csuhas32 Nem dicsekvés volt tényközlés
A megoldás elmondása nélkül ez az én valóságomban nettó dicsekvés. A bemutatott tudást mindig nagyra értékeltem.
csuhas32 Nem dicsekvés volt tényközlés
A megoldás elmondása nélkül ez az én valóságomban nettó dicsekvés. A bemutatott tudást mindig nagyra értékeltem.
Nagy Gyula Ha figyeled a válaszaimat, már nem írom neked, hogy mit hogyan kellene csinálnod a rendszeren, megelégeltem, hogy kéred a tanácsomat, de nem fogadod meg. Igyekszem kizárólag a téves állításaid cáfolására szorítkozni, ezt sem miattad teszem, hanem, hogy ne tévessz meg velük másokat.
Szerk: De lehet, hogy ezt is elengedem, bízzunk benne, hogy az olvasók el tudják dönteni, kire érdemes hallgatni.
csuhas32 Ha figyeled a válaszaimat
Figyelek a kezdetektől. Miután a Mester volt olyan előzékeny, hogy felhívta a hwsw-re a figyelmemet, az ottani tapasztalataim is benne vannak az elemzésemben. Még az is megvan, hogy a Hdd mágus figyelmeztetett benneteket, hogy vigyázzatok, ne mondjatok olyant amit használni tudok. Azt örömmel látom, hogy azóta fejlődtél valamennyit.
Kaptam valamennyi jó információt és még azt is elmondtad, volt amikor súgót is igénybevettél a válaszhoz (ez volt az amikor kivettem a kérdezzen a kijelentkezéskor jelölő négyzetből a pipát).
Arról is beszélgettünk már, hogy az ami a Te világodban értetlenségnek látszik, az abból adódik, hogy én a miértekkel együtt a pontosabb meghatározásra is kíváncsi vagyok. Mondtad, ez kívül esik az érdeklődési körödön (szarsz rá). Ez rendben van akkor, ha nem várod el ugyanezt másoktól. Elmondtam, az nem okoz gondot számomra, hogy Sárika néni felhasználóként működtessem a Linuxot. És azt is, hogy ennél sokkal több ismeretet szeretnék. Ehhez szeretnék itt is tanító partnereket találni.
Kértem és kérek tanácsokat. De számomra az nem jó válasz, hogy ne dugd oda az orrodat, mert szaros lesz.
Mások védelmére szerintem az is jó lesz, ha elolvassák, én milyen lyukakba léptem.
Amúgy, mi téves állítás van abban, hogy a telepítő felajánlja a többes telepítés lehetőségét és nem figyelmeztet, hogy ebből bajok származnak? Ezt nem láttam (az általam olvasott) telepítési útmutatóban sem.
Nagy Gyula Lehet, hogy ezt a topikot is záratni szeretnéd?
Voltunk itt páran segítséget kínálva, de a te világodon láthatóan nem lehet segíteni.
Van egy karácsonyi kívánságom, de félek, a Télapó is kevés hozzá, hogy valóra váltsa.
a mester Voltunk itt páran segítséget kínálva, de
Azt megtudod-e mondani, hogy hogyan lehet az Fxce config zárolását feloldani?
Nagy Gyula Ehhez szeretnék itt is tanító partnereket találni.
"Ehhez szeretnék itt is tanító partnereket találni."
Ezzel is mellélőttél.
A net tele van leírásokkal, maga a telepített rendszer is.
[mese]Amikor elkezdtem linukszolni, hetekig, hónapokig csak a rendszer saját leírásait olvasgattam. Net nélkül, mert drága volt, betárcsázós volt, lassú volt.[/mese]
A fórum azért van, hogy a felmerülő kérdéseket, problémákat a tapasztaltabbak segítségével meg tudja oldani a kérdező. Minden elvetemült, szándékosan máshogy gondolkodó, belemagyarázó felhasználó agyának rendbetételére ez a felület nem alkalmas.
A tanítás tejesen más terület, mint a problémamegoldás.
Nagy Gyula Azt megtudod-e mondani, hogy hogyan lehet az Fxce config zárolását feloldani?
Ha elolvasom, megtudom.
Vagy azt kérdezted volna: meg tudom-e mondani?
Sajnos azt sem tudom, mi az a "az Fxce config ".
a mester Sajnos azt sem tudom, mi az a "az Fxce config ".
Egy gépelési hiba amit már nem tudtam javítani, mert (időben) közvetlenül utánam küldted be a posztodat.
Nagy Gyula
Én meg. Újra nekiszaladsz a Debian telepítésének. Ezúttal nem a saját fejed szerint összevissza cselekszel, hanem megfogadod az ajánlásokat.
A felhasználók és jelszavak felvétele résznél nem adsz meg a rootnak jelszót, így a felhasználóddal fogsz tudni sudo-zni,.
A szokásos eljárás szerint a bejelentkezéshez megköveteljük a jelszót. Ilyen esetben már a telepítés utáni első újraindítást követően a Debian Xfce-ben szükségünk van a bejelentkezéshez a felhasználó jelszaván felül a felhasználónévre, ezért ezeket gondosan megjegyezed, feljegyezed.
A Szoftverválasztás résznél kiveszed a pipát a GNOME elől, az Xfce elé beteszed.
Így lesz egy használható rendszered.
Működni fog a sudo, alkalmazások indítóikonját egyszerűen a fogd és vidd módszerrel ki fogod tudni húzni az Asztalra.
Telepíteni fogsz tudni terminálból és a Synapticból.
Csinálsz egy rendszer-visszaállítási pontot és elmegyünk bejglit enni.
Nagy Gyula 12 perce írtad, hogy hiba.
De a javítást nem írtad azóta sem. Tényleg érdemes neked segíteni.
a mester [mese]
Kábé 2010-ben elfogyott a gépemből az erő, a KDE bizony csak vánszorgott az Nvidia kártyácskával az ál-kétmagos Pentiumon.
Kipróbáltam több "kisebb étvágyú" ablakkezelőt, hogy fellélegezzen a gépem.
Meglepődve tapasztaltam, hogy XFce alatt ugyanolyan döcögős volt minden, mint addig. Hiába reklámozzák nekem kis erőforrás-igényűnek, nálam leszerepelt.
Volt egy másik, ami tényleg lazán elketyegett, de annyira fapados volt, hogy őt is elhagytam. Sajnos történelmileg úgy alakult, hogy még a nevét is elfelejtettem.
[/mese]
OFF
a mester Jó, de azért az Xfce-t nyomjuk, mert Gyula valami olyasmit írt, hogy az összes felület közül ezt ismeri a legjobban, ezt tudja a legjobban adminisztrálni, beállítani, még a más gépére is ilyet tenne.
Most ehhez képest, te aki gyakorlatilag szinte mindig KDE-t használt, mondd már meg neki, hogy az Xfce-ben mi, hol, merre?
Még egy nyomorult indítóikont se tud kihúzni fogd és vidd módszerrel az Asztalra. Képzelem mi lenne a többi felületen, amelyeken nem ilyen virtuóz!
csuhas32 Jó, de azért az Xfce-t nyomjuk, mert Gyula valami olyasmit írt, hogy
Olyasmit, hogy gép teljesítmény korlátoltság miatt átálltam és így már ebben erősödök. A disztribúció update miatt pedig a gnome felület is megváltozott.
Az asztali gépre feltettem egy új Xcfe Deb12-test. most erről írok. Ebben megy az ikon áthúzás is.
Az először is megértett ajánlatodhoz képest annyit változtattam, hogy megcsináltam a su fiókot is. Ez többlet (kényelmi) lehetőség és sudoval is tönkre tudom tenni a rendszert.
Nagy Gyula Na, ha most van egy működő rendszered, akkor rendszer-visszaállítási pont készítése.
Utána, ha ezt jól készítetted el, akkor vissza is tudsz rá állni, bármit félrenyomsz, ha nincs ilyened, akkor a mostani módszerrel bármikor újra tudod telepíteni a rendszert.
Szerintem ez legyen a tanulás kiindulási pontja.
Ezt követően sok minden közül választhatsz.
Például: Csinálhatsz egy másik fiókot Marika néninek, ezt a belátásod szerint, illetve Marika nénivel egyeztetve lehet rendszergazdai vagy korlátozott jogosultságú fiók, ha nem tudod lebeszélni róla, akkor lehet automatikus bejelentkezésre is állítva, persze tájékoztatva arról, hogy ez nem a legjobb ötlet, ha bárki bekapcsolja a gépét, minden nélkül hozzáfér az adataihoz.
Aztán be lehet állítani, hogy a bejelentkezési képernyőn megjelenjenek a felhasználók teljes nevei.
https://wiki.debian.org/LightDM
Ehhez a /etc/lightdm/lightdm.conf.d/01_my.conf fájlban a
[Seat:*]
greeter-hide-users=false
tartalomnak kell lennie.
Persze lehet, hogy ez a 01_my.conf fájl nem létezik, akkor létre is kell hozni. De ez Debian, itt feltételezik, hogy felelős felnőtt ember a rendszer adminisztrátora, szóval ilyen alapvetéseket nem szoktak leírni.
Meg még sok mindent...
Előtte mindig pontot készíteni és csak aztán meggondoltan, körültekintően próbálkozni, ha nem sikerül, akkor visszaállni.
Ha nagyon elrontod, akkor újratelepíteni és a már (legalább) egyszer sikeresen alkalmazott változtatásokat újra megcsinálni, ezzel is gyakorolni.
Ha rám hallgatsz, készítesz jegyzeteket is. Mindig messzebb és messzebb fogsz jutni.
A laposon van egy Xubuntu és egy Mint. Meg az öszvér Debián. Az asztalin van egy működő Xubuntu. Az öszvér és az Xfce debián. Ez utóbbin nem találom a szoftver tárolót és rendszer mentőt.
Ezek a kizárólagos használatú gépeim. És nem élek együtt Marika nénivel. Nem is tervezem.
OFF
Nagy Gyula És nem élek együtt Marika nénivel. Nem is tervezem.
Ez amolyan egyéjszakás kaland lenne, vagy csak alkalmi kapcsolat. Legfeljebb havonta egyszer-kétszer aludna nálad, akkor is csak abban az esetben, ha elhúzódik a gép(i)ed telepítése, beállítása, frissítése.
:-D
Nagy Gyula és az Xfce debián. Ez utóbbin nem találom a szoftver tárolót és rendszer mentőt.
Tehát, ha jól értem, van egy tisztán Xfce Debianod, amin nem találod a „szoftver tárolót és rendszer mentőt”.
(Ez Debian, haladóbb felhasználóknak ajánlott igazán, nem véletlen írtam, hogy jelenlegi tudásodhoz szerintem a Linux Mint jobban illik!)
A szoftvertároló alatt mit értesz? A GNOME Sotware-re gondolsz? (Szerintem haladó felhasználók nem igazán használnak ilyeneket. Szerk: még egyszer írom, ott a Synaptic és terminál.)
A rendszermentő mi volna? Timeshift vagy systemback.sh, esetleg a grafikus felületű Systemback?