Kittus2

A "grep rtl8"-ra hibaüzenetet kapok: "WARNING: apt does not have a stable CLI interface. Use with caution in scripts."

grep nélkül nem találom benne az "rtl8"-at. Ez lehet azért is, mert próbáltam Bigyó bácsi megoldását, de ott elakadtam, hogy a "/etc/rc.local" nem található a gépen. Még nem volt időm utánanézni.

A "lsmod | grep rtl" eredménye:

btrtl 32768 1 btusb
bluetooth 1073152 44 btrtl,btmtk,btintel,btbcm,bnep,btusb,rfcomm

A default támogatás lekérdezésében benne van ez a verzió is, illetve más verziók is.

Az aktuális használatra az eredmény jónak tűnik.

*-network
description: Wireless interface
product: RTL8821CE 802.11ac PCIe Wireless Network Adapter
vendor: Realtek Semiconductor Co., Ltd.
physical id: 0
bus info: pci@0000:01:00.0
logical name: wlo1
version: 00
serial: 14:13:33:3b:f2:97
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: bus_master cap_list ethernet physical wireless
configuration: broadcast=yes driver=rtw_8821ce driverversion=6.5.0-18-generic firmware=N/A ip=192.168.0.18 latency=0 link=yes multicast=yes wireless=IEEE 802.11
resources: irq:137 ioport:3000(size=256) memory:80100000-8010ffff

Elektromann A "grep rtl8"-ra hibaüzenetet kapok: "WARNING: apt does not have a stable CLI interface. Use with caution in scripts."

Nem kaptál hibaüzenetet.
    Csak egy figyelmeztetést, hogy szkriptekben nem kéne használni.
    Ha amúgy lefutott, és nem írt ki az rtl8-hoz semmit, az az elvárt negatív eredmény.

Ennyivel később: 11 nap

a mester Értem, köszönöm a kiigazítást.

A napokban próbálkoztam vele, a syslogban nem igazán jelent meg hibaüzenetet. Csak ezek jelentek meg:

skypeforlinux.desktop[3287]: [3287:0301/094011.954405:ERROR:web_contents_preferences.cc(260)] preload script must have absolute path.
      skypeforlinux.desktop[3287]: [3287:0301/094011.962511:ERROR:web_contents_preferences.cc(260)] preload script must have absolute path.
      pulseaudio[2536]: mSBC decoding error (-3)

Ennyivel később: 6 nap

Elektromann

Elektromann A "grep rtl8"-ra hibaüzenetet kapok: "WARNING: apt does not have a stable CLI interface. Use with caution in scripts."

Ahogy a mester már említette ez csupán egy figyelmeztetés, hogy ésszel használjuk scriptekben az apt-t merthogy nincsen stabil cli interfésze. Ha lefutott és nem kaptál vissza semmit sem, akkor nincsen instalálva az említett rtl8821ce-dkms csomag.

Elektromann A "lsmod | grep rtl" eredménye:

btrtl 32768 1 btusb
      bluetooth 1073152 44 btrtl,btmtk,btintel,btbcm,bnep,btusb,rfcomm

Láthatóan a kékfoghoz a btrtl driver be vagyon töltve.

Elektromann Az aktuális használatra az eredmény jónak tűnik.

Igen, a kerneled beépített drájverét használja a wifi karid, és aktív is, hisz kapott IP-t.
      Viszont a pulseaudiód jelzett vmi hibát.
      pulseaudio[2536]: mSBC decoding error (-3)
      Ful egyáltalán nálad a bluetooth daemon?
      sudo systemctl status bluetooth

atime Bocs, feltétlenül szükséges a sudo?

Igen, a systemd -t csak rendszergazdaként tudod birizgálni.

atime Köszi a választ, de a példában nem birizgálás volt hanem lekérdezés.

Ok, akkor a lekérdezést önhatalmúlag a birizgálás kategóriájába sorolom.

Silent_Bob

[viktor@viktorpc ~]$ systemctl status gdm
             gdm.service - GNOME Display Manager
                 Loaded: loaded (/usr/
            lib/systemd/system/gdm.service; enabled; preset: di
            sabled)
                 Active: active (running) since Tue 2024-03-12 11:46:24 CET; 1h 2
            1min ago
               Main PID: 454 (gdm)
                  Tasks: 4 (limit: 19048)
                 Memory: 5.5M (peak: 23.7M)
                    CPU: 81ms
                 CGroup: /system.slice/gdm.service
                         └─454 /usr/bin/gdm

Warning: some journal files were not opened due to insufficient permissions.

Így már meg vagy győzve, hogy kell a sudo?

Silent_Bob Nem egészen. Igaz nem Ubuntu és nem Gnome, hanem Arch és KDE alatt:
              sudo systemctl status sddm > 1
              systemctl status sddm > 2
              meld 1 2
              Fájlok azonosak

atime
                1, Sudo nélkül nem látod a logokat
                2, Nem erről szól a téma.
                Kittus javaslata, hogy ellenőrizni kell a bluetooth daemont. Ez eddig nem történt meg a kérdező részéről-
                Vitatkozhatunk és kukacoskodhatunk azon, hogy kell e sudo vagy nem, de a probléma nem oldódik meg.

atime
                  A status lekerdezeset szerintem sem kell sudoval inditani.
                  Viszont egyeb muveletek inditasahoz (pl.: start, stop, restart) kell a sudo.

lala2 Igen, én is így használtam, pontosabban mivel igen lusta vagyok gépelni, az aliast így állítottam be.

Ennyivel később: 5 nap

Kittus2

Igen, úgy látom működik. Ezt az eredményt kaptam:

Loaded: loaded (/lib/systemd/system/bluetooth.service; enabled; vendor preset: enabled)
                     Active: active (running) since Mon 2024-03-18 07:50:28 CET; 7h ago
                       Docs: man:bluetoothd(8)

Main PID: 973 (bluetoothd)
                    Status: "Running"
                    Tasks: 1 (limit: 18779)
                    Memory: 2.1M
                    CPU: 117ms
                    CGroup: /system.slice/bluetooth.service
                    └─973 /usr/lib/bluetooth/bluetoothd

Silent_Bob mostanság nagyon elfoglalt vagyok, ezért sajnos időbe telik, mire válaszolok.

Off: A sudo témához is kicsit hozzá szólnék: kipróbáltam, és nem kell a lekérdezéshez. Debianon és ubuntun is működött a lekérdezés sudo nélkül.

Elektromann Off: A sudo témához is kicsit hozzá szólnék: kipróbáltam, és nem kell a lekérdezéshez. Debianon és ubuntun is működött a lekérdezés sudo nélkül.

Igen, le tudod, csak egy logok nélküli kimenetet kapsz. Azt fogod látni, hogy fut e.

Silent_Bob Ennyire nem ismerem a systemctl működését, csak azt szoktam megnézni, hogy működik-e valami, vagy nem. Most megnéztem ubuntun, sudo és anélkül is ugyan azt a kimenetet adta. Debianon is néztem, de az nginx se root-ként, se normál felhasználóként nem adott vissza logot, így ez ügyben nem tudok nyilatkozni.

Most, hogy megnéztem a teljes kimenetet, rájöttem, hogy előzőleg nem a teljes kimenetet másoltam be. Ebből viszont én azt látom, hogy valami UUID-t nem tud hozzáadni. Szerintetek ez mit jelenthet?

● bluetooth.service - Bluetooth service
                        Loaded: loaded (/lib/systemd/system/bluetooth.service; enabled; vendor preset: enabled)
                        Active: active (running) since Fri 2024-03-22 08:52:50 CET; 6h ago
                        Docs: man:bluetoothd(8)
                        Main PID: 970 (bluetoothd)
                        Status: "Running"
                        Tasks: 1 (limit: 18780)
                        Memory: 1.7M
                        CPU: 84ms
                        CGroup: /system.slice/bluetooth.service
                        └─970 /usr/lib/bluetooth/bluetoothd

márc 22 08:52:51 kapocsi-VivoBook-ASUSLaptop-X515JAB-X515JA bluetoothd[970]: Failed to add UUID: Failed (0x03)
                        márc 22 07:53:21 kapocsi-VivoBook-ASUSLaptop-X515JAB-X515JA bluetoothd[970]: Endpoint registered: sender=:1.88 path=/MediaEndpoint/A2DPSink/sbc
                        márc 22 07:53:21 kapocsi-VivoBook-ASUSLaptop-X515JAB-X515JA bluetoothd[970]: Endpoint registered: sender=:1.88 path=/MediaEndpoint/A2DPSource/sbc
                        márc 22 07:53:21 kapocsi-VivoBook-ASUSLaptop-X515JAB-X515JA bluetoothd[970]: Endpoint registered: sender=:1.88 path=/MediaEndpoint/A2DPSink/sbc_xq_453
                        márc 22 07:53:21 kapocsi-VivoBook-ASUSLaptop-X515JAB-X515JA bluetoothd[970]: Endpoint registered: sender=:1.88 path=/MediaEndpoint/A2DPSource/sbc_xq_453
                        márc 22 07:53:21 kapocsi-VivoBook-ASUSLaptop-X515JAB-X515JA bluetoothd[970]: Endpoint registered: sender=:1.88 path=/MediaEndpoint/A2DPSink/sbc_xq_512
                        márc 22 07:53:21 kapocsi-VivoBook-ASUSLaptop-X515JAB-X515JA bluetoothd[970]: Endpoint registered: sender=:1.88 path=/MediaEndpoint/A2DPSource/sbc_xq_512
                        márc 22 07:53:21 kapocsi-VivoBook-ASUSLaptop-X515JAB-X515JA bluetoothd[970]: Endpoint registered: sender=:1.88 path=/MediaEndpoint/A2DPSink/sbc_xq_552
                        márc 22 07:53:21 kapocsi-VivoBook-ASUSLaptop-X515JAB-X515JA bluetoothd[970]: Endpoint registered: sender=:1.88 path=/MediaEndpoint/A2DPSource/sbc_xq_552
                        márc 22 14:53:34 kapocsi-VivoBook-ASUSLaptop-X515JAB-X515JA bluetoothd[970]: /org/bluez/hci0/dev_4C_72_74_73_07_22/fd0: fd(30) ready

Elektromann Failed to add UUID: Failed (0x03)

Egy rfkill list -et adnék neki, hogy nincs e szoftveresen blokkolva.
                          Valamint Ha dual bootod van, és Windows (vagy más rendszer) alatt párosítod, akkor az Ubuntuba átbootolva szintén ledob a Bluetooth
                          Egy kezemen meg tudom számolni(és még marad ujjam), hogy hágy Bt eszközt használtam, úgyhogy ennyit tudtam összeszedni