bartaszili Úgy gondoltam, elhallgatok a témában. De mivel megtámadva látom magamat, annyit leírok, hogy fenntartom amiket mondtam. Debian 12 alól azzal a géppel netezek amit itt meglehetősen részletesen teszteltünk. Processzor és memória használatra is. Mindenki orra előtt.
A kritikán aluli erőforrás zabáló programozással egyetértek és ebből a javascriptet csak egy komponensnek látom a sok közöl. Nem részletezem, mert egyrészt nem ez a szakmám, másrészt süket fülekre találtam akkor amikor forszíroztam, nézzük meg legalább nagy vonalakban, merre kellene menni ha javítani szeretnénk az erőforrás hatékonyságon.
Tévedés ne essék, én is vagyok olyan helyzetben, hogy évente ötven, hatvan ezret ki tudnék gazdálkodni számítógépre és telefonra.

Nagy Gyula
    Jól érzed. Ha veszek gépet akkor azt használatra veszem. Nem azért, hogy arra várjak hogy mikor tudom már használni. 2GB rammal is elmegy egy linux. De nem akarsz azon szkennelni 600dpi színes képet, és közben félig kész vagy a videó vágásával, a háttérben megy a youtube és nyitva van a Thunderbird amiben épp nyitva felejtettél vagy 5 levelet, és nem zártál be pár doksit. Szerinted milyen lesz ugyan ez 4 GB rammal?

Ezt szokták tetézni hardkor emberek hogy rakj bele HDD-t. Ja, vagy inkabb PATA133 HDD-t meg ISA portos videokártyát....

bartaszili Hangsúlyoztam, hogy adott feladatra.
      XP-vel használtam levelező programot. A thunderbird ubuntu 16-tal túlterhelte a 2G memóriájú gépet. Annak idején úgy láttam, feleslegesen sok funkció van egyben a programban. Azóta nem foglalkoztam a kérdéssel.
      A gyakorlatban is foglalkoztam a memóriával és a swapolós memória kezeléssel. A resource loggerrel élesben tesztelve.
      Azt tapasztaltam, hogy a két ubuntu snapos program kivételével a többi vizsgált esetben jól működött. Szépen belapozta a központi memóriába azt amivel épp foglalkoztam. Úgy, hogy a film lejátszás is rendesen működött. Igen, a lapozást ki kell várni. 4G memóriánál megfontolandónak látom, hogy memória bővítés, vagy sdd.
      Mivel én 8 bites géppel kezdtem ahol egy cigi volt egy program beolvasása a magnóról, számomra más a gép sebesség, mint azoknál akik mondjuk, az ezred forduló után kezdték.
      Az is szokás kérdése, hogy az épp használton túl még mimindent tartunk nyitva.

Nagy Gyula
        Egy mezei user mindent nyitva tart. Főleg a fiatalok. 200 tab nyitva a Chrome-ban, mert az mind kell. Szóval a 1.5GB ramot megerte az oprendszered tovabbi 1 GB minimum elment a böngészőre mert az biztos isten hogy alap beállításokkal használják, és a további szarok mind nyitva elvinnének még 2 GB ramot de annyi nincs. Úgy hasított 128MB rammal a Win98SE kikapcsolt swappel. Tomb Raider 1 intro videója szaggatás nélkül ment. Hát 4GB ma annyi mint akkoriban 32MB volt. Épp megy, de nagyon ne akarj semmi extrát. Álmodozni meg egyenesen tilos. Mari néninek csak az unokával messengerezni is kevés lesz már 18 hónap múlva. Nekem ez a fölösleges pénzkidobás kategória.

Ha még valakinek van érdemi hozzászólása @survivor8700 számára, akkor beírhatja a témába, ellenkező esetben törölni fogom. Köszönöm!

Nekem legalább két laptoppal és két asztali géppel van olyan tapasztalatom, melyet újonnan úgy vettek, hogy a legolcsóbb legyen. Ezekben 2-4 év múlva a RAM bizonyult annyira kevésnek, hogy már a vételükkor megszokott módon nem voltak használhatóak, illetve került hozzám egyszer egy hasonló tünetekkel rendelkező gép, ebben is benne lévő memória mennyiségét kellett megnövelni 1 GB-ról 2 GB-ra (ez volt ott a maximális lehetőség) és akkor még egy ideig elketyegett. Amelyikben nem lehetett RAM-ot bővíteni, annak itt volt a vége.
        Arra tehát szerintem mindenképp érdemes odafigyelni, hogy legyen a gépben bőségesen RAM, vagy ha most nincs is csak elegendő mennyiségű, akkor később ezt lehessen könnyen bővíteni.
        Én azt mondom, hétköznapi felhasználásra ma egy gépben legyen minimum 8 GB RAM és ezt lehessen 16 GB-ra bővíteni.
        A processzort én úgy szoktam meghatározni, hogy minimum i5-ös legyen, az már jó szokott ilyen célra lenni, annyit itt megtudtam, hogy az i5 utáni számot is érdemes figyelni, a Intel i5-6200U például azt jelenti, hogy ez egy 6. generációs processzor.
        Ma már új gépet talán nem is adnak SSD nélkül, szóval ez nem kérdés. Túl kicsi talán tud lenni, ezen összetevő kapacitásának minimumát leginkább a felhasználó ismeretében lehet megszabni. Idős ismerőseim nem töltenek le filmeket, nagy mennyiségű adatokat, az ő általuk használt rendszerek még 120 GB-on is meglepően szellősen elvannak, de az még nem volt baj, ha volt egy lemezen szabad terület. Gondoljunk rá, hogy Ubuntuból is erősödik a Snap irány, ami tudtommal jóval nagyobb rendszerméretet igényel, ott ebben az értelemben elszabadulhat a helyzet. Én azért, ha van rá lehetőség mindig rá szoktam nézni, hogy egy adott gép kicsit izmosabb összetevővel mennyibe kerül.

Bár a kérdező most ragaszkodik az új masinához, azért leírom, hogy az idők során úgy találtam, hétköznapi felhasználásra a legolcsóbb új helyett sokkal érdemesebb megvenni megbízható helyről egy használt üzleti laptopot (*szerk: egy év garanciával). Ha esetleg van valami gond, az ennyi idő alatt kijön, és megcsinálják. Sokszor maga a honlap is felkínálja, hogy ezeket gépeket az alapeseten felül kérhetjük több RAM-mal vagy nagyobb SSD-vel, de velem simán előfordult, hogy ugyan nem volt ilyen opció a kiszemelt gép mellett a weboldalon, de egy gyors email-váltással el lehetett intézni.

Elég egyszerű úgy vásárolni új gépet, hogy az Ubuntu ma elmenjen rajta.
        Az anyukámnál lévő laptopot i3-as processzorral újonnan vettem legalább egy évtizede. Hamar kapott kólát, ami nem ízlett neki, így átesett egy billentyűzet-cserén. Néhány éve a merevlemez kezdett hibás szektorokat produkálni, így ez lett benne SSD-re cserélve és egy éve tettem rá egy új akkumulátort. Anyukámnak még mindig jól üzemel a 4 GB RAM-mal is Xubuntu 22.04-gyel, de azt szükség esetén lehetne benne bővíteni. Ez jó választásnak bizonyult az idő múlásával is.

csuhas32 hétköznapi felhasználásra a legolcsóbb új helyett sokkal érdemesebb megvenni megbízható helyről egy használt üzleti laptopot.

+100!
          Jómagam saját részre nem is vásárlok új dolgot már rég. Olcsóbban kijövök, és teljesen jó teljesítményű cuccokat lehet így lőni, bár gyakran két pálcikás ez is, az tény.

Az intel generációkról:
          A 7-ik és 8-ik között volt egy nagy ugrás, ami mind a performance/Watt mutatót kedvezően érintette, mind a nyers végrehajtási teljesítményt.
          Emiatt én nem adnám alább egy 8-ik gen. intelnél.
          Érdemes megfigyelni a lépésközöket a generációk között:

https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-8400-vs-Intel-Core-i5-7400/3939vs3886

https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-7400-vs-Intel-Core-i5-6400/3886vs3512

https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-9400-vs-Intel-Core-i5-8400/m735306vs3939

(Ezek desktop procik)

És egy 8-ik gen i3 nem mondom, hogy minden körülmények között laposra ver, de simán erőlködés nélkül túlszárnyalhat egy 7-ik gen i5-öt.
          https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-7200U-vs-Intel-Core-i3-8109U/m153577vsm609620

(Ezek laptopba szánt procik)

Szóval, az én szavazatom egy min. 8-ik gen. intel alapú újszerű állapotú magasabb kategóriás használt laptop, ár/érték arányban szerintem jobb, mint egy vadiúj fapados, és az ilyenekben általában van bővítési lehetőség is.
          Egyszer véletlenül lett olyan laptopom, aminek világítós volt a billentyűzete. Ez sötét/félhomályos helyen fenomenális!!!!! Azóta ez nekem alapkövetelmény, nem is tudom, hogy voltam meg nélküle azelőtt! És az ilyesmi sem szokott a fapados alapfelszereltség rész lenni.
          Márka tekintetében az Acer/Lenovo/Dell trió felé húzok, ezekkel nekem nem voltak rossz tapasztalataim.
          (Jelenleg egy Dell G3 3579 -et nyúzok)

De ha új kell, akkor új kell, nem vagyunk egyformák. Csak vázolni szerettem volna én is, hogyan gondolkodom... 😉

Érdekesség:

klt Egyszer véletlenül lett olyan laptopom, aminek világítós volt a billentyűzete. Ez sötét/félhomályos helyen fenomenális!!!!! Azóta ez nekem alapkövetelmény, nem is tudom, hogy voltam meg nélküle azelőtt! És az ilyesmi sem szokott a fapados alapfelszereltség rész lenni.

Én az asztali gépemen már a második világítós billentyűzetet nyüvöm, tényleg jó dolog.
            Van egy sok éve használtan vásárolt HP EliteBook 8440p kis laposunk.
            (Ebben még első generációs i5-ös proci van, a HDD lett benne SSD-re cserélve, illetve az alap 2x2 GiB RAM került bővítésre, az egyik slotba a 2 GB helyett kapott egy 4 GB-osat, jelenleg Debian 12 Xfce-vel szolgál becsülettel.)
            Ennek nem világítós a billentyűzete, de webkamerája sincs.

Viszont nagyjából azon a helyen, ahol más készülékekben a webkamera szokott lenni van egy kis gomb, ha megnyomom előbújik egy kis LED a burkolatból, ami függőlegesen lefelé éppen jó szögben világít és ha szerényen is, de megvilágítja a billentyűzetet.

• klt válaszolt erre.

csuhas32 Valamelyik nagyon régi Thinkpad is így csinálta, de ott a billentyűzeten kellett nyomni valami lámpás gombot, a LED pedig beterítette a billentyűzetet -ha a kijelző jól állt. Ha nem úgy volt hajtva, akkor elé világított.
              Egy rúgóra jár az agyunk, engem is megihletett, és vettem a desktophoz is világítósat, mikor tönkrement az előző billentyűzetem. 🙂
              De már ennek is vagy 5 éve...
              Kuka sötétben a Dell (telefonnal fényképzve):

A világítós billentyűzethez csak annyit: sötétben nem használok ámítógépet, allergiás vagyok a sötétben matatásra.
              (Ettől függetlenül, volt már olyan helyzet, amikor jól jött volna, de ilyen csak néhány évente egyszer esik meg.)

Ennyivel később: 4 nap

Nagy Gyula
              A harverapró a legdrágább oldal és nem tudsz specifikusan keresni. Habár én új vagyok itt a gépekbe maradnék a használt felújított gépnél,én is most vettem a jófogáson kettőt direkt Linux disztribúcióhoz. A jófogáson specifikusan lehet keresni alkatrészigényekhez. Én már egyszer megjártam és rosszat vettem de a mostani már a saját károm tanulásának az eredménye. HA jól tudom Gyula Te a Linked In oldalon is fent vagy?

Horus HA jól tudom Gyula Te a Linked In oldalon is fent vagy?

Keversz valakivel. Eddig még nem vásárolgattam neten semmit.
                A Linuxot is tanulgatom. Kérdezek és irkálok a tapasztalataim és vélelmeim szerint.

Horus A harverapró a legdrágább oldal

Bocs, de ez így butaság. Mintha azt mondanád, használtautóponthu a legdrágább, ahol autót lehet venni....
                Használtcikk piac, ahol ennek megfelelően célszerű ébernek lenni, de sok a jó cucc jó áron - hogy jó boltot csinálsz-e, azon múlik, mennyire, hogy figyelsz, belemész-e alkudozásba, meg tudod-e egyáltalán, mit is akarsz venni.
                És lehet keresni, bár tény, hogy nem úgy specifikusan, hogy bepipálsz tulajdonságokat, sokszor egy-egy hirdetés túl szűk szavú, és a konkrét érdeklődés során derül ki, hogy a kinézett portéka jó-e, avagy felejteni való.

Horus A jófogáson specifikusan lehet keresni alkatrészigényekhez.

Talán, de ott nincs olyan értékelési rendszer, mint a HWaprón. Sógoromat 3-ból kétszer lehúzták jófogáson (sz@rt vett ezerért), én már sok éve (talán több is , mint 10 éve) ott (szerk.: mármint a HWaprón) keresek először, és még nem jártam pórul...

klt
                  Tudom mit akarok venni. Regisztrált vagyok a Hardver aprón is, és nagyon tudom, tudtam mit akarok akartam venni venni és olyan körültekintő voltam, Jó üzletet csináltam engedtek az árból, szakembertől vettem kéz alól, és kifejezetten a Linuxhoz vettem a gépet!
                  Lehet hogy még nem használtam Linux OS-t De a legjobb tanulás ha belefogsz és csinálod és menet közben én szerzek tapasztalatot.
                  Persze jól jön a segítséged és köszönöm is a telepítéshez két ultra modern os töltöttem le, d ezt Te jól tudod mert levelezünk!
                  Azt már is látom ha Survivornak olyan gépeket látok új gépeket amik nagyon régi fejlesztésű alkatrészekkel kínálnak pl HP gépet ami döbbenetes!
                  Azt is tudod jó hogy 2 évig tanulmányoztam a márkákat a gépeket az alkatrészeket mire belekezdtem körülnézni és vásárolni. Nem mondhatod hogy nem vagyok ebben felkészült mert az a te részedről lenne baromság!

Horus Sose legyen benne i3 vagy i 7 processzor,mert bajban lesztek!

?
                  Ez így elég fura. Miért pont i3, i7? Az i5, i9 ok? Ráadásul már a 14. generációnál járunk, így a használt piacokon jó sok változat megtalálható.

tenkes
                    AMD Prémium vagy AMD Ryzen
                    Nem tudom hogy a 14. generációs jó, mert mind az alapra épít ami rossz. Az AMD-nek is van termék evolúciója és a szakemberek szerint is messze jobb mint az Intel CPU-k!
                    Ha nem AMD akkor ARM Snapdragon.

Horus Még mindig nem tudjuk, miért pont az i3 és i7 a nem jó.
                      Sőt, most már az egész Intel vonal szar.

Engedd meg, hogy ne higgyünk neked.

Azon a Tátikán elmegy a win11?

Amúgy szeintem marhára fölösleges boncolgatni melyik CPU jobb. Azt kell tudni mennyi pénzed van, az mondja majd meg mid lesz.