Elektromann Én elsősorban arra gondoltam, hogy az lspci (vagy az lsusb) kimenetében ott van. Jó lehet a inxi -Eaz is erre, vagy az amit a nálam okosabbak írnak.

Bigyó bácsi A hciconfig a következőt írta:

hci0:	Type: Primary  Bus: USB
    	BD Address: 14:13:33:3B:F2:96  ACL MTU: 1021:8  SCO MTU: 255:12
    	UP RUNNING PSCAN 
    	RX bytes:5433864 acl:229 sco:66751 events:60031 errors:3
    	TX bytes:41652995 acl:59630 sco:66694 commands:314 errors:0
    	Features: 0xff 0xff 0xff 0xfe 0xdb 0xfd 0x7b 0x87
    	Packet type: DM1 DM3 DM5 DH1 DH3 DH5 HV1 HV2 HV3 
    	Link policy: RSWITCH HOLD SNIFF PARK 
    	Link mode: PERIPHERAL ACCEPT 
    	Name: 'kapocsi-VivoBook-ASUSLaptop-X515JAB-X515JA'
    	Class: 0x7c010c
    	Service Classes: Rendering, Capturing, Object Transfer, Audio, Telephony
    	Device Class: Computer, Laptop
    	HCI Version: 4.2 (0x8)  Revision: 0x75b8
    	LMP Version: 4.2 (0x8)  Subversion: 0xf098
    	Manufacturer: Realtek Semiconductor Corporation (93)

A hcitool csak BD Address-t adta vissza, így azt nem másolom be külön.

Ezeken nem nagyon tudtam eligazodni, de amit csuhas32 írt, az alapján utána néztem, és egy eszköz kezeli a wi-fi és a bluethoot kapcsolatot: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8821CE 802.11ac PCIe Wireless Network Adapter

Elektromann

https://www.geeksforgeeks.org/installing-realtek-rtl8821ce-driver-to-use-the-wireless-network-interface-in-ubuntu/

A feletti leírást találtam... Kb "szerintem" nem a megfelelő driver van telepítve, ezért okoz gondot a kétoldalú kommunikációban. Az említett linket követve ""elméletileg megoldódik a gondod"" sajnos nincs ilyen eszközöm, nem tudom tesztelni!!!

Bigyó bácsi Megpróbáltam, nem változott semmi. Elképzelhető, hogy csak a Wi-fi drivert telepíti? Az is eszembe jutott, hogy mi van a régi driverrel? Gondolom ez nem törli ki a régit, csak telepít egy másikat. Az is lehet, hogy nem az újonnan telepített drivet fut, hanem a régi. Van valami lehetőség, amivel ki tudom listázni, milyen driverek vannak telepítve?

Elektromann Én azzal kezdeném, hogy egy Live rendszert indítanék és ott próbálnám ki azt a fülest.
          Még mindenféle telepítés előtt. Ha a tiszta rendszeren teszi a dolgát, akkor már előrébb vagy. Ha valami hiányzik neki, akkor reklamál valahol.

Htibi Ez jó ötletnek tűnik. Rég telepítettem a rendszert, de azóta is folyamatosan frissül. Kicsit azért szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban, mert mikor telepítettem az Ubuntut, akkor a drivert egy másik gépen kellett letöltenem, és pendrive-ról telepíteni, mert nem működött a Wi-fi. Ezért is gondoltam jó ötletnek újra telepíteni a drivert, mert lehet hogy akkor rosszat töltöttem le. De azóta az alap rendszer is változott, elképzelhető, hogy már a live is tudja használni.

Kipróbáltam, live is ugyan azt csinálja, mint ami fel van telepítve. Közben arra jöttem rá, hogy a korábban említett beállításokkal (mikor a mikrofon működik), a hang nem csak torz, de mono is. A másik beállítással viszont működik a stereo.

• klt válaszolt erre.

Elektromann hang nem csak torz, de mono is.

Ez érthető (mármint, hogy mono), a HFP profil nem alkalmas sztereó hifi átvitelre. Ettől még torznak nem kéne lennie szerintem.

Vagy csak megnézed, hogy telepítve vagyon-e a rtl8821ce-dkms csomi:
              https://packages.ubuntu.com/search?keywords=rtl8821ce-dkms&searchon=names&suite=all&section=all
              focalra és jammy-ra létezik ilyen. 😉
              sudo apt list --installed | grep rtl8
              Ha megkapod a csomagnevet, akkor ott lesz a verziószám is. Összeveted Bigyó bácsi github linkjén a legfrissebb stable kiadással. Ha a tiéd kisebb, akkor meg lehet próbálni Bigyó bácsi linkjén lévő telepítést. Hátha azzal (frissebb driver) műxik.
              Ám mielőtt telepítgetnél, én a helyedben készítenék egy visszaállítási pontot. Biztos ami zicher! Legyen mihez nyúlni ha vmi balul sül el.
              Aztán elkezdenék debuggolni. Egyáltalán látja-e a drivert a kernel:
              lsmod | grep rtl
              Aztán hogy mit is támogat default a kerneled:
              find /lib/modules/$(uname -r) -type f -name '*rtl*.ko'
              Mit használ aktuálisan az eszközöd:
              lshw -C network
              Megnézném mit mond a syslog a hibákról
              grep -i error /var/log/syslog
              Így kb láthatóvá válik, hogy mizujs van a fejhallgatóval és a driverrel.
              A fenti parancsok egyikétől sem fog megjavulni a fejhallgatód. Ezek csak arra valók, hogy megnézzük, hogy mi is a baj konkrétan.

Ennyivel később: 7 nap

Kittus2

A "grep rtl8"-ra hibaüzenetet kapok: "WARNING: apt does not have a stable CLI interface. Use with caution in scripts."

grep nélkül nem találom benne az "rtl8"-at. Ez lehet azért is, mert próbáltam Bigyó bácsi megoldását, de ott elakadtam, hogy a "/etc/rc.local" nem található a gépen. Még nem volt időm utánanézni.

A "lsmod | grep rtl" eredménye:

btrtl 32768 1 btusb
                bluetooth 1073152 44 btrtl,btmtk,btintel,btbcm,bnep,btusb,rfcomm

A default támogatás lekérdezésében benne van ez a verzió is, illetve más verziók is.

Az aktuális használatra az eredmény jónak tűnik.

*-network
                description: Wireless interface
                product: RTL8821CE 802.11ac PCIe Wireless Network Adapter
                vendor: Realtek Semiconductor Co., Ltd.
                physical id: 0
                bus info: pci@0000:01:00.0
                logical name: wlo1
                version: 00
                serial: 14:13:33:3b:f2:97
                width: 64 bits
                clock: 33MHz
                capabilities: bus_master cap_list ethernet physical wireless
                configuration: broadcast=yes driver=rtw_8821ce driverversion=6.5.0-18-generic firmware=N/A ip=192.168.0.18 latency=0 link=yes multicast=yes wireless=IEEE 802.11
                resources: irq:137 ioport:3000(size=256) memory:80100000-8010ffff

Elektromann A "grep rtl8"-ra hibaüzenetet kapok: "WARNING: apt does not have a stable CLI interface. Use with caution in scripts."

Nem kaptál hibaüzenetet.
                  Csak egy figyelmeztetést, hogy szkriptekben nem kéne használni.
                  Ha amúgy lefutott, és nem írt ki az rtl8-hoz semmit, az az elvárt negatív eredmény.

Ennyivel később: 11 nap

a mester Értem, köszönöm a kiigazítást.

A napokban próbálkoztam vele, a syslogban nem igazán jelent meg hibaüzenetet. Csak ezek jelentek meg:

skypeforlinux.desktop[3287]: [3287:0301/094011.954405:ERROR:web_contents_preferences.cc(260)] preload script must have absolute path.
                    skypeforlinux.desktop[3287]: [3287:0301/094011.962511:ERROR:web_contents_preferences.cc(260)] preload script must have absolute path.
                    pulseaudio[2536]: mSBC decoding error (-3)

Ennyivel később: 6 nap

Elektromann

Elektromann A "grep rtl8"-ra hibaüzenetet kapok: "WARNING: apt does not have a stable CLI interface. Use with caution in scripts."

Ahogy a mester már említette ez csupán egy figyelmeztetés, hogy ésszel használjuk scriptekben az apt-t merthogy nincsen stabil cli interfésze. Ha lefutott és nem kaptál vissza semmit sem, akkor nincsen instalálva az említett rtl8821ce-dkms csomag.

Elektromann A "lsmod | grep rtl" eredménye:

btrtl 32768 1 btusb
                    bluetooth 1073152 44 btrtl,btmtk,btintel,btbcm,bnep,btusb,rfcomm

Láthatóan a kékfoghoz a btrtl driver be vagyon töltve.

Elektromann Az aktuális használatra az eredmény jónak tűnik.

Igen, a kerneled beépített drájverét használja a wifi karid, és aktív is, hisz kapott IP-t.
                    Viszont a pulseaudiód jelzett vmi hibát.
                    pulseaudio[2536]: mSBC decoding error (-3)
                    Ful egyáltalán nálad a bluetooth daemon?
                    sudo systemctl status bluetooth

atime Bocs, feltétlenül szükséges a sudo?

Igen, a systemd -t csak rendszergazdaként tudod birizgálni.

atime Köszi a választ, de a példában nem birizgálás volt hanem lekérdezés.

Ok, akkor a lekérdezést önhatalmúlag a birizgálás kategóriájába sorolom.

Silent_Bob

[viktor@viktorpc ~]$ systemctl status gdm
                           gdm.service - GNOME Display Manager
                               Loaded: loaded (/usr/
                          lib/systemd/system/gdm.service; enabled; preset: di
                          sabled)
                               Active: active (running) since Tue 2024-03-12 11:46:24 CET; 1h 2
                          1min ago
                             Main PID: 454 (gdm)
                                Tasks: 4 (limit: 19048)
                               Memory: 5.5M (peak: 23.7M)
                                  CPU: 81ms
                               CGroup: /system.slice/gdm.service
                                       └─454 /usr/bin/gdm

Warning: some journal files were not opened due to insufficient permissions.

Így már meg vagy győzve, hogy kell a sudo?