Nagy Gyula
Nagy Gyula Igen, ezek is mutatják, hogy lehetne az alapoktól, a teljes egészet.
1, Már megcsinálták. Minek akarsz N+1 edig disztribet csinálni? VAgyis nem csinálni, hanem moddolni?
2, A fentebb általad panaszolt Emese, user állapotot éppen az ilyen automatizmusok szolgálják ki, okozzák.
Nagy Gyula Indulva egy adott géphez összelegózott bios elkészítésével. Mostanság úgyis azt csinálják, hogy biosból indítják a bootot, aztán átadják a vezérlést a kernelnek.
Ha tudod, csináld meg. Én Arch -ot és Gentoot már telepítettem, de ilyet nem vállalnék be, nem a szintem. Egy Debianban vagy 60000 csomag van. Hogy tartod karban?
Egy Linux kernelben több mint 30 millió sor kód van. Elképesztő meló még egy disztró moddolás is. Én már fordítottam kernelt, webböngészőt, lejátszót, enkódert, drivert(Wi-Fi, Tv-tuner), most ennyi jut eszembe. tapasztalatból mondom, horror sok munka, és rengeteg panaszos, hogy ez nem jó, az nem jó. Megoldod a gondjaikat? Nézz csak rá itt a fórumra. Az Ubuntu mögött egy cég áll(Értem, hogy alapítvány, és amögött a cég, de tökmindegy), és mégis.
Ha nulláról akarsz kofigurálni, telepíteni, akkor tanuld meg az arch -ot egy játszós rendszeren. Ha forrásból akarsz építeni, akkor ott a Gentoo. De hidd el, csalódás, sok kudarc, és frusztráció után lesz egy életképes Gentoo rendszered. és csak egy Firefox forrásból fordítása egy erős gépen is több mind fél óra. Egy Gentoo rendszer lefordítása majd egy egész nap. És ezt minden frissítésnél.
Még igazad is adok abban, hogy az IT ipar kicsit túltolja az elavulást, de ezt nem mi szabjuk meg. Széllel szemben nehéz pisilni. ha lassan változó rendszert akarsz, akkor Debian.
Nagy Gyula klt fórumtársunk pedig azt mondta, az egyik gépükön remekül működik a 10-es Debian, amit vagy lecserél, vagy inkább nem.
Igen, ez ízlés és egyéni igény kérdése. Nekem fent volt anno egy régi OpenSUSE a régi laptopomon, mert az újabb rendszerek nem támogatták a régi vasat. Feltettem rá egy újabb firefoxot(bináris) és kihúztam vele, amig újat nem vettem. Most a háttértár csere óta egy Arch van a gépemen. Ott minden gyorsan változik. Egyik se eretnekség, vagy ilyesmi.
A lényeg, hogy a legegyszerűbb, legkevesebb problémával járó megoldást keresd meg, ami neked jó. A fórumtéma tanúsága szerint nem ebbe az irányba mész, ezért éltem bár ellenjavaslattal.