- Szerkesztve
Nagy Gyula Mintha egy beteg szamárnak beszélnék, akinél beakadt a tű.
Tegnap helikopternek tituláltál, ma beteg szamárnak. Karácsony van, látom igyekszel, minden nap kapok tőled valami kedveset, mert próbálok neked erőmön felül segíteni.
Nagy Gyula Miért cseszi a csőröd, hogy van root felhasználó?
Ez megint téves. Nem cseszi a csőröm, hogy van root felhasználó, minden Linuxon van ilyen.
Ubuntun és Linux Minten azt szoktuk meg, hogy nem a root felhasználóval adminisztrálunk, a normál felhasználónkat a sudo segítségével ruházzuk fel root jogosultsággal az adminisztrálási feladatok elvégzésének idejére.
A Debian lehetőséget kínál nekünk arra, hogy a hagyományos módon a root felhasználónak adjunk jelszót, így a normál felhasználónk csak felhasználó lesz, nem tud sudo-val emelt jogot szerezni. Így is jó, ezt is meg lehet tanulni, így is lehet használni a rendszert.
A systemback.sh is a sudo-s beállításhoz van elkészítve, ha úgy telepítek egy Debiant, hogy legyen a rootnak jelszava, akkor systemback.sh-t az útmutatója alapján „telepítve” nem jelent meg az ikonja a menüben, bár azt ki tudom varázsolni a panelre, de ha a felhasználóval rákattintva indítanám, akkor kéri a felhasználó sudo-hoz tartozó jelszavát, ami ugye nincs.
Bár egy ilyen „sudo nélküli felhasználó”-s telepítés esetén is tudnám használni tökéletesen parancssorból a systemback.sh-t, de mivel amúgy is a sudo-s kialakítású telepítéshez vagyok szokva és ott ez is jobban működik, így idegen felhasználónak is könnyen használhatóra be tudom állítani a rendszert még úgy is, hogy a systemback.sh-t használja.
Root jelszavas telepítés esetén gond van, ha a felhasználó sudo-zni akar, ezt elhárítani nehezebb, mintha sudo-zós telepítésnél a rootnak valamiért mégis jelszót kellene adni, ott az csak ennyi:
sudo su
passwd root
Minden egy irányba mutat, így könnyű volt meghoznom a döntésemet, érdemesebb a sudo-zós beállításnál maradnom.
Még egyszer: root felhasználó van akkor is, ha van a root-nak jelszava és azzal adminisztrálsz és akkor is, ha rootnak nincs jelszava, hanem a normál felhasználódnak sudo-val szerzel jogot az adminisztráláshoz.