Windows 12 vs Linux laikusan II
bartaszili AI kötelezően benne van a Windowsban. Belassította, pörög tőle a ventilátor. Minden szarért hazatelefonál. Jelenleg ugye az Edge is azzal van megspékelve.
Ezzel hol lehet találkozni a Windowsban? Mert mifelénk Copilot (ami rendszerszintre emelné az AI-t) még nincs, az Edge Bing Chat meg ugye messze nem Copilot, csak egy ikon és egy webes elérés egy távoli Copilot-hoz.
- Szerkesztve
Htibi Nekem az tetszik
Ó, ez már sokkal régebben kezdődött, emlékezz a 90' évek végén, minden termék és cég neve 2000-re végződött, hogy az milyen jövőbe mutató. Vagy az első "modern" mosógépek 15-25 programos vezérlése, amikor a hőfok/idő/centrifuga külön tekerőit összegyűjtötték egy tekerőre, "programokra" , ahol pl. a "pamut kímélő mosás" nem volt más, mint az azelőtt táblázatból kinézett 30°C/50 perc/800fordulat.
- Szerkesztve
a mester A legjobb, hogy az egyik rokont mi beszéltük le egy ilyen háztartási gépről azzal, hogy teljesen felesleges pénzkidobás, és rá egy kis időre mi vettünk olyat. Mentségünkre szolgáljon, hogy már egy ideje le akartuk cserélni a régit és épp nagyon akciós volt, tényleg az volt az egyéb paraméterek szerint a legjobb választás.
Na, máig emlegetve van.....
(és az az érdekes, hogy még használjuk is az "okos" funkciókat)
Új fejlemény, hogy az ígértek ellenére a W10 továbbra is kap fejlesztéseket. Ez jelentheti egyszerűen azt, hogy a W11 szerényebb felhasználói tábora miatt, a W10 használókat is bevonják újdonságok tesztelésébe.
Ugyanakkor a Copilot esetében ez érthető (európában jellemzően még nem lesz), de pl. a mostani zárolási képernyőn megjelenő időjárási adatok, azért nem annyira lényeges fejlesztések.
Ez a tendencia azt is jelentheti, hogy az MS, a W10 felhasználói száma miatt, korántsem biztos a támogatás 2025-ös megszüntetésében.
tenkes
Nálunk a cégnél. Tesztelgetjük a M$ fincsi újításait. Amikor fullosan minden redva engedélyezve van igen durván belassít. A komplett bootolás percekbe telik.
- Szerkesztve
bartaszili Nálunk a cégnél.
?
Most melyikről beszélgetünk? Copilot, Copilot Pro, vagy Copilot for Microsoft 365? Ezeket pont 2 napja tették elérhetővé nem mamut vállalatok számára. Az elérhetőségi területnél meg még mindig Észak-Amerika, Ázsia és Dél-Amerika szerepel.
Én kíváncsi vagyok rá, de nem tudom elérni se W10-en, se W11-en.
- Szerkesztve
OFF
tenkes Most melyikről beszélgetünk?
Természetesen az Ubunturól.
tenkes Én kíváncsi vagyok rá, de nem tudom elérni se W10-en, se W11-en.
Rendes linuxos mindig várja a nagy áttérési pont eljövetelét. Vírusos lesz az összes windowsos gép, mindnek egyszerre megszüntetik a támogatását és akkor a népek tódulnak hosszú tömött sorokban Linux rendszerért könyörögve...
Szerintem ez most jött el. Ubuntun se éred el a W10 és W11 frissítéseit, de ez ingyen van.
Már biztos izzanak a szerverek, amikről az Ubuntu ISO-k elérhetőek. :-D
Ami felvetődött bennem még, a W12 vs Linux kapcsán, az a dual-boot (eddigi) lehetősége.
A W12 elvileg moduláris felépítésű lesz, más moduláris rendszerekhez hasonlóan jobban védve a rendszert. A WSL pedig már most is a rendszer része és fejlesztik is ütemesen.
Nem eredményezheti mindez azt, hogy a dual-boot jelenlegi lehetősége komplikálódik, esetleg meg is szűnik?
- Szerkesztve
tenkes Nem eredményezheti mindez azt, hogy a dual-boot jelenlegi lehetősége komplikálódik, esetleg meg is szűnik?
Amennyire én látom, eddig sem a Windows-nak volt köszönhető a dual-boot lehetősége. Vagy én siklottam át valami fölött.
Amúgy én már 12-est használom pár hete, csak az enyém "D"-vel kezdődik.
tenkes
Hogy mit hogyan neveznek el azt nem tudom, annyira nem izgat hogy 1x se néztem. A laptopomat távolról birizgálják. Annyit tudok hogy fullosan fent van mindenből az elérhető legújabb US verzió. Persze a stabil enterprice verziók. Win11pro, office365, teams, onedrive... Nem debloatolhatom. Én valamiért mégis GIMP-et telepítettem, meg Inkskape-t, meg Meld-et WSL2 alá. Bár WSL2 alatt a GUI programoj random csak úgy bezárnak sajna. Double Commander is van, LAMP szerver is van WSL2 alatt. Kb. én vagyok az egyetlen aki a WSL2-t nyomja. Ja LibreOffice és Firefox hogy el ne felejtsem. A tetves Outlookot nem bírom megkerülni annyira integrálnak mindent mindennel. Fogalmazásnál jó mondatszerkezeti tippeket ad az AI. Frankón fordít kínait amerikai angolra. A keresésnél semmi extra, olyan találatokat kapok, mint egyébként is tizennhuszon éve. Nem próbáltam vele semmit, mert nem érek rá. PowerBI meg Sharepointhoz próbálják erőszakosan nyomni, de lócsöcs egyelőre. Nagyjából semmire nem mész az ajánlataival. De a bootideje ennek a pöpec laptopnak olyan mint a Windows 2000 volt anno. Azt se tudja hogyan habzsolja be gyorsan az összes ramot mire mindent elindít meg szinkronizál. Nekem semmilyen módon nem nyújt semmi extrát. Csak lassít.
- Szerkesztve
Új hír, hogy a W12 esetleg mégsem 2024 közepén érkezik, hanem helyette W11 következő változatává "alakul" át, a W12 pedig kivárja a W10 támogatás megszűnését. Elvileg 2025 őszét.
- Szerkesztve
Csak ilyen lelkesedés felmérést csinálnak most, meg beetetést. A mostani nagy ötleteik olyanok kb. hogy ha nincs állandó kapcsolatod a nettel, akkor sajna lassan a számológép se megy majd. No ezt kell reális szintre lehozniuk mielőtt élesben kimenne. AI a kulcsszó, meg Cloud. És mindenképp be kell szedni belőle annyi zsét hogy csak na. Az fontos. És meg kell egyezni kinek a neural hálója lesz a kiválasztott, az isten, és csak az a hardver lesz a jó. Jaajjjj. 10 perc a bootideje a melós laptopomnak. Esküszöm a Win98SE feleidő alatt minden szarral használható volt. A mintem másodpercek alatt ready bármire. Hule lehetek biztosan hogy ezt nem írtem.
bartaszili AI a kulcsszó, meg Cloud. És mindenképp be kell szedni belőle annyi zsét hogy csak na.
Éppen ezért igyekeznek mindennel a felhő felé terelni, mert az előfizetéses konstrukcióban látják a jövőt.
Ami az úgynevezett felhőben fut, afelett teljes az ellenőrzésük, mind az alkalmazások futását, futtathatóságát illetően, mind a bemenő és feldolgozott adatok tekintetében. Ez üzemeltetés szempontjából a felhasználónak akár még kényelmes is lehet. Viszont olyan szinten lesz kiszolgáltatva, hogy arra szó már nincs is.
Még nem tartunk itt, de az irány ez.
A Gugli/meta erősen nyomakodik a Linuxon is. Annyi, hogy ha akarunk valamit, magunknak kell beengednünk.
Én is egyfajta piactesztelést látok a mostani helyzetben. Jelenleg az AI és Cloud megoldások a jövő és aki ebből kimarad, az lemarad, ahogy szokták mondani. Itt csak az időpont a kérdéses, vagyis mikor lesznek ezek a technikák annyira kiforrottak, és mikor lesz olyan elfogadottságuk, amikor pl. a W12 sikeresen bevezethető. Túl sok idő erre azonban nincs, mert az elsők később nagyon nagy előnyben lesznek.
Nekem nincsenek illúzióim arról, hogy ez a forradalom elkerülné a Linux rendszereket. Itt nyilván nem maga az OS a lényeg, hanem a felhasználás.
Informatikai megoldásokban, vagy tudományos kutatási területeken már most körvonalazódnak az AI mérhetetlen lehetőségei. Ha egy informatikai rendszer ezt nem fogja kiszolgálni, az azon a területen nem lesz alkalmas használatra.
tenkes
Az AI egy elcsépelt rovidítés, amit felkaptak a menedzserek, és a nemlétezőt adják el előre neked. Mivel mindenhol ilyen fasza gyerekek ülnek, terjed ez mint a kovid. A Holdon is vehetsz telket. Nemsokára építési engedélyt is oda ... És ez nem túlzás, ez pont ugyan az a kategória.