Nagy Gyula Megcsináltam az általam indított fórumokból az első (nyers) kigyűjtést. Tanulságos volt újra olvasnom. Nem csupán a szakmai részét. Jól láthatóan, van igény a csevegésre is.
https://drive.google.com/file/d/1mU_kko8nrpsn7EJ4VNzsInMPrteCxW40/view?usp=sharing
Akit érdekel, töltse le. A megosztást egy idő múlva meg fogom szüntetni.
Érdekes volt azt is újra látni, hogy Csuhás fórumtársunk hogyan konfigurálta az egy arcú Xfce Debiant és hogyan a két arcút. Jó tanulmány azt is megnézni, hogyan hasonlóak és különbözőek a különböző disztribúciók.
Akkor én is összefoglalnám az ezernél is több hozzászólást:
Van neked egy Toshiba A10-ed, a kezdetben ebben volt „core2 duo 32 Bit, 2G memóriával
Jelenleg egy Ubuntu 16.04”.
Mindenképp ezt a gépet szeretted volna tovább használni.
Mivel támogatottságát vesztett rendszert nem használunk, érkezett a javaslat, hogy a rendszert frissítsd 22.04-re, illetve a GNOME környezetet cseréld valami könnyebre, Xfce-re.
A hardvert is próbáltuk felhúzni, amennyire csak lehet, így került bele SSD a merevlemez helyett és RAM bővítve lett 4 GB-ra.
Feltettük az Xubuntura a nyomtatód meghajtóprogramját.
Az idők során három rendszert is kipróbáltunk, mindháromra igaz javaslat:
Csinálj egy tiszta telepítést (Csak egy környezet! Mivel az Ubuntun már belejöttél az Xfce-be, legyen ez minden esetben egyelőre az Xfce), (Debian esetében a rootnak ne adj meg jelszót, így az is sudo-s lesz, mint az Ubuntu, amit eddig megszoktál), ha ez kész, akkor készíts egy visszaállítási pontot.
Visszaállítási pont készítéséhez használhatod a systemback.sh-t vagy például a Timeshiftet.
Maradtunk a Timeshiftnél, mert az grafikus felületű, talán neked azzal könnyebb.
A TImeshift telepítése Ubuntura és Debianra:
sudo apt install timeshift
A Timeshiftben tiltsd le az ütemezést és jelöld be, hogy a felhasználó konfigurációs állományai belekerüljenek a mentésbe, így készítsd el az első pontot.
Majd szabályozd a swapiness értékét 10-re, és végezd el a további szükséges beállításokat, melyek:
Xubuntu 22.04 esetén:
A Snap teljes eltávolítása, a Debian csomagból települő Firefox tárolójának felvétele, ebből a Firefox telepítése és beállítása annak, hogy a rendszer ezt tekintse az alapértelmezett alkalmazásnak. (A félkövérrel szedettet szintén nem találtam meg, pedig meg lett tárgyalva.)
Linux Mint 21 esetén:
A Flatpak eltávolítása.
Debian 12 esetén:
Felhasználók teljes nevének megjelenítése a bejelentkezési képernyőn, gnome-software és gnome-system-tools csomagok telepítése.
Újabb rendszermentési pont készítése.
És ezután kiderül, hogy így tudod-e használni viszonylag jól a gépet, vagy mész tovább már az első téma elején figyelmedben ajánlott könnyebb rendszerek irányába, hátha, vagy úgy döntesz, hogy nincs mese, eljárt e gép felett az idő, cserélni kell.