Nagy Gyula A gond az, hogy egy (bővülő) "bűnlajstromot" ismételget. Tegye fel a kezét az, aki ezért, vagy azért (okokból kifolyólag) nem hibázott...
Újra és újra számonkérően mondja, hogy csináljam meg amiket már megcsináltam.
...
Hálás vagyok Neki is a segítségére, de én is, és a többiek is jobban járnának ha elmaradna a kísérő szósz.
Fogalmam nincs, ki lehet ez a név nélküli ördögfajzat. :-D
Szép sorban leírok most neked valamit:
A dolog lényege a rendszermentés és -visszaállítás használata lenne bármilyen rendszeren.
Ehhez először is kell egy hibátlanul működő rendszer, melyről érdemes rendszer-visszaállítási pontot készíteni.
– A Xubuntu, amin fent van a Snap és a böngészésre egy tömörített fájlból kicsomagolt Firefox használható, szerintem nem az, hiszen ez a Firefox nem frissül. Le kellene kapni róla a Snap-et, beállítani a Debian csomagos Firefox tárolóját, feltelepíteni belőle a Firefoxot, majd beállítani, hogy a rendszer ezt tekintse alapértelmezett böngészőnek.
– A Mint rögtön a telepítés után az volt, de nem készítettél róla megfelelő módon visszaállítási pontot, elrontottad, segítettünk visszacsinálni, talán most olyan, hogy érdemes lenne róla visszaállítási pontot készíteni.
– Belecsaptál a Debianba is. Az első hozzászólásod: Gondjaim vannak. Belenyúlsz a sudoers dolgokba. Problémák a Thunar root-ként való indításával... Ez sem olyan, amiről érdemes visszaállítási pontot készíteni.
Ezért írom azt, hogy csinálj egy újratelepítést, csinálj róla olyan visszaállítási pontot, amiben benne vannak minimum a felhasználói adatfájlok. Csináld meg újra azokat a telepítéseket, beállításokat, amik egyszer már sikerültek és készíts újabb visszaállítási pontot.
Ez szabadságot adna a kezedbe, ha a további próbálkozásaid során valami hiba lép fel, mindegy mi az, a válasz minden hibára ugyanaz: állítsd vissza a rendszert oda, ahol még biztosan jó volt.
Nem azzal kell foglalkoznod, hogy a váratlanul előkerült hibát elhárítsd, a rendszert megjavítsd, ehelyett a fórumba felteendő kérdésed arra változik, hogy ezt vagy azt szeretném előidézni a rendszeremen, hogyan tudom megtenni?
Csak a jót tanulod.
Én is hibázom. Csak van hová visszaállítani a rendszerem.
Két környezetet is próbálgathatsz természetesen egymás mellett párhuzamosan egy rendszeren.
Legyen ez mondjuk az Xfce és a GNOME.
Azt kell eldöntened, hogy melyik környezettel szeretnél adminisztrálni, a telepítés után ebbe jelentkezel be és lehetőleg csak az ahhoz a környezethez tartozó alkalmazásokkal végzed a rendszered adminisztrálását. Ezt az admin fiókot csak ezzel a környezettel használod.
Létrehozol egy másik fiókot is, abba jelentkezel be a másik környezettel. A második fiókkal és az ahhoz a felülethez tartozó alkalmazásokkal nem adminisztrálod a rendszert. Így valószínűleg nem lesz kavarodás, szépen fog működni a rendszer.
Nagy Gyula Egyebek is elmennek a füle mellett. Többek között az, hogy ezeket a rendszereket (a két gépen) a kizárólagos használatomra, beleértve a kísérletezgető tanulást is, készítettem.
Mert nincs különbség a kettő között. Először mindenképp telepítünk, tehát lesz egy admin fiókunk. Ezzel adminisztráljuk a gépet, telepítjük a további programokat, létrehozzuk a rendszer-visszaállítási pontokat. Ez mindig ugyanaz.
Hogy kell-e tovább lépnünk, azt a szituáció adja meg:
– Ha több környezetet is akarunk a magunk gépén, akkor létrehozunk egy másik felhasználót és a másik környezetet azzal használjuk.
–Amennyiben szeretjük úgy használni a rendszert, mint @klt, akkor létrehozunk egy másik korlátozott jogú fiókot, az idő nagy részében abban tevékenykedünk, az adminisztrálás idejére átlépünk az admin fiókba.
– Ugyanez a helyzet, ha másnak telepítünk egy rendszert, ott klasszikusan ezt az admin jogú fiókot engedjük át a gép felhasználójának. De lehet azt is, hogy neki egy másik fiókot hozunk létre, a mi fiókunk, mondjuk egy ismerős esetében megmarad nekünk, sőt esetleg akadhat olyan szélsőséges eset is, hogy ő a fiókjában nem is kap rendszergazdai jogot. Az admin fiókból mi adminisztrálunk.