Még egyszer a Chromebookról
[törölve]
csuhas32 Hehe, van rajta.
- Szerkesztve
tenkes Azt próbáltam pendrive-ra telepítve futtatni igen vegyes sikerrel. Én nem merném ajánlani senkinek, hogy vegyen egy gépet és azon majd ezt fogja futtatni (esetleg segítek felrakni), mert nálam ha jól emlékszem négy gépből kettő még csak be sem bootolt róla. Minden fut valami Linux remekül és szerintem a
Win 10 is menne mind a négyen hibátlanul.
Mivel ráadásul teljes lemez elfoglalása alapfeltétel, ezért a dual boot is nehezített pálya. Két Linuxot simán rakok egy lemezre egymás mellé.
- Szerkesztve
csuhas32 Ennek a rendszernek is (mint mindegyiknek) van minimális rendszerkövetelménye, és hivatalosan támogatott hardverlistája.
Ha a négy gép ennek megfelelt az gond lehet, ha nem, akkor a "nem futás" csak papírforma. Mint bármely más rendszer esetén.
Én bátran ajánlanám bárkinek, azzal, hogy ezeket vegye figyelembe.
Nem nagyon tudom elképzelni, hogy egy most boltból vásárolt gépen ne menne el a Windows, a Linux, vagy a Chrome OS Flex.
tenkes Új gépre Linux helyett? Természetesen tiszteletben tartom az elképzelésed, de én arra biztos Linuxot tennék. Tartalékrendszer lehetősége, systemback vagy Timeshift és a fontos szempont hogy ebben vagyok a leginkább otthon.
Ha csak alapokra használja, a felhasználónak olyan mindegy, hogy mi ketyeg a háttérben. A használt gépeimen is hasít a Linux, kizártnak tartom, hogy egy új masinán lassú legyen.
- Szerkesztve
Nem Linux helyett, mint ahogy a Linux sem a Windows helyett van.
Ezek a szempontok nekünk fontosak, másokat viszont teljesen hidegen hagynak. Rengeteg felhasználó van, akinek egy telefon által nyújtott szolgáltatás, néhány ikon használata bőven elég.
Saját tapasztalat, hogy a lapi (PC) használat kimerül a böngésző elindításában, max. fényképek nézegetésében. Mindössze annyi indokolja a lapi meglétét, hogy könnyebb rajta gépelni és nagyobb a képernyő. Ilyenkor egy rendszer, ami kvázi "telefon"-ként fut, ráadásul csak annyira lehet eltekerni, mint egy telefont, csak megkönnyíti a használatot.
(Érdekesség, hogy pl. telefon csere, vagy telefonos gond esetén, sokszor segít a Google szinkronizálás és mentés, miközben nem feltétlenül tudják, mi is az.)
tenkes Ők biztos a Chromebookot fogják választani, az elő van telepítve csak néhány egyszerű dolgot kell megadni. Még ha olcsóbb is lenne egy akár több szempontból jobb üres gép, akkor sem vennék le azt a polcról, mert arra még rendszert kell tenni, az meg számukra nagy és ismeretlen macera, így ha az üres (és jobb) gép drágább, azt pláne nem fogják választani csak azért hogy rátegyenek egy Chrome OS-t. Én erre tippelek.
A népek vélhetően csak azt nézik, hogy olcsóbb és használatra kész, akkor viszem.
Mivel köztudottan műszaki érdeklődésű vagyok, többször hoztak már nekem tabletet, hogy nézzem meg. Belassult, nem fér már rá a játék... Annyi történt, hogy amikor vették még (jól) használható volt, de most már elment felette az idő. A számítógépeikkel még tudtam mit kezdeni (bővíteni, a lejárt támogatottságú Win helyett támogatott Linuxot feltenni), viszont a tabletekkel semmit. Nekem ilyen előérzetem van ezekkel a Chromebookokkal kapcsolatban is. Már ma is gyenge más rendszerhez, ma még ez a könnyített rendszer elmegy rajta, de rövid lesz a használhatósági ideje.
Most ugyan a tapasztalat nem ezt mutatja, de lehet, hogy lesznek erősebb Chromebookok is, melyek alól idővel kifut a Chrome OS és azokat talán majd lehet Linuxszal is jól használni.
A Chromebook Google-éktől jön/jött. Nagyon arra vopt kihegyezve mikor először hallottam róla, hogy a webkites Chrome fogja futtatni a webappokat, mintha desktop appok lennének. Emiatt nem kell oda hűde milyen nagy tárhely, mert nem fogunk telepítgetni jóformán semmit. Ők szabják meg a hardvert, ezért nem kell csak egy minimalista kernel hozzá. Ha a proci jól fekszik a Chromenak, akkor minden meg van oldva. Nem kellett 2 millió különféle alkatrészre gondolni. Pár cuccra fullosan optimalizálták a rendszert. Ez amúgy nagyon penge ötlet. Nem bütykölő Pisti rendszere. Nagyon egyedi, ezért ha birizgálni akarod, nagyon egyedire kell szabd a beavatkozásaidat.
- Szerkesztve
csuhas32 Továbbra sem a Chromebook-okra gondolok, hanem a FLEX-re. Annál is inkább, mert a ChromeOS használata együtt jár egy hardver költségével is. (nyilván van rá már hack)
Ennek a fényében nem elfelejtendő tény, hogy Chrome OS-ből jelenleg kimutathatóan több fut, mint desktop Linux összesen. Tehát van rá igény, nem is kevés.
Amire én utaltam az a ChromeOS Flex, ami egy alig 1,5 éves változat és mint ilyen, még csak most szivárog át köztudatba. Különböző fórumokon van már példa bőven rá, szerintem hamarosan önálló felhasználói bázisa is lesz.
Internetezés, közösségi felületek elérése, chat és videochat, filmnézés, képnézegetés, fájlok tárolása/rendezése, dokumentumok megtekintése, saját doku szerkesztése. Ingyen. Erre mind képes. Nagyon széles az a réteg, akinek ez bőven elég.
Képes arra, amire egy desktop Linux, vagy Windows, vagy macOS? Nem. Legyünk őszinték, hány olyan felhasználó lehet a három rendszer használói között, aki valójában nem lép túl a felsorolt tevékenységeken?
Ebben és az előző hozzászólásban nem azt mondom, hogy a rossz tapasztalatok nem valósak, vagy az én jó tapasztalatom a helyes, hanem azt, hogy egyik sem releváns, mert kevés. Épp itt magyarázzam, milyen az, ha valaki, mert elsőre nem indul el a wifi kártya kijelenti, hogy sza....alinux ?
Jelen pillanatban a gyártói és a fórumokon fellelhető információk vannak és az én olvasatomban eléggé pozitív a felhasználói élmény.
És még egyszer hangsúlyoznám, nem Linux helyett! Mint, ahogy a Linux sem a Windows helyett, stb. stb.
Ja, és még linux alrendszere is van!
Nagyon offba megyünk át, ennyi bejegyzés között meg nem szeretnék takarítgatni, szóval itt az ideje beszüntetni a témát. A mellékneveket meg bizony kisbetűvel írjuk
meskobalazs Takarítani is lehetne, akkora szemétdomb lett. :-(