmatikusak, a felhasználó önostoroz. A merjünk nagyot álmodni, meg a Linux desktop éve szlogen nem fogja valagba rúgni a tech cégeket.
tenkes A multinak könnyű, hiszen nagy az érdekérvényesítő képessége. Egy kiterjedt, a tudomány és a gazdaság minden ágában jelen lévő, nagy számú, cégekkel is megtámogatott szabadszoftveres közösségnek miért nincs? Az a gyakorlatilag végtelen erőforrás miért nem látszik a desktop fejlesztésben? Egyéb területeken nem csak hogy látszik, hanem mindent letarol.
Tehát a szabad szoftveres közösség mindent letarol? Nem hiszem. Bátortalannak látod őket? Nem mernek széllel szemben pipilni?
Szerintem egyszerűen nem lehet versenyben maradni valakivel, akinek gyakorlatilag korlátlan erőforrásai vannak. Az is csoda, ha azt mondja, hogy nem pofozkodok a piac alfahímjeivel, beállok szélárnyékba, és próbálom tartani a pozícióimat.
A múltkor írtam egy szomorkodó bejegyzést a Firefox térvesztéséről. Ott egy aboszolút pariban lévő nyílt projektet nyomott ki a pályáról a Google, és ott a helyzet értékelését nem zavarta meg olyasmi, hogy biztos a hardver kompatibilitás, meg nehéz az apt... Az egyik félnek csekély pénzügyi háttere van, a másiknak meg kimeríthetetlen.
klt Igen. Én változatlanul ott látom a gond(?) gyökerét, hogy míg a Windows-t iskolákban már 5 éves kortól kezdik mutogatni a kölköknek, felsőoktatásban pedig a nagy cégeknek
Igen, a lobbi sajnos bekúszott az iskolákba a 90 -es évektől.
klt a ChromeOS a PC-n már szemmel látható részesedét ért el, pedig nagyon nem Windows.
Az is egy Google cucc. A Google -t az különbözteti meg a Windowstól, hogy egy ugyanolyan orwelli multi, mint a MS, de ráadásul jót csinál, és élvonalbeli szinten működik, minden, amit kitalál.
Ha valakinek megmutatom hogy én hogy frissítek oprendszert, leesik az álla a Windowszal való összevetéstől. Ha összehasonlítok egy Google cuccot egy nyílt alternatívával, a Google legalább olyan jó, ha ugyan nem jobb.