- Szerkesztve
Nekem legalább két laptoppal és két asztali géppel van olyan tapasztalatom, melyet újonnan úgy vettek, hogy a legolcsóbb legyen. Ezekben 2-4 év múlva a RAM bizonyult annyira kevésnek, hogy már a vételükkor megszokott módon nem voltak használhatóak, illetve került hozzám egyszer egy hasonló tünetekkel rendelkező gép, ebben is benne lévő memória mennyiségét kellett megnövelni 1 GB-ról 2 GB-ra (ez volt ott a maximális lehetőség) és akkor még egy ideig elketyegett. Amelyikben nem lehetett RAM-ot bővíteni, annak itt volt a vége.
Arra tehát szerintem mindenképp érdemes odafigyelni, hogy legyen a gépben bőségesen RAM, vagy ha most nincs is csak elegendő mennyiségű, akkor később ezt lehessen könnyen bővíteni.
Én azt mondom, hétköznapi felhasználásra ma egy gépben legyen minimum 8 GB RAM és ezt lehessen 16 GB-ra bővíteni.
A processzort én úgy szoktam meghatározni, hogy minimum i5-ös legyen, az már jó szokott ilyen célra lenni, annyit itt megtudtam, hogy az i5 utáni számot is érdemes figyelni, a Intel i5-6200U például azt jelenti, hogy ez egy 6. generációs processzor.
Ma már új gépet talán nem is adnak SSD nélkül, szóval ez nem kérdés. Túl kicsi talán tud lenni, ezen összetevő kapacitásának minimumát leginkább a felhasználó ismeretében lehet megszabni. Idős ismerőseim nem töltenek le filmeket, nagy mennyiségű adatokat, az ő általuk használt rendszerek még 120 GB-on is meglepően szellősen elvannak, de az még nem volt baj, ha volt egy lemezen szabad terület. Gondoljunk rá, hogy Ubuntuból is erősödik a Snap irány, ami tudtommal jóval nagyobb rendszerméretet igényel, ott ebben az értelemben elszabadulhat a helyzet. Én azért, ha van rá lehetőség mindig rá szoktam nézni, hogy egy adott gép kicsit izmosabb összetevővel mennyibe kerül.
Bár a kérdező most ragaszkodik az új masinához, azért leírom, hogy az idők során úgy találtam, hétköznapi felhasználásra a legolcsóbb új helyett sokkal érdemesebb megvenni megbízható helyről egy használt üzleti laptopot (*szerk: egy év garanciával). Ha esetleg van valami gond, az ennyi idő alatt kijön, és megcsinálják. Sokszor maga a honlap is felkínálja, hogy ezeket gépeket az alapeseten felül kérhetjük több RAM-mal vagy nagyobb SSD-vel, de velem simán előfordult, hogy ugyan nem volt ilyen opció a kiszemelt gép mellett a weboldalon, de egy gyors email-váltással el lehetett intézni.
Elég egyszerű úgy vásárolni új gépet, hogy az Ubuntu ma elmenjen rajta.
Az anyukámnál lévő laptopot i3-as processzorral újonnan vettem legalább egy évtizede. Hamar kapott kólát, ami nem ízlett neki, így átesett egy billentyűzet-cserén. Néhány éve a merevlemez kezdett hibás szektorokat produkálni, így ez lett benne SSD-re cserélve és egy éve tettem rá egy új akkumulátort. Anyukámnak még mindig jól üzemel a 4 GB RAM-mal is Xubuntu 22.04-gyel, de azt szükség esetén lehetne benne bővíteni. Ez jó választásnak bizonyult az idő múlásával is.