Nagy Gyula A böngészőből megnyitja.
Csak annak a világon semmi köze a másik történéshez. Nem ugyanaz a technika.
Nagy Gyula A böngészőből megnyitja.
Csak annak a világon semmi köze a másik történéshez. Nem ugyanaz a technika.
klt Csak annak a világon semmi köze a másik történéshez. Nem ugyanaz a technika.
Eddig eljutottam. Úgy tippelem, a dokumentum megjelenítőben kell bűvölődnöm. Itt az a módi, hogy minden alkalmazásban egyenként kell az engedélyeket megadni?
Nagy Gyula Nem hinném.
Annyit tettem, hogy beállítottam a Google fiókom.
Innetnől kezdve a Gdrive-on lévő fájlokat ugyanúgy nyitják a hozzájuk való alkalmazásaim, mintha helyi fájlok lennének, nem bűvészkedtem semmit.
Jpeg/png nyílik a képmegjelenítővel.
ODT nyilik Libre Office-szal.
Videó fájl nyilik VLC-vel.
A fájlok méretétől függően kell többet / kevesebbet várni.
Pdf-em nincs ott feltöltve, de szinte biztos, hogy az is működne...
klt Pdf-em nincs ott feltöltve, de szinte biztos, hogy az is működne...
Megosztottam egy pdf-et. Így ezt is ki tudod próbálni. Bár ehhez lehet, a drájvoddal kellene megosztanom.
csuhas32 Valóban van bibi, de egyszerű a javítása.
Szarházi apparmor nem engedi az evince-t hozzáférni a gdrive-hoz.
Megoldás:
Az /etc/apparmor.d/usr.bin.evince fájlba bele kell túrni, és ezt a sort hozzáadni:
owner /{,var/}run/user/*/gvfs/** rw,
Úgy, hogy valahogy így nézzen ki:
# This is need for saving files in your home directory without an extension.
# Changing this to '@{HOME}/** r' makes it require an extension and more
# secure (but with 'rw', we still have abstractions/private-files-strict in
# effect).
owner @{HOME}/** rw,
owner /media/** rw,
owner @{HOME}/.local/share/gvfs-metadata/** l,
owner /{,var/}run/user/*/gvfs-metadata/** l,
owner /{,var/}run/user/*/gvfs/** rw,
És akkor jó lesz az is.
Bocsi Gyulától, ez tényleg nem az ő hibája.
klt Szarházi apparmor nem engedi az evince-t hozzáférni a gdrive-hoz.
Megoldás:
Tudom, hogy szeretsz, de most még nem tudom neked odaadni a nem csatolási probléma megoldásában közölt legjobb válasz címét, mert a tisztán telepített Debian 12 Xfce nálam alapértelmezetten a Atril dokumentum-megjelenítővel nyitja meg a PDF-eket.
ls /etc/apparmor.d/
abi usr.bin.evince
abstractions usr.bin.man
disable usr.libexec.ibus-engine-hangul
force-complain usr.libexec.ibus-setup-hangul
lightdm-guest-session usr.lib.libreoffice.program.oosplash
local usr.lib.libreoffice.program.senddoc
lsb_release usr.lib.libreoffice.program.soffice.bin
nvidia_modprobe usr.lib.libreoffice.program.xpdfimport
sbin.dhclient usr.sbin.cups-browsed
tunables usr.sbin.cupsd
Dive-os izém nincs, de lehet, hogy ez nyitja (neked egyszerű, Gyulának önállóan megugorhatatlan) változtatás nélkül, ki kellene próbálni.
Nem használom a Google drive-ot, csak ritkán egyszerűnek látszik megosztani ott ideiglenesen dolgokat, amiket így vagy úgy nyilvánosságnak szánok. Ezek rendszerint képek.
Kizárólag Gyula kedvéért állítottam be a fahéjamban az onlány fiókot hozzá.
A fahéj alapból az Evince-t adja dokumentum megjelenítőnek, nem volt még okom lecseréléni
Valóban, ha pdf fájl van a gdrájvon, és kettőt rákattyintok, megpróbálja megnyitni az Evince, de nem tudja (engedély megtagadva)
Apparmorban explicite megengedni Evince-nek, hogy odaférjen a cuccoshoz, jó ötletnek tűnt ...és tényleg működik.
Valószínűleg az Atril használata Evince helyett is megoldás lett volna.
Bárhogy is, innentől nem érdekel a "pdf a gúglidrájvon" problematikája
Szerk.:
Egyszerűen kitöröltem az usr.bin.evince fájlt.
Ezután systemctl reload apparmor
Első ránézésre így is jó
Ez valóban egyszerűbb, mint beleszerkeszteni!
Felraktam a laposra a Debián 12-tőt kettős Gnome és Xfce telepítéssel. Komoly jogosultsági gondjaim vannak.
A Gnome felületen működik a pkexec thunar, az Xfce-nem. A sudo egyiken sem azzal, hogy nem vagyok a sudoers fájlban.: nagy is not in the sudoers file.
Indító ikont sem tudtam az asztalra tenni (Xfce). A jobb egérgombra is elindítja a programot.
Nagy Gyula A Gnome felületen működik a pkexec thunar, az Xfce-nem.
A hibaüzenetet nehogy megmutasd, így legalább kihívás megpróbálni segíteni.
Nagy Gyula is not in the sudoers file
Mi lenne ha rákeresnél erre az üzenetre? Téged nem tenne boldoggá ha valamit önállóan meg tudnál oldani? Mert minket igen!
Boldog Karácsonyt!
Nagy Gyula nagy is not in the sudoers file.
Egyértelmű: "nagy" felhasználó, aki sudo-zni akar, nem teheti, mert nincs a sudo-zók körében.
Hozzá kell adni, problem solved.
Lehet, hogy root jog kell hozzá
A sudo problémádat ez oldja meg:
https://itslinuxfoss.com/add-user-sudoers-debian-12
Ha ez megvan, töröld le a Debiant, nem neked való!
darthvader69 Neked is Boldog Karácsonyt!
darthvader69 Köszönöm és köszönöm a jótanácsot.
A DOS 3-mal indulóan szinte mindent használtam és amit kellett, konfiguráltam is. Valószínűleg nem fogok egy Linux disztribúciót sem teljesen megtanulni (már csak azért sem, mert kiadásonként is változtatgatják) de úgy gondolom, jó felhasználói szintre el fogok jutni ebben is.
A Debian és a Xubuntu sudoers fájljait összehasonlítottam. Megegyeztek abban, hogy felhasználó nincs bennük. Ez azt mutatja, több helyről is származhatnak jogosultságok.
Nem kezdtem volna beletúrni a témába, ha telepítés után a friss rendszerben meglettek volna a hétköznapi felhasználáshoz szükséges jogosultságok. Például, hogy a szoftver tárolóból telepíthessek.
Nagy Gyula a friss rendszerben meglettek volna a hétköznapi felhasználáshoz szükséges jogosultságok. Például, hogy a szoftver tárolóból telepíthessek.
A telepítéshez minden linukszban root jog kell.
Hogy a rendszer ezt sudoval oldja meg, vagy su-val indított csomagkezelővel, ez disztrónként változhat.
Alapvetően azt szokd meg a linuksznál, hogy a felhasználó használ, a rendszergazda meg telepít, beállít. Külön feladatkör, külön jogosultság.
a mester Alapvetően azt szokd meg
Alapvetően azt szoktam meg, hogy telepítem és bekonfigurálom a rendszert. És használom. Nálam ezek nem különültek és nem különülnek el. Kis kihagyással azóta linuxozok eredményesen, mióta regisztráltam erre a fórumra.
Maga a telepítő dolgozik root jogosultsággal. A végén azt mondja, vegyem ki a telepítő médiát és indítsak újra.
Most tudtam meg, hogy a debiánban nem sudo su, hanem csak su.
Valószínűleg a probléma abból dódik (csak tipp), hogy a Gnome és az Xfce ezeket másképp csinálja és áthallás van a kettő között. Durván úgy, hogy az első belépésem Xfc-e felülettel volt és nem működött. A Gnome első indulásnál pedig egy menűs alapbeállítást megcsinált.
Nagy Gyula a debiánban nem sudo su, hanem csak su.
Nem én fogom elmagyarázni neked, mert nem vagyok rá illetékes, csak jelzem, hogy a
sudo su
és a
su
teljesen mást csinál, bár az eredmény látszólag ugyanaz.