Üdv.

Szeretnék megosztani egy mappát úgy, hogy az Androidon futó VLC-vel lejátszhassam a benne lévő fájlokat. A VLC a következőt kéri: felhasználónév, lehetőleg "DOMAIN;username" formában, és egy jelszót.
Milyen domain az, amit kér, mit írjak ide és hogyan? A username gondolom a samba felhasználó neve, igaz?
Nem értek a sambához. Amikor legutóbb, évekkel ezelőtt be akartam ezt állítani az előző rendszeremen, még a rendelkézésemre állt a system-config-samba, egy ilyen kis grafikus felület, azzal valahogy sikerült de nem emlékszem, hogyan.
A Caja fájlkezelőhöz találtam egy bővítményt, így legalább a mappát meg tudom osztani. Mondjuk, az smb.conf-ban nem látom hogy megjelent volna, de a VLC már felhozza, csak üresként mutatja. Ha bele akarok menni, akkor kéri ezt amit írtam. Nem tudom, hogy osztja meg ha nem kerül bele az smb.conf-ba (amit egyébként próbáltam kézzel is szerkeszteni, beleírtam a megosztást.) Vagy hogyan kell akkor működő megosztást csinálni? Nem elég egy felhasználót létrehozni, be kell tenni valami csoportba?
Elnézést, lehet hogy kissé szétszórtan fogalmazok, de nincs kedvem beleásni magam a sambába, mivel úgyis kb. 10-évente egyszer kell ezt csinálnom, úgyis elfelejteném legközelebb. Erre volt jó a system-config-samba, de persze ki kellett venni valamiért. Mióta újratettem a rendszert (sok évig egy elavult Ubuntut használtam), kb. 5-6 dologgal kell most szenvednem amit a régin pofonegyszerűen be tudtam állítani.
(A többi, ha érdekel valakit:nincs egyszerre hang a gép elülső és hátsó kimenetén [vagy-vagy], a conky "beég" a képernyőbe, acestream lejátszó telepítése, a libreoffice összeomlasztja a rendszert [igen újratelepítettem már], bill.parancs a fájlböngésző indításához)

Köszi előre is

• Helló,
    Pontosan melyik verzió van fent jelenleg Ubuntuból?
    Az sambahoz kapcsolódóan. Ha a megosztást látod a VLC-ben telefonon akkor már remélhetőleg csak be kell állítani Ubuntun. Most sajnos nincs előttem, hogy kell pontosan Ubuntu esetében.
    A terminálba beírva először is megmondod, hogy melyik felhasználóval engeded a belépést:
    sudo smbpasswd -a <felhasználóneved>
    Pl. gyoom felhasználónév esetén:
    Beírod az alábbit, miután entert nyomsz kérni fogja, hogy adj meg valami jelszót:
    sudo smbpasswd -a gyoom
    Meg kell adnod azt a jelszót amivel majd a VLC-ből szeretnéd elérni.

A domain ebben az esetben neked a workgroup ha alapértelmezett van beállítva.
    Ezt úgy tudod megnézni, hogy mi van beírva:
    sudo cat /etc/samba/smb.conf | grep workgroup
    A VLC-ben nem kell megadni ezt a csoportot DOMAIN-ként, mert alapértelmezetten működnie kellene.
    A VLC esetében rámész a megosztott mappára és felhasználónevedet és amit beírtál jelszót beírod (amit az smbpasswd lefuttatása után megadtál).

A többi probléma esetében én nyitnék egy új témát csak azoknak.
    Conky-t nem használtam. Így nem is tudok segíteni abban. A telepítéssel kapcsolatosan a snap csomagban elvileg fent van az a acestream lejátszó. Az meg érdekes, hogy libreoffice így összeomlasztja a rendszert.

Ezt csak akkor nézd tovább ha nem sikerült valamiért mégis megosztás.
    Ha valami probléma van a megosztással akkor érdemes lehet direktbe megadni a mappát amit meg szeretnél osztani.
    Példában én most a saját felhasználom mappájában csináltam egy sambashare mappát
    nano terminálos szöveg szerkesztővel megnyitod:
    sudo nano /etc/samba/smb.conf
    Ott megadod a könyvtárat ami meg szeretnél osztani, ha valamiért nem osztotta meg.

Itt a [sambashare] utánai rész mondja meg, hogy mi legyen megosztva.
    Nekem itt /home/gyoom/sambashare és browseable = yes
    [sambashare]
    path = /home/gyoom/sambashare
    browseable = yes

Helló,
Pontosan melyik verzió van fent jelenleg Ubuntuból?
Az sambahoz kapcsolódóan. Ha a megosztást látod a VLC-ben telefonon akkor már remélhetőleg csak be kell állítani Ubuntun. Most sajnos nincs előttem, hogy kell pontosan Ubuntu esetében.
A terminálba beírva először is megmondod, hogy melyik felhasználóval engeded a belépést:
sudo smbpasswd -a <felhasználóneved>
Pl. gyoom felhasználónév esetén:
Beírod az alábbit, miután entert nyomsz kérni fogja, hogy adj meg valami jelszót:
sudo smbpasswd -a gyoom
Meg kell adnod azt a jelszót amivel majd a VLC-ből szeretnéd elérni.

A domain ebben az esetben neked a workgroup ha alapértelmezett van beállítva.
Ezt úgy tudod megnézni, hogy mi van beírva:
sudo cat /etc/samba/smb.conf | grep workgroup
A VLC-ben nem kell megadni ezt a csoportot DOMAIN-ként, mert alapértelmezetten működnie kellene.
A VLC esetében rámész a megosztott mappára és felhasználónevedet és amit beírtál jelszót beírod (amit az smbpasswd lefuttatása után megadtál).

A többi probléma esetében én nyitnék egy új témát csak azoknak.
Conky-t nem használtam. Így nem is tudok segíteni abban. A telepítéssel kapcsolatosan a snap csomagban elvileg fent van az a acestream lejátszó. Az meg érdekes, hogy libreoffice így összeomlasztja a rendszert.

Ezt csak akkor nézd tovább ha nem sikerült valamiért mégis megosztás.
Ha valami probléma van a megosztással akkor érdemes lehet direktbe megadni a mappát amit meg szeretnél osztani.
Példában én most a saját felhasználom mappájában csináltam egy sambashare mappát
nano terminálos szöveg szerkesztővel megnyitod:
Ott megadod a könyvtárat ami meg szeretnél osztani, ha valamiért nem osztotta meg.

Itt a [sambashare] utánai rész mondja meg, hogy mi legyen megosztva.
Nekem itt /home/gyoom/sambashare és browseable = yes
[sambashare]
browseable = yes

gyoom Szia
    Köszönöm, sikerült végül. Az volt a hiba, hogy egy teljesen új felhasználót adtam meg a sambának.
    Egy olyat, ami amúgy nincs a rendszerben. Azt hittem, a samba felhasználók külön vannak a "rendes"-ektől és létre kell hoznom egyet, de ezek szerint nem, ha jól értem. Mert amikor a saját rendes usert és jelszót adtam meg, innentől működik.
    Szóval köszi. Egyébként Linux Mint 21.1.
    A Conky-ról szinte már le is mondtam, mert ismert probléma de annyira régi a legutóbbi thread ami egy külföldi fórumon foglalkozik vele hogy nincs sok reményem. Amúgy sem divatos már a conky, nekem úgy tűnik. Vagy nem?
    Ja igen, láttam hogy van ilyen snap csomag vagy mi, de a Mint-ben ezek nincsenek benne, állítólag jó okkal, el is olvastam hogy miért, akkor meggyőzőnek tűnt. Hogy valami adatvédelmi vagy biztonsági probléma van vele. De lehet hogy végül mégis felrakom, más megoldást nagyon nem látok.

andy2.0 a következőre módosította a címet: Smb megosztás Androidos VLC-re [MEGOLDVA].

andy2.0 mindkettővel lehet akár már meglévő felhasználóval és lehet új felhasználóval samba elérést beállítani.
      Conky az, hogy divatos vagy nem divatos az lényegtelen. Ha te szereted használni akkor csinálj neki egy új fórum témát kérdezd meg. Érdemes lehet még a linuxmint fórumára is kitenni a kérdéseidet.
      Fórumtagok közül aki ért hozzá az hozzá fog szólni ha van ilyen. Egy nagyon icipicit lehet, hogy én is tudok segíteni persze az a probléma összetettségétől függ.
      Ha snapos csomagot nem szeretnéd felrakni akkor esetleg appimage csomag jó lehet bár régebbi csomag(engem az zavar egyedűl ebben, hogy orosz vagy ukrán nyelven van a leírás neki és nem a szoftver fejlesztője csinálta meg, persze ettől függetlenűl jó lehet, biztonsági szempontból pedig jó kérdés mit csinál ez a program, de ha megbízol benne akkor telepítheted, de igazából akkor inkább már a snap csomagot válaszd mert az újabb is és valószinűleg ellenőrzésen is átment. Egy random github felhasználó által összerakott appimage progiról meg semmit nem tudunk maximum a visszajelzésekből ha van).
      Legjobb talán ha snap-et felrakod és utána telepíted a snap csomagból a progit.
      Azt nem tudom megmondani, hogy linux mintre pontosan, hogy kell.
      Ez a leírás segíthet(elvileg nem nehéz).
      Ezenkívűl 3. opció, hogy összeállítod magadnak forráskódból a programot.
      A snap elvileg futthat biztonságosan elkülönítve, ha a fejlesztő nem tiltotta le.
      Flatpak az kikényszeríti, hogy elkülönítve fusson.
      Röviden megpróbálom összeírni. Lehet majd blog formában megjelenítem amit összeszedek még infókat és részletesebben írok majd róla.

Flatpak:

• Széles körű támogatottság és elérhetőség.
      • Szigorú környezet szeparáció a rendszerrel.
      • Alapértelmezett sandboxolás és jogosultságkezelés.
      • A biztonsági frissítéseket közvetlenül a fejlesztők szállítják.

Snap:

• Hasonlóan széles körű elérhetőség és támogatottság.
      • A biztonsági szeparáció és sandboxolás magas szintje lehet
      • Automatikus frissítések, köszönhetően a beépülésnek a rendszerbe.
      • Az ökoszisztéma szigorú ellenőrzése, mielőtt a Snap Store-ba kerülne.

AppImage:

• Egyszerű és könnyen használható.
      • Kevésbé integrált a rendszerrel, ami némi biztonsági kockázatot jelenthet.
      • Nincs beépülve a rendszerbe, így nincs automatikus frissítés.
      • Felhasználói felelősség az alkalmazások biztonságos kezeléséért és frissítéséért.

gyoom
        Most az van, hogy nem jegyzi meg hogy megosztottam a mappát, tehát minden bekapcsolás után a caja-ban újra be kell állítanom hogy mappa megosztása.

andy2.0 Ha nem jegyzi meg akkor nincs mese.
          Írd bele az elérési útvonalat, ahogy az első kommentemben írtam bővebben.
          Röviden:
          A megnyitott smb.conf-ba írd azt az elérési útvonalat path-hoz amit meg szeretnél osztani(itt nekem a sambashare egy mappa amit megoszt majd):

[sambashare]
          browseable = yes

Utána elmented.
          Szolgáltatást újraindítod, hogy beolvassa újra a konfig fájlt. Ha újra is indítod a gépet akkor a megosztás működni fog ugyanúgy.
          sudo systemctl restart samba
          vagy ha ez nem működik
          akkor:
          sudo systemctl restart smbd

gyoom
            Az a baj, hogy benne van, már korábban beleírtam:

[sambashare]
                comment = Samba on Ubuntu
                path = /media/andy/cd44f683-e8df-4a93-a1da-6798d0a984d9/Filmek
                read only = no
                browsable = yes
                guest ok = yes

andy2.0 És az a /media/... mappa létezik, amikor a samba indul? Nem lehet, hogy később készül csak el?

a mester
                Létezik, elméletileg rögtön induláskor felcsatolódik. Na most, hogy ez a samba indulása előtt vagy után van-e, az jó kérdés. Ilyen hülye neve van, ezt adta neki a rendszer, még nem neveztem át.

a mester „/media/andy/cd44f683-e8df-4a93-a1da-6798d0a984d9/”
                Ilyen /media/$USER/akármi helyek nagyjából akkor szoktak létrejönni Debian és leszármazottai alatt, ha KÉZZEL csatolunk fel partíciót, persze lehet olyan is ami magától is ide csatolódik, ha hozzá van dugva a géphez és nincs automatikusan máshová felcsatolva.
                Szerintem ez csak a felhasználói fiókba történő bejelentkezés után történik mindenképp.
                Az fstab-ban lévő bejegyzés az szinte biztos, hogy a rumba előtt lenne.

csuhas32
                  Ez mindig felcsatolódik induláskor. Nem én állítottam be hogy induljon, legalábbis nem emlékszem ilyesmire.

csuhas32 Szerintem ez csak a felhasználói fiókba történő bejelentkezés után történik mindenképp.

Ezt lálykolom.
                    Szóval szegény szamba olyat kéne használjon, ami még nincs csatolva.
                    Biztos van olyan log is, amiben ezt közli.

andy2.0 A memóriavesztésre a gyógyszertárban nekem a
                    cat /etc/fstab
                    parancsot ajánlották.

csuhas32
                      Hehe, értem főnök.

# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
                      # / was on /dev/sda6 during installation
                      UUID=b0bdf6f8-166f-4475-8486-68c8d12645d4 /               ext4    errors=remount-ro 0       1
                      # /boot/efi was on /dev/sda1 during installation
                      UUID=C584-AAD5  /boot/efi       vfat    umask=0077      0       1
                      /swapfile                                 none            swap    sw              0       0
                      /dev/fd0        /media/floppy0  auto    rw,user,noauto,exec,utf8 0       0

Hát, itt valóban felbukkan a partíció...
                      Szerk.: ja nem, ez nem az.

andy2.0 Hát, itt valóban felbukkan a partíció...

Hol? Már kicsit álmos vagyok, lehet, hogy ezért, de én nem látom.
                        Dobsz egy
                        mount
                        kimenetet is?

csuhas32
                          Nem, tényleg nincs, én is álmos vagyok és összetévesztettem, ez egy másik.

sysfs on /sys type sysfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
                          proc on /proc type proc (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
                          udev on /dev type devtmpfs (rw,nosuid,relatime,size=1918904k,nr_inodes=479726,mode=755,inode64)
                          devpts on /dev/pts type devpts (rw,nosuid,noexec,relatime,gid=5,mode=620,ptmxmode=000)
                          tmpfs on /run type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,size=396960k,mode=755,inode64)
                          /dev/sda6 on / type ext4 (rw,relatime,errors=remount-ro)
                          securityfs on /sys/kernel/security type securityfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
                          tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev,inode64)
                          tmpfs on /run/lock type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,size=5120k,inode64)
                          cgroup2 on /sys/fs/cgroup type cgroup2 (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,nsdelegate,memory_recursiveprot)
                          pstore on /sys/fs/pstore type pstore (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
                          bpf on /sys/fs/bpf type bpf (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,mode=700)
                          systemd-1 on /proc/sys/fs/binfmt_misc type autofs (rw,relatime,fd=30,pgrp=1,timeout=0,minproto=5,maxproto=5,direct,pipe_ino=19311)
                          hugetlbfs on /dev/hugepages type hugetlbfs (rw,relatime,pagesize=2M)
                          mqueue on /dev/mqueue type mqueue (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
                          tracefs on /sys/kernel/tracing type tracefs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
                          debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
                          configfs on /sys/kernel/config type configfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
                          fusectl on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
                          none on /run/credentials/systemd-sysusers.service type ramfs (ro,nosuid,nodev,noexec,relatime,mode=700)
                          /dev/sda1 on /boot/efi type vfat (rw,relatime,fmask=0077,dmask=0077,codepage=437,iocharset=iso8859-1,shortname=mixed,errors=remount-ro)
                          /var/lib/snapd/snaps/core18_2812.snap on /snap/core18/2812 type squashfs (ro,nodev,relatime,errors=continue,x-gdu.hide)
                          /var/lib/snapd/snaps/snapd_20671.snap on /snap/snapd/20671 type squashfs (ro,nodev,relatime,errors=continue,x-gdu.hide)
                          /var/lib/snapd/snaps/acestreamplayer_15.snap on /snap/acestreamplayer/15 type squashfs (ro,nodev,relatime,errors=continue,x-gdu.hide)
                          binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
                          tmpfs on /run/user/1000 type tmpfs (rw,nosuid,nodev,relatime,size=396956k,nr_inodes=99239,mode=700,uid=1000,gid=1000,inode64)
                          gvfsd-fuse on /run/user/1000/gvfs type fuse.gvfsd-fuse (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=1000,group_id=1000)
                          portal on /run/user/1000/doc type fuse.portal (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=1000,group_id=1000)
                          /dev/sdd1 on /media/andy/WD_Green type ext4 (rw,nosuid,nodev,relatime,errors=remount-ro,uhelper=udisks2)
                          portal on /root/.cache/doc type fuse.portal (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0)
                          gvfsd-fuse on /root/.cache/gvfs type fuse.gvfsd-fuse (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0)
                          /dev/sdb1 on /media/andy/cd44f683-e8df-4a93-a1da-6798d0a984d9 type ext4 (rw,nosuid,nodev,relatime,errors=remount-ro,uhelper=udisks2)

andy2.0 /dev/sdb1 on /media/andy/cd44f683-e8df-4a93-a1da-6798d0a984d9 type ext4 (rw,nosuid,nodev,relatime,errors=remount-ro,uhelper=udisks2)

Ez lesz az.
                            Azt nem tudom, hogy jó-e, de én azt csinálnám, hogy
                            sudo umount /dev/sdb1
                            Ha rendben megcsinálja, akkor megnézném, hogy most van-e a /media/andy alatt cd44f683-e8df-4a93-a1da-6798d0a984d9 könyvtár.
                            ls /media/andy
                            Most az a jó, ha olyan választ kapsz erre, hogy nincs.
                            sudo mkdir /media/andy/ cd44f683-e8df-4a93-a1da-6798d0a984d9
                            sudo chown -R andy:andy /media/andy/cd44f683-e8df-4a93-a1da-6798d0a984d9
                            És akkor ezután lehetne kézzel is szerkeszteni az /etc/fstab fájlt is, de a Lemezekben talán grafikus felületen könnyebb.
                            Az sdb1 a media/andy/ cd44f683-e8df-4a93-a1da-6798d0a984d9 alá legyen felcsatolva automatikusan a rendszer indulásával együtt.

OFF
                            A floppy minek az fstab-ba?

csuhas32
                              Leválasztottam, ezután az ls nem mutatta. De a sudo mkdir azt mondja, már létezik. Akkor hát?
                              És az fstab-ban mit kell azután csinálni?

(Floppy - fogalmam sincs, sosem volt floppy meghajtó a gépben. Ezt nem piszkáltam, becscszó!)

meskobalazs a következőre módosította a címet: SMB-megosztás androidos VLC-re.